Help! hij wil er niet in.

Moderators: Apple, Nicole288, Coby, petraaken, A_nouk, C_arola, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Barbara

Berichten: 437
Geregistreerd: 27-02-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-05-01 09:58

Ik heb problemen om mijn haf Max te laden. Afgelopen zomer ging met hem naar de keuring. Met moeite hebben 3 man hem na een half uur in de trailer gekregen. Hij kwam er heel relaxed uit maar toen we naar huis konden vertikte meneer het weer om erin te gaan. Steigeren, mensen omver lopen. Echt een ramp. Na anderhalf uur gestoeid te hebben hebben ze besloten hem erin te takelen. Band om zijn lijf, tussen zijn voorbenen, door het halster aan de stang in de trailer en toen met een spanband aangetrokken. Hij presteerde het toen zelfs nog om te stijgeren en naast de klep terecht te komen ( hij heeft zich gelukkig niet bezeerd). Nu ben ik dus weer begonnen met oefenen. De eerste dag ging hij er niet in. De 2e dag liep hij er heel relaxed in en uit. Steeds een hap voer halend en het op de klep opeten en dan weer een hapje halen. Probeer ik hem langer dan 2 sec. in de trailer te houden door z'n touw vast te houden dan gaat z'n kop in de lucht en gooit ie z'n gewicht naar achteren. Ook mag er niemand van achteren aankomen dus heb je ook de tijd niet om de stang erop te doen. Dus met een vriendin een lijntje op de klep gelegd. Max erin. lijn aangetrokkn. Max liep 3 x naar achteren en ging zowat op de lijn zitten maar het ging goed. We hebben de stang erop gedaan en de klap dicht. Max bleef verder rustig. ik heb hem zijn bak voer laten opeten en toen mocht ie er weer uit. we dachten dat hij de volgende dag er zo in zou gaan lopen omdat het allemaal zo goed was gegaan. Maar helaas, nu vertikt hij het. Hij loopt met zijn voorvoeten de klep op en probeert zich zo lang mogelijk te maken om bij het voer te komen.. Uiteindeljk heeft hij er wel heel even in gestaan maar niet van harte en van erg kort duur.
Oke wie heeft er tips of kent iemand die expert is op dit gebied.
Groetjes Barbara


Cody

Berichten: 20725
Geregistreerd: 20-04-01
Woonplaats: Grolloo

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-01 10:06

Kun je de trailer niet een paar dagen open in het weiland zetten? Hooi erin leggen en hem voeren in de trailer. Je rammelt even met een emmer zodat hij weet dat er eten in zit, dan zet je de emmer in de trailer. Meestal wint de nieuwsgierigheid en de eetlust het wel van angst. Dus heeeeeeeeeel veel geduld, zo kan hij het lekker in zijn eigen tempo ontdekken en zit er geen druk achter.

kim_oud1

Berichten: 818
Geregistreerd: 03-04-01
Woonplaats: Tussen de middeleeuwse stadmuren van Amersfoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-01 10:07

Geduld, geduld en nog eens geduld!!!!
Zonder geduld komt hij er niet. Voor dat ons paard op de trailer sotnd zonder een gevecht waren we een klein jaar verder!!!
De enige tip kie ik je kan geven is stel niet te hoge eissen en speel er mee. Je heb hem getraumatiseerd en die boet moet je nu gaan betalen.
Dwing niks en eis niks. Wil hij er niet in naou dan niet. Maar dan krijgt hij ook geen eten. WAt voor trailer hebben jullie?
Ik heb gewoon het voer over de loopplank gestrooid en weggegaan. Net zolang tot hij zonder einge moeite ales op at. Daarna net erin en zo steeds een stukje verder.
Geef hem de tijd op het op te eten. Rustig een dag!!!!!!!!!!!!!!
Als je het nog niet helemaal begrijpt schrijf gerust.
groetjes kim

Vrijwilligers gezocht voor onderzoek!
info:http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?t=210362

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-01 10:11

Je bent op de goede weg! Je moet niet verwachten dat je na twee keer oefenen zonder problemen kan wegrijden, gewoon nog even doorzetten!

orri

Berichten: 20941
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: "the world is my playground"

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-01 10:53

Het zal echt wel even duren hoor, plus dat jezelf moet zorgen heel relaxed en fuut,fuut, fuut hem te laten volgen.
Probeer elke week te blijven oefenen, al is het in het begin alleen maar laten snuffelen aan de buitenkant van de trailer, neem een touw dat wat langer is dan een normaal halstertouw, ik ben helemaal idolaat van mijn western-halstertouw, geweldig ding!

Victorian Elegance Webshop
Dependance van Ratcity's Shelter locatie Almere
DeviantArt voor mijn doodles!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-01 10:56

Vraag eens aan Jasja (Vikki) hoe zij het geleerd heeft met Escala; ik geloof dat zij een heel goede manier geleerd heeft!

Groetjes, Sonja

Barbara

Berichten: 437
Geregistreerd: 27-02-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-05-01 13:30

Het probleem is dat hij er niet in wil blijven staan. Hij loopt zonder problemen de klep op,loopt naar voren, neemt een hap brokken en wandelt er weer uit Vingers aflikken . En zo gaat dat altijd. Hij is ook niet bang voor de trailer. Hij loopt er vlak langs en toen ik hem laatst aan het afspuiten was op het erf liep ie uit zichzelf zo de laadklep op Frusty . Ik wist niet of ik hem moest straffen omdat ie niet bleef staan of belonen omdat ie zo de klep opliep. Haha! We denken toch dat het machtsvertoon is. Ik wil het eerst nog even gewoon zonder geweld proberen maar wat als ie over een week of 2 nog steeds alleen maar erin en net zo snel eruit wandelt? <IMG SRC="/forums/images/smiles/shout.gif"> en de zweep? ik weet het niet hoor, maar dit kan zo ook niet lag doorgaan.

Dieren zijn dieren, mensen die zich gedragen als dieren zijn beesten!!

Barbara

Berichten: 437
Geregistreerd: 27-02-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-05-01 14:32

Hi SOnja, Wie is Jasja? ik kan haar niet terugvinden.

Dieren zijn dieren, mensen die zich gedragen als dieren zijn beesten!!

coco

Berichten: 2140
Geregistreerd: 25-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-01 14:35

Jasja= Vikki zo heet ze hier.

Kitty

Berichten: 7552
Geregistreerd: 29-01-01
Woonplaats: Rolde

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-01 15:17

Ik ken het probleem maar al te goed. Gelukkig gaat het de laatste tijd goed met Muzefee, maar wij zijn dik een half jaar aan het klooien geweest om haar de trailer op te laten lopen en haar te laten staan.
Als je het met heel veel geduld deed, kon je het wel vergeten. Ik heb wel eens dagen achter elkaar steeds een uur met dat paard voor de trailer gestaan. Een hoef op de klep en het daarna vertikken.

We hebben het ook even met de zweep geprobeerd, maar dat was ontzettend gevaarlijk. Ze ging stijgeren en gericht slaan naar degene die de zweep vasthad. Ze werd echt woest en fokte zich helemaal op...

Uiteindelijk kregen we de tip om een touwtje door haar mond te doen en dan aan het halster vast. Als ze trok, trok ze zichzelf in de mond. Ik ben in mijn eentje bezig gegaan: met de dressuurzweep zachtjes tegen haar achterbeen en achterhand tikken. Ze sprong als een gek achteruit, maar daarbij trok ze zichzelf in de mond waardoor ze weer stil bleef staan. Weer voorzichtig aangemoedigd met de zweep... Ze bleef een beetje trillend staan. Weer een zacht tikje en ze deed zowaar een of andere rare sprong vooruit. Beetje bij beetje hebben we haar in de trailer gekregen en ze bleef zowaar staan ook! De keren daarna weer met het touwtje en de zweep en tegenwoordig wandelt ze mooi mee de trailer in, geen probleem meer.

Met onze vorige merrie hielp het als we eerst een ander paard in de (2-paards)trailer zetten en dan die merrie erin...

Hoop voor je dat het lukt, want ik weet hoe frustrerend het kan zijn.

Lokken met voer heeft bij mij nooit geholpen. Ja, stapje voor stapje vooruit, net zoals jij beschreef, maar daar bleef het bij.

Succes!

Dé website voor de wedstrijdruiter: Startlijsten.nl

Jasmijn

Berichten: 3598
Geregistreerd: 24-02-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-01 18:45

Als je met z'n drieen bent, blijf ik toch de ideale manier vinden, door 2 longeerlijnen aan de trailer te doen (elke kant 1 natuurlijk) 1 iemand loopt gewoon naast het paard of voor het paard de trailer in (pas op dat hij niet op je springt!) en de mensen met de lijnen, lopen achter het paard langs zodat de lijnen kruizen achter zijn kont. Als hij er dan in staat, kan je ook de lijnen even ergens omheen slaan (wel opletten dat je in panieksituaties die lijnen zo weer los kunt halen, en dan heb je ook rustig de tijd om de stang erachter te doen.
Het voordeel van dit systeem is dat je ze recht voor de klep houdt. Ik heb het mijn paard ook zo geleerd, rustig, alle tijd nemen en net doen of het je niet interesseerd of hij erin gaat of niet, meestal zijn ze het dan zo zat. Die van mij loopt er nu in z'n eentje met het touwtje over z'n nek in.
Ik heb op wedstrijden veel mensen zien kloten, boos worden en andere ellende, maar als wij het op deze manier aanbieden (eerst kijken ze je aan, van waar bemoei je je mee, ook goed, dan niet) maar na een uur foeteren (van hun dus) mogen wij het dan meestal weer proberen en gaan ze er eigenlijk altijd zonder stress in.

Navragen is beter dan afvragen.

Lievemeid
Berichten: 9097
Geregistreerd: 09-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-01 19:44

Ik kan hier nix meer aan toe voegen, alleen blijf proberen!

Maar bij de titel dacht ik ff aan wat anders Schijnheilig sorry Extreme duivel

Jan_324
Berichten: 6933
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-01 21:55

probeer hem er eens in te houden door meteen hem dicht te doen met een helper of anders een longeerlijn die meteen strak gaat.

vikki

Berichten: 14248
Geregistreerd: 21-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-01 22:15

Ik heb inderdaad iemand laten komen die Escala weer op een hele positieve manier wat vertrouwen in de trailer heeft gegeven, ik zal Barbara wel even een pb-tje sturen. Het is overigens een vrouw die clinics heeft gevolgd bij Kelly Marks, misschien dat jullie wel weten wie Kelly is in ieder geval. Knipoog (een leerling van Monty Roberts)
Groetjes, Jasja

vikki

Berichten: 14248
Geregistreerd: 21-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-01 22:17

PS: die longeerlijnen hoefde ik bij Escala echt niet mee aan te komen, dan ging het alleen maar van kwaad tot erger.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot, lrm, Pg2409 en 17 bezoekers