advies gevraagd.. alvast bedankt.

Moderators: SayaJones, Apple, Neonlight, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Caresh
Berichten: 23
Geregistreerd: 26-11-02

advies gevraagd.. alvast bedankt.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-11-02 00:34

Hallo,

Ik heb sinds 2 weken een waanzinnig lief hengst veulen, wat niet geschikt is om ingeschaard te worden, reden hiervoor is dat hij ontzettend onderdanig is, en zichzelf compleet laat afrossen, niet meer eet, en in een hoekje blijft staan hij heeft finaal onder de bloeduitstortingengezeten, zo dusdanig kapot gebeten aan de rechterflank dat hij gedurende 4 dagen niet meer aan te raken was, en nog deed hij niets terug. ...Nu had ik een goede pension stalling gevonden ( dacht ik) met naar wat ik besproken had voordat ik het contract tekende dat er genoeg mogelijkheid was om hem los te laten e.d. Dit blijkt dus in praktijk totaal niet te werken, en nu wil ik om hem zijn dagelijkse beweging te kunnen geven gaan wandelenmet hem. Ik sta vlakbij een recreatie gebied, met de mogelijkheid om daar uren te kunnen lopen, maar om daar te komen moet ik wel eerst een weggetje aflopen, met in mijn veulen's tempo, toch wel 15 minuten lopen, zo niet langer, hoe ga ik hem nu het beste voorbereiden hierop, want ik ben eenbeetje bang dat ie ervandoor gaat. Het is een combinatie van Gelder X tuig ( Ahoy X Pygmalion) en is nu bijna 9 maanden, schofthoogte om en nabij de 1.48 tot 1.50.. enige suggesties zijn meer dan welkom. Met vriendelijke groeten, Caresh


Pril

Berichten: 1831
Geregistreerd: 13-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-02 02:04

Je veulen zal toch echt moeten leren voor zichzelf op te komen. Als je hem iedere keer voor ellende gaat hoeden dan wordt het helemaal een watje en eigenlijk is het voor het veulen het beste om met leeftijdsgenootjes op te groeien en gewoon dag en nacht buiten te lopen. Hij weet kennelijk al niet hoe hij met soortgenoten moet omgaan dus juist daarom is het van belang dat ie in een kudde zich leert te handhaven. Als het echt zo erg is in de groep als jij zegt dan zou ik aanraden om hem eerste samen met maar 1 ander veulen te zetten in een weiland. Als ze elkaar goed kennen dan zet je ze samen in de groep. Doordat ze samen in een vreemde omgeving worden gezet zullen ze erg naar elkaar toe trekken. Zo heeft ie in ieder geval 1 maatje. Maar verder zal ie toch echt moeten leren hard te worden.

Gast746
Berichten: 26887
Geregistreerd: 22-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-02 07:40

Ik ben het volledig met Pril eens. Hij moet ook gesocialeerd worden en dat kan alleen met leeftijdgenootjes.

Als de kudde al samen was en hij wordt er later bijgezet kan de hele groep zich tegen hem keren.

Probeer een plek te zoeken waar ze je veulen eerst met 1 of een paar andere veulens naast de kudde zetten met een draadje ertussen, zodat ze wat aan elkaar kunnen wennen. In zo'n kudde zitten ook weer veulens die laag in de rangorde zitten. Dit kun je goed zien. De staleigenaar kan je daar mee helpen. Vaak zijn er meerdere weitjes voor de opfok bij een fokker.

Ken je het spreekwoord, "Veulen groot, eigenaar dood"? Ook heeft hij de ruimte nodig om zich lichamelijk te kunnen ontwikkelen en dat kan niet door hem de hele dag op stal te zetten en elke dag aan de hand een uurtje of zo te gaan wandelen.

Ik heb ook een paard dat altijd in welke kudde ook en met welk paard ook, de laagste in rangorde is. Hij is tot 4,5 jr hengst gebleven, maar heel goed gesocialiseerd, hij heeft een uitstekende manier om hiermee om te gaan. Kennelijk heeft hij die eerste jaren dat hij in de kudde liep (tot 4,5 jr) een goed ontwikkelt overlevingssysteem geleerd om zich overal aan te passen. Op een stiekeme en voorzichtige manier weet hij steeds weer maatjes te maken en ook hij komt als laatste steeds weer aan zijn trekken.

Als er geen gras meer staat en er wordt maar op 1 plek bijgevoerd, zullen er altijd veulens buiten de boot vallen en ik vind het de verantwoording van de staleigenaar hier op te letten of anders de veuleneigenaar.

Ik ken iemand die zijn veulens in de wintermaanden naar huis haalt en ze op een apart weitje bij zijn paarden zet. In de zomermaanden weer inschaart.


Mocht het niet lukken, zoek een stalling waar je veulen overdag op een eigen stukje wei mag lopen, met goede omheining en zoek voor de zomer een plek om je veulen in te scharen en zorg dat hij gelijk met de anderen in de groep wordt geplaatst.

Waar woon je? Misschien zijn er bokkers die een goed adres voor je weten bij jouw in de buurt.

Yorghos

Berichten: 10942
Geregistreerd: 10-12-01
Woonplaats: Tilburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-02 08:15

Is je veulen wel helemaal gezond? Een dier dat zich zo buiten de groep houdt kan zich ook niet lekker voelen.
Ik heb iets dergelijks meegemaakt met een ziek veulen. Dit dier had bloedarmoede en had gewoon geen fut om zich met de anderen te bemoeien of om zich te verdedigen.
Ik zou hem dus eerst eens laten nakijken door de da.

Verder ga ik met de eerdere reacties mee. Het beste is juist om hem toch met (eerst een of twee) andere veulens te zetten. Hij moet het toch een keertje leren.

* To Belg, or not to Belg *

ikke

Berichten: 27208
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-02 08:17

Dat ben ik dus helemaa niet met jullie eens. een veulen moet bij voorkeur wel in een groep opgroeien, maar wel met allerlei leeftijden, dus niet alleen een-jarigen of twee-jarigen bij elkaar maar alle leeftijden, ook volwassen paarden.
Eerst met twee en daarna in de groep kan goed werken. Ook gewoon in een groep paarden zetten wil wel werken, zeker bij volwassen paarden is er altijd wel eentje die voor pappie/mammie wil spelen.

kennis is ééndimensionaal, kunde is tweedimensionaal, inzicht is driedimensionaal, ervaring is vierdimensionaal.....
Leuke dingen doen met je paard? www.nvvr.info

Renske_

Berichten: 20552
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: het zonnige zuiden van NL

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-02 12:18

ja over het algemeen moet een veulen in een groep opgroeien, maar er zijn uitzonderingen!

en dit veulen doe je er echt geen plezier mee om hem weer in een groep te zetten!

als hij lichamelijk helemaal gezond is maar toch in een groep zo onderdanig is, kan je hem beter bij een brave pony/paard in de wei zetten dan inscharen bij andere veulens waardoor hij nix eet enz.

wat ook een optie is, dat is een eigen box voor het veulen, en overdag weidegang(moet natuurlijk altijd!)maar dan samen met een of meerdere veulens, of een brave pony, zo heeft hij toch contact met soortgenootjes, maar ook de zekerheid van zn eigen veilige box.

dit veulen toch inscharen dat heeft denk ik geen enkele zin!

*** Hilde van de Westfriezenhof *** bedankt voor alles meisje Des, Dee, Wis, Quinnie & Hillie ...zo oneerlijk... Rust zacht Y;(
Anne van de Slothoeve Ster Sport
:# Z2 startgerechtigd! :#

Saskia

Berichten: 1633
Geregistreerd: 15-01-01
Woonplaats: Somewhere nice

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-02 19:46

Ik ben het met Renske eens. Het is helemaal niet nodig dat veulens altijd maar met elkaar opgroeien. Ik ken een hengstje dat daardoor vrijwel onhandelbaar was geworden. Laten ruinen, maar toch nog hetzelfde gebleven. Tja, en dan?
Eén of twee andere brave pony's of paarden erbij kan ook heel goed werken. En krijgt hij toch een beetje het rangorde idee te leren. Want zelfs in een klein groepj is dat al duidelijk aanwezig!

Life feels better when I'm caffeinated.
Naar een quote van MindBodyGreen-Sarah von Bargen

sonjabelgium

Berichten: 6907
Geregistreerd: 11-09-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-02 20:39

Ik heb een "kudde" van twee, m'n tinker was de eerste dagen compleet onderdanig tegenover m'n merrieveulen, maar hij heeft leren "vechten" voor z'n stuk en nu moet zij soms plaats ruimen voor hem wat ze met tegenzin doet, maar als het moet .... ze kan onmogelijk op tegen z'n breede boeg ... Haha! ... Dus zet 'm samen met een ander (kleiner/jonger) veulen of met een oud paard en laat hem eerst leren in een eenvoudige situatie.

BC260894 - GL211096 - GA270405 - BO120607 - GN120710
5 Zoete snoetjes <3 THANX FOR THE VOTES FOR NEELTJE - http://9maand.be/ SHE WON *\o/*

Elke dag is een uitdaging… & een kans om te genieten.

Caresh
Berichten: 23
Geregistreerd: 26-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-11-02 01:52

Hallo, allereerst bedankt voor de reacties... Ik heb hem zeg maar " te laat" gekocht, het was de bedoeling dat hij ingeschaard zou worden, maar de koppels hier ind e omgeving waren al gemaakt, en hij heeft er wel tussen gestaan, maar intussen is hij meerdere keren gehecht geweest vand e bijtwonden e.d. en op advies van de koppelhouder heb ik hem er tussen uit gehaald, voor wat ik tot nu toe heb kunnen regelen, op zijn vroegst is dat hij zowiezo per 1 april het land op kan, dan word er hier opnieuw ingeschaard, ik wil hem wel perse in mijn omgeving hebben, omdat ik dan contact kan blijven houden met hem, ik voel er niet veel voor om hem aan de andere kant van het land te zetten, zodat ik geen zicht meer op hem heb, tuurlijk moet hij contact maken met andere paarden, niets liever dan dat, maar ik wil ook dat hij in contact blijft met mij,misschien truttig van mij, maar zo zit ik nou eenmaal in elkaar. Ik ben momenteel in onderhandeling met een pensionstal, waar er komende zaterdag 5 paarden ( in verschillende leeftijden tussen de 2 jaar en 9 jaar) worden geplaatst, als ik heel veel mazzel heb zou hij daar nog bij kunnen, zodat ze alle 6 op vreemd terrein komen, en met zijn 6-en een paddock zullen delen overdag, nadeel is dat hij savonds op stal gaat, maar je kan nou eenmaal niet alles hebben, het is in ieder geval iets, mocht dat niet lukken ( ik ben nummer 3 op de lijst en er zijn nog maar 2 stallen over) dan zal ik de tijd moeten overbruggen tot er opnieuw koppels worden gemaakt op het land... ik plant hem niet zomaar in een al bestaande groep, omdat hij dan het onderspit delft, hij heeft 10 dagen in 2 koppels gestaan, en is er flink gehavend uit gekomen, en dat is ook niet de bedoeling, want hij bijt gewoon niet van zich af, sleept zich naar een hoekje en zodra hij ook maar een mens ziet lopen crost hij naar het hek en probeert zich langs je heen te dringen zo de wei weer uit, dat is niet okee... en ik voel er niet veel voor om er constant een dierenarts bij tehalen omdat hij weer s te pakken is genomen. ik moet er bij zeggen, ik heb hem bij een boer vandaan waar hij met 5 maanden bij de moeder is weggehaald, en toen op een box is komen te staan, tot 2 weken terug dan, en dat verklaart misschien ook wel zijn extreme onderdanigheid, ik heb hem na laten kijken op bloedarmoede e.d. wat eventueel een oorzaak had kunnen zijn, maar dat is allemaal okee terug gekomen...en nu staat hij dus weer op een box... ik wil hem echt op een inscharing, maar niet ten koste van hem, en als dat betekend dat hij dan tot April moet wachten, het zij zo, alleen wil ik dan wel dat hij in ieder geval flink wat beweging heeft per dag, ik heb het nu zo kunnen regelen dat ik smorgens, smiddags en savonds een uur de tijd krijg voor hem in de binnenbak, omdat hij niet mag rond dollen in de eb en vloed bak, en de andere buitenbak vol blubber ligt en dat niet bevorderlijk is voor zijn pezen,en dan in ieder geval in de binnenbak even uit zijn bol kan gaan, (wat hij dus ook graag doet hoor, hij gaat helemaal uit zijn dak, rollen, en spelen met me... ik moet van de ene kant naar de andere kant rennen, en hij rent naast me mee, zonder halster en zonder zweep...en ik heb een flinke merrie kunnen regelen die nogal zorgzaam van aard is waar hij ook in ieder geval even mee kan spelen.. zij zpeelt zonder te happen naar hem, en hij heeft van haar niets te vrezen...het laatste uurtje van de dag dan, smiddags is er een palomino van 12 die los gaat met hem samen, die ook vrij rustig is, en samen draven ze dan wat door de bak, en is het vooralsnog veel snuffelen aan elkaar...) en dan wil ik nog in ieder geval 2 keer per dag ( want ik ga savonds niet in het pikke donker met hem dat polder gebied in) een flink eind wandelen... misschien niet het meest ideale.. maar het is in ieder geval iets van beweging. en als ik niks anders kan vinden, en ik blijf zoeken hoor hier in de buurt, dan is het in ieder geval iets tot aan April... In ieder geval bedankt voor het reageren groetjes Caresh


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Demi_Donna, Esta_negra, haffishetti, Ilayla, Maanon_, Magicmowgli, Pacific, schuimpie, tessaroos en 28 bezoekers