Info voor haflinger werkstuk!

Moderators: SayaJones, Apple, Neonlight, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Stinkmodder

Berichten: 7891
Geregistreerd: 24-08-02
Woonplaats: NL

Info voor haflinger werkstuk!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-12-02 20:26

Hey!

Voor bio op school moeten we een werkstuk maken... ik doe het over de haflinger! Er zijn nog een paar dingetje, die er in moeten, waar ik geen info over heb nl.:
* hoe komt ie aan zijn voedsel?
* wat is zijn leefomgeving
* Welke familie heeft hij

van de families heb ik er 2: zebra en ezel maar ik weet niet of iemand er misschien nog meer weet! Knipoog

Maar ik hoop dat iemand me hier bij kan helpen!
Ennuh... alvast bedankt!!!Gast998
Berichten: 74611
Geregistreerd: 02-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-02 22:19

? Voedsel krijgt hij van z'n eigenaar/verzorger, of als hij in het wild loopt door te grazen. Zijn leefomgeving hangt van de eigenaar af. Vroeger leefde hij in de bergen voornamelijk en daardoor zijn ze rustig, en hebben een aanleg voor stevige benen. Dit even globaal.
Zoek maar in een rassenencyclopedie, dan vind je wel aardig wat.

New-Forest

Berichten: 5463
Geregistreerd: 27-07-01
Woonplaats: Lelystad

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-02 23:27

Misschien heb je hier wat aan:
Herkomst:
Noord Tirol (Oostenrijk), Beieren, Hafling (Italië). Hoewel de grens tussen Italië en Oostenrijk nogal eens is verschoven, wordt de Haflinger als een Oostenrijks ras beschouwd.

Geschiedenis en informatie:
De afkomst van de Haflinger is niet erg duidelijk. Men zegt dat koning Lodewijk IV van Duitsland, een hengst uit Bourgondië naar zijn zoon Lodewijk van Brandenburg als
huwelijkscadeau zou hebben gestuurd. Deze hengst dekte plaatselijk gefokte merries, die van oosterse afkomst waren. Nakomelingen uit deze kruisingen ontwikkelden zich tot de Haflinger.
Een andere groep beweerd weer dat de Haflinger zou afstammen van de oosterse paarden die in Tirol achterbleven nadat de Byzantijnse troepen in 555 de Oost-Goten in noordelijke richting over de Alpen verdreven hadden. Dit is de meest gangbare theorie.
De hedendaagse Haflinger stamt in ieder geval van de achterkleinzoon van de Arabische hengst El Bedavi, El Bedavi XXII en diens zoon Follie. El Bedavi XXII werd in 1868 naar de streek gebracht, om de paarden, die nogal grof waren, te verbeteren. De stamvader van het ras is echter Follie, al zijn nakomelingen waren 'echte' Haflingers. De bloedlijnen zijn grotendeels bepaald door vijf bloedlijnen: Nibbio, Willi, Anselmo, Student en Massimo. In Tirol spreekt men van N-, W-, A-, S- en M-lijnen. Alle hengsten die van een van die lijnen afstammen, krijgen een naam die met dezelfde letter als zijn lijn begint. De laatste jaren is de Haflinger erg populair geworden en naar vele andere landen geëxporteerd, met name naar Groot-Brittannië. De pony blijkt uitstekend geschikt te zijn voor de beginnende ruiter. Tegenwoordig wordt het ras in Oostenrijk gefokt, hoewel de plaats waar de Haflinger oorspronkelijk vandaan komt, Hafling, in Italië ligt. De overheid al daar bezit stoeterijen in Piber en Ossiach, waar de Haflingerhengsten worden gehouden. De zuidelijke Haflinger is iets zwaarder dan de Haflinger uit Noord Tirol.
De Aveligneser is een nauw verwant ras, die veel op de Haflinger lijkt. De Aveligneser komt echter uit Italië, en is iets groter en groffer gebouwd.

Succes ermee!

Stinkmodder

Berichten: 7891
Geregistreerd: 24-08-02
Woonplaats: NL

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-12-02 13:24

Hartstikke bedankt voor de info!!!
Ik zal het zeker gebruiken!!!
Wie nog wat weet... alles is welkom!!! Knipoog


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: amiette, ellen05, Evito_06, Faetje_97, Flux, Frummels, llora, mxrthe, PanamaD, puppy1128 en 13 bezoekers