Eerst en vooral: METERS MAKEN! heel erg oneindig veel meters maken.
Als datgene wat ie opeet ook wordt opgestookt, heb je al een belangrijk punt te pakken.
Daarnaast zijn we stilaan van het idee af dat eiwitten HET probleem zijn, de suikers (glucose) in het gras hebben in ieder geval ook een belangrijke invloed. Ook het gegeven dat lang gras een probleem zou zijn, is ondertussen achterhaald. Lang stengelgras geeft juist minder risico's!
Maar voor alles is het maken van voldoende meters de beste remedie. Het gaat niet zozeer om wat er gegeten wordt alswel hoeveel daarvan ook wordt opgestookt in de vorm van arbeid (= beweging).Jolo schreef:Als je met 'm rijdt, longeert, wandelt of alleen al met uit de stal halen merkt dat ie stijver wordt dan moeten de alarmbellen af gaan! Dat gebeurt eerst, zeker met paarden die al bevangen zijn geweest.
Dan ben je feitelijk al te laat!
Het hard worden van de manenkam is dan al geweest en had je op kunnen merken. Hier is inderdaad ervaring voor nodig, maar de aanwijzing wordt vaker gemist dan opgemerkt.