Eerst westernzadel, dan pas engels?

Moderators: C_arola, SayaJones, Apple, Neonlight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Westernzadel, ja/nee

ja, goed idee
1 (33%)
nee, slecht idee
2 (66%)

Totaal aantal stemmen: 3


carina

Berichten: 2683
Geregistreerd: 27-05-01
Woonplaats: Zetten

Eerst westernzadel, dan pas engels?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-10-02 19:42

Ik heb dus een jong beest waarmee ik van het voorjaar mee wil gaan beginnen met zadel enz.
Nou was ik van plan om een oud, goedkoop westernzadel te kopen en haar daarmee zadelmak te gaan maken. Oud zodat ze hem eventueel op de grond kan gooien, of op een andere manier kan beschadigen. En dan na een paar maanden, als ze wat verder doorgereden is en al beter in haar spieren zit. Dan pas een goedzittend engels zadel aan te schaffen.
Volgens mij zitten daar een hoop voordelen aan, zoals ze het zadel eventueel kan beschadigen, dat zou zonde zijn met een nieuw zadel. Een westernzadel vind ik makkelijker zitten met het inrijden van een paard. En het feit dat ze al zadelmak is wanneer ik het "echte" zadel zou aanschaffen, wat betekend dat ik ook kan proefrijden op het zadel en dus ook kan kijken of het zadel bij mij past. En natuurlijk dat het dier meer in de spieren zit en je dus minder kans hebt dat je zadel na een paar maanden niet meer past.

Echte nadelen kan ik eigenlijk niet bedenken, Ok je koopt twee keer een zadel, maar die kans heb je ook als je beest eruit is gegroeid. Of als later blijkt dat je toch niet zo lekker in dat zadel zit.

Wat vinden jullie van dit idee, en weten jullie nog voordelen/nadelen?

Sometimes angel, sometimes devil, but always me...


LadyMadonna

Berichten: 56565
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-02 19:46

vind het een beetje vaag, een westernzadel is veel zwader, de druk wordt heel anders verdeelt over de rug, en je kunt je engelse hulpen beter geven met een engels zadel.
Naar mijn idee dus gewoon een oud engels zadel erop (heb ik niet eens gedaan trouwens) is vaak nog goedkoper dat een oud westernzadel

Once in a while you will come to know, the reasons why you ride so low, the truth is hard it will cut you like a knife.... The outsider for life... -Danny Vera-
www.facebook.com/sosmellie geuren voor in huis!

Yorghos

Berichten: 10942
Geregistreerd: 10-12-01
Woonplaats: Tilburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-02 19:51

Ik begrijp niet goed waarom je je paard wilt inrijden met een westernzadel. Mij lijkt dit niet zo handig, omdat je met een westernzadel een heel andere zit hebt en dus ook je hulpen anders geeft.
Naar mijn idee maak je het zo alleen maar verwarrend voor je paard. Ik zou, zoals Stef ook al zegt, gewoon een niet te duur engels zadeltje gebruiken.

* To Belg, or not to Belg *

carina

Berichten: 2683
Geregistreerd: 27-05-01
Woonplaats: Zetten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-10-02 20:16

Stef, Jamaica was toch al zadelmak toen je haar kocht?

Zal proberen wat duidelijker te zijn.
Ik ben met Carina bezig met een Freestyle methode. Dit wil ik ook gebruiken met zadelmak maken. Dus los in de bak, zadel erop, dan heb je de kans op wegrennen/afbokken enz.
Verder verdeelt een wzadel het gewicht idd anders, daarom juist. Een wzadel verdeeld het gewicht over een groter opp. En is hierdoor "beter" voor een jong dier omdat ze over een groter opp. worden belast.
Verder vind ik het zelf gemakkelijker om in te blijven zitten als een jong dier eens gek wil gaan doen.
Een oud engels zadel, daar zit je toch mee dat het lastiger is om een passend zadel te vinden, een wzadel past veel gemakkelijker.
En bovendien heb zijn engelse zadels juist duurder dan wzadels, tenminste voor zover ik gezien heb...

Ik hoop dat het zo duidelijker is?

Sometimes angel, sometimes devil, but always me...

LadyMadonna

Berichten: 56565
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-02 20:26

past zomaar elk westenzadel op elke rug dan? Het is IMO net zo moeilijk een goed passend engels zadel te vinden als een goed passend westernzadel.
Voor een habbekrats heb je een engels zadel voor wat jij wilt doen, westernzadels vragen ze gerust nog 2 a 300 euro voor, terwijl het zadel half uit elkaar dondert.
Als jij een speciaal zadel nodig hebt om op een jong paard te blijven zitten (even niet met eventuele medische afwijkingen gerekend) wat ga je dan in hemelsnaam op een jong paard doen?
Jamaica was inderdaad al zadelmak toen ik haar kocht, honey niet, en Dusty (die ik van de winter zeer waarschijnlijk ga doen) ook niet.
Met Dusty ga ik het op zich wel hetzelfde aanpakken, gewoon zadel op, en de bak in en zoek het maar uit.
Met deze methode zit je wel met het risico dat ze gaan rollen, en ik geloof toch, als ik dan van 2 kwade de beste moet kiezen, dan ik ze dat liever met een engels zadel zie doen.

Door de fenders van een westernzadel heb je een heel andere beenligging. Als je engels wilt gaan rijden, rij je IMO gewoon met een engels zadel in, en daarna eventueel een westernzadelv oor buitenritten o.i.d.

Once in a while you will come to know, the reasons why you ride so low, the truth is hard it will cut you like a knife.... The outsider for life... -Danny Vera-
www.facebook.com/sosmellie geuren voor in huis!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google Web Preview, Googlebot, Jos_1, mooney, Yvon8 en 25 bezoekers