inscharen?

Moderators: Dyonne, Apple, Coby, petraaken, SayaJones, A_nouk, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
tiggert

Berichten: 766
Geregistreerd: 23-04-02

inscharen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-05-02 21:08

we hebben gehoord dat je een 1 jarige friese merrie bij jaarlingen in het land hoort te zetten als je dat niet doet krijg je dan op latere leeftijd dat het paard vervelend word is dit waar of kun je het paardje gewoon bij andere pony`s of paardjes zetten we willen er graag wat meer info over
wie heeft tips???

[edit titel]


Avanti

Berichten: 13496
Geregistreerd: 14-02-02
Woonplaats: ridderkerk

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-02 22:17

Dat is heus niet bij allen friese meries hoor. Dat geld voor alle paarden!

Tinkie
Berichten: 222
Geregistreerd: 23-05-02
Woonplaats: Drachten

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-02 22:23

Of het paard in kwestie vervelend word ligt (bijna) helemaal aan de eigenaar/opvoeder. Uitscharen in een veulenkudde word inderdaad veel gedaan maar samen met andere, oudere paarden is ook geen enkel probleem. Kinderen kunnen elkaar ook niet opvoeden, daar zijn ouderen voor nodig. Denk dat dat met dieren net zo werkt. Er is al eens een topic over dit onderwerp geweest trouwens.

fabienne

Berichten: 4817
Geregistreerd: 14-07-01
Woonplaats: Wijchen

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-02 22:25

Eigenlijk is het inscharen met alleen maar leeftijdsgenoten niet echt natuurlijk! Er horen oudere paarden bij eigenlijk die de jongeren op hun nummer zetten........

wodan

Berichten: 2341
Geregistreerd: 24-10-01
Woonplaats: Alkmaar

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-02 08:54

het paard moet in een kudde lopen met allerlei soorten leeftijden en met merries en ruinen en misschien wel een jong veulen van een maand of 6.
Over 1 maand ongeveer mag die van mij ook weer tussen de merries(hij is net gecastreerd) en dan staat hij tussen 5 merries 4 ruinen van verschillende leeftijden die voeden hem wel goed op en wat jij nog extra van je paard verlangt daar moet je zelf aanwerken.
Inscharen hoeft dus niet als er op de stal waar je paard komt te staan,maar genoeg ruimte is om haar met andere in een kudde te zetten.

Wodan en ik onderweg in de M2

carola

Berichten: 8112
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-02 09:02

Inscharen is dé beste manier van opgroeien en opgevoed worden voor een jong paard. Zo goed als paarden elkaar normen & waarden kunnen leren, zo zouden wij dat als mens nooit kunnen.

Paarden die niet ingeschaard zijn, worden vaak heel verwende en vervelende paarden.

Eindig niet, maar begin! (quote Dorine)

Tinkie
Berichten: 222
Geregistreerd: 23-05-02
Woonplaats: Drachten

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-02 22:37

Citaat:
Inscharen is dé beste manier van opgroeien en opgevoed worden voor een jong paard. Zo goed als paarden elkaar normen & waarden kunnen leren, zo zouden wij dat als mens nooit kunnen.


Mee eens. Maar niet perse in een kudde leeftijdgenootjes. Juist een gemengde kudde is belangrijk. Omdat veulens altijd in veulenkuddes gezet worden gaat iedereen er voor het gemak maar vanuit dat dat zo hoort. Uiteraard is dat niet zo. Een kudde hoort gemengd te zijn met paarden van diverse leeftijden en geslachten.

Citaat:
Paarden die niet ingeschaard zijn, worden vaak heel verwende en vervelende paarden.


Soms wel misschien, maar dat is dan toch echt de "verdienste" van de eigenaar/verzorger hoor. En jonge dieren horen al helemaal niet op stal natuurlijk, ik denk dat we het daar wel over eens zijn.

Mirkim

Berichten: 6142
Geregistreerd: 01-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-05-02 10:08

Wij zetten alle enters, twenters en driejarige in de winter bij elkaar in het land. De oudere paarden worden bij ons gebruikt voor het rijden en staan dan gewoon op stal.
Als het zomer wordt gaan we ze een beetje verdelen onder elkaar, zodat ze ook met de ouderen in contact komen. Meestal is het voor de driejarigen de tijd aangebroken dat ze onder het zadel komen.

Ik denk dat je het beste jonge beesten kan laten inscharen. De meeste veulens bij wie dat niet gebeurt is, zijn over het algemeen verwende krengen, wat over het algemeen aan de eigenaar ligt. Het nadeel is dan wel, dat onze ingeschaarde paarden over het algemeen iets schuwer zijn.

Cowgirl

Berichten: 20852
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Vulcan

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-05-02 10:14

Wodan haalt de woorden uit mijn mond.
Dat zei mijn DA ook. het beste is gewoon in een groep van verschillende leeftijden, en het leukste is als er 1 of 2 van zijn leeftijd bij zitten om mee te spelen.
Maar vaak zijn er ook oudere dieren die erg graag spelen.
Danno was 1,5 toen hij de haflinger(8) van mijn vriendin leerde kennen.
Hij liep het land, ze zagen elkaar en waren sindsdien de beste maatjes, altijd aan het spelen.
Nu is Danno 4 en hij speelt rustig met mijn haflinger(11) en met nog meer ouderen paarden.

http://www.skiathos-cats.org/
De katten van Skiathos staan op straat! Wij willen een nieuwe opvang realiseren en kunnen alle hulp gebruiken. Wil je ons ook helpen? https://www.youcaring.com/skiathoscatwe ... on-1022903


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: freetorun, jumpyhorse, Leliex, Lizz, mirriejj, noorhermans1 en 22 bezoekers