Trainig endurance ten opzichte van dressuur.

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Anoniem

Trainig endurance ten opzichte van dressuur.

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-15 11:39

Hallo :D,

Ik vraag me af hoe nu een echte endurance combinatie traint.
Maak je gewoon lange ritten? Richt je je op de conditie? Uithoudingsvermogen? Ik weet dat de draf de meest toegankelijke gang is, maar galoppeer je ook in de training? Stap je ook veel?
Als je bijvoorbeeld een rit van 20 km gaat maken, hoe rijd je tijdens z'n rit?

Wat is het verschil met bijvoorbeeld een dressuur-spring combinatie. Als dressuur-spring ruiter ga je ook wel eens op buitenrit, maar daar is de training meer gericht in de bak.
Wanneer weet je dat je paard fit genoeg is voor de impuls klasse?

Ik las laatst ook in een topic dat dressuur en endurance niet samen gaan. Kan iemand dit uitleggen?

Groetjes.

Somebitch

Berichten: 17562
Geregistreerd: 06-09-03
Woonplaats: Zeeland

Re: Trainig endurance combinatie ten opzichte van dressuur.

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-15 11:40


Rachelle_DL
Berichten: 1890
Geregistreerd: 18-08-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-15 11:40

Ik volg dit ook even :)

Djilna

Berichten: 31009
Geregistreerd: 20-09-02
Woonplaats: On the trails

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-15 13:27

Beide op het hoogste niveau gaat niet lukken nee, dat is teveel verschil in spiergebruik. Soort vergelijking ballerina en marathonloper ;) Maar beide op basisniveau kan prima.

Ook een endurancepaard wordt als het goed is gegymnastiseerd. Moet in balans en over 4 benen/recht lopen. Zelf gebruik ik ook buiten en in de bak oefeningen als wijken, schouder voor, travers, galopwissels en dergelijke om hem soepel en sterk te maken en houden. Buiten train ik soms meer souplesse en techniek, andere keren puur conditioneel en tempo. Afstanden tussen de 20 en 40km per training. Hoe vaak en met welke snelheid verschilt.

Het grote verschil is dat enduranceruiters veel meer aan conditiewerk doen. Je rijdt buiten dus alle gangen, hoe beter de conditie, hoe minder je stapt, tot zelfs alleen warmrijden en uitstappen en verder alles draven en galopperen. Als ik een 120 of 160km rij en het terrein laat het toe, galoppeer ik 70-80%, de rest is draven.

Met een 20km rit en voor het eerst kun je prima bijvoorbeeld 15 minuten draven, 5 minuten stappen, 15 minuten draven, keer galopje, enz. Principe is wel dat je in de training meer gedaan hebt dan wat je op een wedstrijd vraagt. Ook omdat er daar andere factoren mee spelen waardoor het paard al meer energie zal verliezen.

fleur_yen

Berichten: 1524
Geregistreerd: 30-09-08
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

Re: Trainig endurance ten opzichte van dressuur.

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-15 13:37

Ik volg dit even, ben sinds kort mij meer aan het richten op de endurance, maar wil dit graag afwisselen met m'n dressuurwedstrijden. Afgelopen weekend hebben we onze eerste endurance in de klasse 1 gereden, en ondanks mijn weinig gerichte training hiervoor deed mijn merrie dit toch echt met het grootste gemak. Nou moet ik zeggen dat we sowieso altijd wel minimaal 1x per week in het bos rijden, maar over het algemeen zijn dit lagere afstanden met minder tempo. Momenteel merk ik absoluut geen nadeel in de combinatie van deze 2 disciplines, eerder voordelen, 't is een super afwisseling voor de dressuur, en ik kan merken dat onze dressuurmatige basis ons ook kan helpen in het bos, zo komen schakelstukjes in galop mij in het bos ook erg goed van pas wanneer m'n paard zich soms iets teveel laat leiden door haar enthousiasme ;) V

Uiteraard is dat laatste ook gewoon een stuk basis africhting (en hoeft het niet per se echt dressuur genoemd te worden), en wil ik absoluut geen mensen tegen de schenen schoppen :)

Overigens heb ik voor beide disciplines geen ambities (en nog belangrijker, potentie) om in de echt hogere klassen mee te rijden :P

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-15 13:42

Dank je wel voor je antwoord! Ik heb het echt over het B/L niveau. :)

Dus als endurance ruiter ga je veel meer naar buiten dan een dressuur ruiter?
Dus met een basis-conditie moet het paard zat 15 minuten kunnen draven?

Hoe weet je dat je klaar bent voor de impuls klasse?
Maar als je en dressuur en endurance wilt rijden, hoe deel je je week dan op?

Picassox
Berichten: 10678
Geregistreerd: 01-05-06
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-15 13:54

Ik hoop dat ik een klein beetje je vragen kan beantwoorden...

Waarom train je?
- Uithoudingsvermogen vergroten (endurance)
- Kracht vergroten (dressuur, vooral hoger niveau)
- Scholing en coördinatie (dressuur)

De omvang van een training kan als volgt worden aangegeven: omvang = duur x intensiteit x frequentie. Het klinkt misschien logisch (misschien ook niet), dat als je méér wil gaan trainen, je de frequentie en/of de duur eerst verhoogt van je trainingen. Daarna pas de intensiteit (denk aan trainen in zwaar zand).

Als je een trainingsschema opzet is het handig om te kijken naar de discipline van de sport, de ruiter, het paard en de omgeving. Elke discipline van de paardensport vergt weer andere soorten spieren en krachten van het paard. Een renpaard gebruikt en ontwikkelt ander soortige spieren dan een endurancepaard.

De systemen die bij een paard te trainen zijn, zijn de volgende:
- Cardiovasculair systeem (heeft met respiratie/ademhaling/bloed te maken)
- Musculair systeem (heeft met spieropbouw te maken)
- Pezen, gewrichten en banden

Adenotriphosfaat, oftwel ATP, is brandstof voor de spier.
ATP productie vindt plaats in de spieren waar het nodig is.
Je hebt ATP productiesystemen, daar vallen onder:
- Aëroob energie productie
- Anaëroob alactatische energie productie
- Anaëroob lactatische energie productie

Aërobe energie productie is een reactie van zuurstof (bij bloedaanvoer). Deze aërobe energie is langzaam, langdurig. Te vergelijken met een dieselmotor. Dit systeem wordt met name getraint bij endurance.

Anaërobe alactatisch energie productie systeem wil zeggen dat daar geen zuustof bij komt kijken, overigens wel enzymen. Anaërobe alactatisch is een zeer snelle energie, met een hoge intensiteit van korte duur (20 sec.). Dit is te vergelijken met een injectie bij een bezinemotor. Vluchtdieren/prooidieren gebruiken dit om een snelle sprint te trekken.

Anaëroob lactatisch is ook zonder zuustof met enzymen. Brandstof is glycogeen (spieren/lever: snelle verbranding). Hoge intensiteit ook, niet zo'n lange duur (ongeveer 2 -3 min. kan het paard op deze energie werken).

Lactaat = melkzuur (verzuren van je spieren)

Lactaat zorgt voor een pH daling, als er een pH daling plaats vindt, gaan enzymen van andere energie producties langzamer. Als er uiteindelijk geen glycogeen meer is, dan ook geen ATP (brandstof): dan treedt vermoeidheid in de spier op.

Om even terug te komen op dat melkzuur wat in de spieren vrij komt (wat je dus niet wil hebben bij je paard!). Dat heet een anaërobe drempel. Een anaërobe drempel is het punt dat afvoer van lactaat kleiner is dan de aanmaak van lactaat. (Er wordt dus meer aangemaakt dan afgevoerd kan worden, dus ontstaat verzuring uiteindelijk). Deze anaërobe drempel kun je d.m.v. trainen uitstellen.
Bij vermoeidheid in de spieren (ATP te kort) ontstaat lactaat ophoping in de spieren, en kunnen ze spieren erg verzuren. Het is een beetje ingewikkeld hoe dat in elkaar zit, maar neem maar van mij aan, dat je niet tot het uiterste moet gaan, wat betreft spiermoe maken.

Dan het musculaire systeem heeft als functie samentrekken.
Bij explosie: alle spiervezels, snel, kortdurend (springsport, dressuur)
Bij uithoudingsvermogen: niet allen tegelijk, geleidelijk, langdurend (endurance en deels dressuur)

Dan even waar ik naar toe probeer te werken in m'n verhaal:
Je hebt bepaalde type spieren:

Type 1: slow oxidative
rode spieren, aërobe spieren
Type 2b: fast glycolytic
witte spiervezels, anaëroob
Type 2a: fast glycolytic/slow oxidative
dit type is wat je traint. deze kan zich namelijk specialiseren.

Het basisprincipe van trainen is het weefsel kapot maken.
Reactie van het lichaam: herstel en overcompensatie.

Tijdens deze zogehete supercompensatie periode, moet je weer een training doen, waardoor er een hoger uitgangspunt ontstaat als startpunt! Zoals hier:
Afbeelding

Het is dus heel belangrijk dat het tijdstip van de training(sprikkel), TIJDENS de overcompensatie periode is. Maar het doel van trainen van dressuur (kracht, coördinatie souplesse) en endurance (uithoudingsvermogen) liggen ver uit elkaar. Vandaar dat je in de overcompensatieperiode niet (altijd) de juiste trainingsprikkel kan geven.

Bij het opzetten van een trainingsschema voor jezelf/je paard. Moet je goed op de volgende dingen letten:
- bereiken van overcompensatie
- (actieve) rust

Dit is een trainingsschema voor bijv. endurance die uitgaan van bovenstaande principes:
http://www.pendurance.nl/training.html

Met een normaal gezond paard kun je best klasse I endurance starten. Denk bij het trainen vooral aan het eerste stuk wat ik schreef: eerst de frequentie en/of de duur eerst verhogen van je trainingen (voor endurance). Voor dressuur zul je vaak eerst aan intensiteit moeten verhogen van je training, in plaats van duur. Dit omdat krachttraining alleen te trainen is door korte herhalingen.

Ik hoop dat ik je een klein beetje heb duidelijk gemaakt waarom je het niet beide op ho(o)g(er) niveau kunt bedrijven, en waar je op moet trainen om één van de twee te kunnen uitvoeren.

Succes! :)

fleur_yen

Berichten: 1524
Geregistreerd: 30-09-08
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-15 14:00

Nou ben ik absoluut geen expert in endurance, dus ik heb mij ook niet aan een schema oid gehouden, dus ben ik ook niet bepaald een schoolvoorbeeld te noemen geloof ik :') Er zijn vast veel meer mensens die je veel meer praktische en technische info kunnen geven dan ik (zoals bovenstaande post zie ik nu terwijl ik mijn verhaaltje net heb getypt), maar ik vertel hier gewoon mijn ervaring :)

Dressuur rijden we wedstrijd op L1 niveau, en trainen op L2/M1 niveau.
Vorige jaar reden wij de kennismakingsklasse, nou reed ik vaak genoeg in het bos, en in aanloop voor de endurance zijn we geloof ik 2 weken van tevoren een keer een rit gaan maken van 25 km om te kijken hoe die afstand nou precies was. Hierbij hadden we niet gelet op een bepaald tempo, maar hebben we lekker door gereden. Toen mijn paard daar nou niet bepaald van onder de indruk was kwam ik dus tot de conclusie dat we die kennismakingsklasse gewoon lekker konden gaan rijden, en wel zouden zien waar we uit zouden komen :P Als je een keer een lange afstand rijdt kun je kijken hoelang je erover doet en uitrekenen hoe hard je ongeveer hebt gereden, of je download hier een app voor op je telefoon, is nog handiger :D In de impulsklasse hoef je slechts 8 km/h te rijden, en max 12 km/h, hier hoef je echt niet voor te racen om dit te halen :) Wat ik merkte was dat mijn huidige schema waarop de focus ligt op de dressuur icm met bosritten op een vrij heuvelachtig terrein voldoende was om zonder veel moeite mee te doen in de kennismakingsklasse.

Momenteel deel ik mijn week zo op dat ik minimaal 1x per week in het bos kom, maar dit zijn over het algemeen kortere en rustigere ritjes dan in de endurance. Verder heb ik 1x per week dressuurles, krijgt ze ongeveer 2 dagen per week vrij, longeer ik nog een keer (of 2) en rijd ik meestal nog zelf een dag in de bak.

Voor de toekomst moet ik mij zelf ook nog meer gaan verdiepen in trainingsschema's etc, aangezien ik toch ook wel wat fanatieker wil worden in de endurance, en tegelijkertijd ook lekker dressuur wil blijven rijden en daar ook in verbeteren :)

jijenik11
Berichten: 82
Geregistreerd: 18-04-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-06-15 11:07


jijenik11
Berichten: 82
Geregistreerd: 18-04-15

Re: Trainig endurance ten opzichte van dressuur.

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-06-15 11:09


jijenik11
Berichten: 82
Geregistreerd: 18-04-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-06-15 11:09