leeftijd

Moderators: C_arola, Dyonne, Apple, Coby, petraaken, A_nouk

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
LadyMadonna

Berichten: 58510
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-05-01 17:50

zoals bericht op PP mag ik me nu bezig gaan houden met o.a. Chey(enne).
Nu vraag ik me af, ze is 2 weken terug 2 geworden.
Hoe staan jullie tegenover die leeftijd in combinatie met VD?
Nu moet je niet gelijk aan ingewikkelde dingen als complimenten en liggen gaan denken, want daar zijn we voorlopig nog niet aan toe.
Eerst moet ze dingen leren als aanraking met de zweep (dat dat niet eng is) Stilstaan op commando, stil blijven staan op commando en komen op commando.
Kan een paardje van die leeftijd deze dingen mentaal aan?


gillian

Berichten: 3856
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Haarsteeg

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-01 18:47

als je het een beetje spelenderwijs aanpakt kan ze het denk ik wel gewoon aan hoor.
meestal merk je het vanzelf als ze ff een dipje krijgen dan is het een kwestie van ff rustig aan doen.
en hoe vroeger je ermee begint des te handiger is het straks met evt zadelmak maken ed.
succes en veel plezier ermee
toedeledoki
gillian

Superblij met m'n nieuwe Remedio zadel!!
Kijk hier voor een foto!!

Dainese

Berichten: 91
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-01 18:56

Hoi Stef,

Je kan met een paardje van die leeftijd zeker al wel het halthouden oefenen en stilstaan enzo en het wennen aan een zweep maar doe dit dan inderdaad met veel afwisseling en niet te lang, een paardje van die leeftijd kan zich nog niet te lang concentreren en heeft dus veel afwisseling nodig zo hou je het voor haar leuk en interessant en zal ze het meer zien als een leuk spelletje dan als werk.

Succes!

Marjolein

Berichten: 11331
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-01 19:20

dit soort dingen kan je t paardje wel leren. let er alleen op dat hij zich niet zolang kan concentreren en dat je vooral vaak en kort t moet herhalen.

Kleine muisjes hebben kleine wensjes
Beschuitjes met gestampte mensjes

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-01 20:23

bij rijtechnisch hebben we het daar al eerder over gehad. Het enige dat je mag verlangen is dat het beestje netjes meeloopt aan een halster en voetjes kan geven. MEER NIET
Verward Ik zie er echt het nut niet van in om een 2 jarige al te laten wennen aan de aanraking met een zweep Verward . Dat kan over een jaar ook nog wel.
Een 2 jarige hoort met soortgenoten in het land te staan niemand voedt een paard of pony zo goed op al dat soortgenoten dat doen.
Pling Maar goed dit is natuurlijk mijn iedee daar over. Pling

LadyMadonna

Berichten: 58510
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-05-01 20:25

Jippie, het gaat hier om Vrijheidsdressuur, vandaar dat ie moet wennen aangeraakt te worden met je zweep, omdat je met je zweep aanwijzingen geeft (snappie)

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-01 20:32

Ik had het wel begrepen hoor.
Maar ik snap echt niet waarom je dat nu al wilt doen, waarom kun je geen jaartje wachten. Je stuurt toch ook geen peuter naar de kleuterschool, zo zie ik dat.

LadyMadonna

Berichten: 58510
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-05-01 20:44

vandaar dat ik het dus vraag Jippie. Omdat ik namelijk niet echt weet of je met zo'n beestje al zoiets kan doen, lekker spelen dus.
Ze loopt trouwens altijd met soortgenootjes, waarom zou je haar er niet ff een kwartiertje (niet eens elke dag, bij lange na niet) er tussen uit halen?
Maarja, jij zegt dus nee, en de rest zegt ja, schiet niet op dus

Riëtte

Berichten: 5201
Geregistreerd: 26-02-01
Woonplaats: Bovensmilde

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-01 21:05

Lijkt mij echt geen probleem. Mits je haat niet overvraagt, en het spelenderwijs doet. Bedenk dat een peuter, hoewel die nog niet naar de kleuterschool gaat, wel graag dingen leert, bv knippen en plakken, kleuren, spelen, enzo... Je paardje zal ook wel nieuwsgierig zijn en dingen willen leren... OK een groot deel leert ie doortijd bij z'n jaargenootjes door te brengen, maar volgens mij kan het geen kwaad om verder met haar aan d gang te gaan.
Het paardje dat bij die van mij staat nam ik 2-jarige leeftijd vaak aanb de hand mee naar buiten 9ik reed op mijn eigen paard). Leerde ze mooi commando's leren (draf en galop, en weer terug) leerde omgeving kennen (enge vogeltjes, en slootjes, auto's, fietsen, ed)!!!

Dorine
The one and only

Berichten: 4131
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Zevenaar

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-05-01 12:27

Het lijkt me eerlijk gezegd wel leuk voor Cheyenne. Jippie zegt dat ze moet spelen in de wei met andere paardjes, maar als je de VD een beetje spelenderwijs aanpakt, lijkt me dat juist erg leuk! Net zoiets als een jong puppie die leert een balletje op te halen en terug te brengen naar zijn baasje.
Je verlangt toch niets van het lichaam nog door alleen maar op commando te laten stilstaan, wachten, komen, etc.? Jippie heeft wat dat betreft denk ik niet helemaal gelijk: dit zou juist een leuke afleiding kunnen zijn voor Cheyenne, en ze zou meteen kunnen leren wat het is als je afgezonderd wordt van de andere paardjes en samen met het baasje even 'iets gaat doen'. Dus uit de groep.
Als ik kijk naar toen we met Isa voor het eerst aan de gang gingen, nou, ze wilde meteen weer terug in de wei. Zonder Pie in de wei staan, dat was nog tot daaraantoe, maar andersom? Dat vond ze eng!
Ik ben blij dat sommige mensen de paardjes van 1 of 2 jaar al een beetje 'zelfstandigheid' bijbrengen, leren dat ze wel eens met een mens mee zullen gaan ergens naar toe, zonder hun vriendjes. En dat dit ook best leuk kan zijn.
Veel succes er mee Stef! Groetjes, Dorine.

Kitty

Berichten: 7552
Geregistreerd: 29-01-01
Woonplaats: Rolde

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-05-01 14:28

Het eerste wat ik me afvroeg was: waarom moet ze wennen aan de aanraking met de zweep? Een zweep is toch niet eng? Je maakt er bij haar geen zwiepende geluiden mee en je slaat haar niet (neem ik aan), dus zal de zweep niet veel paniek opleveren...
Natuurlijk moet ze aan alle aanrakingen wennen en het lijkt me dat dat zelfs vanaf veulen zijnde al kan. Doen wij wel met de veulens: meelopen, zacht borstelen over het hele lichaam, voetje geven. Dat maakt ze later alleen maar handelbaarder.
Als je maar niet lange tijd met haar bezig bent en niet te vaak, ze moet er plezier in hebben!
Zorg er gewoon voor dat ze handmak is maar overvraag haar niet. En laat haar verder lekker met haar soortgenootjes ravotten!

Dé website voor de wedstrijdruiter: Startlijsten.nl

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-05-01 16:54

Wat ik me dus afvraag [en grote vraagtekens bij zet] is of je daar op 2-jarige leeftijd al aan moet beginnen. Waarom is 2 jaar een goede leeftijd. En zou je hier misschien zelfs al mee kunnen beginnen bij een jaarling? Ik heb er zo mijn ideeen over.

Zep

Berichten: 9994
Geregistreerd: 05-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-05-01 17:07

Ik ben het met Jip eens. Heb altijd geleerd dat je naar een jong paard moet kijken met 3 uur, 3 dagen, 3 maanden en dan pas met 3 jaar, als "spreuk". In de koppel voeden ze elkaar een beetje op, en worden evenwichtige PAARDEN en geen halve honden.

LadyMadonna

Berichten: 58510
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-05-01 17:08

ik zal die vraag anders stellen, waarom is 2 geen goede leeftijd?
Ze wordt niet belast of iets. Staat ook gewoon met haar soortgenootjes, alleen dat ene keertje per week (echt mijn max.) niet.
Tja, of dat nu zo erg is?
Rijpaarden worden als jaarling op de keuring voorgebracht, dan moeten ze ook al getraind zijn

Nimber

Berichten: 25648
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-05-01 17:25

getraind voor een keuring imo wat een onzin!
IMO het enige wat een 2 jarige wbt mensen hoeft te weten is dat je ze niet mag bijten en slaan dat je bij de smid een voetje moet geven en dat je braaf mee moet lopen klaar meer niet pas als ze bijna 3 jaar zijn (ruim 2.5) ga je eens verder.
Wat maakt het aantal maanden wachten voor een mens nu uit? voor een paard veel.
Ik denk dat je van een 2 jarige niet kunt verwachten dat ze langer dan 3min de aandacht bij je houden om ze alvast wat te leren.
Laat zo'n paard lekker in de wei staan haal 'm er 1 keer in de week uit om te poetsen en poets niet te lang zo leren ze ook om even weg te zijn uit de kudde.
Wanneer een veulen goed is opgevoed op de mensen manier kan ie al voetje geven toen moest er ook een smid komen en ookal meelopen want je had 'm vast aan het touw naar het land terwijl ie achter mams aanliep.
Wat ik zou doen is laat al die comando's nog even zitten en ga wandelen met d'r niet meer dan 1 keer in de week en max. een kwartier zo leer je spelende wijs iets als je wilt oversteken halt en halthouden.ook 1 keer in de week poetsen tenzij ze speciale verzorging nodig hebben.
Wij doen met onze jaarlingen en 2 jarige echt niet veel bijzonders meelopen konden ze al en dat halthouden bij het opstellen ach die 2 sec. staan ze wel stil dan verstappen ze wat maar dat vind een jury niet erg.
alleen het draven aan de hand oefenen we 1 of 2 keer zodra ie 3 passen meedraaft is ie braaf en klaar op een keuring zijnze vaak toch al wat opgefokt en draven ze flink hard mee

http://www.kimtelgen.nl nu ook online proefbeoordeling
Camerabeveiliging voor stal of zadelkamer? Http://www.caminadatechniek.nl

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-05-01 17:28

lijkt me duidelijk genoeg, hier heb ik niets meer aan toe te voegen *LOL* *LOL*
Thnx Nimber!

Nimber

Berichten: 25648
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-05-01 19:53

toevoeging voor stef dus dat 1ne keertje per week maakt nog niet uit maar ik denk dat je dan niet meer moet vragen dan wandelen voor een 2 jarige is het best moeilijk ookal is het maar een kwartier om aandacht bij je te houden en wat te doen als je wat zegt.
voor een paard is een maand al erg lang ga maar kijken als je een paard wat in traning staat alleen maar een week het land in gooit wat voor'n verschil een week uitmaakt om 'm wel of niet goed tussen de oren te laten zitten (klopt deze zin?).
Snappie.
1 keer in de week er iets mee doen kan maar ik denk en dat is gebaseerd op mijn ervaringen met jonge paarden dat zelfs al is het maar VD al teveel gevraagd is.
Bij het inrijden of het beleren met VD is de geestelijke belasting even zwaar namelijk het opletten.

http://www.kimtelgen.nl nu ook online proefbeoordeling
Camerabeveiliging voor stal of zadelkamer? Http://www.caminadatechniek.nl


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AmenteC, Eva2020, lrm, nikilover, Otti1977, PaulineJerry, YPT en 32 bezoekers