krachtvoer (veel info nodig!!)

Moderators: C_arola, SayaJones, Apple, Neonlight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Faline

Berichten: 7142
Geregistreerd: 22-10-01
Woonplaats: Berltsum

krachtvoer (veel info nodig!!)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-09-02 07:35

Ik heb even een (uitgebreide) vraag over krachtvoer.
Wat gebruiken jullie? waarom?
Welke merken bevallen je goed en welke niet? (en waarom? Koe )
Hoeveel krijgt je paard?
En hoe groot is je paard en hoeveel werk doet je paard per dag?
(en natuurlijk mag je alle aanvullende info die je nog hebt ook ff vermelden)

Deze vraag ff omdat ik een groot paard (tussen de 1.72/1.75) heb die nu ze onder het zadel is steeds magerder word (vanwege het werk wat ze nu dus verzet wat best wel veel van haar vraagt) , eerst hadden we een huismerk van de Agra totaal (weet niet of jullie die winkel kennen?) dat hielp niet echt dus nu hebben we pavo stibro, wat aanzienlijk beter is en waardoor ze iig niet nog dunner word. Maar ik wil eens wat meer info en ervaringen over andere merken en ander soort krachtvoer komen te weten want ik wil het voer zo gevarieerd mogelijk houden met alle essentiele voedingsstoffen die een paard nodig heeft. Maar om nou gelijk de hele verzameling in huis te halen is ook een beetje te gek. Bovendien wil ik ook graag weten hoeveel jullie voeren en dan in verhouding tot de groote en het werk wat je paard/pony levert.
(die van mij is dus ong 3 keer in de week aan het werk, ze is rond de 1.72/1.75, en krijgt behalve dus ruwvoer (hooi/kuil) zoveel ze opkan
3 kilo pavo stibro, we hebben nog in gekuilde mais geprobeerd maar dat lustte ze niet, dus binnenkort maar eens mais korrels proberen)

en wat ik nog was vergeten te zeggen, ze is nog een jong paard, 3 jaar en word volgend jaar juni pas 4, en ze is pas 2 maanden (ong.) onder het zadel dus het werk onder het zadel vergt best veel van haar, vooral omdat ze nog jong is en dus nog niet veel gewent is geweest.
Laatst bijgewerkt door Faline op 27-09-02 08:01, in het totaal 1 keer bewerkt


happy worker
Berichten: 213
Geregistreerd: 11-08-01
Woonplaats: neeeederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-02 07:48

Uiteraard is het per paard verschillend, afhankelijk van type paard (nerveus of cool) en hoeveelheid werk. Maar het allerbelangrijkste is en dat wordt wel eens vergeten: ontwormen. Bij een paard wat met een redelijke hoeveelheid voer (3kg lijkt me voldoende voor de hoeveelheid werk die jouw paard doet) terugvalt zou ik toch altijd even de mest laten onderzoeken op wormen. Als het paard daar last van heeft dan kan je blijven voeren.

Faline

Berichten: 7142
Geregistreerd: 22-10-01
Woonplaats: Berltsum

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-09-02 07:56

Ze word regelmatig ontwormd en ik weet 100% zeker dat ze geen wormen heeft. (Ik heb een paard meegemaakt die t wel had en ik weet hoe dat eruit ziet Lips are sealed ) Maar dat is het dus niet (misschien iets anders lichamelijks maar dat lijkt me ook stug)

dems75

Berichten: 3326
Geregistreerd: 07-09-02
Woonplaats: Alkmaar

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-02 08:05

Je kan ook je paard voorlopig even wat maisvlokken bijvoeren om wat aan te komen...bijv. met wat lijnzaadolie.

If it's not an icelandic, it's just a horse

mobick

Berichten: 3263
Geregistreerd: 24-05-02
Woonplaats: Maartensdijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-02 08:11

Je kan ook slobber, pieppulp, nat brood, en inderdaad maispulp gaan voeren. Maak er een mix van en doe er wat stroop door om het te verlekkeren. Succes gegarandeerd.

kebie

Berichten: 1569
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Veluws dorp aan de rijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-02 09:06

Is je paard soms nog erg in de groei?
Ik vind namelijk dat je haar al veel voert. Zoveel kuil als ze op kan en daarnaast nog eens 3 kilo brok is al heel behoorlijk!
Ter vergelijk: die van mij (is wel uitgegroeid) krijgt naast diezelfde hoeveelheid kuil (tot 1 november is kuil nog gras), maar niks tot 1 kilo brok per dag. (KWPN met veel bloed, 1.65m).
Ik voer PAVO basisbrok. Ik rij namelijk ook niet meer dan 3x per week. Daarnaast heeft PAVO heeft van die lekkere grote brokken, die niet zomaar in het gras verdwijnen, waardoor ze zand gaan likken om alles toch maar op te kunnen Haha!
Ik heb begrepen van voedingsdeskundigen dat het in ieder geval geen zin heeft om meer dan 4 kilo op een dag te voeren, dat nemen ze toch niet meer goed op. Je kan dan beter een hoogwaardiger brok gaan voeren.
Dikmakers zijn inderdaad mais(meel). Geeft weinig eiwitten en veel koolhydraten. Geef het echter wel naast de brok, aangezien maismeel kalk nodig heeft om goed opgenomen te worden.

sonjabelgium

Berichten: 6907
Geregistreerd: 11-09-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-02 09:09

Wat geplette Gerst is ook heel goed, kweekt wat "vlees" aan. Mijn ponies doen het heel goed op een mix met Maïspulp met geplette gerst erdoor voor de smaak, s'morgens een vier-tal maïskolven. Krijgen wel nog andere dingen bij zoals pony-mix en veulenbrok (veulie), maar die zijn eerder energieleveranciers en geen dikmakers.

BC260894 - GL211096 - GA270405 - BO120607 - GN120710
5 Zoete snoetjes <3 THANX FOR THE VOTES FOR NEELTJE - http://9maand.be/ SHE WON *\o/*

Elke dag is een uitdaging… & een kans om te genieten.

Dees

Berichten: 16675
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-02 09:13

Je voer is prima, Pavo is goed voer, Stibro de beste keuze voor een jong paard.
Houdt er rekening mee dat je paard nog volop ind e groei kan zijn, en dan hebben ze veel, veel voer nodig. Die 3kg is wat mij betreft gewoon basis, een dergelijk groot paard kan niet met minder. Zeker niet op die leeftijd.
Verwacht niet dat het paard volgende week wel rond en gevuld zal zijn, zoiets heeft tijd nodig. Zie of het paard, naast dus de redelijke portie brok en kuilgras, nog wat stengelig niet zulk rijk hooi lust, of stro.

Geef het tijd, en voer de werkzaamheden dus niet op zolang het paard kwa vlees dus nog niet langszij is. Zulke jonge grote paarden zijn vaak erg, erg slap en die mag je dus niet overvragen want dan gaan ze kapot. Ik zou niet drastisch van voer wijzigen. Een ander merk brokken zal waarschijnlijk niet dat brengen waar je op hoopt.

Faline

Berichten: 7142
Geregistreerd: 22-10-01
Woonplaats: Berltsum

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-09-02 12:18

ik ben nog iets vergeten te zeggen... Ze eet ook haar stro (waar ze op staat) redelijk uit de box weg, dus dat komt er ook nog bij. en ze idd nog erg in de groei, maar ziet er voor een 3 jarige behoorlijk 'volwassen' uit. qua werk doet ze dus minder dan 3 keer in de week, al zou ze quz energie wel meer kunnen. We doen dan meestal ook niks anders als draven galloperen en soms een paar bokjes omdat ze toch nog wel vol energie zit Verward terwijl ze die energie beter in haar vet kan steken!
In wat voor variaties is mais trouwens allemaal te verkrijgen. (Het enige wat ik daarvan heb geprobeerd is dus ingekuilde mais, maar dat hoefde ze niet, nu gaan we gewone korrels proberen)

Missouri
Berichten: 4940
Geregistreerd: 10-09-02
Woonplaats: Under Construction

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-02 15:00

Mijn paard is 1.65 hoog, 3 jaar en ze is nu 4 maanden onder het zadel. Ik rijd ongeveer 4 of 5 keer per week een half uur (ze is nog erg slap) en ze komt elke dag een uurtje of 3 buiten.
Ze is 70 % volbloed. Mijn paard krijgt bijna 4 kilo pavo-2 per dag, dit vind ik super brokken. Ik voer het al heel erg lang. Daarbij krijgt ze ook nog 1 kilo Equiral muesli, die vindt ze het lekkerst (die van Pavo vind ik ook erg goed) en als ze echt hard gewerkt heeft een schep Pavo-slobber (vindt ze er lekker en gaat ze heel mooi van glimmen!!).
Verder krijgt ze 2 keer per dag een flinke pluk voordroogkuil (ongeveer 2 armen vol).
Ik kan niet zeggen dat ze echt dik is/wordt, ze ziet er prima uit maar dat kan ook aan het bloed liggen!

Ik had ooit 2 E-pony's, de een kreeg dik 6 kilo voer per dag en bleef dun, de ander kreeg 3 kilo en was zo rond als een tonnetje, met hetzelfde werk!

"Als je doet wat je altijd al deed, krijg je wat je altijd al kreeg." (Tineke Bartels)

cojo79
Berichten: 3577
Geregistreerd: 27-08-01
Woonplaats: ergens in nl

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-02 15:07

Hallo,

Mijn paard is 1.76m hoog en word 6 x per week 1 uur minimaal gereden.
Zij krijgt Subli !!!!!
Ik vind Subli een wereld brok.

Mijn paard doet het er nog beter op dan pavo of havens.
Maar dat zal per paard verschillen.

Je kunt ook mais kopen (duivenmais/voer),daar worden ze ook dikker van.

Veel sucses.

Groeties: Corina

Missouri
Berichten: 4940
Geregistreerd: 10-09-02
Woonplaats: Under Construction

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-02 15:26

Een zeer goede "dikmaker" met de nodige extra's is paardenmeel! Na een week al een zichtbaar resultaat.
Slobber is ook perfect, beter dan mais (daar zitten bepaalde eiwitten in die door paarden minder goed verteerd worden!).
Ik ben niet zo wild van mais. Er zit weinig voedingswaarde in, je kunt je paard wel op betere manieren wat dikker krijgen.

"Als je doet wat je altijd al deed, krijg je wat je altijd al kreeg." (Tineke Bartels)

Merel

Berichten: 1160
Geregistreerd: 21-02-02
Woonplaats: Vroomshoop

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-02 17:27

Wij voeren het voer van Dudsen en Horrel, zie Jordens Hippo op internet. Ik weet het adres zo niet, maar via de zoekfunctie kom je er zo.
Het is niet goedkoop, maar je hebt wel wat! Ik heb een 20-jarige fjord die nog actief meeloopt in de endurancesport, en deze is nou niet bepaald een eter, in tegenstelling tot andere fjorden.........
Ze verkiest gras boven krachtvoer en liet dat in het verleden dan ook regelmatig staan. Op den duur had ze gewoon een traditie om het s ochtends niet te eten. Dit is met dit voer verandert!!!!!!!
Het is op een speciale manier bereid, zowat geheel of geheel natuurlijk, en zo dat het optimaal opgenomen wordt. Er zitten aanvullende stoffen in die de paarden van nu vaak missen, bovendien is het verrijkt met een beetje olie, waardoor het niet alleen heeeeeeel lekker wordt, maar ook nog superdeluxe gezond is.....
Zoals ik al zei niet de goedkoopste, maar je kunt heel veel verschillende soorten kiezen, zo kun je het dus op je paard afstemmen. Wij hebben er een met hoge concentraties en voeren daar ook minder van dan van normaal voer. Het is ook beter opneembaar dus dat kun je al snel doen.
Mocht je dat niets vinden, te duur oid, dan kan je altijd havens nog proberen, maar daar heb ik niet zo errrg veel ervaring mee. Ik denk dat PAVO dan ook voldoet, succes ermee en ik hoop dat je hier wat aan hebt!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 13 bezoekers