Bloedneus

Moderators: SayaJones, Apple, Neonlight, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Brendahorseslover

Berichten: 545
Geregistreerd: 16-01-02
Woonplaats: Zeist

Bloedneus

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-03-02 17:04

Iemand vroeg mij dit:

hey
ik mag deze vakantie een ander paard rijden van een vriendin die op reis gaat. het is een 17-jarige vosmerrie. Ze staat net hengstig nu :S
Maar ze heeft een klein probleempje: elke nacht bloedt ze uit haar neus. We hebben het vandaag al wat afgekuist met water en dan zalf opgedaan, ik zal het morgen afwassen met lauw water en dan ontsmettingsmiddel opdoen. Ze heeft al kleine wondjes op de neus. Wat zou dit kunnen zijn?
xxx

Druk druk druk... Knipoog


pferdtje
Berichten: 687
Geregistreerd: 22-03-02
Woonplaats: Nieuwegein

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-02 17:19

Er zijn paarden die er last van hebben zo nu en dan maar het lijkt mij logisch als het bekend is dat ze dat er bij verteld. Als ze een bloeneus heeft dan komt het uit haar neus maar je zegt dat er wondjes opzitten komt het daar niet uit. Als dat het geval is kan je de stal op scherpe randjes controleren

Vooruitgang is dat alle eskimo's centrale verwarming krijgen. En zich vervolgens kapot moeten werken om een koelkast te kopen.

Mikey
Berichten: 1090
Geregistreerd: 10-03-02
Woonplaats: Goor/Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-02 17:26

het kan dat een paar vaatjes in haar neus beschadigd zijn en dan zou ik haar een paar dagen niet zo veel laten werken. Dan heeft het de tijd om te genezen. Ga lekker met haar stappen door het bos oid, dan denk ik dat het wel vanzelf over gaat. Voor de zekerheid zou ik jouw vriendin wel even bellen en vragen of ze dat vaker heeft. Als het niet stopt (of als je het zelf niet vertouwd: het is tenslotte niet jouw eigen paard) zou ik even bellen met de DA.

Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg !!!

Margreet

Berichten: 18240
Geregistreerd: 24-08-01
Woonplaats: Gooi- en Eemland

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-02 19:40

In Bit nummer 22 staat een heel artikel over bloedneuzen. Zal proberen wat belangrijke puntjes eruit te halen, misschien dat je het complete artikel van iemand kunt kopieren, helemaal overtypen vind ik echt te veel werk.

In de draf- en rensport is een bloedneus een bekend verschijnsel, in de meest gevallen wijst dit op EIPH, Exercies Induced Pulmonary Haemorrhage. Letterlijk vertaald: een bloeding vanuit het longweefsel als gevolg van arbeid. Niet dodelijk, wel vervelend. Door de krachtinspanning stijgt de bloeddruk en knapt er een vaatje. De aandoening treft vooral volbloeden. EIPH is de meest waarschijnlijke diagnose bij een bloedneus, komt vooral voor bij explosief bewegen, bv. de start van een ren of een eindsprint. EIPH kan ook optreden bij paarden die een luchtweginfectie doormaken en vervolgens aan het werk gaan.
Op zich is de aandoening geen groot probleem. Het stellen van de diagnose is wel een probleem omdat de symptomen niet exclusief zijn. Een bloedneus kan ook duiden op andere, meer ernstige aandoeningen. In ieder geval houden de bloedingen bij EIPH altijd verband met arbeid. Bij dressuurpaarden treedt het verschijnsel meestal op na het werk, bij dravers en volbloeden na het werk.
De veterinair zal in de eerste instantie niets doen bij een paard dat voor het eerst last heeft van EIPH. Keert het vaker terug dan schrijft de veterinair slechts rust voor. Een geknapt vaatje is net een wondje dat tijd nodig heeft om goed te herstellen. Dat gaat niet als de bloeddruk steeds weer wordt verhoogd omdat het paard moet werken.

De tweede soort bloedneus is de 'gewone' bloedneus; het bloed is vrijgekomen door een beschadiging van de neusgang. Het paard kan in dit geval iets hebben opgesnoven dat het slijmvlies in de neuswand heeft beschadigd.

De derde soort bloedneus wordt veroorzaakt door een trauma. Het dier heeft bijvoorbeeld een klap op het hoofd gehad, met als gevolg een fractuur van het neusbeen.

De vierde soort bloedneus belooft weinig goeds. Aan deze bloedneus ligt een ethmoïdaal hematoom ten grondslag. (ethmoïd=zeefbeen). Bij een hematoom is sprake van een tumoreuze woekering van het slijmvlies. De prognose bij deze paarden is altijd slecht. De dieren die aan deze aandoening lijden gaan meestal dood of worden afgemaakt. Neusbloedingen vanuit een hematoom zijn altijd neusgat-gebonden.

De vijfde en laatste soort bloedneus is een gevolg van bloedingen vanuit de bijholten en de luchtzak. Het laatstgenoemde komt nog wel eens voor. De luchtzak in de keel vult zich daarbij met bloed, bijvoorbeeld door een beschadiging. Buigt het paard voorover dan stroomt het bloed uit de luchtzak naar de neus.

Nulla tenaci invia est via


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: GoogleAdsense en 4 bezoekers