Wat voor een weiland?

Moderators: SayaJones, Apple, Neonlight, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Rocco

Berichten: 830
Geregistreerd: 19-04-02
Woonplaats: Utrecht

Wat voor een weiland?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-06-02 10:30

Wij hebben een haflinger en een shet. Ze staan nu (ook in de winter) in een groot weiland met weinig gras. Het is een parkeerplaats geweest dus op het midden is nog een stenen stuk (er is wel wat gras over heen gegroeid) dit vonden we wel fijn omdat dat stuk niet zo drassig wordt en ze dan altijd droog kunnen staan als ze dat willen. Er staan veel bomen en er is een heuvel van ongeveer 3 meter hoog. De pony's vinden het allebei een hele leuke wei, vooral Woody (shet) vind het leuk om zich te verstoppen tussen bomen en struiken, en allebei rennen ze veel, je ziet gewoon dat ze het leuk vinden.
Maar omdat er zo weinig gras is, willen we toch een andere wei. Rocco heeft al een keer zandkoliek gehad...
We hadden vorige week een nieuwe wei gevonden, met veel gras, maar verder geen beschutting (niet eens een boompje), en naar ons idee iets te veel gras voor zulke sobere paardjes. Omdat we afgelopen weekend weg gingen met de trailer hebben we ze naar de oude wei gebracht omdat we ze daar makkelijker op kunnen halen. En ze waren allebei helemaal blij om terug te zijn. We hebben dus besloten de nieuwe wei toch maar op te zeggen, maar we zoeken dus door naar een goede wei, nu komt de vraag:
Wat voor een weiland is het beste (gezondheid) en het leukste voor onze pony's?
Hoe groot? Hoeveel gras? Veel bomen en/of struiken? Enz.

Heel erg bedankt alvast.

Ieder moment dat ruiter en paard samen zijn hoort voor beide een genoegen te zijn.


Gast998
Berichten: 74611
Geregistreerd: 02-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-06-02 13:36

Je paardjes staan dus dag en nacht op die parkeerplaatsweide?
Wat ik een ideale wei vind, is een wei met een grote schuilstal, stevige afrastering, en veel bomen, voor de schaduw, en die bieden ook stevigheid aan de bodem. Mijn situatie nu is (en ik vind het ideaal), is een grote paddock, die aan drie kanten "dicht" is, aan 1 kant grote zandhopen, aan 2 kanten schuren, en 1 kant is open, aan die kant staat maar af en toe de wind, dus het daar bijna altijd lekker. Het enige nadeel is dat het gras opgevreten is, en het wel eens glibberig kan worden. Ik zet haar voor haar grasopname nu drie uur op een vette weide (achter en samen met koeien). Is dat niet een mogelijkheid? Die parkeerplaatsweide aanhouden voor permanent, en eventueel een schuilstal erbij bouwen, en dan een andere eventueel kleiner weide met veel gras waar ze een paar uur op kunnen. Want zowel de haflinger als shetlander zijn zeer gevoelig voor hoefbevangenheid.

Manon

Berichten: 5495
Geregistreerd: 25-06-01
Woonplaats: IJsselstein

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-06-02 14:10

Kun je niet een gedeelte van het land afzetten, zodat het gras daar iets kan bijgroeien en dat je ze daar dan weer op doet, dan kan het andere weer bijgroeien.

Romy

Berichten: 912
Geregistreerd: 01-09-01
Woonplaats: Zaandam

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-06-02 14:47

Wat Manon ook al zei in stukjes verdelen.. Wij hebben ook een grote wei waar ze de hele winter op gelopen hebben, bijna geen gras meer dus.. We hebben toen op een gegeven moment (zo rond maart) ze op een klein stukje gezet, het land een beetje bemest, en groeien dat dat gras deed! Wat ik eerlijk gezegt niet verwachtte omdat er gewoon bijna niks meer stond..
Nu hebben we zelfs te veel gras, dus moeten we maar gaan maaien.. Ben het met je eens dat je beter een haflinger en shet niet in een volle wei moet zetten.. Liever een te kale weide dan een te volle!

stokpeerd
Berichten: 431
Geregistreerd: 23-03-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-06-02 20:46

Tja dat schrale is voor jou paardjes wel aan te bevelen, waarom maak je op die vette wei geen schuilstalletje en zet je ze op rantsoen beweiding met noodpaaltjes en draad die je iedere dag een beetje verzet. zo begrazen ze het hele landje mooi kaal en als hun stukje van die dag op is hoef jij je ook geen zorgen te maken dat ze teveel krijgen. het risico van zandkoliek dek je dan ook wat meer af. Het hangt er natuurlijk vnaf hoe groot die vette weide is. Succes

Het houden van paarden is geen hobby, maar een virusbesmetting waar ik nooit meer vanaf kom


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: ClaudiaAngel, dierliefde, Googlebot, SamsonLot en 40 bezoekers