pessoateugel

Moderators: Apple, Nicole288, Coby, petraaken, A_nouk, C_arola, Dyonne

 
 
janna

Berichten: 4090
Geregistreerd: 08-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-06-01 10:39

Eindelijk heb ik hem gekocht! Eigenlijk heb ik al genoeg van die 'rommel', maar ja. normaal longeer ik graag met dubbele longe, maar de eigenaresse van het paard is daar niet zo handig mee. Misschien dat ze met de pessoa beter uit de voeten kan. Ik heb liever dat ze hem iets bijgezet longeert, dan dat hij met zijn snuffert helemaal naar voren loopt. Ik ben benieuwd, zeker omdat jullie er allemaal zo enthousiast over zijn!


moekoekoe
Berichten: 3433
Geregistreerd: 02-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-01 17:12

Ik ben ook benieuwd!

Ik zweer bij mijn ruin met die pessoateugel, maar mijn hengst heeft meer baat bij dubbele longe!
Ben benieuwd wat dit paardje ermee doet!

Groetjes Suzanne

orri

Berichten: 20941
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: "the world is my playground"

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-01 18:24

Pessoateugel werkt idd lekker bij mijn paardje, ik vind het een fijn idee dat ook zijn achterhand erbij betrokken wordt en dat het niet alleen inwerkt op zijn koppie.
Er is hier een paard dat heel erg ging aantikken door de pessoa, omdat die al vrij ver ondertreed. Kusje

Victorian Elegance Webshop
Dependance van Ratcity's Shelter locatie Almere
DeviantArt voor mijn doodles!

sanderijn
Berichten: 5643
Geregistreerd: 12-01-01
Woonplaats: daar waar het altijd lijkt te waaien....

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-01 21:50

ik zweer ook bij de pessoa!
ook voor jonge paarden die nog niet onder het zadel lopen is dit een mooi werktuig om hun spieren te sterken én nageeflijkheid te leren.dubbelel longe vind ik ook fijn,ik wissel ze af.

Suzan

Berichten: 1581
Geregistreerd: 23-04-01
Woonplaats: Almere

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-01 21:58

Kan iemand mij vertellen wat zo'n pessoa teugel ongeveer kost? Ik had het er laatst over met een vriendin van me dat het ook echt wat voor haar paard zou zijn. Wie er dus verder ervaring mee heeft, ik ben er ook benieuwd naar.
groetjes van Suzan

sanderijn
Berichten: 5643
Geregistreerd: 12-01-01
Woonplaats: daar waar het altijd lijkt te waaien....

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-01 22:07

ongeveer 125,-
bij divoza kost ie 150,-

orri

Berichten: 20941
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: "the world is my playground"

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-01 22:17

Bij onze ruitersportzaak lokaal dus...heb ik er 119,95 voor betaald.
Dus Suzan, bij de Fillydale... Haha!

_________________
<table border=0><tr><td><FONT COLOR="white">*Experience: something you don't get....until after you need it.*</FONT></td></tr></table>

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: orri op 2001-06-05 23:18 ]</font>

littleroosie

Berichten: 5405
Geregistreerd: 16-05-01
Woonplaats: Heerenveen

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-01 00:02

oke kom ik weer, maar wat is een passoa teugel nou precies?
waar zit het aan vast, ja aan het bit, maar de rest. en hoe gaat het in zijn werking? je kan toch net zo goed bijzet teugels gebruiken of zit ik er nou helemaal naast?

Botticelli (Paddox X Samber) Z1 + 0 (GGK voor het bonte paardenstamboek) https://www.facebook.com/botticellihengst
Disan Montana (TomTom X Criminal Law) ster
Big Hunk of Love (Botticelli x TomTom)

moekoekoe
Berichten: 3433
Geregistreerd: 02-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-01 09:30

Nee LR...bijzet werkt heel anders. Daar kan een paard zich op vast zetten en dus nog steeds niet door zijn lijf lopen.
De pessoa zit met katrolletjes aan het bit vast en met musketonhaken aan een willekeurige plek op je longeersingel (zit een schema bij de verpakking, welke instelling voor welk doel). Door die katrolletjes kan ie zich nooit vastzetten. Door het bontje achter zijn kont, wordt zijn achterhand gestimuleerd en als jehem dan onderlangs vastzet wordt het voorwaarts neerwaarts gestimuleerd. Hij wordt dan niet met zijn neus naar de grond getrokken, maar zoals je dat met rijden zou moeten doen...vanuit de achterhand.
De pessoa moet heel goed op maat zitten en recht zijn, anders heeft het geen nut.
Als je goed kunt longeren met dubbele longe, waarvan je de buitenste achterlangs laat lopen heb je overigens hetzelfde effect. Maar dan moet je dus los kunnen laten in de mond. Bij Imatador heeft de pessoa nauwelijks inwerking, hij gaat gewoon niet naar beneden, heeft daarbij toch wat hulp nodig. Ik zet de dubbele longe onderlangs vast (als een slof eigenlijk) en de eerste 5 min moet ik wat star zijn met mijn handen, daarna laat hij opeens los, gaat schuimen en ontspannen en gaat dan met de neus over de grond en kan ik loslaten. Met de pessoa doe ik daar 30 min over, minimaal! Dus het werkt niet per definitie bij elk paard.
Marillion, mijn ruin, zet zich juist weer vast op de dubbele longe, heb ik de dag erna extra werk met rijden. Van die pessoa wordt ie wel lekker los. Bovendien is zijn blessure grotendeels verholpen door de pessoateugel!
Ga niet zomaar wat lopen doen, maar vraag begeleiding van iemand die het al kent. Ikzelf ben door de fysio van mijn paard geholpen en bij mijn vorige stal hielpen we altijd iedereen...je paard kan nl behoorlijk gek gaan doen op dat bontje achter zijn kont.
Bovendien moet de pessoa op de juiste maat zitten en is het belangrijk veel overgangen en tempowisselingen te doen...van een beetje rondslingeren wordt het nog niet beter. Het gaat om de tempowisselingen!! Let dan maar op de spieren die allemaal ontspannen gaan trillen! *LOL*
Groetjes Suzanne

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-01 06:58

Ik heb dat ding nog eens goed bekeken, volgens mij kan je in een halfuur en wat ijzerwaren zelf ook gewoon zo'n teugel in elkaar flansen, of niet?
(Niet dat ik er een nodig heb ik vind mijn paarden allemaal erg fijn lopen aan de dubbele longe en eentje loopt ook super op gewone touwtjes.)

moekoekoe
Berichten: 3433
Geregistreerd: 02-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-01 10:06

Nou, dat weet ik niet Sjuim! *LOL* Heeft iemand bij ons ook eens geprobeerd, maar het was nog niet zo simpel. Onder dat bontje zit ook nog een heel systeem met elastieken etc. Als je een beetje technisch bent, misschien wel, maar hoelang ben je dan wel niet bezig??
In een boekje over longeren ( ik geloof met Lammert Haanstra) stond trouwens dat de pessoa alleen effect heeft bij juist gebruik (goed op maat, overgangen, tempowisselingen) en dan in feite hetzelfde effect heeft als longeren met dubbele longe...

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-01 10:17

Ik heb over een paar weken vakantie, wie weet krijg ik het nog wel op mijn heupen en ga ik aan de slag! Haha!

Laura

Berichten: 8338
Geregistreerd: 20-02-01
Woonplaats: Midden van Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-01 10:21

yep bij ons op stal hebben ze hem nagemaakt, en ik heb hem laatst naar mn oom gebracht en die heeft de mijne (ook een namaak) na laten maken bij de zadelmaker Lachen
De grootste moeilijkheid zit m in het maken van de soort 'behadingetjes' waarmee je de touwtjes kan verstellen.
Succes! Lachen

sanderijn
Berichten: 5643
Geregistreerd: 12-01-01
Woonplaats: daar waar het altijd lijkt te waaien....

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-01 10:31

sjuimpje :ik dacht precies hetzelfde
dus daar ging sanderijn,naar de karwei,katrolletjes gekocht,touwtjes gekocht,gespjes gekocht,en daar zat ik dan.ik had de teugel geleend als voorbeeld van iemand van stal.
na een middag puzzelen en foeteren,heb ik het opgegeven.ik was al best veel geld kwijt aan materiaal en dacht als ik nu stop,kan ik de helft nog terugbrengen naar de winkel.
en dus heb ik een echte gekocht,en naar de waarde wat ie als hulpmiddel geeft vindt ik 125,- niet veel geld

Mieke
Berichten: 6593
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-01 11:20

Nadeel van die pessoa is dat hij erg snel kapot gaat (of ik heb een maandagmorgenprodukt, zal wel weer... Verward ) en dat die schuifjes nogal eens van de touwtjes afschieten. En dat gebeurt altijd in de bak en dan vind je die dingen dus mooi niet meer terug... En wat doe je dan? Touwtjes knopen, valt dan niet mee om ze aan alle kanten gelijk te krijgen. Bovendien zit dat klereding (sorry, zal NOOIIITT meer vloeken, maar dit moest even!) altijd een eeuwig gedraaid en in de knoop.

Op zich vind ik die pessoa qua werking echt heel goed, alleen de uitvoering vind ik knap waardeloos. 150 gulden voor een paar touwtjes, katrolletjes, een stukje elastiek en een bontje is gewoon belachelijk, maar ja er hangt een bekende naam aan!

bBvendien moet je ook weer een speciale singel aanschaffen om de diverse standen (o.a. vastmaken onder de buik: ringetje nodig) goed uit te kunnen voeren. Dit heb ik opgelost door strotouwtjes aan mijn singel te bevestigen, maar ik vind dat bij zo'n teugel met deze speciale werking minstens een bijpassende singel hoort. Zeker voor deze prijs!

Werking is dus goed, alleen prijs/kwaliteitverhouding is goed scheef!

Groetjes Mieke

sanderijn
Berichten: 5643
Geregistreerd: 12-01-01
Woonplaats: daar waar het altijd lijkt te waaien....

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-01 11:50

hmmmmm mieke,ik heb eigenlijk nooit problemen met de pessoa,ik ben er juist meer dan tevreden over.er gaat nooit iets stuk en jaja(dit is het belangrijkste)hij past zelfs om mijn kleine tinkemeisje(waarbij altijd alles te groot is)

Mieke
Berichten: 6593
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-01 12:48

Nou, dan heb ik dus een maandagmorgenprodukt! fijn!

Maar misschien is de uitvoering nu wel wat verbeterd hoor, ik heb hem vorig voorjaar samen met Christa gekocht van onze gezamenlijk divozawaardebonnen en na een week of twee was ik het eerste schuifje al kwijt.. Frustrerend hoor.

Fijn dat die van jou wat beter in elkaar zit, Sanderijn!
Groetjes Mieke

moekoekoe
Berichten: 3433
Geregistreerd: 02-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-01 16:42

He Mieke...ik gebruik een simpele longeersingel van 35,-!! Je hebt toch van die losse singelstukjes met een ringetje...7.50. Ik ben die dingen altijd kwijt en dan gebruik ik daarvoor gewoon een bandagebandje,of desnoods een stukje strotouw..als de nood aan de man is... Schijnheilig
Ik heb ook zo'n andere singel, met 101 ringen eraan, maar ik vind die allersimelste toch prettiger werken. Hij is aan beide kanten te verstellen en dan passen Imi en Maril 'm allebei.
Enne...mijn pessoa is ook nog niet stuk geweest..afkloppen!!! Jij hebt kennelijk een onding..hihi! Pling

orri

Berichten: 20941
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: "the world is my playground"

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-01 17:05

Hahahaha, Mieke, ik ken vooralsnog niemand met die problemen....
Maar over die bekende naam...voor zover ik weet kost de <b>echte pessoa-</b>teugel 375 en zijn al die van ons al soort van huismerk...ik heb hier op stal de 'echte' gezien en qua kwaliteit van het touw en bontje is het te zien maar verder...
De mijne ( *LOL* ) is van Imperial Riding.

Victorian Elegance Webshop
Dependance van Ratcity's Shelter locatie Almere
DeviantArt voor mijn doodles!

kim_oud1

Berichten: 818
Geregistreerd: 03-04-01
Woonplaats: Tussen de middeleeuwse stadmuren van Amersfoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-01 18:04

Hoi,
Ik longeer ook met passoa en bevalt inderdaar erg goed. Ik heb alleen altijd het idee dat hij aan de ene kant iets korter is als aan de andere kant. Hoe meten jullie dat?
kim

Vrijwilligers gezocht voor onderzoek!
info:http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?t=210362

jantina

Berichten: 12359
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-01 18:22

Ff vraagje tussendoor, hoe reageren jullie paarden op dat ding achter de billen langs?
Isolda zou direct in de stress schieten.
Blijven jullie beessies daar allemaal kalm onder?

moekoekoe
Berichten: 3433
Geregistreerd: 02-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-01 19:44

Het meten doe je door hem helemaal uit te leggen in de woonkamer en dan de voorste 'touwtjes' op te meten met een centimeter...die moeten even lang zijn, totaan het haakje...dus de touwtjes die 'over' zijn!

Over het bontje...de meesten gaan wel even rennen en er naar bokken, maar dat is na een kwartiertje wel over. Sommigen reageren er pas op bij de galop.
Wat op zich handig is, is de eerste keer met een aantal personen te doen. Jijzelf de longeerlijn en dan aan iedere kant van het hoofdstel een persoon die een bakstuk vasthoudt en geruststellend praat. Dan gaan stappen en als dat goed gaat, de buitenste persoon langzaam weglopen. Als het dan nog goed gaat, langzaam de binnenste persoon. Meestal werkt dat super. Mijn paard bokt nog wel eens in galop.
Het paard van mijn vriendin stond de eerste keer met samengeknepen billen en wilde geen stap meer verzetten, toen hebben we het dus zo opgelost als ik net beschreef. En daarna bij nog meer paarden bij ons op stal...ging echt goed op die manier!

Groetjes Suzanne

orri

Berichten: 20941
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: "the world is my playground"

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-01 21:49

Tja mijn paard vind zo'n ding achter zijn kont allang best, het opmeten doe ik op de grond op stal, leg ik het naast elkaar en dan moet ook alles netjes op dezelfde lengte zitten. Alleen een cm pak ik er niet bij...
Je moet hem na een paar keer wel controleren, het viel mij namelijk op dat hij op een gegeven moment aan de ene kant langer werd. Ik weet alleen nooit of ik het bontje te strak heb of te los.

Victorian Elegance Webshop
Dependance van Ratcity's Shelter locatie Almere
DeviantArt voor mijn doodles!

moekoekoe
Berichten: 3433
Geregistreerd: 02-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-01 22:07

Het bontje moet ter hoogte van het brandmerk (bij mijn paard dus) zitten, echt vlak onder zijn bil langs en dus niet vlak boven de spronggewrichten.
Het mag niet klapperen!!!!

orri

Berichten: 20941
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: "the world is my playground"

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-01 22:20

De laatste keer dat jij me hebt zien pessoa-en zat hij best wel los omdat ik altijd voorzichtig ben met kijken 'hoe vast, hoe los' iets moet (was toen net de 2de keer). Hij klapperd niet, kan wel bewegen maar als ik de lijntjes zie lopen aan de zijkant na het gebruiken denk ik dat hij misschien te strak zit, 2 cm losser en hij gaat schuiven...of komen die lijntjes gewoon omdat mijn beest een dikke kont heeft LOL *LOL*

Victorian Elegance Webshop
Dependance van Ratcity's Shelter locatie Almere
DeviantArt voor mijn doodles!


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _ENGEL_, _kimm, A3a1, Benita, bente_sat, brittien, DeMolenhoek, GoogleAdsense, Googlebot, Granoek, Kuss_benthe, PanamaD, Reriwi, Whizz, Wopkebrok en 36 bezoekers