Zelhem, 90 km op een aalstreep

Moderators: Muurp, Apple

 
 
Ganna

Berichten: 798
Geregistreerd: 23-01-02
Woonplaats: Bijna in Utrecht. De dames in HR

Zelhem, 90 km op een aalstreep

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-05-04 09:13

Vrijdag al naar Zelhem, ookal is het vanaf stal maar 26 km. Voor Ilonk wel prettig als ze de dag erna 90 km moet lopen. Van slapen kwam uiteraard niet zo heel erg veel en om 05.00 was ik definitief wakker.
Gerommeld tot aan de voorkeuring, die Ilonk met vlag en wimpel doorkwam, HF van 36, mooi tussen al die paarden. Op naar de locomotie, die ik nog altijd spannend vind. Meteen een A. Joepie.
Even later komt Gerrita bij me 'Margreet heeft me de Ridge Way belooft...', oke dat is even een domper als het zo warm is en je op een Fjord rijd. Maar ons niet gek laten maken en gewoon gaan rijden.

We zijn mooi achteraan gestart omdat we geen zin hadden in de tavrelen van Laag Soeren, iedereen lekker achter de Fjorden (gaat m'n paard zo lekker rustig) en wij maar inhouden.
Na een km of wat kwamen we Mandy tegen, en na het massale verkeer rijden ook Lucia. Dus met zijn vieren gereden tot Annelies erbij kwam. Het ging prima zo, tempo lag lekker. Zeker niet te hoog omdat het warm was en er nog vele km's gemaakt moesten worden.
2 km voor de Vetgate gingen we in stap, Annelies ging door maar gevieren stapten we naar de vetgate.
Na 6 minuten aangeboden en Ilonk had 54 (bij het koelen 46, wat gaat die HF toch omhoog als je van schaduw naar zon gaat en tientallen meters loopt)
Alles goed, op naar de locomotie, en de Ridge Way. Slik. Ilonk had 60/60 en was dus goed. Wat me opvoel was het verschil in tellen, bij Ilonk zat de stethoscoop erin toen ik stil stond (terwijl de DA riep dat ik langzamer moest draven, en dat hoorde ik natuurlijk niet) En bij Uck duurd het echt nog wel 1.30 minuut. Ilonk was goed en Uck een recheck.

11.51 mochten we weg, Uck met gemak door de recheck dus met zijn vieren verder. Dit rondje reden we snel maar maakten geen tempo, omdat het met groomen niet lekker ging. Te veel stappen omdat de grooms van de twee dravers op andere plekken stonden dan de grooms van de Fjorden. Het ging nog als een zonnetje en weer 2 km voor de vetgate gaan stappen.
De dravers stapten duidelijk harder en kwamen eerder in de vetgate aan. Het was inmiddels ZO warm... Ilonk kon haar hitte niet kwijt, ze was kwiek genoeg maar de HF zakt maar tergend langzaam. Na 5 minuten nog op 61. Dus ik besloot als ze niet binnen 5 minuten zakt dan stop ik ermee. En daar stonden we in de brandende zon.
9 minuten na binnenkomst aangeboden, HF van 56. En jahoor WEER de RW... Ik moest nog wachten tot 3 mensen hadden voorgedraafd en we stonden nu wel in de schaduw, Ilonk's HF werd lager en lager. (Niet zo handig)
Dit keer had Ilonk geen zin om normaal te doen en rende de berm in, rende van me weg, wilde niet normaal doen. Dus ik weer in stap, paard streng toegesproken en verder. Dan kom je terug, tijd om.
48/56, 8 slagen hoger. Maar van de DA mochten we door, die had wel gezien dat het lag aan Ilonk's gekdoenerij.

Besloten de laatste lus anders te doen qua grooms als we nog weer met zijn vieren zouden rijden. En wat Gerrita en ik reeds besloten hadden was als we het niet zouden halen qua tijd zouden we ons terug trekken voor de finish.
De paarden staan rustig te vreten en ineens haalt Uck uit. Recht op Ilonk's RA been, je zag de hoefijzers er in staan. Meteen koelen, Els haalde 'Cold spray' ook dat erop. Het deed wel pijn.
Margeet erbij gehaald, en die wilde wel kijken maar beter als de vetgate uitgingen, dan had de klap wat kunnen 'inwerken'. Dus gezadeld en even draven. Eerste paar passen onregelmatig, de draai (om het RA been uiteraard) kon je het ook goed zien.
Maar Margreet vond het verantwoord om te verder te gaan. 'Je rijd verstandig genoeg en als het niet gaat, stoppen'.

Eerste 200 meter liep ze niet lekker in draf op de weg, daarna oke. We gingen wat tempo maken en draaden van 60-70 km met 15 km/uur. Daarna tandje terug, de tijd zouden we wel halen. Op de P/A (80 km) was er een tuinslang dus paarden onder de slang. Blijkbaar teveel het getrapte been gekoeld want toen we gingen draven liep Ilonk kreupel. Even aangekeken, het was duidelijk RA, en ze liep weer goed.
Besloten voor de finish 2 km te stappen en dan nog een drafje, als ze niet goed was zou ik terug trekken.
De paarden liepen nog zonder aansporing zij-aan-zij oortjes erop. Steeds zagen we in de verte nog een bruin paardje met een ruiter met rood hesje.
Ik begon aan Ilonk te merken dat ze wel wat last had van haar been, HF bleef wat hoger en ze stapte wat trager toen we 2 km voor de finish kwamen. Drafje en Ilonk liep goed. Oke dus rijdend door de finish.

Gedroomd over het feit dat ze 56 hadden op de finish. Hand in hand de finish over, en jahoor Uck had 56! Ilonk had 72 en je zag dat ze moe was.
Margreet kwam direct en raadde aan met haar te lopen als de HF het toeliet. Ilonk zakte gestaag, even gewandeld, en weer stiltstaan.
HF nakeuring 52, en Margreet melde dat ik met en GROTE boog naar de locomotie moest gaan.
Ilonk draafde keurig weg, en toen de draai (wederom op RA been) 5 passen liep ze onregelmatig (LV en kort RA). Maar bij aankomst, applause want op die paar passen na liep ze goed. En tijdens VG2 had ze al op de kaart geschreven, heeft klap gehad.
Advies was wel 2 weken rustig aan doen. (Nou ze kreeg zowiezo al een week rust en dan 2 weken rustig aan doen, maar Onstwedde laat ik nu maar zitten)
Uck was ook goed en mijn grote voorbeeld is nu klasse IV!

Met 10.52 km/uur de 90 km gereden met erg hoge tempraturen en GEEN fjordenweer.
Thuis ging Ilonk in draf de paddock in, dat ging zuiver maar toen ze in draf het land in ging liep ze niet meer zo lekker. Als je in haar RA been duwt trekt ze hem op. Zal wel een week o 2 duren voor zoiets is genezen, grote blauwe plek heeft ze.

Maar ik ben ZO TROTS OP MIJN KNOLLIE!!!

(sorry voor het lange verslag, ben blij!)

The longer, the pony!
Remember it is the speed that kills the horse, not the distance!


mazzeltje

Berichten: 4507
Geregistreerd: 12-05-03
Woonplaats: Leersum; Latoy in Amerongen, Jip aan het Leersumse Veld en Door in de opfok in Doornspijk!

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-04 09:56

Helemaal terecht trots!!, ik ben ook heeeeeeel trots op jullie. heel ERG trots zelfs!
Ik vind het altijd zo leuk als paarden waar ooit "wat mee was" het zo goed doen!
Alleen vreselijk jammer van de trap...ik hoop dat het gauw weer over is!!

Officieel veterinair homeopaat, http://www.dierenhomeopaat.com
Jip is klasse 4, CEI** en heeft 2477,7 km op de teller!!! Latoy geniet van haar pensioen (na 1148,5 goedgekeurde wedstrijdkilometers!!!)

ArwenLune

Berichten: 6667
Geregistreerd: 04-06-03
Woonplaats: Wageningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-04 10:05

*ook heel trots*
Helemaal dubbel-trots dat jullie het gered hebben met dit weer! Ik heb nog aan jullie gedacht terwijl ik me nog een keer insmeerde met factor 20...

"They say the snow on the roof is too heavy; they say the ceiling will cave in. His brains are in terrible danger!"

Mayo

Berichten: 16796
Geregistreerd: 17-01-01
Woonplaats: De Meern

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-04 12:12

Wow OK dan! Dat is wel schrikken zeg zo'n klap. Maar helemaal super dat je het hebt gehaald!

Taart naar eigen ontwerp? www.yourcake.nl / Ik ben niet labiel, ik ben emotioneel flexibel :D
A fool-proof method for sculpting an elephant: first, get a huge block of cake; then you cut away everything that doesn't look like an elephant...

Westernfreak

Berichten: 5233
Geregistreerd: 06-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-04 13:24

Super gereden Annalynn! Terecht ben je trots op Ilonk! Zelfs met een paar blauwe plekken en warm weer heeft ze de 90 km. nog goed volbracht! OK dan!
De plek waar ze die trap heeft gehad is erg vervelend, maar niet erg zorgwekkend. Je zult zien dat ze met een verstandige behandeling (en dat doe jij dat wel Lachen ) er binnen 2 weken weer bovenop is!
Nogmaals; super gereden! OK dan! (en hoezo fjorden kunnen niet meer dan een lage klasse II ???)

"The world is best viewed through the ears of a trotter"

Ganna

Berichten: 798
Geregistreerd: 23-01-02
Woonplaats: Bijna in Utrecht. De dames in HR

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-05-04 14:40

Ben net bij Ilonk geweest. Even met haar gewandeld, was nog levendig genoeg vooral op de terug weg. Alleen RA nog kort en wat gevoelig met LV. RV is een beetje dik maar dat kan ook optisch bedrog zijn, ze heeft er een wondje.
Heb haar ingesmeerd, nee da's niet waar dat heeft Djilan gedaan, met Arnica voor harde klappen van buitenaf. Haar pezen met koelingsgel.

The longer, the pony!
Remember it is the speed that kills the horse, not the distance!

flicka

Berichten: 5575
Geregistreerd: 17-08-02
Woonplaats: Brabantse land

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-04 17:57

Ik vind het superknap Ganna dat je 90 km binnen de tijd hebt gereden met een Fjord! Het ging dan niet allemaal van een leien dakje maar pluim hoor!
Ik ga misschien voor Onstwedde inschrijven met mijn tinker (wordt 1e keer). Morgen kennismakingsritje met eventuele metgezel. Jullie hebben allerlei professioneel spul zoals hartslagmeters e.d., wij moeten het doen met de bordjes en adviezen van de DA Lachen Zijn het hier ook mensen met een tinker die afstanden lopen?

Lepeltje

Berichten: 2812
Geregistreerd: 16-04-01
Woonplaats: de keukenla

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-04 18:36

Wauw, wat goed! OK dan!
Wel klote van haar been, maar dat gaat ook allemaal wel goed komen.

Washbar, 100% natuurlijke shampoo uit Nieuw-Zeeland voor paarden en honden

Ganna

Berichten: 798
Geregistreerd: 23-01-02
Woonplaats: Bijna in Utrecht. De dames in HR

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-05-04 19:38

Soxje, ik ben ook begonnen zonder wat voor spullen dan ook. Maar ik heb toen ik verder wilde met de klasse II toch een hartslagmeter gekocht omdat ik de HF van Ilonk slecht kan peilen. Maar daar is wel een x aantal jaren overheen gegaan.

The longer, the pony!
Remember it is the speed that kills the horse, not the distance!

Bianca41

Berichten: 4153
Geregistreerd: 29-12-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-04 20:09

Goed gereden hoor OK dan!
Ik hoop dat het met haar been snel goed gaat.

Apple
Moderator RT, TEN, DRS, AP, AR, VMR

Berichten: 69588
Geregistreerd: 27-01-02
Woonplaats: Bij het strand

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-04 20:10

Gefeliciteerd OK dan!. Wat een afstand zeg, 90 km Bloos!. Dan zit je dus inderdaad de hele dag in het zadel.

Kevin: drs L1+9, spr B+2, SGW B+3, Endurance 197 ggk km's (eindstand), Kevin in Uddel
Daisy: drs L2+7, spr B+1, SGW B+1 Rondje door de Bollenstreek

Annash

Berichten: 25412
Geregistreerd: 09-06-03
Woonplaats: Newcastle upon Tyne

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-04 20:22

He, jou heb ik volgens mij gezien Haha!

Zat nl. bij de finish! Leuk, nog een bokker erbij!
Goed gereden hoor!

Djilna

Berichten: 28277
Geregistreerd: 20-09-02
Woonplaats: On the trails

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-04 20:46

Ben ook helemaal trots op jullie

Lightning Rose QA (alias Bliksem) en ik zijn Klasse IV/CEI 3* (160km)
Meer dan 2500 wedstrijdkm samen :D
https://poweredbylightning.net/ Over endurancerijden en trailrunnen :)

Ganna

Berichten: 798
Geregistreerd: 23-01-02
Woonplaats: Bijna in Utrecht. De dames in HR

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-05-04 21:12

Thanx!

The longer, the pony!
Remember it is the speed that kills the horse, not the distance!

Karin

Berichten: 61809
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-04 22:55

Annalynn, super gedaan met je aalstreep! OK dan!

Ik zag jullie bikkelen richting tweede vetgate, ploegend naast je paard door het zand met nog 2 km te gaan (die zelfs vanuit het zadel nog best lang leken). En op dat moment was ik blij dat ik bijna binnen was en niet nog eens 30 km hoefde...

Jullie hebben fantastisch gepresteerd, enorm jammer van die klap maar ik hoop dat Ilonk er snel van genezen is. Jullie hebben het toch maar mooi volbracht met jullie Gele Gevaren! Op naar de 100+ nu? Lachen

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>

gerritje

Berichten: 757
Geregistreerd: 30-03-03
Woonplaats: Leiden

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-05-04 01:07

leuk he dat onze gele het zo goed doen. Ben zelf ook trots op Ilonka en Uck. Was in de vetgate 2 wat minder blij met uck zijn manieren. hoop echt dat ilonk snel weer de oude is.

Geniet van de dag

Ganna

Berichten: 798
Geregistreerd: 23-01-02
Woonplaats: Bijna in Utrecht. De dames in HR

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-05-04 08:40

Als ik Ilonk weer goed is, en dat gaat gebeuren, dan gaan we in Holten waarschijnlijk de 110 km doen.
Maar eerst lekker rust, en dan KWB klasse I weer.
Ben ook erg trots op jou en Uck, Gerrita. Vind het geweldig dat hij nu klasse IV is!

The longer, the pony!
Remember it is the speed that kills the horse, not the distance!

mazzeltje

Berichten: 4507
Geregistreerd: 12-05-03
Woonplaats: Leersum; Latoy in Amerongen, Jip aan het Leersumse Veld en Door in de opfok in Doornspijk!

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-05-04 09:18

wauw 110....wie had dat nu ooit kunnen denken!!!!
Heel raar, maar ik vond deze 60 km van Zelhem veel langer als de 82 van Holten vorig jaar, hoe zou dat komen? ik was ook echt blij niet nog en rondje te hoeven! Je stelt je natuurlijk ook op de afstand in!

Officieel veterinair homeopaat, http://www.dierenhomeopaat.com
Jip is klasse 4, CEI** en heeft 2477,7 km op de teller!!! Latoy geniet van haar pensioen (na 1148,5 goedgekeurde wedstrijdkilometers!!!)

Karin

Berichten: 61809
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-05-04 09:25

Ik vond precies hetzelfde, Sas! Of ja, ik heb dan nog geen 82 gereden, maar de 64 van Ommen ging voor mijn gevoel echt veel sneller dan de 60 hier in Zelhem!

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>

mazzeltje

Berichten: 4507
Geregistreerd: 12-05-03
Woonplaats: Leersum; Latoy in Amerongen, Jip aan het Leersumse Veld en Door in de opfok in Doornspijk!

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-05-04 09:37

Ook de 64 in Ommen gingen 10 keer sneller!
Ik heb me helemaal een beetje verkeken op Zelhem, ik had Zelhem al eerder gereden en die ging toen zo makkelijk...
Misschien toch de warmte die paard en ruiter (ik in dit geval ) parten speelde?!

Officieel veterinair homeopaat, http://www.dierenhomeopaat.com
Jip is klasse 4, CEI** en heeft 2477,7 km op de teller!!! Latoy geniet van haar pensioen (na 1148,5 goedgekeurde wedstrijdkilometers!!!)

Karin

Berichten: 61809
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-05-04 09:41

Of het waren de lange rechte zandpaden, want van warmte hebben Ret en ik nooit zo'n last. Aan de andere kant: Holten heeft ook veel van die lange zandpaden. Maar ja, daar kennen we het terrein, daar weet ik precies hoe lang het rijden is. Zelhem was nog onbekend.

Er stond op een gegeven moment ook ergens een bordje '15 km'. Toen ik ging berekenen hoe snel ik op dat moment reed, kwam ik op 12 km/u. Dat leek me niet juist, voor mijn gevoel gingen we toch echt wel sneller. Maar later bleek dat dat bordje de route voor klasse 1 aangaf, klasse 2 had natuurlijk nog een extra lus gereden. Dat was ook misleidend. Knipoog

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>

mazzeltje

Berichten: 4507
Geregistreerd: 12-05-03
Woonplaats: Leersum; Latoy in Amerongen, Jip aan het Leersumse Veld en Door in de opfok in Doornspijk!

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-05-04 09:54

Ja!! Daar hadden wij ook last van, wij dachten ook harder te rijden als de bordjes aangaven, maar Wilma dacht meteen al dat ze voor de klasse 1 waren!!

Officieel veterinair homeopaat, http://www.dierenhomeopaat.com
Jip is klasse 4, CEI** en heeft 2477,7 km op de teller!!! Latoy geniet van haar pensioen (na 1148,5 goedgekeurde wedstrijdkilometers!!!)

Gast998
Berichten: 74611
Geregistreerd: 02-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-05-04 10:45

Wow, eindelijk je verslag opgespoord, en wat een mooi verslag, leef helemaal mee met het lezen Lachen Super gedaan van jullie en de knollebollen, jullie hebben echt verantwoord gereden, en je best voor de paarden gedaan, super!

flicka

Berichten: 5575
Geregistreerd: 17-08-02
Woonplaats: Brabantse land

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-05-04 17:00

Ik wil dus meedoen aan Onstwedde met een kennis van me. Beiden voor het eerst. Hij op een hittepetit Appaloosa en ik met een tinker. Wij vragen ons af of iedereen gelijk start want dan krijg je nogal wat drukte om je heen. Gaat ieder paard met 1 minuut tussentijd of koppels van 2 of 4 met tijd ertussen? En hoe gaat dat met inhalen, mag je gewoon in galop of draf stappers inhalen? Ik heb de papieren net gekregen en moet het hele zaakje nog uit de auto halen en gaan lezen. Kennis en ik zouden vanmiddag samen gaan rijden maar mijn paard trok het hek over me heen dus i.p.v. gezellig rijden zaten we op de dokterspost. Weer eens hechtingen in mijn hoofd....wie zoekt er nog een mooie maar drammerige tinker.... Knipoog

Karin

Berichten: 61809
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-05-04 17:07

In klasse 1 en in de kennismakingsklasse heb je nooit een massastart (dus nooit met alle deelnemers tegelijk). In die klassen start je ofwel individueel ofwel in groepjes van maximaal vier, steeds met een paar minuten ertussen. Hoe het precies gaat, is afhankelijk van de organisatie. Meestal staat de wijze van starten ook wel in het betreffende vraagprogramma op www.deronline.nl

Inhalen doe je in een 'gepaste gang'. Dat kan een rustig galopje zijn, maar vooral in klasse 1/kennismaking kun je dat het beste in een rustig drafje doen. Van tevoren roep je dan naar degene die jij wilt inhalen: 'mag ik je passeren?' o.i.d. Nooit zomaar onaangekondigd erlangs schieten, is niet zo aardig.

Kom anders een keertje langs in het grote Endurancetopic in de HK: [HK] Endurance, topic van de lange adem!!! . Daar zitten veel endurancerijdende Bokkers die je antwoord kunnen geven op al je (beginners)vragen! Lachen

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 bezoeker