Endurance en groomen....

Moderators: Muurp, Apple

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
IngridM

Berichten: 10484
Geregistreerd: 10-07-01
Woonplaats: Zuid Holland

Endurance en groomen....

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-08-04 17:35

4/9 gaat Manon met maddox meerijden in de kennismakingsklasse in de endurance. Uiteraard ga ik mee als 'groom' maar HELP.........wat moet ik eigenlijk doen ??? Haha!
Met water slepen ? verder nog spannende dingen ? Hoe weet ik waar ik moet staan ?
Heb ik tussendoor genoeg tijd om m'n foto-apparaat volop te gebruiken Verward Waar vind ik andere bokkers die meerijden, dan kan ik m'n best doen mooie foto's te maken !!!


ArwenLune

Berichten: 6667
Geregistreerd: 04-06-03
Woonplaats: Wageningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-04 19:10

Groomen doe je voor het paard (koelen, dekens, drinken aanbieden en etv. eten) en voor de ruiter (eten, drinken, aanmoediging! en gewoon algemeen helpen)

Wat je werkelijk tijdens de rit doet hangt erg af van het weer. Is het fris of waait het scherp dan sleep je vooral met dekens - elk moment dat het paard stilstaat (of bij erge wind ook in stap) zorg je dat er een deken over de grote spieren in de achterhand ligt, zodat deze niet afkoelen en stijf worden. Begin september zal je ook nog wel moeten koelen - je giet dan water over de hals, het stuk tussen de oren en schoft zeg maar. Als je uitgebreid de tijd neemt (bv. voor de nakeuring) kan je ook met een spons de grote aderen aan de binnenkant van de achterbenen koelen.

Ik laat het afhangen van het weer wat mijn grooms doen, maar ik zie ze graag wel minstens elke 10 km een keer, want ze voederen en drenken mijzelf ook Knipoog en hoewel Rowan nog niet echt drinkt tijdens de wedstrijd vind ik het wel belangrijk hem drinken aan te bieden (mocht hij ineens het licht zien ofzo).

De meeste wedstrijden geven 'groompunten' aan op de kaart en die kan je dan op een stafkaart opzoeken hoe je er komt. Het is meestal het makkelijkst om met een emmer drinkwater, wat koelwater en iets te eten/drinken voor de ruiter direct aan de route te gaan staan. Foto's maken (van je eigen ruiter) is lastig zeker als je in je eentje bent, maar je kan altijd je camera om je nek hangen Lachen

Er is een groot topic over Holten hier op het wedstrijdforum, en tegen de tijd dat de startlijsten bekend zijn maken mensen vaak bekend onder welk nummer ze starten, kan je een lijstje maken. En sommige ruiters ( Schijnheilig ) zijn herkenbaar aan de outfit - Jorie is in het paars, Vippie en Tjo een fjordsel in het knaloranje, ikzelf in het groen met geel..

Oh ja, als je zelf aangeeft hoe je eruit ziet en hoe laat je ruiter ongeveer start heb je best kans dat andere mensen jou herkennen. Lachen

"They say the snow on the roof is too heavy; they say the ceiling will cave in. His brains are in terrible danger!"

Mews

Berichten: 5303
Geregistreerd: 22-06-04
Woonplaats: Nieuwegein

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-04 19:30

Het paard waar ik mee rij is de eerste ijslander, Roskur. Hij is wildkleur bruin, apart kleurtje dus, kan haast niet missen. Haha! Ik heb een gewoon zwart hoofdstel met lage neusriem, en een ijslanderzadel met van die ribbeltjes. (en een donkerblauw halster met rode, eigenlijk veels te grote zweetdeken Knipoog) Ik rij waarschijnlijk met een bruine ijslander, en/of een vosijslander (we starten iig met z'n drieen, leek ons wel leuk, naar er niet zo heel vaak ijslanders meedoen Lachen ).

Foto's zouden erg leuk zijn!! Ik zou het erg op prijs stellen!! Haha! Ik denk niet dat ik genoeg grooms heb (een, of misschien zelfs een halve... Bloos!) om ook nog goede foto's te krijgen namelijk. Knipoog En mijn buideltasje is gereserveerd voor een flesje water en die kaartdingesses die je moet meenemen... (ik rij uiteraard kennismakingsklasse, als dat nog niet duidelijk was.) De ijsco's waar ik mee start zijn ook bokkers dus zij zouden het ws ook wel leuk vinden om wat foto's te zien? Lachen

Mer1980

Berichten: 10634
Geregistreerd: 08-02-01
Woonplaats: Lelystad

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-04 15:41

Ik rij ook mee in de kennismakingsklasse Haha! heb er ook zin in. moet nog even kijken wie mij gaat groomen. ws mijn lieve vriendje. maar ik hoop nog een van mijn vriendinnen mee te nemen die wat meer verstand hebben van paarden. Ik rij op een vos met een hoog witbeen aan de voorkant. (opvallend tot over knie). dus dan kun je zwaaien Haha!

Letterlijk in het huwelijksbootje stappen? http://www.trouwschip.nl
Bedrijfsuitje, vergaderen of teambuilding?: http://www.zeilschipbounty.nl
Sinds 23-02-2013 mama van Kira!
Sinds 14-12-2016 mama van Kian!

Karin

Berichten: 61794
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-04 16:47

Ik sluit me aan bij Arwen. En maak je als beginnend groom vooral niet te druk over wat je moet doen, het wijst zich namelijk vaak vanzelf. Op groomplaatsen staan meestal meerdere grooms te wachten en je kunt altijd van hen afkijken wat zij bij hun ruiters en paarden doen. Het is verder ook de bedoeling dat jij rustig en opgewekt bij je positieven blijft terwijl je ruiter aan het ploeteren en zwoegen is. Tong uitsteken

Ik vind het zelf altijd erg tof om op een groompost af te rijden, mijn grooms staan daar dan enthousiast te zijn met emmers en flessen water en de hele groompost leeft met je mee. Als ik zelf voor iemand groom en ik zie bekenden langsrijden, dan roep ik ook altijd wat bemoedigende woorden toe. Lachen

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>

ArwenLune

Berichten: 6667
Geregistreerd: 04-06-03
Woonplaats: Wageningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-04 21:11

Als paarden het idee van 'groompost' eenmaal kennen gaat die motivatie trouwens ook voor hun op! Rowan had het vlot door en zo nu en dan duikt 'ie tijdens de training zo naar mensen toe die langs het bospad staan te kijken Haha!
Die herkenning kan hem ook goed uit een dipje schudden, dus we moedigen het aan door hem elke groompost iets lekkers toe te stoppen - een hap uit de emmer bietenpulp of wat schijfjes appel ofzo. Goed voor z'n motivatie.

"They say the snow on the roof is too heavy; they say the ceiling will cave in. His brains are in terrible danger!"

IngridM

Berichten: 10484
Geregistreerd: 10-07-01
Woonplaats: Zuid Holland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-08-04 09:52

Merilyn, jou herken ik vast wel Knipoog

dus ik moet gewoon even afwachten en zien hoe het gaat lopen............ach, ook voor manon is het de eerste keer dus.......... Schijnheilig

Richtje

Berichten: 13112
Geregistreerd: 29-04-02
Woonplaats: Bunschoten

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-04 09:57

Gaat vast goedkomen Ingrid
Als Myrthe reed, zorgden we idd ook dat we op de groompunten met een deken, water voor beide partijen en wat te eten klaar stonden. Zelfs m'n vader, die altijd verdwaald en niets van paarden weet is het gelukt Knipoog

Het is trouwens voor jou wel zo gezellig om nog iemand mee te nemen denk ik Lachen

Een ongeluk zit in een klein hoekje - Dan blijft er nog heel veel ruimte over voor geluk

Vippie
Berichten: 10408
Geregistreerd: 11-01-01
Woonplaats: Lalaland

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-04 10:20

Ik sluit me helemaal aan bij Arwen.
Holten is super voor een beginnend groom, je krijgt netjes een routebeschrijving mee van Groompost naar Groompost, welke afstand het is tussen de posten enzo.. echt super.

Verder zorgen voor genoeg flessen water (1,5 literflessen in zo'n draagding werkt super) en een emmer en een dekentje. Kleine versnapering voor het paard en ruiter (kleine pakjes multivrucht ofzo) en verder eigenlijk weinig spannends. Zorg voor een tijdschemaatje dat je kan melden of de ruiter op schema ligt of te snel/langzaam gaat, ook altijd handig.

Wij zijn idd herkenbaar aan het knalos oranjos, kan niet missen, misschien tegen die tijd aangevuld met kanariegeel.
Tjo staat weer een paar daagjes bij Olthuis op stal en wij verblijven op de Noetselerberg in een trekkershutje.

En idd, als ze eenmaal de groompost herkennen, berg je dan maar hihihi... Tjo krijgt dan ineens turbostuipjes als ze wat oranjes in de verte ziet, niks stappen voor de PA en finish, gewoon turbodrafje of galop hihihii...

Welke afstand gaat Manon rijden Ing? En komen jullie een dag eerder of de dag zelf?

De reden dat ik niet meer verander is dat ik mezelf dan niet ben maar een ander!
Bedankt voor alles wat je me hebt gegeven wijffie, dag ezeltje...
Cadiz Ruinenkampioen 2008 en Reserve Ruinenkampioen 2009, 2012, 2014!!!!!
A-zadelproef, STERRUIN!!!!
B+12/ L1+3

NienkeM

Berichten: 564
Geregistreerd: 20-05-04
Woonplaats: Amersfoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-04 12:44

Maak je vooral niet te druk. Het is de eerste wedstrijd voor jullie allemaal. In klasse 1 is groomen eigenlijk nog niet nodig, dus alles wat je doet is extra.

Als je op de P/A gaat staan (beschrijving staat altijd in het boekje dat de ruiter voor de wedstrijd krijgt) met een deken, een halster (voor de zekerheid) een emmer drinkwater en een emmer/fles met koelwater voor over de hals, dan ben je voorzien Lachen

Bij de finish weer hetzelfde alleen dan kun je het drinkwater bij de trailer laten, dat komt later wel (na het tellen, anders stijgt de hartslag).

En vooral genieten en alles maar over je heen laten komen.

Jorie

Berichten: 3078
Geregistreerd: 07-08-03
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-04 13:53

En ik sluit me aan bij Nienke!!!! Zoals het er nu uitziet zal het echt geen 30+ worden dus groompunten zijn in klasse 1 niet nodig.
Ik heb zelf klasse 1 altijd zonder groom gereden en nooit iets aan gemist.

Eindstand:1881 goedgekeurde kilometers!!!

_AB_
Berichten: 3070
Geregistreerd: 08-10-03
Woonplaats: Bij de cavia's

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-04 14:11

Roskur schreef:
Het paard waar ik mee rij is de eerste ijslander, Roskur. Hij is wildkleur bruin, apart kleurtje dus, kan haast niet missen. Haha! Ik heb een gewoon zwart hoofdstel met lage neusriem, en een ijslanderzadel met van die ribbeltjes. (en een donkerblauw halster met rode, eigenlijk veels te grote zweetdeken Knipoog) Ik rij waarschijnlijk met een bruine ijslander, en/of een vosijslander (we starten iig met z'n drieen, leek ons wel leuk, naar er niet zo heel vaak ijslanders meedoen Lachen ).

Foto's zouden erg leuk zijn!! Ik zou het erg op prijs stellen!! Haha! Ik denk niet dat ik genoeg grooms heb (een, of misschien zelfs een halve... Bloos!) om ook nog goede foto's te krijgen namelijk. Knipoog En mijn buideltasje is gereserveerd voor een flesje water en die kaartdingesses die je moet meenemen... (ik rij uiteraard kennismakingsklasse, als dat nog niet duidelijk was.) De ijsco's waar ik mee start zijn ook bokkers dus zij zouden het ws ook wel leuk vinden om wat foto's te zien? LachenNadat je gisteren voreg of ik mee wilde gaan als Groom heb ik t aan me moeder gevraagd en wss mag het :d:D

<3


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 bezoeker