Gebruik van Sedalin

Moderators: Apple, Coby, petraaken, C_arola, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
maaike_vdv

Berichten: 4128
Geregistreerd: 09-04-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-05-01 10:26

Gisteren was de hoefsmid er, maar toen hij Sarah's achterbenen wilde bekappen, werd hij zowat in elkaar getrapt. Frusty
Nou komt hij volgende week weer, en dan moet ik Sarah een paar uur van tevoren Sedalin geven, zodat ze wat rustiger wordt.

Heeft iemand hier ervaring mee? Hoe sterk werkt het? Wat voor effect heeft het precies? Hoelang duurt het voordat het uitgewerkt is? Kan het schadelijk zijn? Wat voor werkzame stoffen zitten erin?

Thanks, Maaike


Lievemeid
Berichten: 9097
Geregistreerd: 09-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-05-01 10:30

ben ik ook benieuwd naar, die van mij vliegt de hoefsmid ook aan, bij voor en achterbenen....

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-05-01 10:45

Sedalin geef je een uurtje van te voren. Ze worden er gewoon wat rustiger van en vooral trager. Het hangt wel af van het aantal streepjes wat je geeft. Mijn paard zit rond de 600 kg en die gaf ik eerst 7 streepjes en later iets minder. Mijn paard is voornamelijk bang voor de smid, gaat omhoog en loopt weg etc. trappen of bijten doet ie niet.
Je kunt het alleen geven als ze nog rustig zijn, zodra ze zich al druk maken dan gaat het niet goed met sedalin. Het duurt een paar uur voordat het helemaal uitgewerkt is. Als ze onder invloed zijn dan hebben ze ook verminderde reflexen, dat kan gevaarlijk zijn als ze gaan eten ivm de reflex om het verslikken tegen te gaan. Meestal zette ik Lab een tijdje vast in zijn stal totdat de oortjes er weer wakker bij stonden.
Er zijn verder geen bijwerkingen.

Jasmijn

Berichten: 3601
Geregistreerd: 24-02-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-05-01 11:02

Ik heb problemen met het scheren van mijn paard. (nu niet meer, want ik doe het gewoon niet meer *LOL* ) Ik heb hem toen 1x Sedalin gegeven, maar dat was geen succes. Door de Sedalin reageerde hij alleen nog maar met reflexen of zo, hij begon dus als hij wat voelde echt gericht te slaan, terwijl hij dat anders nooit doet. Hij reageerde dus eigenlijk heel primitief, zonder hersentjes zeg maar. Daarom werd het voor mij nog gevaarlijker dan zonder Sedalin. Verward
Toen we hem als 2 jarige uit het land trokken en hij twee en een half uur in de trailer moest, zonder dat hij ooit een halster om had gehad, hebben we ook Sedalin gebruikt en dat was super. Ik heb ook standaard een spuit in de auto liggen, want stel dat er een wat gebeurt?
Ik ben dus absoluut niet tegen Sedalin, maar met scheren was het voor hem dus totaal ongeschikt.

Navragen is beter dan afvragen.

Zep

Berichten: 9994
Geregistreerd: 05-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-05-01 12:20

Sedalin werkt in die zin dat het paard wat minder door z'n omgeving beinvloedt wordt. Daardoor merk je nog wel eens dat ze idd gericht kunnen gaan slaan of zo, dat verschilt een beetje per paard en is een kwestie van uitproberen. Je merkt bij Sedalin dat ze wat "dieper" wegzakken en dan weer wat wakkerder worden, gaat een betje op en neer. Sommige paarden beginnen letterlijk te vechten tegen dat wegzakken en voor hen is het dus ook ongeschikt. De meest paarden worden er gewoon flink suf van. Dat is gewoon een kwestie van uitproberen.
Geef het een uur vantevoren, niet te veel langer. Ik geef meestal voor scheren e.d. gewoon een hele spuit, hangt ook weer een beetje van het paard af. Mijn eigen paard bijvoorbeeld, is absoluut niet bang voor het scheerapparaat, maar vind 2 uur stil staan verschrikkelijk. Hij krijgt een halve als ik begin met scheren, zodat ik hem ook nog netjes kan afmaken.
Je zou hem eerst eens 3/4 kunnen geven, en kijken hoe hij het daar op doet. Als hij erg braaf is geef je de keer daarop iets minder, en zo probeer je het af te bouwen.
Wat doet ze trouwens als jij haar benen optilt en uitkrabt? Want als ze dat toelaat zou ze toch ook niet zo idioot veel moeite met de hoefsmid moeten hebben.

dressuurinstructie in Overijssel, mail voor meer informatie: louise@equimotion.nl

maaike_vdv

Berichten: 4128
Geregistreerd: 09-04-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-05-01 12:30

Hoi
De voorhoeven uitkrabben gaat zonder problemen. Achter lukt het ook wel, als je het maar heel snel doet, en goed vasthoudt, want ze probeert wel los te trekken. Bij de hoefsmid duurt het haar blijkbaar te lang ofzo, misschien vindt ze het eng om zolang op 3 benen te moeten staan.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-05-01 12:38

Zep, het is ook een kwestie van vertrouwen. Zelf kan ik alles met zijn voeten doen, maar 'die man met die vijl' dus niet. Het maakt niet uit welke smid, zijn angst geldt voor elke smid.
Zelf ben ik erg met hem aan het oefenen, eigenlijk al altijd gedaan. Voor mij doet ie eigenlijk alles. Zodra hij gaat zeuren kan ik m ook terecht wijzen, maar dat komt omdat hij voor mij niet bang is en voor de smid wel. De smid kan dat niet doen, want dan gaat Lab door het lint.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-05-01 13:14

hoi
ik heb Kawa 1 x sedalin gegeven en dat was met de huldiging van Anky van Grunsven in Gemert.Het was daar ontzettend druk met mensen en de fanfare en vlaggen en..van alles dus.Ik zag het dus niet zitten om met Kawa zo op te komen dagen en heb bij de veerarts nagevraagd of ik voor die reden Sedalin kon geven.
Dit kon dus heel goed maar zoals hier ook al gezegd moet je het geven als je paardje nog lekker rustig is en niet als ie zich al druk aan het maken is want dan werkt het averrechts.Hoeveel je moet geven kon de da me ook niet zeggem want dat is per paard verschillend en daar kom je pas achter als je het ooit gebruikt hebt.Volgens de da was het niet gevaarlijk dat je teveel gaf (wel opletten met eten)voor zen hartspieren en zo kon het geen kwaad,want als je te weinig hebt gebruikt helpt het niet om meer bij te spuiten.en zon uurtje van te voren geven dan werkt het nog lang genoeg na.
Bij Kawa werkte het perfect.Hij was lekker rustig en kon het ook opbrengen om in die stoet 15 min. stil te staan iets wat ik anders niet hoef te proberen met zoveel drukte om me heen.

Zep

Berichten: 9994
Geregistreerd: 05-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-05-01 14:27

Sommige paarden zijn gewoon bang, en andere niet opgevoed. Kun je lekker makkelijk Sedalin gaan spuiten maar dat is natuurlijk geen oplossing, vandaar die opmerking. Ik heb gemerkt dat niet iedere smid even goed met bijvoorbeeld bloedpaarden om kan gaan, daar zit het probleem ook nog wel eens.

dressuurinstructie in Overijssel, mail voor meer informatie: louise@equimotion.nl

maaike_vdv

Berichten: 4128
Geregistreerd: 09-04-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-05-01 16:10

Hoi Zep

Die van mij is geen bloedpaardje hoor, ze is een Tinker.
Het heeft er waarschijnlijk mee te maken dat ze er gewoon niet aan gewend is, er is niet veel met haar gedaan. Ik weet dat het ook een kwestie van oefening kan zijn, maar ik heb haar nog maar 2 weken. Normaal gesproken is de hoefsmid niet zo van "het lukt niet, dan maar sedalin". Maar nu moet het gewoon wel, want ze is heel lang niet bekapt, en het moet echt dringend gebeuren!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-05-01 18:35

Zep, bij mijn paard is het probleem ontstaan met beslaan, daar is ie kennelijk zo van geschrokken. de smid die hem toen deed, timmerde ook rustig op het paard. Bij Lab helpt dat niet, ik denk dat de 25% volbloed dat niet trekt. De smid had hem nooit mogen slaan, maar had hem de kans moeten geven. helaas is het zo niet gegaan.

Thirza

Berichten: 8914
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Nieuwegein

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-05-01 18:59

weet je ik had daar ook last van met Sya dat kwam omdat ze last van haar benen had omdat ze in eens vaak bereden werd en bleek dat ze er last van had (om lang haar achter been optetillen) maar daar heb ik nu haast geen last meer van

petrakolen

Berichten: 364
Geregistreerd: 03-02-01
Woonplaats: bergeijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-05-01 19:34

Wij hebben sedalin ook gebruikt om onze arabieren aan het bekappen te laten wennen.
Eerst een dosering die overeenkomt met het gewicht van het paard, ging dat goed dan de volgende keer een paar streepjes minder etc.
Let er wel op dat de sedalin uitgewerkt moet zijn voordat je weer hooi (of ander ruwvoeder) geeft. Sedalin werkt ook op de darmwerking. Brok geven mag wel.
Petra

Fitzroy
Berichten: 18266
Geregistreerd: 11-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-05-01 21:39

Ik geef Sedalin altijd voordat ik ga scheren omdat hij het geluid eng vindt en bij Fitz werkt het perfect. Hij staat lekker rustig te slapen en zo werkt het voor beide partijen beter. Ik ben sneller klaar en hij hoeft zich niet op te winden ....
Ik gaf een hele spuit maar ik denk dat het met minder ook wel toe kan.

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-01 07:49

Ik gebruik Sedalin eigenlijk alleen met scheren bij erg angstige paarden. Bij de hoefsmid geef ik zelf meer de voorkeur aan een praam.

Jasmijn

Berichten: 3601
Geregistreerd: 24-02-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-01 13:23

Lov, het is niet alleen een kwestie van vertrouwen bij mijn paard hoor. Ik mag het hele paard scheren, met de benen wel wat onrustig, maar goed te doen. Een ander hoeft niet eens in de buurt te komen met een scheerapparaat. Hij vertrouwd mij dus wel, maar ongeveer 20 cm achter zijn oren, aan 1 kant maf ik dus niet scheren Frusty Het is een kwestie van 1 streep en klaar, maar het lukt niet!!! Kaken en wangen zijn geen probleem, alleen dat ene stukje. Ik heb mijn hand al voor de luchtuitlaat van het apparaat, dus dat blaast niet in zijn oor of zo, nooit iets vreemds mee gebeurt, maar meneer vindt dat het niet mag, en dan mag het niet.

Navragen is beter dan afvragen.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-01 13:34

Hihi, zoeen heb ik ook. Als Lab zegt nee, dan is het ook nee. Behalve als ik wat overredingskracht inzet, dan is hij nog wel eens om te praten. behalve dus bij de smid.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 9 bezoekers

cron