zo "een heel klein beetje bijterig" !?! vreemd...

Moderators: SayaJones, Apple, Neonlight, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
visje

Berichten: 4546
Geregistreerd: 11-04-01
Woonplaats: België (Vlaams-Brabant)

zo "een heel klein beetje bijterig" !?! vreemd...

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-01-03 19:22

Heer Rocky is een heel bescheiden paard. Hij is eerder verlegen en gaat altijd achteruit als je iets te dicht in zijn buurt komt. Hij heeft graag dat je hem op zijn neus aait, maar omhelzingen en over zijn manenkam aaien vind hij veel te informeel voor een heer van zijn stand Knipoog .

Maar sinds kort vertoont hij toch wel een heel raar gedrag, voor... "een heer van zijn stand". Rocky is bij het opzadelen soms wat onrustiger dan anders, en voelt zich niet helemaal op zijn gemak. Op warme zomerdagen heeft hij er geen last van van, maar in deze winter is hij toch wat hitsiger en kan hij niet zoveel verdragen (zeker borstelen op zijn hoofd, vindt deze heer erg onkuis en laat hij dus niet toe).
Hij begint nu zelfs kleine 'hap-bewegingen' te maken als ik hem klaar maak om op te zadelen (zeker als ik in de buurt van zijn hoofd kom). Hij bijt boven of naast mijn hand en soms heeft hij heel eventjes mijn mouw mee. Ik weet zelfs niet of hij het expres doet. Het lijkt wel of hij mij iets probeert te zeggen. ("hey, je rits staat open" Knipoog )

Als ik hem kwaad zeg dat hij dat niet mag doen ("hela!") en ik houd mijn vinger tegen zijn neus is hij heel verontwaardig en schrik hij direct achteruit. Hij toont duidelijk wel respect en gedraagt zich in de verdere omgang nooit agressief naar mij toe, eerder overdreven onderdanig. De kleinere pony's hebben het vaak wel hard te verduren. Zij krijgen zo nu en dan een flinke hap als ze niet optijd plaats maken voor hem. Soms pluk hij zelfs een hap haren van een andere pony uit.

Hoe kan ik dit gedrag verklaren en hoe moet ik hierop reageren? Ik sta er echt verstomd van dat hij dat doet, gezien hij geen 'uittester' is.

Zijn zadel past goed (is zelfs aangepast aan hem) en ook zijn gebit is onlangs nog gecheckt.

De enige zekerheid is dat men van niets zeker is...


Manon 2

Berichten: 2725
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-03 09:36

Ik schop je berichtje even naar boven, ik vind het een interessant verhaal. Ik zou me kunnen voorstellen dat hij gepriegel aan zijn hoofd niet fijn vindt. Dat kan van nature zo zijn, maar het kan ook zo zijn dat hij bijvoorbeeld haken aan zijn kiezen heeft, die zitten deels aan de buitenkant van zijn kiezen dus als je met de borstel over zijn wang gaat dan doet dat pijn.

Misschien heeft hij zijn 'niet geaaid willen worden' heel lang volgehouden maar probeert hij je nu toch voorzichtig duidelijk te maken dat hij dat gepruts aan zijn hoofd niet fijn vindt.

-“Imperfection is beauty, madness is genius and it's better to be absolutely ridiculous than absolutely boring.” ― Marilyn Monroe

kebie

Berichten: 1569
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Veluws dorp aan de rijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-03 12:04

Aangezien je zeker weet dat je zadel goed past, zou ik eens iemand naar zijn rug laten kijken (fysio of kraker).
Van de zomer werd Lyon ook vervelend met opzadelen. Niet erg hoor, maar gewoon een klein beetje narrig. Maar dat was nog nooit eerder gebeurt. We zijn eerst met gelpad gaan rijden, en daardoor werd hij minder narrig.
Conclusie: kennelijk toch een nieuw zadel nodig.
Tot hij aan het begin van de stalperiode letterlijk explodeerde als je erop ging zitten. Na de kraker is hij weer een vriendelijk en werklustig paard.
Conclusie: hij had rugpijn.
Als je paard niet eerder narrig is geweest met opzadelen, leg het dan niet naast je neer, en doe er wat mee.

RockyLover

Berichten: 4764
Geregistreerd: 09-08-02
Woonplaats: Hillegom

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-03 16:28

Het zit misschien in de naam Knipoog . Ja inderdaad Kebie, misschien is het handig om hem na te laten kijken. Maar is het vooral als je het zadel, hoofdstel of alles omdoet?

visje

Berichten: 4546
Geregistreerd: 11-04-01
Woonplaats: België (Vlaams-Brabant)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-01-03 09:19

Hij doet het zowel bij het borstelen als bij het opzadelen en terwijl ik hem aan de hand meeneem naar de opstapplaats (dan moet ik uit de wei stappen en snel een poortje achter me dichtdoen zodat de andere pony's niet meekomen).
Als ik bijvoorbeeld naar de rijles ga, moet ik meestal eventjes wachten (als de vorige les overtijd gaat) en dan stap ik altijd af. Op zo'n moment bijt hij helemaal niet meer. Dan heeft hij al een half uur gereden en is hij weer helemaal op zijn gemak. Wat misschien ook wel nuttig is om te weten, dat is dat hij niet graag stilstaat bij het opstappen. Maar ook dat betert als ik na een tijd rijden even op- en afstap. Ik heb het idee dat hij een beetje gespannen is bij het opzadelen de laatste tijd. Kon ik ook maar gewoon zeggen: "vandaag gaan we naar de rijles" en "nu gaan we maar een heel kort buitenritje maken" of "vandaag wordt het een dagtocht". Het moet toch soms eng zijn om nooit te weten wat er gaat komen en alles maar te ondergaan?

Er heeft onlangs een dierenarts naar gekeken die gespecialiseerd is in sportpaarden (helemaal van de andere kant van het land Knipoog ) en die heeft ook aan zijn rug gevoeld. Hij merkte niets speciaals op.

Ik blijf natuurlijk ook een grote rocky-lover. *LOL*

De enige zekerheid is dat men van niets zeker is...

manic

Berichten: 6551
Geregistreerd: 09-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-03 09:53

Hoe oud is Rocky?

RockyLover

Berichten: 4764
Geregistreerd: 09-08-02
Woonplaats: Hillegom

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-03 09:56

Ja... en er is ook niets aan zijn mond (bijv. het hoofdstel, het bit, niet willen stilstaan...) Misschien moet je een tijdje zonder zadel rijden? Eens kijken of hij dan ook zo is? Maar anders zou ik het ook niet weten...

Kim82
Berichten: 908
Geregistreerd: 12-12-02
Woonplaats: ENSCHEDE

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-03 10:05

Misschien zit er wel een soort spanning in zijn rug die onder het rijden verdwijnt. Wij hebben ook wel eens last van onze rug en dan kan beweging ook helpen. Vooral omdat hij tijdens het opstijgen niet stilstaat en als je even gereden hebt en dan weer opstijgt wel.
Die spanning is dus ook niet altijd te voelen door een DA, omdat het niet constant is. Ik weet niet hoe oud hij is, maar als hij al wat ouder is is het allemaal niet zo vreemd.
Laat er eens een Osteopaat (schrijf je dat zo?) naar kijken. Misschien dat hij iets voelt of ziet.

Ook bekend als Kim20!

visje

Berichten: 4546
Geregistreerd: 11-04-01
Woonplaats: België (Vlaams-Brabant)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-01-03 18:09

He vreemd, gisteren was hij weer rustig tijdens het opzadelen. Ik kon zelfs heel voorzichting zijn hoofd borstelen!
Zouden het toch de winterkriebels geweest zijn?

De enige zekerheid is dat men van niets zeker is...


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Barbabientje, bbeens, Danjel, Jessica_1998, Jotoma, Marive, maxi90, mirriejj, Nynkster, Sanne_com, SuperAssie, suusje26, tinker_sally en 45 bezoekers