Hoe zit een westernzadel???

Moderators: Dyonne, Apple, Coby, petraaken, SayaJones, A_nouk, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Ontario

Berichten: 1921
Geregistreerd: 25-01-01
Woonplaats: Deurne

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-05-01 08:59

Ikv raag me af hoe een westernzadel rijdt.
Is dat goed voor je rug???


carola

Berichten: 8112
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-05-01 09:03

Een western zadel zit echt super lekker! Ik heb een normaal zadel, waar ik na een buitenrit altijd last van mijn rug heb, en ik heb een westernzadel. Na 8 uur te paard nog geen last van m'n rug of van m'n kont.
Ook verdeelt het de druk goed op de rug van je paard, en dat is voor je paard ook wel zo fijn. Het is dus goed voor je eigen rug, maar ook voor de rug van je paard.
Maar niet alle westernzadels vind ik lekker zitten hoor, op sommige kan ik niets, maar die van mezelf is echt super! Maar dat hangt heel erg af van je eigen lichaam en je eigen smaak.

Natascha

Berichten: 6489
Geregistreerd: 07-02-01
Woonplaats: Ankh Morpork

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-05-01 09:07

ligt er net als bij alle andere zadels maar helemaal aan wat voor zadel je precies rijdt. Je hebt hele zachte en hele harde. In het begin moet je wel even wennen, maar ik vind een westernzadel heerlijk zitten. Ik heb er 2. M'n oude westernzadel (staat te koop) en m'n nieuwe Orthoflex en mag zeggen dat de Orthoflex zachter zit dan die andere. En ik vind zowiezo al dat paardrijden goed is voor je rug, onafhankelijk wat voor zadel je hebt. Ik heb vaak rugklachten doordat ik de hele dag voor een pc zit (lang leve het kantoorwerk) en als ik een tijdje niet rijd krijg ik alweer rugpijn. Als je mensen kent met een westernzadel zou je het gewoon eens moeten proberen. Dan voel je vanzelf hoe zo'n zadel zit. Lachen

Niets zo charmant als een paard aan de wand: (zie profiel of hiervoor portretten en naambordjes)

Karin

Berichten: 61938
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-05-01 09:11

Ik vind ze heerlijk rijden, net een luie stoel. Of ze goed zijn voor je rug weet ik niet, maar ik weet wel dat ik er op een lange buitenrit lekkerder in zit dan in een 'normaal' zadel.

Ik heb er voor het eerst mee gereden op Aruba, een buitenrit van 2 uur op zo'n dribbelend Paso Fino-tje, van die Zuidamerikaanse bergpaardjes. Toen we wegreden, dacht ik nog: 'dat hou ik nooooit vol!', maar dat zadel hielp me echt om te blijven zitten.

Vorig jaar heb ik 3 dagen lang dagtochten gemaakt op een endurancepaard. Het zadel dat hij had, was niet helemaal een westernzadel en ook niet helemaal een gewoon zadel, maar iets er tussenin (wel meer richting western). Heb ik ook heerlijk mee gereden, geen last van zadelpijn of doorrijden! Lachen

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>

Viera
Berichten: 837
Geregistreerd: 14-04-01
Woonplaats: purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-05-01 09:41

Natascha hoe groot is dat westerzadel van jou en hoe duur

-xxx- Annemieke

Pluutje

Berichten: 5583
Geregistreerd: 22-04-01
Woonplaats: Nieuwegein

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-05-01 10:51

heeeeeel lekker!!

Dick
Berichten: 89
Geregistreerd: 26-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-05-01 10:54

Je zit veel vaster dan in een dressuurzadel. De zitting is platter, en de mijne is van suede, dus je schuift ook niet in het zadel. Ik heb pas nog een keer in Sonja's dressuurzadel gezeten, en wist niet hoe snel ik er weer vanaf moest komen.....
Dus waarschuwing: zeker zo verslavend als Bokken *LOL* !
Dick.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-05-01 11:17

Waarom kom je het niet gezellig een keertje proberen??????
Voor mij was het echt een omslag hoor, toen ik er eens serieus mee gereden had. Ik heb ook een Kieffer, waar ik altijd heeeerlijk in zat, maar tegenwoordig is het afzien geblazen als ik daar mee rijd.
Ik verplicht mezelf om regelmatig met m'n Kieffertje te blijven rijden, omdat het veel gladder is dan een westernzadel en het veel instabieler lijkt als je erop zit. Bovendien is je beenligging echt heel anders. En als ik er te lang niet in rijd (de Kieffer) dan pletter ik er dus echt af als ik een keer een sprongetje ga maken.....

Maar ff serieus: je mag het gerust eens komen proberen hoor. Of anders tijdens het komende Boktweekeinde (Whenever that may be); er waren geloof ik wel meer liefhebbers om dat eens uit te proberen!

Groetjes, Sonja

Megan
Berichten: 23
Geregistreerd: 01-05-01
Woonplaats: Weert

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-05-01 12:18

Hoi,
Mag ik hier dan meteen even een vraagje aan toevoegen? Ik heb altijd op Engelse zadels gereden, maar kan niet met dressuurzadels rijden. Mijn rug is namelijk (heel) erg hol en mijn bekken staat scheef (mijn rechter been is 6 cm langer dan het linker). Ik kan dan niet recht zitten omdat ik door die holle rug naar voor wordt geduwd. (Laat staan dat ik achterover kan zitten)
Nou ga ik deze zomer een 8-daagse trail maken door Zweden, maar dat gaat straks op westernzadels en daar heb ik nog nooit op gezeten. Ik bedacht me later dat je in westernzadels ook met die lange beugels zit. Kent iemand dit probleem, en zou die me dan misschien kunnen vertellen of je daar in westernzadels ook last van hebt?

Mieke
Berichten: 6595
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-05-01 12:27

Nou, hier dan mijn ervaring met westernzadels! Let op: de deskundige (haha, helemaal niet! *LOL* )
ik heb eens bij Emiel Voest op Terschelling op een paard een strandrit gemaakt. Dat paard was een kwpn-er of zoiets van 1,78m en gaf gigantisch hoog op. Geloof me, dan word je niet blij in een westernzadel, want lichtrijden is niet echt eenvoudig, doordat je zwaartepunt anders ligt als in een engels zadel. Waarschijnlijk ook een kwestie van oefenen, maar ik vond het niet meevallen, het lukte me wel om licht te rijden, maar ik werd er niet zo blij van... Verward

Een dag later zat ik op een friese merrie ook op een westernzadel, die ook redelijk hoog opgaf, maar hier kon ik wat beter mee uit de voeten.

Ik denk dat een westernzadel geweldig is als je op een paard rijdt wat niet zo hoog opgeeft, heb ik helaas nog niet kunnen proberen, maar ben het wel van plan! (Ben nog zo véél van plan, word af en toe moe van mezelf...: wil ook op een ijslander leren tölten, wil leren mennen, wil endurance rijden...) Er zijn ook zoveel leuke dingen met paarden!

Maar goed, ik hoop dat je iets aan mijn ervaringen met westernzadels hebt!

Groetjes Mieke

Thirza

Berichten: 8903
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Nieuwegein

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-05-01 12:39

ik heb 1 wwer eeb werstern zadel gehad waarvan ik er maar 1x op gereden heb wat ik heerlijk vond zitten
maar helaas het zadel paste niet op mijn paard (het was ook geen echte) ik vond dat wel jammer
ik vond het heerlijk zitten

ikke

Berichten: 28236
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-05-01 18:39

Een goed zadel zit altijd lekker. Ik heb beide en het maakt niet zo veel uit. Ook mijn trekkingzadel is lekker om mee te rijden. Als je zadel je last bezorgt dan past het niet. Een zadel moet ook bij de ruiter passen, net zo goed als op het paard.

kikki
Berichten: 33
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: belgië

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-05-01 19:41

hoi!

Ik rijd ook met westernzadel nadat ik op een gewoon engels zadel reed. Na een dagtocht had mijn pony een drukplek (we hadden haar toen nog niet zolang en het bleek toch niet zo'n goed passend zadel te zijn). De man waarmee wij(ik en mijn zus) mee meereden had ook een westernzadel en omdat hij daar zo enthousiast over was en we al veel hadden gelezen dat dat zo comfortabel was, hebben we er ook een gekocht. De eerst rit vond ik het een beetje raar, maar daarna is het fantastisch! Echt een luie stoel... Als je ontspannen wil rijden is dat heel tof! En mijn pony(Ida) scheen het ook wel aangenaam te vinden.( en geen drukplekken meer) Het schijnt ook zo te zijn dat een westernzadel weliswaar zwaarder is dan een gewoon zadel, maar het het gewicht meer over de paardenrug verdeelt en dat het gewicht ook meer op de achterhand terecht komt.

groetjes! Party!!
kikki

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-05-01 21:26

Citaat:
Op 2001-05-04 13:27, schreef Mieke:
Waarschijnlijk ook een kwestie van oefenen, maar ik vond het niet meevallen, het lukte me wel om licht te rijden, maar ik werd er niet zo blij van... VerwardDa's nou precies het verschil tussen het rijden met een westernzadel, en westernrijden!
Jij hebt gewoon met een westernzadel gereden, maar niet western gereden. Wij draven dus bv niet vaak buiten, maar we joggen. Da's zeg maar draf in staptempo. Onze Leo gooit ook heel hoog op, maar dat zit dan juist heel rustig en relaxed.

Overigens, als ik met bv niet-westernruiters rijd en er wordt gedraafd, rijd ik gewoon licht. Geen enkel probleem. Ook Engelse ruiters die niet te veel met de knieen klemmen kunnen er gewoon mee lichtrijden. Heb je echter nog last van de schoonheidsfoutjes (te veel knijpen met de knieen, te hoog uit het zadel komen met lichtrijden, geen zuiver rechte beweging vanuit je bekken etc.) dan val je met een westernzadel direct door de mand, want dan zijn ze ineens niet meer te verdoezelen. Dus op zich is het wel een goed controlemiddel voor jezelf!

Grtz, Sonja

PS ik heb dus geen idee qua dat rugprobleem, sorry.

Jan_324
Berichten: 6933
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-01 13:21

EEn westernzadel zit echt top.
MIjn buren rijden western en die hebben alleen maar Billy Cooks, die zitten echt super. Maar Billy Cook is de Stubben, Kieffer onder de westernzadels dus dat is echt wel top. Ik heb echt geen idee hoe die dingen van divoza zitten.
Groetjes!

Cowgirl

Berichten: 20854
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Vulcan

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-01 16:15

ik reed voorheen ook altijd engels en had een lekker dressuurzadel. Maar op een gegeven moment kon ik er gewoon niet meer op zitten(rugklachten enz.) Daar ik altijd al wou western rijden en uiteindelijk ook iemand vond die mij les kon geven heb ik de buidel opengedaan en een goed(Crates) westernzadel gekocht. Ideaal, kan er uren in rijden. Mijn houdeing is ook wat beter geworden(zat nogal erg scheef).
Ik zit nu al weer te denken aan een nog luxer zadel nl een Ortho-Flex. Deze schijnen ook op meerdere paarden ofzo te passen. En het is wel makkelijk als ik straks 1 zadel kan gebruiken voor twee paarden.
Wat betreft die trektocht van Megan. Ga eerst eens een paar keer op zo'n zadel zitten, ik denk dat dat voor jou wel goed is dat je er van te voren al aan went. Als je dat tijdens je trektocht moet doen is dat zo jammer.

http://www.skiathos-cats.org/
De katten van Skiathos staan op straat! Wij willen een nieuwe opvang realiseren en kunnen alle hulp gebruiken. Wil je ons ook helpen? https://www.youcaring.com/skiathoscatwe ... on-1022903

Cowgirl

Berichten: 20854
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Vulcan

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-05-01 16:16

ik reed voorheen ook altijd engels en had een lekker dressuurzadel. Maar op een gegeven moment kon ik er gewoon niet meer op zitten(rugklachten enz.) Daar ik altijd al wou western rijden en uiteindelijk ook iemand vond die mij les kon geven heb ik de buidel opengedaan en een goed(Crates) westernzadel gekocht. Ideaal, kan er uren in rijden. Mijn houdeing is ook wat beter geworden(zat nogal erg scheef).
Ik zit nu al weer te denken aan een nog luxer zadel nl een Ortho-Flex. Deze schijnen ook op meerdere paarden ofzo te passen. En het is wel makkelijk als ik straks 1 zadel kan gebruiken voor twee paarden.
Wat betreft die trektocht van Megan. Ga eerst eens een paar keer op zo'n zadel zitten, ik denk dat dat voor jou wel goed is dat je er van te voren al aan went. Als je dat tijdens je trektocht moet doen is dat zo jammer.

http://www.skiathos-cats.org/
De katten van Skiathos staan op straat! Wij willen een nieuwe opvang realiseren en kunnen alle hulp gebruiken. Wil je ons ook helpen? https://www.youcaring.com/skiathoscatwe ... on-1022903

Mieke
Berichten: 6595
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-05-01 10:02

Sonja: wij gingen dus in een gewone draf (redelijk vlot tempo) en ik dus voor het eerst op zo'n westernzadel, dat viel niet mee. Lichtrijden ging wel (ik ben gelukkig geen knieenknijper...), maar vond het niet meevallen in het begin. Even uitzoeken hoe lang je beugels dan moeten zijn i.v.m. het zwaartepunt wat iets anders ligt als bij een engels zadel. (Eerlijk gezegd kan ik beter lichtrijden zonder zadel dan in een westernzadel: misschien was het zadel te groot voor mij??? Verward )

Maar goed: ik kende het paard niet en moest daar ook even aan wennen, maar na een tijdje ging het wel, maar comfortabel vond ik het toen niet.

En wij deden dus geen westernrijden (want dat kan ik helemaal niet!), maar engels rijden op een westernzadel. Moet kunnen, maar was wel even wennen. Ik ging trouwens in een enorm tempo in rengalop over het strand en bleef nog zitten ook, dus het viel best mee! (Emiel vertelde me pas een halve minuut voor we het strand opgingen dat het paard waar ik op zat nogal eens aan de kletter ging op het strand en of ik dat eng vond? Mwah, op het strand niet, laat maar gaan, geen auto's in de buurt, ruimte zat en hij stopt wel weer een keer, toch?)

Toon en Kaminka geven beiden hoog op, Kaminka zelfs extreem hoog, dus weet ik niet of ik voor hun ooit zo'n zadel aan ga schaffen. Op zich, voor lange ritten lijkt het me geweldig, maar ben er met mijn beessies nu nog even niet aan toe.

Groetjes Mieke

samantha_oud

Berichten: 173
Geregistreerd: 13-04-01
Woonplaats: soesterberg

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-01 11:45

nou....
het zit wel lekker
maar moet doorzitten en niet ligtrijden
want dat zit niet zo lekker
ik heb er zelf op gereeden

maar waar om wil je dat weeten???????????????????????????? Verward Verward

nou nog veel plezier

samantha

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: samantha op 2001-05-14 12:45 ]</font>


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 17 bezoekers