Claustrofobie bij paarden?

Moderators: SayaJones, Apple, Neonlight, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Yorghos

Berichten: 10942
Geregistreerd: 10-12-01
Woonplaats: Tilburg

Claustrofobie bij paarden?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-11-02 21:20

Ik vraag me af of dat bestaat bij paarden: claustrofobie.

Yorghos heb ik in de 4 jaar dat ik hem heb nooit binnen kunnen houden. Ik moest hem wel binnen zetten om te voeren, maar zelfs dat ging eigenlijk niet. Hij wordt dan vreselijk onrustig: stampen, schrapen, hinniken en duwen tegen de boxdeur... En niet zachtjes, maar hij maakt enorm veel herrie en wil echt NIET binnen zijn. Ik was echt bang dat hij dwars door de deur naar buiten zou komen...

Nu heb ik daar iets op gevonden: ik heb de boxdeur eruit gehaald. Yorghos gaat nu nog steeds een uurtje per dag naar binnen om te eten, en hij staat zowaar rustig. Ik kan hem nu best een tijdje laten staan. Hij eet nu rustig zijn brokken op en begint dan aan zijn hooi.
Dat was dus de magische truc blijkbaar. Als hij niet opgesloten staat vindt hij het prima om binnen te zijn.

Yorghos gaat overigens wel gemakkelijk op de trailer. Hij staat 24/7 buiten en staat elke dag alleen een uurtje binnen om te eten.

Is dit een soort claustrofobie? Ik heb het met geen enkel ander paard meegemaakt.
Nog wat info over zijn achtergrond: Yorghos is op 2.5 jarige leeftijd uit Ierland gekomen. Hij heeft daar zijn hele leven in een kudde gelopen. Toen ik hem kocht kon hij nog helemaal niks.
En is dit iets waar ik op had moeten trainen, of zit dit gedrag erin gebakken?

Maakt mij trouwens niet zoveel uit, hoor. Ik heb de mogelijkheid om hem buiten te houden, dus het geeft geen problemen. Ben vooral benieuwd of er meer paarden zijn met dit probleem en hoe jullie er tegenaan kijken.

* To Belg, or not to Belg *


steeffie

Berichten: 2339
Geregistreerd: 23-05-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-02 21:32

Alle paarden zijn claustrofobisch, dat is ergens wel logisch. Als ze in een klein hokje zitten kunnen ze natuurlijk niet wegrennen voor gevaar. Bij de meeste paarden is de claustrofobie niet zo erg, iig niet zo erg dat ze niet meer in een stal willen, bij Yorghos blijkbaar wel Knipoog.
Mischien komt het ook wel omdat hij niet van jongs af aan in stal heeft gestaan, als een veulen zijn moeder in de stal ziet gaan denk ik dat hij er toch meer vertrouwen in krijgt dan als hij dat als 2,5 jarige nog moet leren.

easter
Berichten: 652
Geregistreerd: 02-01-02
Woonplaats: schiedam

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-02 21:50

Bij ons op stal heeft ook een pony met claustrofobie gestaan, maar niet zo erg als die van jou. Zij kwam alleen als een gek die stal uit rennen en ook in andere kleine ruimtes.

Tinkie
Berichten: 222
Geregistreerd: 23-05-02
Woonplaats: Drachten

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-02 00:53

Inderdaad, alle paarden zijn van nature niet gek op kleine ruimtes en opgesloten zijn. Logisch, het zijn steppedieren en vluchtdieren en je kunt geen kant op als je in een hokje van 3 bij 3 staat opgesloten. De meeste paarden hebben wel geleerd dit te accepteren (of ze er blij mee zijn is een ander verhaal) maar er zullen altijd paarden zijn die er niet tegen kunnen. zeker paarden die hun eerste jaren nooit in een stal zijn geweest, altijd vrij in een kudde hebben gelopen zoals die van jou.
Of het aan te leren is, denk het wel. Alleen zal het veel tijd gaan kosten. En probeer vooral de stal te associeren met iets leuks. En gewoon de bovendeur eruit laten. Frisse lucht is zowiezo erg belangrijk voor paarden.

LadyMadonna

Berichten: 56328
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-02 01:15

yep, dit komt voor. Heb een pony gekent die dit had. Doodsbang op stal, gewoon echt doodsbang, en zodra je haar dan aan haar halster had en mee naar buiten nam was het over. Zelfs een grote (5x3) box haalde niks uit (was een B pony). Oplossing: Buitengezet met openstaande stal, waar ze zelf in en uit kon lopen. Zo is het uiteindelijk wel beter geworden, maar ze bleef heel zenuwachtig op stal

Once in a while you will come to know, the reasons why you ride so low, the truth is hard it will cut you like a knife.... The outsider for life... -Danny Vera-
www.facebook.com/sosmellie geuren voor in huis!

Yorghos

Berichten: 10942
Geregistreerd: 10-12-01
Woonplaats: Tilburg

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-11-02 10:12

Yorghos gaat wel vrolijk zijn stal in en uit. Het is dus niet zo dat hij bang is om op stal te moeten.
Maar als de boxdeur dichtgaat verandert hij in een klein duiveltje. Hij maakt enorm veel kabaal en laat duidelijk merken dat hij het niet leuk vindt. Als de deur dicht is begint hij ook niet aan zijn hooi. Het is dan echt: brokken op? Dan wil ik eruit!

Zijn box is een oude koeienstal, ruim 3 bij 3 meter en de "deur" bestaat uit een 3 meter breed ijzeren hek. Die heb ik er in zijn geheel uit gehaald, waardoor hij nu in een open stal staat. En dat gaat prima...

Hier een foto van zijn stal met deur.
Afbeelding

* To Belg, or not to Belg *


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Babette_f, Jessol, Luvinna, TerraHowrse en 40 bezoekers