Werk schema?

Moderators: Apple, Coby, petraaken, A_nouk, SayaJones, C_arola, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
#Ymke#

Berichten: 13869
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: In het brabantse land

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-05-01 17:38

Hoe trainen jullie je paard en delen dat in op een dag met rijden ( dus niet per week)

Als ik rij poets ik meestal wel lang ( een half uur ofzo), daarna rustig opzadelen. Ik stijg altijd pas in de bak op omdat ik vind dat een paard even los moet lopen zonder ruiter. Dan stap ik zeker 10 min los aan een lang teugeltje.Echt alleen maar onzinnig de bak rond stappen.Dan neem ik ietsjes me teugel op, dus dat ik een los teugeltje heb, maar niet superlang.Dan stap ik nog 5 min en rij ondertussen figuren. Dan ga ik draven aan het zelfde teugeltje en rij veel figuren. Meestal na een half uur draven ga ik galoperen NOG steeds met dat lange teugeltje. En ik blijf ook steeds lichtrijden. Na het galoperen stap ik even 5 min en neem mijn teugels op. Dan ga ik vragen en figuren rijden enzow, en ook doorzitten en stukken zijgangen oefenen en alles oefenen wat we kunnen. Meestal doe ik dit een half uur, dan ga ik nog even met een lang teugeltje uitdraven en dan uitstappen. Ik stap zo lang mogelijk. Als ik les heb kan ik helaas niet zo lang losrijden... hoe doen jullie dit???

Groetjes Ymke

Where Life begins and Love never ends <3
6-5-2015 papa en mama geworden van Hanne


Riëtte

Berichten: 5201
Geregistreerd: 26-02-01
Woonplaats: Bovensmilde

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-05-01 18:34

Als ik in de bak dressuurmatig rij of ga springen, rij maar ongeveer een half uurtje. Opstijgen doe ik dan ook meestal in de bak, geen echte reden voor, als ik naar buiten ga stijg ik wel bij stal op...
Ik begin dan aan een lang teugeltje, maar wel voorwaarts in stap. Rij aan de lange teugel een anatal figuren, linksom en rechtsom (ca 5 min). Dan draven en ook veel wendingen rijden. Dan na ca 5 minuten ga ik terug in stap, even lange teugel en dan weer opnemen en meer druk, meer neerwaarts rijden. Veel overgangen en figuren. Ik ga ook draven, doorzitten. Mijn paard is met doorzitten veel nageeflijker.... Na ca 10 minuten (ook tussen door weer stappen en overgangen maken (verzamelen uitstrekken, of andere oefeningen schouder binnenwaarts, wijken enzo) weer even uitstrekken. Opnieuw opnemen en galopperen. Linksom en rechtsom. Mijn paard galoppeert niet zo goed, 't is al een stuk verbeterd a;s toen ik haar kreeg. Ze heeftde neiging erg hard te gaan scheuren. De vorige eigenaar reed aaleen op de volte galop, en spriong bovendien alleen vanuit stap aan, anders kon ze hem niet houden., wat ik nu de laatste keren voor elkaar kreeg was vanuit draf op de volte aanspringen, hoefslag volgen, en aan de andere kant weer een volte. Dat op beide handen en dat is mijn galop....
Vaak sluit ik nog af met een soort dressuurproef. Daarin begin ik gewoon met halthouden, en dan verschillende figuren rijden in de verschillende gangen, en op beide handen. Dat duurt ca 5 minuten, en dan stap ik uit....

Als ik ga springen begin ik ook met loswerken, en dan ga ik vaak caveletti draven, niet dat mijn paard het nodig heeft, maar om zelf weer wat vertrouwen te krijgen (ben niet zo'n echte springer..)

Carolam

Berichten: 163
Geregistreerd: 01-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-05-01 18:38

Ik rij zelf ook erg lang los!
eerst een half uurtje/drie kwartier poetsen dan rustig opzadelen. ook aan de hand naar de bak (van de buren) en daar er pas op. daar stap ik ook een half uurtje aan de lange teugel na een half uurtje neem ik mn teugels iets op en ga wat figuren rijden in stap en draf (waarbij ik lichtrijd) dat doe ik ongeveer een kwartier. Dan neem ik mn teugel op en ga meer vragen (doorzitten, galop, achterwaarts, aan de teugel, wijken enz.)

Het leven gaat niet altijd zoals jij het wilt, maar probeer er het beste van te maken!

Nimber

Berichten: 25657
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-05-01 18:44

Ik poets uitgebreid en zadel op doe de singel alleen vast nadat ik het hoofdstel in die singel ik 1 gaatje strakker aan dan loop ik richting bak en singel dan helemaal aan.
ik stap nog iets vooruit en dan stap ik buiten de bak op vanwege de bagger soms *LOL*
Ik stap helemaal lang een aantal rondjes links en recht en rijd op alleen mijn zit een aantal figuren daarna pak ik 'm op en stel 'm wat dieper en langer in dan normaal.Ik ga dan buig oefeningen rijden op voltes en slangevoltes dus helemaal inbuigen richting mijn voet ook op de rechtelijnen stelling links/rechts afwisselen.
dan draaf ik aan en doe het zelfde in draf ook pak ik hier en daar wat tempowisselingen ligt eraan hoe wakker ie die dag is.
de ene keer ga ik eerst galoperen maar de andere keer ga ik 'm steeds dieper en ronder rijden en weer langzaam wat oppakken en dan laat ik 'm steeds lager gaan richting grond dan in stap (laag blijven!) even zo stappen en in stap nog wat buigen dan even helemaal lang stappen daarna pak ik 'm op indien geen galop ga ik nu laag en diep werken en anders galopeer ik nu aan.Vraag ook links en rechts de buiging door de hals heen pak vaak de middengalop mee en wat stukjes contragalop maar dan de makkelijker lijnen van hand veranderen en dan meteen weer terug in draf of weer terug veranderen.
dan ga ik via de draf doorzitten(daarvoor alles lichtrijden) over naar stap om de achterhand te stretchen dus volte 10 mtr inzetten en de achterhand naar binnenlaten komen op 9 mtr zodat je wat je in het begin met z'n hals hebt gedaan nu in de lendenpartij laat buigen.
Daarna draaf ik weer weg en stel 'm hoog in ik ga wat bezig met oefeningen en dat wissel ik gewoon af de ene keer ga ik bezig met het achterwaarts en de middendraf en nog wat de andere keer train ik wat extra op de travers of schouderbw.
Soms pak ik extra de galop gedeelte mee soms doe ik dat amper.
Als ie goed loopt en lekker voelt en ik heb les pakken we wat nieuws erbij gewoon spelenderwijs en soms als het goed gaat ben ik ook zo klaar.
Niet eindeloos doorgaan op iets wat niet wil komt de volgende keer wel weer.
Als ie iets braafs heeft gedaan gelijk weer een aantal rondjes lang en daarna weer bij pakken.
als ik het genoeg vond (soms na 45 min soms pas na een uur en 15 min langer echt niet)
ga ik weer terug naar de basis lichtrijden en weer in allerlei hoogten instellen daarna laag naar beneden afwerken en stappen soms een blokje buiten om soms aan de hand
groetjes
Kim

http://www.kimtelgen.nl nu ook online proefbeoordeling
Camerabeveiliging voor stal of zadelkamer? Http://www.caminadatechniek.nl

Laui!

Berichten: 16863
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: wherever I wanna be

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-05-01 19:22

Joopje heeft hoefkatrol, dus daarom rijd ik hem niet zo lang, wel vaak (elke dag minimaal, en ook de hele dag los buiten).
Ik begin met losstappen, zo'n 10 min en langzaamaan neem ik meer teugeldruk. Hij is heel lenig, dus echt loswerken hoeft meestal niet. Ligt er ook aan, de ene dag moet ik hem in stap helemaal voor elkaar rijden, de andere dag geeft hij zo na, en loopt hij meteen 'goed'. In stap rijd ik wat kortebocht figuurtjes (s-jes, kleine voltes, keertwendinkjes etc), met een redelijk evenwicht in zijn lopen. Dan ga ik draven, eerst alleen maar een paar grote voltes om te kijken hoe hij vandaag loopt. Ik laat hem nog een beetje diep lopen (hij loopt uit zichzelf redelijk hoog en in horizontaal evenwicht). Ik rij ook altijd licht de eerste paar minuten. Het ligt er echt helemaal aan hoeveel last hij heeft, hoe stijf hij is, hoe zijn pet staat, en hoe ik me voel. Gister bijv. kon ik niet ophouden met stellen, buigen, verzamelen, strekken ed, ging zo lekker. Vandaag heb ik hem losgewerkt, beetje galop gedaan (alleen voltes omdat hij niet lekker liep) en beetje draven, en weer uitgestapt. Tussendoor las ik ook stappauzes in zodat hij een beetje rust in zijn pootjes krijgt. Dan buig ik hem extra, en vraag ik wat meer evenwicht, en wat meer 'hogeschool' (ligt er ook helemaal aan of hij wel wil, want ik ga niet lopen trekken ed). Dan weer draven, lekker omstellen enzo.
Galop doe ik niet zo lang, dat is imo toch meer iets wat pas later komt, de draf en stap moeten goed zijn, dan gaat de galop eigenlijk vanzelf.
Ik draaf in periode's van 5 tot 10 minuten, dan 2 minuutjes stap, en weer draven. Vandaag heb ik hem 20 minuutjes laten werken, en ben ik weer gaan uitstappen, gister heb ik hem 25 minuten zwaar laten werken, maar het ging ook zo lekker, hij liep goed, en hij voelde super.
Dan ga ik uitstappen, gelijk met teugel op half 7. Nog ff 10 minuutjes in het bos meestal en dan lekker ff rollen, drinken, en op stal. Meestal rijd ik vlak voor het avondeten, dus krijgt hij dan meteen ook lekker bixjes.

"Restaureer je kerk / Stuur je kinderen ten oorlog / Lees handen tot je blind bent / Maar red mij niet " - Maarten van Roozendaal

I'm livin' the dream | Interessante dingetjes

Nathalie

Berichten: 28284
Geregistreerd: 11-01-01
Woonplaats: Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-05-01 19:46

Ik ga eerst altijd ff poetsen.. meestal 2 tot 40 minuten.. dan rustig opzadelen. Als er iemand bij is stap ik meestal bij stal al op, en rijd ik met een los teugeltje naar de bak, anders doe ik dat aan de hand. Als ik in de bak ben ga ik eerst ff ongeveer 5 min. stappen met een los teugeltje, dan pak ik hem op en ga zo nog ff ongeveer 5 min. stappen, veel wendingen rijden etc. dan ga ik aandraven. Eerst ff 10 min. lichtrijden. Dan weer ff stappen. Ga ik weer draven, beetje wijken, schouder binnenwaards, travers etc. dan ga ik weer over in stap, ga ik wat schouder binnenwaards, travers en keertwendingen doen. Dan draaf ik weer aan, blijf ongeveer 5 min. draven met doorzitten, ga dan aangaloperen, eerst ff gewoon voltes enzo.. heel soms als het goed gaat een gebroken lijn ofzo. Dan ga ik weer terug in draf, verander van hand en spring weer aan, doe weer hetzelfde. Dan ga ik ff draven, en weer stappen. Weer ff allemaal figuren rijden etc. dan weer lekker met een lang teugeltje stappen. Neem hem weer op en ga weer draven. Na 10 min. ofzo weer ff galoperen. galopswissels, wijken etc. Dan weer ff draven met een losser teugeltje, dan terug in stap ff nog wat figuren rijden en ga dan uitstappen met losse teugels. Soms nog ff 10 min. buiten uitstappen. Eigenlijk is dit heel verschillend altijd maar zo doe ik het ongeveer. De oude baasjes deden het veel anders. Tenminste.. toen ik ging kijken zaten ze na 15 min. ofzo al in galop maar ik heb besloten het toch ietsje rustiger aan te doen!!!??? Cool

Rhys

Berichten: 6317
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-05-01 21:46

Vroeger reed ik ook altijd erg lang los, vooral in haar 'stijve periodes', nu krijg ik haar steeds sneller 'in het werk'.

Omdat ze overdag de hele dag buitenloopt, ga ik geen kwartier losstappen. Ik laat haar altijd wel stappen natuurlijk, zo'n vijf minuetne en dan ebzig houden met wendingen op m'n zit.
Dan pak ik haar op en gaan we meestal eerst rekken en strekken. Dus doorbuigen op een voltetje, wijkene en dan heen en weer buigen, enz.
Dan aandraven en laag/rond losmaken in een rustig tempo maar wel actief. Ook nu weer doorbuigen op voltetjes en wat schoudervoor.
Meestal galoppeer ik aan en dan rijd ik flink wat tempowisselingen om impuls te krijgen. Dus echt vier pasen voruit, drie terug, vier vooruit, enz. op beide handen.

Dan even stappen en dan gaan we echt werken. Ik kies per dag of voor gangenwerk of voor buigingswerk.

Bij gangenwerk doe ik overgangen tot ze perfect gaan, heel precies en ben bezig met rechtrichten.

Bij buigingswerk varieer ik de zijgangen die ik normaal al doe in voltetjes en bedenk originele lijntjes.
Dus de travers en schouderbinnenwaarts. In het schouderbinnenwaarts rijd ik ook veel tempowisselingen en overgangen om de achterhand te activeren.
Als ze goed gaat pak ik het appuyeren er bij.

Ik eindig altijd met echt verzameling voor zover dat inmiddels lukt, dus galop-stap en contragalop (slangenvolte) als ze goed gaat werk ik toe naar een eenvoudige wissel.

Dan stap ik even en draaf haar uit, lang en laag, zo ontspannen mogelijk. Dan uitstappen en laat ik haar meestal nog even rollen in de bak.

jantina

Berichten: 12359
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-05-01 21:57

Ehm... ik rijd naar het weiland, pak een paard, gooi er een zadel op en rijd weg.....
*LOL* Hahaha, nou ja, wel heel kru gezegd, maar zo gaat het meestal wel bij mij. Ben afhankelijk van natuurlijk licht, dus heb ik na mijn werk niet zo veel tijd om te tutten en te frutten. Ik heb verder helemaal geen schema. Maar ik rijd ook niet dressuur. Ik stap weg en naar gelang van het humeur van Isolda of Berber ga ik draven. Ik laat het dus helemaal van hun afhangen hoe ik rijd en in welk tempo!

Shaienne

Berichten: 4933
Geregistreerd: 02-04-01
Woonplaats: Vaassen

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-05-01 08:12

Ik stap niet zo lang in, hij staat de hele dag in de wei.
Voor het springen zorg ik dat ie helemaal los is en heeft gegalopeert voordat ik over de hindernis ga.

kim_oud1

Berichten: 818
Geregistreerd: 03-04-01
Woonplaats: Tussen de middeleeuwse stadmuren van Amersfoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-05-01 19:30

Na dat ik me er eenmaal opgehezen heb laat ik hem ongeveer 2 rondjes aan de lange teugel rond stappen. Daarna pak ik hem op en ga ik over naar de circel (volte) en dan is het elke dag anders. Wat ik vandaag gedaan heb: links inbuigen op de volte en rechts. Ik rijd western dus dat is niet dat je net het oog ziet maar hij tikt bijna met zijn neus mijn voet aan. Daarna gaat het hoofd naar rechts en over naar de andere hand. Daar doen we hetzelfde. Toen ben ik kleine circels gaann draaien met het hoofd en hals recht, binnen stelling en buiten stelling op beide handen. Daarna weer op de grote volte en aandraven.
In draf doen we hetzelfde laag en diep ingesteld gaan we naar binnen en buiten kijken op de volten en vervolgens kleine circels draaien. Daarna gaan we naar de galop. Dit is zijn zwakkere punt en dit is dan de eerste loswerk galop dus dan laat ik hem los en rijd lekker rustig rechtdoor in een pittig tempo. Terug naar de draf waar ik hem heel kort pakte en hem lekker een paar rondjes verzamelde weer op beide handen. Dan weer naar de galop en licht op pakken. wat voltes rijden en rechtuit.
Toen weer stappen en wat zijwaarts (pootje over) kont naar binnen ( travers) dan is hij weer op adem en gaan we weer draven. Lekker rechtelijnen rijden en schakelen, gas geven en weer terug nemen. Dat in alle gangen en de stops en back ups er bij. Toen waren we al weer een goed uur verder en heb hem aan de hand uitgestapt.
Kim

Vrijwilligers gezocht voor onderzoek!
info:http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?t=210362

Lielle

Berichten: 65261
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-05-01 20:39

Programma Pablo (4 jaar)

Poetsen en opzadelen duurt tussen de 15 en 30 minuten. Dan longeer ik altijd omdat hij anders erg gespannen begint (heb er zo al ene paar keer lelijk naast gelegen). Dat is even stappen en draven, dan bijzettteugel om touwtjes eraan en stap draf galop op beide handen. Even wat schakelen in draf en galop en dan longe (= bijzet / touwtjes ) eraf en zelf erop. Een paar rondjes stappen waarin hij laag en vooral naar mijn hand toe moet lopen. Dat duurt zo'm 5 minuten, soms korter, op beide handen. In draf in feite hetzelfde, een paar keer reactie op mijn been controleren en vw-nw blijven rijden. Laag, diep en rond ben ik bij hem niet kapot van, ik heb nog moeite met een constante aanleuning en om zijn neus voor de loodlijn te houden. (Ja, ik weet dat die constante aanleuning ook moet bij LDR, maar dat krijg ik nog niet voor elkaar met hem). Als dat lekker gaat ga ik een paar keer schijovergangen naar de stap rijden om het achterbeen te activeren. Daarna wat galop met hetzelfde werk, en wat meer aandacht voor het sluiten in galop, omdat hij daar soms wat moeite mee heeft. ALs hij dan lekker los is, zo'n 20 minuten stel ik hem wat hoger in en ga werken aan een paar oefeningen. Op dit moment ben ik bezig met het mooi afwerken van het wijken en met schouderbinnenwaarts. Ook ga ik dan een tijdje doorzitten, daar heeft hij nog moeite mee. Voor de afwisseling wil ik er wel eens iets zomaar bijpakken als hij lekker aanvoelt (onlangs eerste stukje contragalop gedaan, en dat ging prima). Verder veel tempowisselingen, een keertje achterwaarts maar dat is nog in de beginfase. Tussendoor een rondje stappen en wat lager instellingen om hem even wat rust te geven. Op het eind altijd een paar rondjes echt halsstrekken in draf en dan op mijn zit overgang naar de stap en uitstappen. Ik rijd 45 tot 60 minuten inclusief het longeren.
Ik verander veel van hand tijdens het rijden en heb daar ook geen vaste volgorde in.
Met springen begin ik hetzelfde tot het hoger instellen. Wel moet ik dan van mijn instructeur heel erg langzaam draven tot hij bijna in stap valt zodat hij daar op zijn eigen benen en eigen impuls gaat lopen. Ik mag dus zelf niets doen, en grappig genoeg wordt hij daar heel lekker ontspannen bij. Ik kan hem vanuit dat punt ook weer zo oppakken voor de dressuur. Controle op links rechts instellen en dan uit het sukkeldrafje een kruisje. We springen nog niet zo lang, hij begrijpt ook nog niet helemaal hoe hij vanuit galop moet springen al ging dat zaterdag ineens een stuk beter. We doen dus veel laag werk, om hem ervaring te laten opdoen. Belangrijkste is dat ik zelf niet te veel mag doen, dus niet netjes passend gaan rijden en hem te veel helpen; hij moet het eerst zelf leren. Moeilijk maar het gaat steeds beter. Op het eind nog een paar wat hogere sprongen (70 / 80 cm) en lekker uit stappen.

aglaranna

Berichten: 449
Geregistreerd: 11-04-01
Woonplaats: België, vlaams-brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-01 17:55

Ymke, ik heb een tijdje geleden ook een vraag in die aard gesteld en heb een goed trainingschema gekregen van laui. zie bij 'trainingstips???!' bij vraag maar raak forum pagina 2.
groetjes!

Die fjorden, die gaan nog al, hé!!! Knipoog yeahhaaaaaa


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Estera, Sakura789, TessVb en 21 bezoekers