Naar aanleiding van endurance austerlitz

Moderators: Muurp, Apple

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
kebie

Berichten: 1569
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Veluws dorp aan de rijn

Naar aanleiding van endurance austerlitz

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-04-03 13:03

Afgelopen zondag ben ik wezen kijken bij de endurancewedstrijd in austerlitz. Dit omdat ik het plan heb opgevat om in Zelhem aan de start te komen en ik niet geheel onvoorbereid aan de start wil verschijnen. Leuk om eens te zien waar veel mensen enthousiast over zijn. Het sfeertje was lekker gemoedelijk.

Helaas wel wat mindere dingen gezien. Kennelijk zijn er veel mensen die niet de moeite nemen de regelementen door te lezen. Bijvoorbeeld mensen die met zo’n oud cappie aan de start komen, vervolgens van de jury een opmerking krijgen in de trant van: volgende keer mag je niet meer starten met zo’n cap, en dan toch in discussie gaan. Bij mij waren die ter plekke gediskwalificeerd, of ben ik nu te streng Verward
Vraag me overigens wel af waarom er pas bij de start naar dit soort dingen wordt gekeken. Neem aan dat je je paard toch even losrijd/stapt voordat je van start gaat. Kan een jury daar dan niet beter de uitrusting beoordelen?

Verder heb ik het voordraven kennelijk gemist, dacht dat dat ook bij de nakeuring moest gebeuren? Keuren was in de bak, maar dat draven heb ik niet kunnen vinden. Wel jammer, want dat had ik graag eens gezien.

Verder heb ik inmiddels wel door dat mijn wandelschoenen niet de vereiste hoeveelheid hak hebben, en dat betekend dat ik 2 opties heb (naja, 3).
1. Veiligheidsbeugels kopen
2. Andere schoenen aanschaffen
3. Mijn rijlaarzen aantrekken
Aangezien het de eerste endurancewedstrijd wordt is de goedkoopste optie nr. 3. Maar stel nu dat ik geld teveel heb, welke van de 2 andere opties kan ik dan het beste aanschaffen? En welke schoenen bevallen goed, en welke beugels? Prijzen?

Pak iets aan voordat het een probleem is. Schep orde voordat de chaos intreedt.


Maarten

Berichten: 4185
Geregistreerd: 30-06-01
Woonplaats: Emmen

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-03 14:08

leuk te lezen dat je zo graag goed voorbereid wilt zijn op je eerste wedstrijd en daarom even komt neuzen bij een andere wedstrijd Lachen

Om even een paar van jou vragen/opmerkingen te behandelen Haha!

De hoofdbescherming: onlangs zijn de reglementen net vernieuwd en verstuurd naar alle leden van de DER. Niet-leden die meedoen aan de kennismakingsklasse krijgen deze reglementen dus niet toegestuurd en zijn afhankelijk van de digitale versie op het internet. Niet iedereen heeft echter de beschikking over internet en zo kan het dus gebeuren dat niet iedereen de correcte uitrusting heeft. Er ligt dus ook een zekere verantwoordelijkheid bij de DER en/of wedstrijd-organisatie om niet-leden goede instructies te geven. Misschien is het een idee dat een wedstrijdorganisatie samen met het wedstrijdboekje een reglementenboekje meestuurt naar niet-leden Lachen

Voor wat betreft het controleren van de uitrusting: sommige wedstrijden hebben zo’n groot deelnemersveld (Austerlitz: ca 200, Holten ca. 140 Haha! ) dat het ondoenlijk is voor een jury om iedereen te controleren, daarom kan het dus gebeuren dat iemand er tussendoor glipt. Een groot gedeelte van de mensen die helpen met zo’n dag zijn vrijwilligers en hebben zelf ook niet de reglementen in hun kop zitten Lachen

Het voordraven in austerlitz gebeurde naast de binnenbak.

Wat betreft je schoenen: voor zover ik weet moet je schoen iig een hak hebben en is de hoogte van deze hak niet reglementair vastgelegd. Al heb je een halve cm hak, dan mag je er mee starten… of je dat zelf veilig genoeg vindt is dus aan jezelf…

voor ex-onderschrift, zie onderschrift Polly
Na vele jaren een keer een ander onderschrift

Faas

Berichten: 12718
Geregistreerd: 21-07-02
Woonplaats: Steenwijksmoer

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-03 14:10

BEUGELS!!! Al is het maar omdat het kopen ervan zo leuk is. Maa rhet rijden is superveilig (heb ik net aan den lijve mogen ondervinden) en je krijgt geen slaapvoeten. Zou ik absoluut voor gaan.

'Paint' it 'Black'

Faas

Berichten: 12718
Geregistreerd: 21-07-02
Woonplaats: Steenwijksmoer

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-03 14:12

Hebben jullie overigens in Maartens profiel gezien dat hij als kind al zo'n stoere Endurancebroek had!!!!!! Haha! Hoezo we kijken de toekomst in. Wee toe goo Maarten

'Paint' it 'Black'

gerritje

Berichten: 757
Geregistreerd: 30-03-03
Woonplaats: Leiden

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-03 14:26

kebie schreef:
KNIP KNIP KNIP Neem aan dat je je paard toch even losrijd/stapt voordat je van start gaat. Kan een jury daar dan niet beter de uitrusting beoordelen?


KNIP KNIP


Het gaat bij endurance iets anders dan bij dressuur f springwedstrijden. Het losrijden doet iedereen voor zich waar hij /zij dat wil. Er zijn mensen die het in de buurt van de trailer doen, andere zoeken in dien beschikbaar een bak op. Andere stappen/draven wat op paden vlak voor de start.

Dus het is niet centraal op een plek waar de jury kan kijken.

Zelf zorg ik er altijd voor dat ik 15 minuten voor de start erop zit. En ga dan stappen en wat draven.

Over je beugels. Zelf gebruik ik flex-ride beugels met korfje. Ideaal. Ze wegen haast niets en veren een beetje mee. Kun je gewoon met platte schoenen in.

Op de der site staat volgens mij ook info waar je op moet letten bij je eerste rit.

Veel plezier en we komen elkaar wellicht tegen in Zelhem.

Groet Gerritje

Geniet van de dag

kebie

Berichten: 1569
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Veluws dorp aan de rijn

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-04-03 15:06

Ha, dank voor de uitgebreide antwoorden iedereen!

Maarten: mijn schoenen hebben een heel klein hakje, maar ik heb chaps van BR, die een groot plakkaat onder de schoen hebben ipv een dun elastiekje. En dan blijft er van een hak weinig over volgens mij. Het rijdt wel lekker, maar om daar nou voor gediskwalificeerd te worden Haha!

En ondanks dat het losrijden dus wat minder georganiseerd is dan bij "gewone" wedstrijden lijkt het me toch niet prettig om als deelnemer pas bij de start terug gefloten te worden op je uitrusting.

Het is dus aan te raden op zoek te gaan naar andere beugels. Zal mijn licht eens gaan opsteken!

Overigens Gerrit: als Kebie haar ijzers een beetje goed laat zitten in mei, zal Zelhem wel gaan lukken. Alleen dat tempo he? Zaten jullie in het begin ook zo stuk na zoveel draven? Pfff, mijn paard heeft er een stuk minder moeite mee dan ik Haha! .

Pak iets aan voordat het een probleem is. Schep orde voordat de chaos intreedt.

gerritje

Berichten: 757
Geregistreerd: 30-03-03
Woonplaats: Leiden

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-03 16:10

Hoi Kebie,

We rijden al wat jaartjes dus kan me niet echt herinneren dat we er door zaten met draven. Maar ben begonnen met 10 minuten achter elkaar draven en dan 5 minuten stappen. Vandaar uit ben ik gaan uitbouwen in draf tijd. Probeer in het begin gewoon lang en langzaam te draven. Daar bouw je het meeste mee op. (long slow distance training)

Geniet van de dag

Laui!

Berichten: 16863
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: wherever I wanna be

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-03 10:15

Wij rijden ongeveer een halfuur van te voren in, wordt meestal een kwartier en dat deden wij gewoon tussen de trailers in het bos.
Het voordraven gebeurde buiten de bak en er stond een enorme rij. Als je het mij vraagt waren er niet genoeg dierenartsen voor zoveel deelnemers (2 plaatsen waar gemonsterd kon worden).
Er waren in Austerlitz 2 juryleden (ik heb er 2 gezien). één hield het keuringsgebeuren in de gaten en de ander identificeerde een paar paarden, mat zweepjes op e.d. Het is belangrijk dat er bij de keuring ook een jurylid staat omdat klasse II voorrang heeft, dat weten de dierenartsen niet, maar sommige mensen vergeten hun boekjes, hebben dingen niet op orde oid en dan is het handig als er een jurylid in de buurt is.
Als de jury echt vervelend had willen doen was deze of gene idd gediskwalificeerd. In de nieuwe reglementen staat nl. dat je een helm moet hebben die aan de nieuwste veiligheidsnorm voldoet (EN 1384 uit m'n hoofd).
Ikzelf heb in Austerlitz voor het eerst een lange(re) afstand met flex-ride beugels gereden. Het is even wennen, vooral omdat ze eerder tegen je wreef aankomen, maar verder reed het prima en heb ik me prima vermaakt met m'n Phony Pony!

"Restaureer je kerk / Stuur je kinderen ten oorlog / Lees handen tot je blind bent / Maar red mij niet " - Maarten van Roozendaal

I'm livin' the dream | Interessante dingetjes

Maarten

Berichten: 4185
Geregistreerd: 30-06-01
Woonplaats: Emmen

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-03 13:01

Ik denk eerlijk gezegd dat de dierenartsen die er deze keer bij waren vrij streng waren en paarden meerdere keren heen en weer lieten lopen, waarna er nog even overlegd werd (op zich niets mis mee overigens om streng te zijn Haha! ). Voor elke 40 deelnemers dient er 1 veterinair aanwezig te zijn dus ik neem aan dat er wel voldoende veterinairen aanwezig waren, maar dat de doorstroom gewoon niet zo soepel liep Haha!

Overigens vraag ik me nu nog steeds af hoe een niet-lid (die start in de kennismakingsklasse) zonder internet aan de reglementen moet komen... denk dat ik dat maar eens ga aankaarten bij de DER dat deze mensen ook op één of andere manier de reglementen krijgen...

voor ex-onderschrift, zie onderschrift Polly
Na vele jaren een keer een ander onderschrift

gerritje

Berichten: 757
Geregistreerd: 30-03-03
Woonplaats: Leiden

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-03 13:18

Hi Maarten,

Dat is zeker een geod idee. Er staan wel verkorte reglementen in het boekje maar dat dekt toch niet de lading. Er wordt wel vermeld dat de reglementen beschikbaar zijn op het secr. maar tja als je op wedstrijd bent heb je daar denk ik geen behoefte aan om daar ter plekke even dat boekje door te lezen.

Geniet van de dag

kebie

Berichten: 1569
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Veluws dorp aan de rijn

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-04-03 13:19

Oh, en Maarten, dan heb ik er nog wel een: ik kon nergens in die hele manege de kaart terugvinden, of een deelnemerslijst of iets dergelijks. Bij dressuurwedstrijden hangen die lijsten vaak wel ergens, soms ook met een plattegrond van het terrein, en dat maakt dat je als toeschouwer toch wat gestructureerder kan rondkijken.

Pak iets aan voordat het een probleem is. Schep orde voordat de chaos intreedt.

Karin

Berichten: 61813
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-03 13:25

kebie"]
Maarten: mijn schoenen hebben een heel klein hakje, maar ik heb chaps van BR, die een groot plakkaat onder de schoen hebben ipv een dun elastiekje. En dan blijft er van een hak weinig over volgens mij. Het rijdt wel lekker, maar om daar nou voor gediskwalificeerd te worden Haha!
[/quote]

Dit 'probleem' had ik vorig jaar in Laag Soeren. Toen werd mij vlak voor de start door een jurylid verteld dat ik 'zo' niet mocht starten. Heb gezegd dat ik niets anders bij me had en dat het toch echt paardrijschoenen waren, en na een korte blik op mijn schoenen liet hij me gewoon starten. Na de rit sprak hij me aan (informeel, ik kende hem persoonlijk Haha!) en zei: 'Geef eens een voet?' en toen moest hij idd concluderen dat mijn schoenen wel degelijk een hak hadden, die je niet zag vanwege de brede band van mijn chaps.

Overigens heb ik nu veiligheidsbeugels, dus heb ik dit probleem niet meer. Ze zijn vrij prijzig maar ik zou ze je echt aanraden. Je hebt er ook heel veel aan op 'gewone' lange buitenritten, vermoeide voeten zul je er niet in krijgen!

[quote="Laui! schreef:
Het is belangrijk dat er bij de keuring ook een jurylid staat omdat klasse II voorrang heeft, dat weten de dierenartsen niet...


En ik wist dat in eerste instantie ook niet, wel bij de controle van hartslag e.d. maar niet dat je bij de locomotie ook voor mag als je klasse 2 rijdt. Ik kreeg heel vervelende opmerkingen van klasse 1-ruiters toen ik uiteindelijk toch 'voordrong' met de melding dat ik klasse 2 reed en dus voor mocht. Alsof ik mij als klasse 2-ruiter meer voelde. Dan is het toch fijn als een jurylid even kan bevestigen dat het idd zo hoort.

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>

gerritje

Berichten: 757
Geregistreerd: 30-03-03
Woonplaats: Leiden

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-03 13:31

kebie schreef:
Oh, en Maarten, dan heb ik er nog wel een: ik kon nergens in die hele manege de kaart terugvinden, of een deelnemerslijst of iets dergelijks. Bij dressuurwedstrijden hangen die lijsten vaak wel ergens, soms ook met een plattegrond van het terrein, en dat maakt dat je als toeschouwer toch wat gestructureerder kan rondkijken.


Hoi Kebie,

Op het secretariaat kun je altijd de route inzien / ophalen en daar ligt ook een deelnemers lijst. Vaak is die lijst niet geheel repre omdat er ook deelnemers niet komen (paard bijv. kreupel of niet geheel lekker, vogelpest) en er worden bij de voorkeuring ook al combi's afgekeurd die dan niet meer starten. Maar je kan wel zien wie zich allemaal hebben opgegeven.

Geniet van de dag

Faas

Berichten: 12718
Geregistreerd: 21-07-02
Woonplaats: Steenwijksmoer

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-03 13:41

De reglementen zijn gewoon opvraagbaar bij de DER als je geen internet hebt. Het blijft alleen wel je eigen verantwoordelijkheid ze even op te vragen. Maar ze kunnen mijns inziens gewoon worden opgestuurd.

'Paint' it 'Black'


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Yahoo en 0 bezoekers