bang?

Moderators: Apple, Coby, petraaken, A_nouk, SayaJones, C_arola, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
carina

Berichten: 2695
Geregistreerd: 27-05-01
Woonplaats: Zetten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-06-01 21:51

hoi.

afgelopen zaterdag ben ik vrij lomp van een paard afgevallen, op m'n hoof en rug. resultaat: hersenschudding en ribben gekneusd...
nu is dat paard een manege paard en zou ik eigenlijk dus zo een andere uit de stal kunen pakken en daarop kunnen rijden. maar van de andere kant. het is een dier met superbewegingen en je kan er echt iets van leren.
maar toch ik weet niet, ben een beetje onzeker geworden na die val, het was de eerste keer dat ik op dat dier reed.
wat denken jullie wat het beste zal zijn? gewoon erop gaan alsof er niets gebeurt is maar ondertussen doodsbang zijn , of een dier met slechte bewegingen uit de stal trekken waar je jezelf eigenlijk niet meer op verbeterd omdat het dier het gewoon niet kan?
graag jullie advies hierover!

greetzzz debbie

Sometimes angel, sometimes devil, but always me...


orri

Berichten: 20941
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: "the world is my playground"

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-06-01 21:58

waarom rij je niet een paar keer op een ander manege paard tot je weer 'echt' wilt op die ander, spreek vantevoren af met de instructrice dat als jij besluit 'nu heb ik er weer genoeg vertrouwen in om er op te stappen en het weer te proberen' je dat paard kunt kiezen.
Juist als dat andere paard niet zo lekker te rijden is of slechter beweegt zul je eerder zoiets hebben van 'ik wil weer op ... rijden, die loopt veel lekkerder'
Of je slikt wat tegen de zenuwen en neemt bijvoorbeeld een prive les waardoor je alle aandacht ook even van de instructrice hebt.
Zolang je maar weet dat jij zelf de keuze moet maken. Succes.

Victorian Elegance Webshop
Dependance van Ratcity's Shelter locatie Almere
DeviantArt voor mijn doodles!

carina

Berichten: 2695
Geregistreerd: 27-05-01
Woonplaats: Zetten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-06-01 22:03

of die lekkerder loopt weet ik niet echt, lag er na 5 minuten al naast...

Sometimes angel, sometimes devil, but always me...

orri

Berichten: 20941
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: "the world is my playground"

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-06-01 22:17

Ja dat wist ik niet....ik heb een paard gehad waar ik de eerste keer opstappen er direct naast lag en beest door de bak heen stoof...andere keer ook na enkele minuten eraf lag. Ik heb staan janken bij dat beest nog even door iemand laten rijden, ik durfde er niet meer op, het was zo'n draak kwam bij die ander ook weleens met opstappen direct omhoog of rende dravend en daarna giga bokkend weg....als je wilde wijken of achterwaarts en hij vond het te moeilijk worden dan ging hij steigeren of dreigen met steigeren. Hij pakte het bit en ging gewoon rennen met je...
Ik heb zo mijn zelfvertrouwen verloren dat ik niks meer durfde, ik kon nog net stappen...wist niet meer waarvoor de buitenteugel diende en verkrampte in de draf en kon niet meer draven en/of sturen in de draf...galop dat durfde ik al helemaal niet.

Mijn punt, ik heb nu een heel braaf paardje dat eigenlijk met mij mee is gegroeit en ik heb zoveel meer vertrouwen in het rijden dan amper een jaar terug!!! Mijn paardje is overigens wel schrikkerig, dat is ook niet alles!

Wat door dat andere paard in 2 wk was vernietigd heb ik nu nog maar amper een gedeelte van terug met dit paardje, dat overigens net geen 4 was toen ik hem kocht en de ander 7.

Aan de ene kant kun je denken dat als je dit paard leert rijden je er ver mee kunt komen, maar met angst werkt het niet en als er dan nog een keer wat gebeurt ben je misschien nog verder van huis?
Ik ben trouwens een held op sokken sinds dat eerste paard en zou geen onnodige risico's nemen. Wat ik trouwens had was voornamelijk angst voor het vallen niet zo zeer voor het paard of rijden zelf, maar in je hoofd leid alles tot vallen...

Victorian Elegance Webshop
Dependance van Ratcity's Shelter locatie Almere
DeviantArt voor mijn doodles!

My Dominique

Berichten: 5299
Geregistreerd: 31-05-01
Woonplaats: Leeuwarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-06-01 22:22

hoi,
als ik jou was eerst weer op een rustige, want dan krijg je je vertrouwen weer terug en dat is heel belangrijk, en als je er weer helemaal bovenop bent zou ik het weer proberen, misschien een andere met goede bewegingen?
groetjes heleen,

veel suc6 + beterschap als je nog niet beter bent! Sigaar ( lijkt wel op een zuster hihi)met een wit hoedje op... dus

visje

Berichten: 4546
Geregistreerd: 11-04-01
Woonplaats: België (Vlaams-Brabant)

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-06-01 08:23

Toen ik voor de eerste keer met een paardje 'op hol' was gegaan (hoe, eng hoor Knipoog ) was ik de volgende keer dat ik erop moest ook superbang. Ik was klein en mijn pa en ik liepen naast het paardje (dat moest altijd in het begin van de les) en mijn vader probeerde het paardje ervan te overtuigen dat het niet mocht 'stout' zijn. Ik was blijkbaar zo bang dat het paardje zo iets had van: 'ach, het is een beginner' en het heeft niets gedaan.
Maar nu gaat het hier wel over nostalgie.

Volgens mij hebben de anderen gelijk. Eerst eens op een ander paard rijden en dan rustig aan meer durven. Je zal er vroeg of laat nog wel de moed voor vinden om erop te springen.

Veel succes!!!
Femke

Jasmijn

Berichten: 3601
Geregistreerd: 24-02-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-06-01 10:23

Volgens mij ben ik veel te laat met mijn reactie, maar ja. Ik zou rustig weer vertrouwen opbouwen op een rustiger paard tot je zelf denk, ja nou wil ik weer op die ene.
Maar als je een hersenschudding en gekneusde ribben hebt, zou ik voorlopig maar even helemaal niet rijden!!

Navragen is beter dan afvragen.

irene

Berichten: 3538
Geregistreerd: 08-06-01
Woonplaats: Culemborg

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-06-01 12:24

Wat een herkenbaar verhaal. Vooral die laatste zin van Orri,dat alles in gedachten leidt tot vallen.
Ik ben 1,5 jaar geleden ook nogal ongelukkig van mijn paard gevallen. Heb daardoor lange tijd niet kunnen/mogen rijden.
Nu mag het weer, maar inderdaad die angst he
Ik heb nu een heel lieve Fjord gekocht en inmiddels stap en draaf ik op hem zonder bang te zijn. Maar toch heb ik nog steeds het vertrouwen in mezelf niet terug.
Als hij zich bijvoorbeeld wel eens verstapt,dan denk ik direct: O jee wat gaat ie doen, als ik hem maar kan tegenhouden.
Ik heb wel het gevoel dat dit weer overgaat, maar het zal best wel een tijdje duren.
Ik adviseer je dan ook eerst weer een tijdje op een rustig paard te rijden totdat je het vertrouwen in het paard en in jezelf weer terug hebt.
Een paard voelt het nu eenmaal aan als je onzeker bent. als je dan gelijk weer op dat eerste paard gaat zitten, is de kans groot dat ie weer met je aan de haal gaat en dat lijkt me nou niet echt goed voor je zelfvertrouwen.
Succes ermee in ieder geval. Ik weet hoe moeilijk het is, maar ook hoe het voelt als het wel weer lukt *LOL*

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: irene op 2001-06-17 13:26 ]</font>

carina

Berichten: 2695
Geregistreerd: 27-05-01
Woonplaats: Zetten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-06-01 13:46

hoi,
allemaal hel erg bedank voor jullie reacties. ik heb vandaag weer gereden, op de moeder van mijn beesie. alleen maar gestapt omdat ik idd nog flink last van m'n ribben hadmaar ik ben toch blij dat ik het gedaan heb.
ik denk dat ik volgende week zaterdag weer naar les ga en gewoon voor een paar keer een mak dier neem om het daarna nog eens te proberen en dan zie ik wel wat het wordt...

greetzz debbie

Sometimes angel, sometimes devil, but always me...

Chrystal-gek

Berichten: 3076
Geregistreerd: 17-05-01
Woonplaats: Overijssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-06-01 13:58

hoi,
ik zou juist zeggen in tegenstelling tot de anderen: klim er weer op.
mij is ook altijd geleerd dat als je er afvalt er meteen of zo gauw mogelijk er weer op moet gaan zitten.

als je dat niet doet blijf je altijd een beetje bang voor dat beessie want je hebt er een nare ervaring mee gehad en als je er meteen weer op gaat zitten kun je ook niet bedenken dat je zo erg bang bent want als er een hele tijd tussen zit maak je je zelf banger dan nodig is want je hebt dan een heleboel tijd om bang te worden, als dat niet mogelijk is moet je er andere keer erwel opgaan zitten want anders blijf je bang.
als je de andere keer er wel weer op gaat blijkt vanzelf wel dat het niet zo ernstig was zoals je dacht ipv dat je allerlei dingen gaat bedenken van hoe dat beesie wel allemaal niet zo was enzo

kijk, als het echt een moeilijk beessie is die je niet aankunt, ok, dan heb je er dus ook niks aan als je erop gaat maar het blijft wel verstandiger want je overwint je angst dan.

maar ruiters die een eigen paard hebben en er eens een keer genadeloos afflikkeren moeten er ook weer op, ze hebben niet eens de keus om op een ander paardje te gaan zitten.

en als je er afvalt moet je er altijd meeteen weer op gaan zitten, ik zoek voor mijn paardje een bijrijder, en er hebben er 2 al eens een keer proefgereden, de eerste is er de eerste keer afgeflikkerd maar er meteen weer op gaan zitten, die is nog een keer teruggekomen en dat ging toen al veel beter, maar toen kreeg ze last van de knie oid en kon ze niet meer komen, en die 2e persoon is de eerste keer er ook al afgeflikkerd maar die durfde er niet meer op, ik ben er toen meteen op gaan zitten en uitlaten razen tot ie weer een beetje onder controle was, maar ze durfde er echt niet meer op, zelfs niet meer uitstappen toen de pony moe was en echt niet meer gekke dingen zou doen.

ik vind dat zelf nog al een beetje erg dom, en velen met mij, want zelfs de beste ruiters vallen wel een keer, maar ze zitten er de keer erop wel weer op of gaan meteen er weer op als dat mogelijk is (als je niet gewond enzo bent, alleen erg geschrokken).
bij mijn paardje is dat geen valsigheid, ze probeert je alleen maar uit, dat doen zoveel paardjes als je er voor de eerste keer opzit, en eigenlijk is dat wel makkelijk, want je weet dan meteen hoe goed de bijrijder kan rijden, of je hebt in elk geval een idee.

de eerste wil wel weer weerkomen als de knie over is, maar de 2e is zo bang geworden dat ze nu mn paardje afschrijft als een of ander eng beest volgens mij en dat is dus echt niet zo, je moet alleen wel goed kunnen rijden en niet bang zijn want dat voelt dat beessie, ze probeert je alleen maar uit, toen ik erop ging zitten heb ik haar flink aan het werk gezet en niks aan de hand, ja ze was fris maar dat moet je ook wel aankunnen, ik had het van te voren verteld, normaal is ze niet eens zo maar ze had een hele lange tijd stilgestaan.

ik klim er ook altijd meteen weerop, dat is de beste remedie tegen de angst.

heb zelfs een keer gehad dat ik samen met mijn pony onderuit ben gegaan, toen bleek later dat mijn tenen/voet/been op meerdere plaatsen gebroken was, het deed erge pijn, zo pijn dat ik er niet meer oplopen kon, dus ben ik er maar weer opgegaan en naar huis gereden, als ik dat niet gedaan had was ik waarschijnlijk bang geweest dat ik de volgende keer zo weer uit kon glijden enzo, ik heb het nog wel altijd in mijn achterhoofd maar dat is begrijpelijk.
toen ik gips daarvoor kreeg, kon het mij ook niet beletten om er weer op te gaan zitten.
het was de pony haar schuld ook niet, we gleden gewoon uit op de stenen.

*Na regen, komt zonneschijn... zegt men*

carina

Berichten: 2695
Geregistreerd: 27-05-01
Woonplaats: Zetten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-06-01 14:01

ik klim er normaal ook meteen weer op maar als je zo duizelig en missleijk bent als ik weet niet wat dan klim ik er toch mooi niet meer op hoor, levensgevaarlijk, je bent er niet meer bij met je hoofd en dan ga je zeker ongelukken maken..

greetzzz debbie

Sometimes angel, sometimes devil, but always me...

Bartje

Berichten: 1651
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Deventer

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-06-01 15:09

heb er zelf geen ervaring mee (rij zelf ook geen paard maar goed.. Scheve mond\)

zelf zou ik denk ik heel ff zelf beetje tot "rust" komen en er dan weer op stappen.. juist omdat het een angst is die te overwinnen valt. en je kunt dan idd misschien ff om wat meer aandacht vragen van de instructrice.

Maar zelf zou'k dus ff wachten tot het ook weer goed gaat met je ribben enzo.. en er dan weer opstappen.

Succes ermee iig!!!

Amulet

Berichten: 4064
Geregistreerd: 02-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-06-01 17:12

Hoi HOi,
ik heb precies hetzelfde gehad, ook met mijn kop op de grond en AU !!!!!!, nou naar het ziekenhuis maar en pas na 3 maanden zat ik weer op het paard, een heel rustige haflinger om maarres te beginnen, maar mijn moeder vond die manege paarden toch wat eng geworden en ik wilde ook niet stoppen met rijden dus toen bleef er weinig anders over dan een eigen paardje, en dat vond ik natuuurlijk helemaaaal niet erg....

Nou veel succes en ik zou als ik jou was rustig beginnen..... Slapen

de Kwien of Grunn! heeft een nieuw profiel!

carina

Berichten: 2695
Geregistreerd: 27-05-01
Woonplaats: Zetten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-06-01 17:58

tja, geluk bij een ongeluk? een eigen paardje omdat je eraf bent gevallen!!! mazzel!

ik heb vandaag dus ook op een rustige haf gereden, nouja, gereden, meer gezeten maar dat doet er niet toe, ik was al lang blij dat ik er toch weer op zat!

greetzzz debbie

Sometimes angel, sometimes devil, but always me...

Lieke

Berichten: 10398
Geregistreerd: 18-02-01
Woonplaats: Haarlem

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-06-01 20:11

Gewoon eerst op andere paardjes en dan rustig weer op die ene (aan de hand) stappen. I heb het zelf ook gehad ik knalde toen in het prikkeldraad ik ben naar de stal gelopen en heb 3 weken niet meer op die pony gereden ik was helemaal bang toen rustig aan de hand erop het was alsof ze wist dat ik zo bang was zo lief was ze na een week deed k weer alles met dr.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-06-01 21:33

Eerst rustig je eigen zelfvertrouwen hervinden, en dan weer terug op dat ene paard; desnoods in een prive- of longeles.

Wel volhouden hoor; je kunt het! Anders hadden ze je echt niet op de goede paard gezet!

Succes!
Sonja.

Dorien

Berichten: 1440
Geregistreerd: 27-04-01
Woonplaats: België 

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-06-01 17:21

Ik heb ervaring met zo'n dingen. Mijn mening is dat wanneer je paardrijdt voor je plezier het ook voor je plezier moet blijven en je dus niet met stress en schrik naar de manège moet gaan, dan is het geen hobby meer.
Dus als ik van jou was, zou ik een aantal keren op een ander paard rijden zodat je je zelfvertrouwen kan terugwinnen en als je zeker genoeg bent van jezelf kan je vragen om terug op dat paard te rijden, waar je afgevallen bent.
Op dit moment is het niet van belang of je verbeterd of niet op dit moment is het belangrijk dat je terug eerst het basisvertrouwen terug hebt voor je jezelf terug kan gaan verbeteren. Als je doodsbang terug op dat paard gaat, zal het ook niet goed gaan want je kan 100 % zeker van zijn dat het paard zal voelen dat je schrik hebt. Dus doe eerst maar even rustig aan om je vertrouwen terug te winnen en ik ben ervan overtuigd dat je er sterker uit zal komen!

Een paard zonder ruiter, blijft een paard.
Een ruiter zonder paard, is alleen maar... een mens

carina

Berichten: 2695
Geregistreerd: 27-05-01
Woonplaats: Zetten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-06-01 18:44

ik weet nu wel zeker dat ik eerst op een ander paard ga voordat ik weer op patricia ga. dat was ik eigenlijk toch al van plan maar wou toch eventjes jullie mening erover weten.
wanneer ik weer op patries stap weet ik nog niet, ik denk als ik me weer wat zekerder voel, wat denk ik niet lang zal duren Lachen

heel erg bedankt allemaal,

greetzzzzz debbie

Sometimes angel, sometimes devil, but always me...


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Fox_xy, Googlebot en 9 bezoekers