Met hengst tssn merries rijden, op wedstrijd gaan?

Moderators: SayaJones, Apple, Neonlight, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
blancatje

Berichten: 575
Geregistreerd: 12-11-02

Met hengst tssn merries rijden, op wedstrijd gaan?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-12-02 20:41

HEy!!

Ik ben een pas 3-jarige hengst aan het opleren,... het lukt heel goed!!! Hij heeft al een keer met een merrie in de stapmolen gestaan, verliep vrij goed, en een keer de halve piste afgebakend met sprongen, de hengst longeren op de ene cirkel, ik met mijn merrie rijden op de ander cirkel, er was er maar een die aan het hinniken Was, mijn merrie, de hengst keek wel, en stopte af en toe wel eens om goed te kijken, maar voor de rest verliep het goed,... Haha!

Maar nu was mijn vraag, hoe ging het toen jullie de eerste keer met jullie hengst bij merries en op wedstrijd???

Groetjes!!

Op de rug van een paard,
is de hemel op aard,...


Zep

Berichten: 9994
Geregistreerd: 05-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-12-02 20:50

Een hengst bij een merrie in de stapmolen zetten zou ik nou weer niet zo snel doen, problemen opzoeken is ook een vak...

Als ik iets met mijn hengst aan het doen ben, ben ik degene die bepaalt wat er gebeurt. ''een paar keer stoppen om te kijken'' als ik hem aan het longeren ben zou ik dus beslist niet toestaan.

Als ik erop zit of hem vast hou heeft hij zijn mond te houden. Ik heb hem in het begin echt een paar keer met de bovenkant van mijn zweep op de manenkam geslagen als hij een mond opzette. Dat klinkt een beetje hard, maar ik heb tenminste een hengst die zich gedraagt!

Je zou je dit niet eens af moeten vragen. Jij zit erop, dus hij heeft maar te doen wat jij aangeeft, punt. Geldt voor ieder paard, ongeacht of het nu een hengst is of niet.

dressuurinstructie in Overijssel, mail voor meer informatie: louise@equimotion.nl

Appie
Berichten: 1124
Geregistreerd: 23-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-12-02 21:56

Zep schreef:
Een hengst bij een merrie in de stapmolen zetten zou ik nou weer niet zo snel doen, problemen opzoeken is ook een vak...


Zoveel problemen hoeft dat niet te geven hoor, ligt er maar net aan wat voor hengst het is en hoe zijn karakter is. Onze hengst kan zelfs gewoon met 3 andere merries in de molen lopen, geen enkel probleem.

Albert

Berichten: 5005
Geregistreerd: 16-10-02
Woonplaats: Zutphen

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-12-02 22:00

Bij ons gaat dat vrij simpel:
Gaat hij met Jos mee: wordt het dekken
Gaat hij met mij mee: wordt het werken.

Ik heb de illusie dat hij werken ook wel leuk vindt Haha!

prompter

Berichten: 6164
Geregistreerd: 28-09-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-12-02 22:04

Mijn hengst kan gemakkelijk in een paddock naast een merrie met twee simpele stroomdraadjes ertussen, behalve een hoop "verliefde" geluidjes maken doet hij verder niks verkeerd. Ik werk hem op de drafbaan ook vaak naast mijn merrie, ook als ze hengstig is.
Maar oh wee als er een ruin in de paddock naast hem loopt, dan wordt-ie Extreme duivel

Extremely rare and Beyond Compare

KiWiKo

Berichten: 51675
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-12-02 22:07

als ze goed opgevoed zijn en een goede ruiter erop kan het allemaal

Homiafortuna

Berichten: 1947
Geregistreerd: 27-07-02
Woonplaats: Langelille

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-02 01:52

Zorg er wel voor dat je je hengst 200% onder controle hebt, als je met hem op een vreemd terrein tussen merries gaat rijden. Bovendien moet je, geloof ik, al minstens L zijn alvorens je met een hengst wedstrijden mag starten.

germie

Berichten: 15406
Geregistreerd: 02-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-02 07:30

IK heb vroeger ook een hengst gereden, ook tussen merries, enz NOoit problemen mee gehad.
Met een goed opgevoede hengst en een ruiter waar het paard op kan bouwen, dan zie ik geen problemen.

eveline_B

Berichten: 2755
Geregistreerd: 05-09-02
Woonplaats: Salland

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-02 08:24

Houd er wel rekening mee dat zijn karakter nog kan veranderen als hij geslachtrijp wordt. Ik ken wel hengsten die heel lief waren op die leeftijd, maar die met 5 jaar niet meer te hanteren waren.
Voor de rest denk ik wel dat het kan als je thuis ook gewoon in een les met meerdere anderen kan rijden met hem.

Mer1980

Berichten: 10622
Geregistreerd: 08-02-01
Woonplaats: Lelystad

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-02 08:29

Ik kan met mijn hengst tussen 10 andere paarden doorrijden. (hij is bijna 4) maar wee mijn gebeente als ie los is. dan pakt ie ze. Kan hem dus niet losgooien naast een ander paard ofzo hij gaat door het hek. Maar als ik er mee bezig ben heeft ie te luisteren en ja dan vallen er wel eens klappen (van mijn kant) hij luisterd dus nu prima en hinnikt nog steeds als ik de stal binnenkom. Haha!

Letterlijk in het huwelijksbootje stappen? http://www.trouwschip.nl
Bedrijfsuitje, vergaderen of teambuilding?: http://www.zeilschipbounty.nl
Sinds 23-02-2013 mama van Kira!
Sinds 14-12-2016 mama van Kian!

Dennis

Berichten: 28753
Geregistreerd: 23-05-01
Woonplaats: Wieringerwerf

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-02 12:04

Den vond het de 1e X super spannend. Maar wel gewoon braaf. Wel wat stoerder hoor.
Zelfs tussen een stuk of 8 paardjes ging het goed 2 weken geleden. We hadden nog nooit eerder met meer dan 1 'vreemd/nieuw' paard in de bak gereden en zelfs met een bak voor was hij heel erg braaf. Onder het zadel en ook aan een touwtje, zelfs netjes wat vrijheids dresuur gedaan.
Ik rijd niet vaak met hem bij andere in de bak omdat altijd afhankelijk ben van andere om ergens te komen. Maar de keren dat ik het doe is hij braaf. Hij laat me niet zitten en daar vertrouw ik op.

Benno: dressuur M+11, vaardigheid Z+14 en Sport-AA ☆ Deedee: dressuur M+5, vaardigheid M+0 en prestatie sport-A
http://www.staldenci.nl

*Als je haar voor je ogen waait, als je jas om je lichaam draait, als de wind langs wangen aait, weet dat ik je mis* - Acda en de Munnik

KingMarco

Berichten: 1133
Geregistreerd: 20-09-02
Woonplaats: Hoofddorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-02 14:37

Ik rij altijd overal met hem tussen naast samen. Alleen moet ik met rijden meestal voor de merries oppassen, als ze niet hengstig genoeg zijn zijn er een paar die nog weleens een mep willen verkopen of een paar tanden laten zien.
Enkel als ik op vreemd terrein aankom(met de trailer) laat ie even horen dat ie er is, maar daarna heb je geen kind meer aan hem.
Maar ik denk dat dat ook met de opvoeding en karakter per paard te maken heeft.

Ik ben gewoon ik en heb soms een eigen mening, met eigen ervaringen en belevenissen, wil niet zeggen dat het daarom de waarheid is.

eveline_B

Berichten: 2755
Geregistreerd: 05-09-02
Woonplaats: Salland

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-02 15:07

Het is idd zo dat je met een brave hengst meer met andere paarden op moet passen als normaal. De paarden reageren er anders op als op een merrie/ ruin. Ook al doet je brave hengst niks verkeerd, zelfs niet hinniken. Dan nog willen andere paarden wel eens vluchten af aanvallen. Knap vervelend als je erop zit. Maar over het algemeen valt het allemaal wel mee.

blancatje

Berichten: 575
Geregistreerd: 12-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-12-02 20:30

We lopen er ELKE keer als we de piste in willen speciaal langs de merries, en eerlijk gezegd dat gaat heel goed!! En dan heeft de eigenaar hem eens gelongeert, terwijl ik op m'n merrie reed, en hij deed nix (buiten af en toe eens stoppen omte kijken) maar er was er maar een die aan het hinniken was, dat was mijn merrie,... hij heeft al eens met een merrie in de stapmolen gestaan, en dat ging UITSTEKEND goed!!! (we bleven wel de hele tijd vanachter een hoekje staan kijken, je weet maar nooit hè zeker de eerste keer!) Maar het ging SUPER!!! Maar hij is echt al heel goed aan het worden, op een paar weken tijd (ik heb hem helemaal alleen zadelmak gemaakt en alles, in het begin wel eng, je weet maar nooit met een hengst die er nog maar pas is hè! Maar hij is echt goed!!!) Ik kan al galoperen enzo, zonder al te veel benen te moeten geven, int begin moest ik heel hard benen geven, maar na een tijdje, gaf ik benen, reageerde hij niet, een klein tikje erbij met de zweep, na een keer kon hij het heel goed, geen zweep nodig dus,...maar nu wou ik zo stillaan hem beginnen leren tussen de merries te rijden, en wou ik weten hoe het bij jullie is verlopen! Maar ik denk niet dat Dirty er een probleem van zal maken,...hopen maar!!! Ik ga het morgen proberen!!

Op de rug van een paard,
is de hemel op aard,...

Bojangles

Berichten: 13704
Geregistreerd: 23-06-02
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-02 08:32

Wij rijden soms ook wel met de jonge hengsten bij merrie(s) in. Bij die jonge hengsten is het dan wel belangrijk dat er al een "stuur" op zit, ze vinden het heel verleidelijk om zelf dichter bij de merries te gaan rijden. Maar verder nog nooit problemen mee gehad. Ik zou als je die hengst goed onder controle hebt, voorzichtig proberen met elkaar te rijden, maar wel iemand anders in de bak erbij te laten staan, om de hengst te kunnen pakken als het verkeerd gaat. Wij gaan natuurlijk niet bij een merrie rijden als zij hengstig is, want dan zoek je de problemen op. Dit hoeft niet perse, een hengst die nog nooit gedekt heeft zal waarschijnlijk iets minder op een merrie reageren dan een hengst die al een keer gedekt heeft. Wij hebben een ruin op stal, die is een tijdje geleden gecastreerd, maar heeft daarvoor wel een keer gedekt. Die wordt nog steeds gek als hij een merrie ziet, die weet wat ie met een merrie kan doen Vingers aflikken Maar dit alles verschilt natuurlijk per paard.

Gast912
Berichten: 8730
Geregistreerd: 31-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-02 10:23

De ene hengst is een stuk makkelijker dan de andere. Maar voordat je besluit een paard hengst te laten moet je je eerst goed afvragen of je dat wel aankunt. Je moet al een aardig ervaren ruiter zijn om dat in goede benen te leiden. De meeste hengsten worden uiteindelijk toch maar gecastreerd.

maverick

Berichten: 1895
Geregistreerd: 05-10-02
Woonplaats: rosmalen

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-02 10:00

ik rijd ook op een hengst genaamt sam,wij noemen hem altijd sammy-sul,want dat is t ook gewoon,als je met hem door de gang lopt doet hij wel eens huh huh,maar dat is dan ook echt alles,hij weet gewoon dat ik de baas en ik bepaal wat er gebeurd,met rijden heb er al helemaal gheen kind aan,want dan is hij heel erg met de ruiter bezig.

Bella drachtig voor 2013 van Vagrant Z (vagebond de la pomme x carthago)

Misja

Berichten: 3317
Geregistreerd: 12-10-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-02 10:27

Ik heb een tijdje een hengst gereden, die volgens mij niet wist wat ie met zijn mannelijk kon. Hij keek nergens van op, en was net een schoothondje. De merries maar hinniken en doen, en hij slofte gewoon door, met af en toe een *Sniffff* tussendoor. Gaf totaal geen problemen van zijn kant uit, wel bij sommige merries die gek werden!
Verschilt erg per paard denk ik. Zou bij een 3 jarige hengst nog wel op mijn hoede zijn, zoals iemand al zei..je weet niet wat ie gaat doen als ie 5 is!

Op het randje van de afgrond..is het uitzicht het mooist!.......

Alvaron

Berichten: 1458
Geregistreerd: 26-03-02
Woonplaats: De Steeg

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-12-02 14:21

Ik heb met Alfie vanaf het begin tussen de merries gereden. Alles door elkaar hoor. Hengsten en merries samen 't bos in. Ging prima, en nog steeds trouwens. Ik rijd 2x per week in der verenigingsles, rijd met stalgenoten buiten, longeer 'm in de longeercirkel die naast de merriewei ligt, geen probleem hoor. Al 14 jaar niet. En hij heeft ook gedekt. Vaak is hij zelfs op "vreemd" terrein nog braver dan thuis.

Endurance: To Finish is To Win!
Alvaron 1.6.1988 - 31.8.2017 Dag lief, ik mis je...

Youko

Berichten: 2992
Geregistreerd: 29-01-01
Woonplaats: Hong Kong

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-12-02 14:38

Het ligt inderdaad aan de karakter van het paard. Ik heb ook 2 jaar lang een hengst gereden en heb hem tussen de merries gereden. Hij liet me alle hoeken van de bak zien, ik had het ook niet meer aangedurfd om met hem op wedstrijd te gaan. Leek me niet verstandig, met ruinen daarentegen ging het perfect. Het lag waarschijnlijk ook aan het tijd vh jaar.

Galactica Wadim X Gemini


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _mjwb, Bananas, evelien352, Faitherr, ikke20, kverhage, Patricia_86, sas27 en 51 bezoekers