Vijf paarden in wei: eentje wordt gebeten?

Moderators: C_arola, SayaJones, Apple, Neonlight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Dorine
The one and only

Berichten: 4131
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Zevenaar

Vijf paarden in wei: eentje wordt gebeten?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-03-02 18:35

We hebben de laatste tijd dus een groepje van vijf paarden in de wei.
Cerise is behoorlijk dominant, maar twee anderen, een merrie en twee ruinen heel af en toe ook.
Nou wordt de bruine ruin de laatste tijd gebeten door een paard. We weten niet door wie, nog niet gezien, maar hij heeft al een keer of vier een bijtplek gehad, door de deken heen soms zelfs.
De eigenaresse zet hem nu apart, samen met een fries veulen in de wei.
De andere drie staan dan in de andere wei.

Het is zo behoorlijk lastig als ze apart moeten staan. Maar hoe komen we er nu achter wie het deed, en als we erachter zijn...
Wat doe je eraan?
Heeft iemand tips?


visje

Berichten: 4546
Geregistreerd: 11-04-01
Woonplaats: België (Vlaams-Brabant)

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-03-02 19:07

Niet gemakkelijk te bepalen. Het kan zowel van 'de dominante' zijn als van een ander paard dat hoger in rang staan.

Met 5 (maar nog meer met 3) paarden is een wei is soms moeilijk omdat paarden graag in groepjes van 2 zijn, om zo 2 aan 2 te grazen, knuffelen, socialisen enz. Met andere woorden: een even aantal paarden is beter omdat je minder kans hebt dat er een paard uit de boot valt.
Paarden kiezen hun "partner" op vlak van karakter (dominant of onderdanig, rustig of wild) en vaak kiezen ze voor een soortgenoot van dezelfde kleur *LOL* (en grootte).
Je kan natuurlijk niet zomaar een paard "wegdoen" of er een "bijkopen", dat zou maar al te gek zijn. Haha!

Je moet er eens op letten of het dominante paard zich altijd zo gedraagt. Onze pony's staan met 3 (=niet zo goed dus) en eentje moet ook altijd de harde klappen vangen. Bij ons is Rocky altijd erg bijterig en dreigend naar andere paarden als er eten te krijgen is. Dat is natuurlijk op het moment dat wij er zijn, maar als er geen eten uit te delen is (en ze verwachten ook geen eten), staan de pony's broederlijk bijeen.
Vaak heb je dan van die kale "bijtplekken", maar als de ruzie is uitgevochten, komt dat steeds minder voor. Nu en dan zie je nog eens een plekje, maar het sociale contact stel ik meer op prijs dan een 'complete' vacht Knipoog . Te meer dat er alleen conflicten zijn als er eten is. De pony is nu supervoorzichtig en onderdanig in de buurt van Rocky, maar als het er op aan komt, is Rocky maar al te kwaad als zij wordt meegenomen uit de wei. Daaraan zie ik toch dat ze deel uitmaakt van de groep en geen groenteafval is Knipoog .

Dorine
The one and only

Berichten: 4131
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Zevenaar

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-03-02 21:54

Tja het paard dat gebeten wordt is al wat ouder, 16 geloof ik, en wil nooit zo graag dat er een ander paard bij hem in de buurt staat.
Ook meedoen met rondrennen in de wei, lekker opgejaagd worden en gek doen met z'n allen, nee das niks voor hem, hij gaat het liefst meteen in de hoek rustig wat lopen, of stilstaan en dromen/grazen.
Sociaal contact oke, maar het liefst van het friese veulen dat nog jong is en geen bedreiging vormt.

Dominante paarden daar dreigt hij naar, oren in de nek enz., dus ik heb het idee dat het niet alleen aan mijn paard ligt, eerder aan hem.
Ik zit te denken dat het misschien het beste is als ze het een keer met z'n allen goed uitvechten, maar de eigenaresse van dat paard wil gewoon alleen nog maar dat hij (eventueel met dat veulen als maatje) apart wordt gezet.

Nou ja, binnenkort mogen ze de grote wei in, waar veel gras in staat (de andere wei is kapot gelopen en daar kunnen ze niet echt in grazen).
Misschien dat ze, als ze lekker kunnen grazen, wat minder elkaar lastig zullen vallen Verward

Iemand nog een oplossing? Knipoog

lageveld

Berichten: 3377
Geregistreerd: 03-09-01
Woonplaats: Almelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-02 00:40

Ook als je erachter zou komen: "Je doet er gewoon helemaal niks aan". Straffen van de dader zou ook alleen maar averechts werken. Ze moeten dat gewoon lekker zelf met elkaar uitzoeken en in 99,9 % van de gevallen komen ze er wel uit met elkaar.

Tenzij er echte ongelukken dreigen te gebeuren (denk dit niet te snel, want ze kunnen wel tegen een stootje) gewoon dus niets doen en je niet te veel zorgen maken. Zolang ze in de groep lopen kun je in elk geval niets veranderen.

Zijn er andere redenen om in te grijpen (b.v. ziekte of eentje van de groep wordt te mager) dan is er maar één optie: "uit de groep halen".

Bertus

Sterre

Berichten: 15179
Geregistreerd: 23-08-01
Woonplaats: Mittelfranken - Bayern - Duitsland

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-02 07:11

Ik sluit me bij visje en bij Bertus aan. Hebben de paarden achter ijzers??? Dan is het wel beter om ze achter -voorlopig- zonder te laten lopen, iig totdat de rolverdeling duidelijk is! Ook al heb je misschien zelf het idee dat er "alleen maar" gebeten wordt, getrapt wordt er vast en zeker ook wel Verdrietig !
Ik zou het risico met ijzers gewoon te groot vinden!
Laatst bijgewerkt door Sterre op 20-03-02 09:20, in het totaal 2 keer bewerkt

Benz († 18.12.09) & Bella († 4.01.10), ik mis julie nog steeds zo erg ;( ....
Welkom lieve Mila <3 !
Vakantie vieren op een echt kasteel in Beieren :) ?? http://www.schloss-moehren.nl/
"Als vandaag voorbij is ben je weer een dag verder"

Vippie
Berichten: 10408
Geregistreerd: 11-01-01
Woonplaats: Lalaland

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-02 08:15

Dorine schreef:
Ik zit te denken dat het misschien het beste is als ze het een keer met z'n allen goed uitvechten, maar de eigenaresse van dat paard wil gewoon alleen nog maar dat hij (eventueel met dat veulen als maatje) apart wordt gezet.Tsja ik kan die eigenaresse wel begrijpen. Zou mijn paard ook uit de groep halen. Af en toe een tik of een beet oke, maar als hij onder de bijtplekken zit.... dan staat zo'n paard ook niet op zijn gemak in die wei.

Toevallig heb ik vorig jaar eenzelfde geval meegemaakt met mijn merrietje. We gingen van stal verhuizen en ze werd in een kudde gezet die net 2 dagen gevormd was (moet zonder problemen kunnen zou je denken).
Mijn merrie is in de kudde niet dominant en houdt van spelen.
We zetten haar in de wei en ze wilde niet naar de kudde, heel vreemd voor haar doen. Ze werd wat opgejaagd maar dat vind ik normaal en moet ook om de rangorde te bepalen.
Maar op en gegeven moment werd ze compleet buiten de groep gesloten en daar nam ze genoegen mee, nou oke mij best, dan heeft ze zelf haar plaatst bepaald.
Toen ik de volgende dag kam zat ze onder de hoefijzerafdrukken die opgezwollen waren en ze LAG plat op de grond tussen de schapen en durfde niet op te staan (schichtig om zich heen kijken enzo). Dat had ik dus nog nooit meegemaakt.
Maargoed ik ben hard voor dr dus gepoetst, plekken verzorgd en weer terug gezet. Ze liep meteen naar de schapen en maakte zich zo klein mogelijk en weer kwam die dominante ruin (bleek) om dr even een paar lellen te verkopen hup en weg wassie weer.
De 2e dag kwam ik aanrijden en stond ze appart in een appart weitje. Dus ik loop naar dr toe en schrok me kapot. Dr liezen en flanken zaten helemaal onder het bloed, de vellen hingen ernaast, vol met vliegen natuurlijk. Beest trillen van kop tot hoef.
Fijn dat je stalgenoten dan meteen even de wondjes verzorgen als ze dit soort gaten (ter grootte van een hand) opmerken, want daarom was ze appart gezet.
Het heeft een paar maanden geduurd voor de wonden dicht waren en netjes geheeld voor zover mogelijk. Ze heeft er wel wat lidtekens aan over gehouden maar geestelijk volgens mij niks (ja ze lelt nu dus wel terug als ze zich bedreigd voelt, deed ze daarvoor nooit).
Ze is daarna in een andere kudde geplaatst met allemaal merries en dat ging vanaf het eerste moment goed.
Door de stress van dit gedrag van die ruin heeft ze een paar hengstigheden over geslagen en is ze spierbevangen geraakt. Maar nooit een woord van de eigenaresse van die ruin van joh sorry, hoe is het met dr en kan ik helpen ergens mee, heb je kosten gemaakt? Maarja dat zegt meer over de eigenaar dan het paard.

Dus nu heb jij het dominante paard, maar hoe zou je reageren als het jouw paard was wat in elkaar geled werd? Dag in dag uit omdattie zich niet verdedigd? Zou je er dan nog zo makkelijk over praten?
Laat dat beestje lekker appart staan alssie zich daar lekkerder bij voelt, hij maakt er duidelijk geen probleem van.....

Succes met verweiden!
Viv

De reden dat ik niet meer verander is dat ik mezelf dan niet ben maar een ander!
Bedankt voor alles wat je me hebt gegeven wijffie, dag ezeltje...
Cadiz Ruinenkampioen 2008 en Reserve Ruinenkampioen 2009, 2012, 2014!!!!!
A-zadelproef, STERRUIN!!!!
B+12/ L1+3

Waventy

Berichten: 5285
Geregistreerd: 22-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-02 08:48

het is vrijwel normaal, dat wanneer er een "nieuwe" volgens mij in jopu geval dan wordt gebeten, er worden dan rangen bepaald. WRS is die van jou dan de leider, en zijn die andere onderdanig aan haar.
Maar nu is er eentje die niet lager wilt staan, en die kan dan gebeten worden. ( of er staan echt een paar rotzakken daar op de wei )
1 vraag hebben die paarden zonder die van jou altijd samen gestaan ?

vaak gaat dit bijten naar een paar dagen ( bij mij was het toen met die nieuwe shetlander een paar weken) over.


groetjes Lara

Z1+4 !!!!
reserve kampioen M2 dressuur!!

visje

Berichten: 4546
Geregistreerd: 11-04-01
Woonplaats: België (Vlaams-Brabant)

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-02 18:42

lageveld schreef:
Ook als je erachter zou komen: "Je doet er gewoon helemaal niks aan". Straffen van de dader zou ook alleen maar averechts werken. Ze moeten dat gewoon lekker zelf met elkaar uitzoeken en in 99,9 % van de gevallen komen ze er wel uit met elkaar.

Tenzij er echte ongelukken dreigen te gebeuren (denk dit niet te snel, want ze kunnen wel tegen een stootje) gewoon dus niets doen en je niet te veel zorgen maken. Zolang ze in de groep lopen kun je in elk geval niets veranderen.

Zijn er andere redenen om in te grijpen (b.v. ziekte of eentje van de groep wordt te mager) dan is er maar één optie: "uit de groep halen".

Bertus


En hij weet er ondertussen wel ALLES van *LOL* Haha! Knipoog

Toess

Berichten: 11986
Geregistreerd: 27-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-02 19:02

en toch moet je er vind ikw at aan doen, een hengst die in opfok was van Johan was ook het pispaaltje van de groep, en die was echt gestopt emt eten en groeien, mager dat ie was toen hij teurg kwam (ze hebben hem terug gehaalt, in 1e instantie dachten ze ook, gewoon zo laten, maara sl ze dat enit hadden gedaan had ie het enit gehaalt), thuis kreeg hij het goed en eerst een tijdje alleen in de wei en toen bij hun eigen paarden in, hij groeien van 1.60m. naar 1.73m. en eene cht prachtpaard was het eens chatje,s tond als 1e bij het hek als je er kwam, nooit opdringerig, was echt verliefd maar jammergenoeg zit ie nu in Amerika Huilen

maar ik vind dat je er wat aan meot doen.... Hoe zou jij het vinden als je werd geplaagt... juist ja.... Frusty

<3 Trotse mama van R obin (2007) & M ilan (2013) <3

lageveld

Berichten: 3377
Geregistreerd: 03-09-01
Woonplaats: Almelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-02 23:41

Oke Anna-Jelly, daar heb je gelijk in. Maar dat bedoel ik ook een beetje (o.a.) met echte ongelukken. Een paard in de groep hoort niet mager te worden tewijl er in principe genoeg te eten is.
Als daar al sprake van is zal er dus al een behoorlijk tijdje overheen gegaan zijn en lijkt me het besluit in dit geval juist.

Toess

Berichten: 11986
Geregistreerd: 27-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-02 12:13

en nu ben ik het weer met jou eens.. Haha!
Het hangt er natuurlijk ook vanaf hoe erg en hoe erg het paard eronder lijd.. Word ie bang of loopt ie gewoon weg? enzovoorts...

<3 Trotse mama van R obin (2007) & M ilan (2013) <3


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Anne77, belle_boef, biancalaylo, CandyArmando, chocogirl, ClaudiaHS, Faitherr, febe6, Kidde, Laurora, marjan19, nathe, Ruiter1997, scappa, tessaroos en 75 bezoekers