Wanneer weet je wanneer je 'klaar' bent voor je eigen paard?

Moderators: Dyonne, Apple, Coby, petraaken, SayaJones, A_nouk, C_arola

Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten
 
 
Willekes
Berichten: 696
Geregistreerd: 06-11-01
Woonplaats: Wijk bij Duurstede

Wanneer weet je wanneer je 'klaar' bent voor je eigen paard?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-05-02 14:43

Dit vraag ik mij dus echt af? Wanneer kregen jullie je eigen paard?

Ik heb zelf 11 jaar rijervaring, waarvan 1 x per week op een manege. Nog steeds met veel plezier. Ik heb 2 bijrijdpaarden gehad en ik rij momenteel op het paard van een zwangere vriendin. Ik ben niet een van de lichste, maar ik zou graag een meergangenpaard willen omdat ik best wel vaak last van mijn rug heb.

Welke kosten komen er verder nog bijkijken behalve de hoefsmid, dierenarts, aanschaf van rijkleding, poetsspullen, zadel, tuigage.

Ik ben benieuwd. Ik droom ervan om een eigen paard te hebben maar ik heb nog zo mijn twijfels. Ik weet nu al dat ik 2 x per week niet zou kunnen komen of rijden. Dat klinkt misschien niet goed maar met mijn bijrijpaardjes had ik een hele goed band opgebouwd en daarna zijn ze weer verdwenen uit mijn leven. Gelukkig weet ik dat ze onwijs lieve bazinnetjes hebben Schijnheilig , maar ik vind het superlastig om mij elke keer aan een paard te hechten en daarna gebeurt er iets waardoor het paard verdwijnt (bijvoorbeeld verhuizing naar het buitenland:-(

Hoe lossen jullie dit op?


ikke

Berichten: 28222
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-05-02 16:58

Ik reed een jaar of vijf toen ik de mogelijkheid had mijn huidige paard te kopen. Een ex-manegepaard. Ze was toen 12 jaar. Ik dacht dat ik het wel kon, nou ik heb het geweten hoor. Maar uiteindelijk is het allemaal goed gekomen.
Ter indikatie: ik tel 250 euro per maand. Voor stalling ben ik 160 euro kwijt, all in. de rest is voor de smid, dierenarts en overige noodzakelijke dingen.
Let wel, ik ben niet iemand die voor elk wissewasje een veearts laat komen, ze doen zonder problemen 8 - 10 weken met haar ijzers, ik heb geen winkelvoorraden aan borstels, zadeldekjes, hoofdstellen en meer van dat soort dingen.
Verder rijdt ik geen wedstrijden en is mijn paard niet verzekerd, een ouwe sok van 28 wil waarschijnlijk toch niemand meer *LOL* *LOL*
Kortom wat ik nodig heb dat is er en van goede kwaliteit maar verder geen flauwe kul.
Succes.

kennis is ééndimensionaal, kunde is tweedimensionaal, inzicht is driedimensionaal, ervaring is vierdimensionaal.....
Leuke dingen doen met je paard? http://www.nvvr.info

Suzan

Berichten: 1581
Geregistreerd: 23-04-01
Woonplaats: Almere

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-05-02 18:07

Nou dat zijn nogal wat vragen. Een ding is in elk geval duidelijk: uitgeleerd ben NOOIT met paarden. Maar dat maakt het denk ik ook zo boeiend.

Eh wanneer ben je er klaar voor. Moeilijk te zeggen. Dat hangt ook erg af van allerlei omstandigheden. Ik reed ruim 15 jaar voordat ik een paard kocht, maar dat zegt niets.

Bijvoorbeeld: als je nooit een paard hebt gehad, niet zoveel rijervaring hebt, maar je koopt een ouder, ervaren paard met een rustig karakter, je stalt je paard bij een manege / pensionstalling, waar je goed les kan nemen, waar deskundig personeel rondloopt en behulpzame pensionklanten, dan hoeft dat helemaal geen probleem te zijn. Koop je daarentegen een jong of nerveus paard, die je vervolgens bij een boer neerzet, die toevallig een stalletje over heeft en wel een gezelschapsmaatje voor zijn shetlander kan gebruiken, tja dan ben je niet slim bezig.


Ga bij jouw in de buurt kijken of er geschikte stalling is en wat dat kost. In jouw geval lijkt me een geschikte stalling, een stal waar je begeleiding kan krijgen en waar bijvoorbeeld de mogelijkheid is dat je paard in de wei wordt gezet, of stapmolen zodat je paard er wel uitkomt als je een dag niet komt.
De kosten van stalling lopen enorm uiteen, hangt er erg van af waar je woont en wat je wilt.

Maar je schrijft ook dat je last van je rug hebt. Zou dat in de toekomst geen hele grote belemmering zijn. Als je een bijrijder hebt, waar je goede afspraken mee kan maken dan is dat, en weinig tijd, niet zo'n probleem meer. Maar dan ben jij wel weer van een ander afhankelijk en het vinden van een geschikte bijrijder kan soms best wat tijd kosten.

Tja wat kosten betreft, ik betaal 310 euro aan stalling, hoefsmid ongeveer eens in de 2 maanden, momenteel alleen nog bekappen dat is 25 euro. Verzekering betaal ik ongeveer 350 euro per jaar. Maar dat hangt ervan af hoe en tegen welke waarde je je paard verzekerd. Wormekuur 4 keer per jaar ong. 13 euro. Inenting eenmaal per jaar. Ongeveer een zak muesli in de maand en verder nog allerlei spullen die in meer of mindere mate nodig zijn voor mijn paard. O ja als je een eindje moet rijden naar de stal, hou dan ook rekening met de benzine kosten, dat kan ook aardig oplopen.

Zet alles goed voor jezelf op een rijtje, vooral op financieel gebied. Als je het financieel eigenlijk niet aankan, dan is vaak het paard er uiteindelijk de dupe van. Want er komt toch heel wat bij kijken.

succes.

Josée
Berichten: 51
Geregistreerd: 18-01-02
Woonplaats: Bergen op Zoom

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-05-02 19:39

Ik kreeg op mijn tiende een pony van mijn ouders. toen had ik nog maar pas les genomen op de manege. Ik vind persoonlijk dat je nergens zo goed op kunt leren rijden als op een eigen pony/paard. Maar ik ben ook samen met Max opgegroeid ( hij was net drie) en dat is ook heel anders dan ik nu met Tess heb. Max kende ik natuurlijk van haver tot gort na een aantal jaar, hij deed alles voor mij en ik een moord voor hem. Tess is 8 en ik mis dus typisch een heel deel van haar leven. Ik weet vaak niet waarom ze doet zoals ze doet. Hier zijn veel communicatiestoornissen uit voort gekomen. Ik wil het gaan oplossen met NH. Dus inderdaad: bezint eer ge begint. Zet de kosten en voors en tegens goed op een rijtje. En het is het allermoeilijkste om te bepalen of een paard dat je gezien hebt om te kopen ook écht iets voor je is. Daar kom je later achter, als ze al bij je op stal staan. Succes en ervoor gaan als je erg graag wilt, want paarden zijn ontzettend leuk. je beste vriend, als je wilt....

lenoortje
Berichten: 2
Geregistreerd: 22-05-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-06-10 16:10

hai allemaal,

ik ben 11 en ik heb nu ruim 2 jaar een eigen paard en ik ben 200 euro in de maand kwijt aan stalling ik hoef geen hoefdsmid of dierenarts te betalen want mijn vader is dierenarts en kan ook smeden dus dat is een groot voordeel :D bij mijn stalling betaal ik dus 200 euro voor stalling, hooi, biks, weidegang, mooie buitenbak met verlichting, hindernissen, toileten, kantine, stapmolen, lessen en vakantie opvang

x lenora

Jessix

Berichten: 8453
Geregistreerd: 22-08-06
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-10 14:01

Ik had al een eigen pony vanaf mijn geboorte!! :D Ja, je hebt natuurlijk boffers die op de juiste plek geboren worden en ik ben zo iemand. Ben nog nooit pony/paard-loos geweest.

Maar inderdaad, uitgeleerd ben je nooit. Elke ervaring met elk paard is weer leerzaam. Dus wanneer ben je er klaar voor? Ik denk dat je in het begin gewoon goede begeleiding nodig hebt. Ik kon terecht bij mijn ouders en voor iemand anders zou dat misschien een goede pensionstal, manege of instructeur zijn. Wat dan wel weer moeilijk is, probeer maar eens een goede leermeester te vinden. Maar ook van je fouten leer je weer, al probeer je die natuurlijk niet te maken.

Ik denk dat je eerlijk tegen jezelf moet zijn. Jezelf afvragen of het nu in je leven past. Heb je tijd en denk je altijd zin te hebben om naar je paard toe te gaan? Heb je een plekje om hem neer te zetten? Hoe zit je financieel? En wat denk je over 5 of 10 jaar te doen?

Als je er echt voor wil en kan gaan, dan is het een prima tijd voor een eigen paard! ;)

Sharon1992
Berichten: 9
Geregistreerd: 06-06-10

Re: Wanneer weet je wanneer je 'klaar' bent voor je eigen paard?

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-10 16:36

Hoewel het een aardige investering erbij is, zou ik, om eventuele latere kosten wat terug te dringen, het te kopen paard heel goed na laten kijken. De verkoper verteld in sommige gevallen natuurlijk ook niet alles en misschien heeft het paard wel kleine problemen met botten,gewrichten etc, waar je later veel geld aan kwijt bent. Ik heb zelf nog geen paard, maar het lijkt me gewoon handig om te laten doen.
Als je geen wedstrijden en andere dingen met je paard gaat doen, dan maak je natuurlijk ook minder kosten.

MRIIIS

Berichten: 4930
Geregistreerd: 19-11-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-10 16:45

Ik volg dit even. Ik ben 18 en rij sinds m'n 9e paard, verder wat pony's bijgereden en ook nu weer een bijrijdpony. Het eigen-paard-idee kriebelt echter al een tijdje en ik denk er serieus over na een paard te kopen. Ik werk, studeer en begin deze zomer aan m'n rijbewijs (en daarna gelijk m'n trailerbewijs natuurlijk :D) en daarna komt hopelijk het paard. Ik ben niet iemand die zomaar een paard koopt of wilt, omdat ik heel goed weet hoeveel tijd, geld en moeite erin gaat zitten, maar ik vind het zeker in m'n leven passen en ben er goed over aan het nadenken (kostenplaatje maken, rondvragen ed) :)

Ik ben benieuwd naar de andere reacties.

MyrtheJ

Berichten: 3730
Geregistreerd: 16-07-05
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-10 08:55

Ik heb sinds mijn 16e een "eigen" pony. Voor die tijd was het mijn verzorgpony en regelde ik ook al alles, hoefsmid, veearts, ontwormingen, hoe en wat ze te eten kregen...

Enige echte omschakeling was het hebben van de kosten :D. Ben gemiddeld zeker wel 250 euro kwijt in de maand, aan stalling, hoefsmid en lessen. Ontwormen doe ik maar een paar x per jaar dus kost niet zo veel. Zelfde als entingen, 1x per jaar. Verder zijn er nog genoeg hebbedingetjes natuurlijk. Heb maar 1 pad onder mijn zadel, en 1 hoofdstel, en verder gewoon de noodzakelijke dingen. Ik rijd geen wedstrijden dus dat scheelt een hoop geld.

[IM] Rust zacht lieve Judy Y;(

Endurance || Klasse 1 +20 || Klasse 2 +4 || Klasse 3 startgerechtigd || Eindstand 418,2 km

Rumpleteaser

Berichten: 5610
Geregistreerd: 04-09-09
Woonplaats: Randstad

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-10 10:06

Mijn voorbereiding (naast het rijden zelf) bestaat uit het 'net doen alsof'.
Daar ben ik nu 1,5 jaar mee bezig, en het ziet er als volgt uit:
(dit is mijn eigen plan, voor mij werkt het!)

* Zorgen dat ik zelf een goede financiële basis heb.
Heb je zelf een vaste baan, hypotheek/huur?
Of woon je nog thuis? Dan wil je uiteindelijk ook wel eens uitvliegen, toch?
Met een paard is dat qua geld en tijd wel wat lastig.
Zorg dus eerst voor een goede basis.

* Mezelf goed verdiepen in alles rondom geld, tijd, verzorging van het paard.
Dus ook: E-rijbewijs voor geval van nood, EHBO-cursus Paard, etcetc.
Maar ook: een goede stalling, met behulpzame mensen die me kunnen helpen.
Daar leer je echt het meeste van.

* Minimaal een jaar lang elke dag naar stal om te rijden, verzorgen, klusjes doen.

Om te kijken of het bevalt en een beetje in te passen is in mijn relatie, vriend(inn)en, vakanties, enzovoorts

* Minimaal een jaar lang financieel net doen alsof.
In mijn geval betekent dit dat ik een jaar lang elke maand het geld opzij zet dat ik denk nodig te hebben.
In mijn geval is dat € 500,- per maand. Je krijgt dan snel genoeg door of het een beetje houdbaar is.
Je witl naast je paard immers ook nog andere leuke dingen doen, lijkt mij.

* Veel praten met andere mensen!

Het is MIJN droom, maar het heeft wel invloed op anderen! Praat eens met die mensen.
Het is best fijn om 'ns een spiegel voorgehouden te krijgen.
Bijvoorbeeld: mijn vriend heeft niks met paarden. Hij gunt het me wel.
Maar hij is ook bang dat we samen minder tijd te besteden hebben.
En ook samen minder geld te besteden hebben.
Daar heeft hij helemaal gelijk is!
Vandaar dat we dus afgesproken hebben dat ik minimaal een jaar 'doe alsof' qua tijd en geld.

Ik specialiseer me in paarden met gedragsproblematiek; van trailerladen tot schriktraining!
Benieuwd waarmee ik je kan helpen? Kijk op http://www.facebook.com/paarden0taal

Biies
Berichten: 546
Geregistreerd: 11-02-09
Woonplaats: Capelle a/d IJssel

Re: Wanneer weet je wanneer je 'klaar' bent voor je eigen paard?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-10 12:21

Ik ben nu 19 en woon nog thuis. heb een bij baantje dus verdien niet erg veel. daarnaast heb ik ook een nog dure scooter, een brommertje en een telefoon rekening die ik per maan moet betalen.

Tijd & de kosten is het grootste probleem die je moet zien op te lossen.

ik heb elke dag tijd. of dat nu in de ochtend is of in de avond om 10 uur. als je nu al weet dat je het druk heb en minimaal 2 dagen niet kan. dan moet je dit echt heel goed in plannen. want verzorgsters zijn ook niet even betrouwbaar. als ze een keer niet kunnen is dat jou probleem. hoe ga je dit oplossen ?

je kan hem bijvoorbeeld op een stal zetten waar hij 24/7 of elke dag word buiten gezet. dan hoef je niet persee erheen.... 1dagje maakt dan niet veel uit.

het hangt er inderdaad echt af van wat je wil en zoekt. vaak last van je rug? dat klinkt ook niet heel goed. ik weet niet hoe erg die pijn is, als je niet kan rijden maar wel lopen kun je die dagen hem misschien longeren ofzo...

Mijn Wimpiee (L)

VeniVidi

Berichten: 487
Geregistreerd: 19-02-10
Woonplaats: Tilburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-10 22:14

Ik vind dat Rumpleteaser zich echt goed voorbereid! heb ik niet gedaan :$

Ik woon nog thuis, heb zelf hard gespaard voor me eigen droompaard...
Aanstaande zaterdag komt hij mijn kant uit.

Heb voordat ik ermee begon me allerlei dingen afgevraagd, heb wel een fulltime baan, maar ook gezorgd dat ik een contact kreeg voordat ik eraan begon zodat ik er financieel voor kan zorgen.
Voor de rest draai ik wisselende diensten, dus tijd heb ik altijd. Heb ik door omstandigheden toch geen tijd of kans om naar de stal te gaan kan ik altijd terugvallen op de meiden daar!

Ook heb ik er voor gezorgd dat ik volpension sta ivm dat als ik bv ziek ben, er altijd voor gezorgd word.
Pak niet de eerste beste stalling die je tegenkomt, ik heb echt veel gezocht en heb nu echt een perfecte gevonden! Ik betaal niet teveel, en de sfeer is top!

Maak voor jezelf een lijstje wat je kwijt bent aan bv de kosten en tijd en kijk of dat haalbaar is!

Dus JIJ denkt dat JIJ slecht bent?!?!
De dag dat IK geboren werd, ging de duivel met pensioen!

kimmie88

Berichten: 8307
Geregistreerd: 21-10-08
Woonplaats: Geen idee even

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-10 00:45

Willekes schreef:
Dit vraag ik mij dus echt af? Wanneer kregen jullie je eigen paard?

Ik heb zelf 11 jaar rijervaring, waarvan 1 x per week op een manege. Nog steeds met veel plezier. Ik heb 2 bijrijdpaarden gehad en ik rij momenteel op het paard van een zwangere vriendin. Ik ben niet een van de lichste, maar ik zou graag een meergangenpaard willen omdat ik best wel vaak last van mijn rug heb.

Welke kosten komen er verder nog bijkijken behalve de hoefsmid, dierenarts, aanschaf van rijkleding, poetsspullen, zadel, tuigage.

Ik ben benieuwd. Ik droom ervan om een eigen paard te hebben maar ik heb nog zo mijn twijfels. Ik weet nu al dat ik 2 x per week niet zou kunnen komen of rijden. Dat klinkt misschien niet goed maar met mijn bijrijpaardjes had ik een hele goed band opgebouwd en daarna zijn ze weer verdwenen uit mijn leven. Gelukkig weet ik dat ze onwijs lieve bazinnetjes hebben O:) , maar ik vind het superlastig om mij elke keer aan een paard te hechten en daarna gebeurt er iets waardoor het paard verdwijnt (bijvoorbeeld verhuizing naar het buitenland:-(

Hoe lossen jullie dit op?


Allereerst kreeg ik niet mijn paard van mijn ouders oid, maar heb ik deze zelf (samen met vriendlief) aangeschaft in september/oktober 2009.
Ik heb dit paard aangeschaft op het moment dat ik financieel onafhankelijk was van iedereen.
Ik rijd nu al bijna 13 jaar (juli '97) en leer nog iedere dag.

Het punt dat je 2x in de week niet kan, is in principe niet heel raar. Met jou nog veel meer mensen die niet dagelijks naar hun paard kunnen. Advies: Zoek een (betalende) bijrijder.

Kosten die ik kwijt ben:
Stalhuur á 300 euro incl
Hoefsmid 1x per 8-9 weken á 75 euro (ijzers)
Enten 2x per jaar á 20 euro gemiddeld per enting

Dit zijn de vaste kosten, daarbuiten heb je nog lessen, tuig wat eens stuk gaat, DA kosten bijvoorbeeld.

Beaubienne19
Berichten: 6
Geregistreerd: 09-06-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-10 09:06

Om te testen kun je ook een leasepaard eerst nemen, maar eerlijk gezegd ben je nooit echt klaar voor een eigen paard. Er zullen altijd dingen op de loer liggen die je zullen verrassen. Maar als tip om te kijken of je het aankunt , kun je dus een lease paard nemen en naar cursus avonden gaan.

- Dat je niet eerdere dag kan is normaal;) kan ik ook niet. Maar zorg wel dat je een goeie bijrijder al van te voren heb, want ze zijn niet makkelijk te vinden.
- Vergeet bij de kosten paarden verzekering niet, de wormenkuren, tandarts kosten.
( ja is bij mij allemaal nog heel vers, net sinds mei een paard gekocht) maar om zeker te weten dat je niets vergeet, raad ik aan om naar zo een aankoop avond cursus te gaan.

Suc6!

Agnes75
Berichten: 2614
Geregistreerd: 10-11-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-10 09:20

Naast dat je financiën op orde moeten zijn, en dat je tijd moet hebben voor je paard (ook als hij ziek is en je er dus dagelijks naartoe moet), kan het ook geen kwaad om wat basiskennis van paarden te hebben. Jij bent wel degene die ziektes moet kunnen herkennen, (bv. koliek), maar ook beslissingen moet kunnen nemen over soort en hoeveelheid voer, om maar iets te noemen. Of de knoop moet doorhakken mocht je paard ooit afgemaakt moeten worden. En je moet er toch wel wat vanaf weten, ik zie genoeg mensen met eigen paarden die maar wat aan klooien en de meest basale kennis nog niet hebben. En soms gaat dat ook maar net goed.... Het is een hele verantwoordelijkheid, dus je moet veel verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Voor mij is mijn paard echt een gezinslid en zo moet je het ook een beetje zien denk ik. Je paard heeft voldoende aandacht nodig, ook als je eens een keer geen zin hebt. Als je niet elke dag kunt, dan kun je of een bijrijder nemen of een paard zoeken met een temperament wat zo is, dat hij niet elke dag bereden hoeft te worden. Zorg dan wel dat je op een stal staat waar er elke dag weidegang is. Je moet dus veel keuzes maken en bij elke keuze goed nadenken. Zorg ook dat je ervaren mensen om je heen hebt aan wie je advies kunt vragen en overleg met hen. Maar echt klaar ben je nooit, want een paard is een levend wezen en er kan elk moment weer iets gebeuren waar je niet op voorbereid bent. Dat hoort er allemaal bij.

Yess

Berichten: 1330
Geregistreerd: 28-02-03
Woonplaats: Hooge Zwaluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-10 09:22

Ik heb ook jaren op een manege gereden, daarna bijrijdpaarden gehad en terecht gekomen op een handelsstal. Toen ging het mis. Had elke keer een super leuk paard en na een tijdje werden ze verkocht. Bij een hoop maakte het niet uit, tot die ene speciale. Daar baalde ik zo van dat een eigen paard toch wel ging kriebelen.. Toen kwam de mijne op m'n pad, ik wist dat k eigenlijk geen paard kon houden, maar waar een wil is.. Moet er een hoop voor laten, maar het is me alles waard.
In het begin schrok ik van ieder wondje (is toch anders als ie van jezelf is), en de eerste winter was ik in drie weken 6 dekens verder (bijnaam van t paard samen met zijn vriendje: de terroristen..) Maar ook daar word je (heel snel) veel makkelijker in.
En nu ja, wil m echt nooit meer kwijt!
Ik ga ook 2 dagen niet: op zondag is de stal dicht, en op woensdag gaat z'n verzorgstertje met m kroelen en tutten.
Evt bijkomende kosten zijn een fysio à €70,00 (als checkup, voor de zekerheid) en een tandarts à €50,00. Natuurlijk de wormenkuren en entingen, evt aankoopkeuring. Misschien nog muesli/supplementen, maar dat kan je natuurlijk allemaal zo gek maken als je zelf wil!
Succes in ieder geval!

psycholove
Berichten: 46
Geregistreerd: 05-09-09
Woonplaats: zuid-holland

Re: Wanneer weet je wanneer je 'klaar' bent voor je eigen paard?

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-10 13:16

ik heb eerst 8 jaar op de manege gereden en verschillende verzorgpaarden gehad, toen uiteindelijk mijn verzorgpaard verkocht werd maar boven ons budget lag
mocht ik een eigen paard van mijn ouders

hou van me diertjes!

JuliaMaria
Berichten: 4230
Geregistreerd: 28-10-09

Re: Wanneer weet je wanneer je 'klaar' bent voor je eigen paard?

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-10 13:18

Aan bovenstaande wil ik toevoegen dat je ook rekening moet houden met de toekomst: ga je bijvoorbeeld binnenkort studeren? Dan moet je goed nadenken of je er wel genoeg tijd voor hebt. :j

Je wekt de indruk dat je er goed over na hebt gedacht, ik geloof dat het dus wel goed komt.

Tanja

Berichten: 21539
Geregistreerd: 14-04-01
Woonplaats: Mantinge

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-10 21:42

Mensen, dit topic is wel heel erg stoffig, het is slechts 8 jaar oud.... hier dus een slotje.

Muggen zouden vet moeten zuigen ipv bloed.......


Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Chasey, Eliana, marengolike en 31 bezoekers