paardrijden gevaarlijk????

Moderators: SayaJones, Apple, Neonlight, C_arola

 
 
gamble
Berichten: 755
Geregistreerd: 31-01-02
Woonplaats: ledeacker

paardrijden gevaarlijk????

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-02-02 17:00

Hoi,

Ik ben gisteren erg geschrokken door een ongeval in onze les. Aan het einde tijdens het gallopperen viel er iemand af nadat het paard schrok van haar eigen zweep. Het paardje, net nieuw, ging er als een haas vandoor ze kon haar niet terugnemen en verloor haar beugels. Het was net of ze zich eraf liet vallen het leek dus heel beheerst. Gevolg ze kwam hard op haar rug terecht en had veel pijn. Met de ambulance naar het ziekenhuis wat blijkt ze heeft haar rug gebroken. Ik heb niet alle details maar ben wel erg geschrokken. Natuurlijk zit er een risico aan het paardrijden maar ben me gaan afvragen of het verantwoordelijk is als moeder van drie jonge kinderen. Ik rij nog niet zo heel goed, heb wel een lief en rustig paard maar het blijft een vluchtdier. Nou ben ik er helemaal weg van hoor en ook niet bang aangelegd maar het maalt wel door mijn hoofd. Je hoort wel vaker van ongelukken maar als het voor je eigen ogen gebeurd komt het toch anders aan. Ik zit voorlopig toch met een beetje meer angst op (wat natuurlijk niet goed is) Gamble. Wat vinden jullie???

Hoefje van Gamble


Heike
Mede-oprichtster

Berichten: 17804
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Gemert

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-02 17:15

tja een ongeluk zit in een klein hoekje. Ik heb dus ook mijn rug gebroken. heb mezelf ook laten vallen.

Maar ja ik stop niet met paardrijden. Blijft vele te leuk. En ik mis het dan ook enorm

Paardentweet: Zag laatst een meisje onderweg naar haar paard met kogelvrijvest aan.
Dat paardrijden is ook niet meer wat het geweest is..
[IM] Julius....16 jaar alweer...

Sistha

Berichten: 32
Geregistreerd: 27-01-02
Woonplaats: Noordwijkerhout

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-02 17:40

Tja...

ik ben vroeger ook gevallen en mijn verzorgpaard ging vrolijk op mijn knie huppelen. Extreme duivel Extreme duivel

Nix ernstigs hoor, maar mijn ouders werden wel helemaal hollder de bollder }> }>

vallen hoort bij paardrijden vind ik
oke liever heb je het niet maar het kan altijd gebeuren. Gaaaap

Je moet wel gewoon je paard blijven vertrouwen anders merkt ie het misschien. Lachen

Nou veel su6 ermee!! *LOL* *LOL*

Sistha

~*No people, no sex.No sex, no children.
No children, no school.No school, no homework.
No homework, NO PROBLEMS!!~*

IngridM

Berichten: 10484
Geregistreerd: 10-07-01
Woonplaats: Zuid Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-02 17:43

Tuurlijk, paardrijden is een gevaarlijke sport, staat hoog in de top 10 dacht ik! Je hebt nu eenmaal te maken met levende wezens! en vluchtdieren bovendien.
Ikzelf heb twee jaar geleden een rot ongeluk gehad, 4 maanden thuis moeten zitten en ik heb er ook wel wat kleine dingen aan overgehouden, maar net als heike kan ik niet zonder. Wel moet ik zeggen dat ik een vreselijke schijterd ben geworden, maar het weerhield me er ook weer niet van om een 4 jarige te kopen......
Maar ja, helemaal als je kinderen hebt kan ik me voorstellen dat je het jezelf niet kunt veroorloven om "uit te vallen" maar daar moet je niet vanuit gaan, je kan ook je benen breken omdat je van het stoeprandje knalt ofzo...

Mar2lin
Berichten: 1833
Geregistreerd: 26-09-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-02 18:08

mijn ouders zijn er bang voor.... en terecht: mijn vader heeft vroeg er een heel erg auto ongeluk gehad toen lag er een meisje naast hem in coma dat van haar paard was gevallen..... ze heeft het niet overleeft! Een meid van 17 was dat.... net zo oud als mij! Heel triest.... dus ik begrijp het wel dat ze er niet erg gerust op zijn en aangezien ik ook nog zonder cappie rij Bloos ..... Leo is zéér onberekenbaar, maar in de bak is hij meestal wel goed en rustig!

Maar riscico zitin een klein hoekje! Maar dat is met een atuo net zo goed! de vergeljik ing is anders maar het komt op het zelfde neer!
En... het is het risico van het vak! Maar iedereen is als beginner begonnen! Maar ik begrijp je best hoor, ik denk dat ik het zelfde zou hebben als ik 3 kids had en nog niet lang reed! maa rik weet het niet, waarschijnljik zal ik dan voorzichtiger zijn en ik heb het al vaak gezien dat iemand heel rot van zn paard viel, maar het blijft de vrag: wat hou je er aan over!

....

Ethelate

Berichten: 19868
Geregistreerd: 02-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-02 18:12

Volgens mij zit bij iedere sport gevaar!
En met Paardrijden is dat meer als bv bij..euh... schaken * Gaaaap * Maar om daarom te stoppen met zo'n gave sport?
Niet dus!

maar ik schrik soms ook wel hoor, van die verhalen, maar ach, alles wat je doet kan fout gaan!
En je leeft maar 1x dus geniet er van!

_________________
Afbeelding
SLOTHJUH.... *geintjuh*

Sommige ezels kunnen enkel over paarden praten

Merel Blom

Berichten: 1317
Geregistreerd: 21-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-02 18:46

uhm, mijn moeder rijd ook gewoon paard. Zij heeft dus 3 kinderen. Maar zij heeft vroeger al gereden. En ze heeft betrouwbare paarden die door mij en mijn zus "bij de les"gehouden worden. Dit heeft dus iets minder risico. Maar mijn moeder rijd geen cross zoals wij ofzo enspringt alleen als die paarden eenmaal bij ons eerst goed sprongen. Want ja, ze heeft wel een grote verantwoorelijkheid tegen over ons... Als we op wedstrijd gaan of trainen, dan hoeft zij nix meer te doen dan af en toe een paard vast houden. Gewoon omdat wij volbloeden hebben en ik niet wil dat mijn moeder iets over komt. Maar er blijft een risico aan zitten. Maar moeder is arts en ziet dus dagelijks zulke ongevallen van rijden maar ook andere ongelukken. Als ze een paardrij ongeval heeft gezien, krijgen we wel een preek over een cap opzetten en goed opletten, maar voor de rest rijd mijn moeder wel n og steeds. Bij ons thuis is het een kwestie van zorgen dat die paardjes braaf zijn voor mijn moeder, zodat die fijn kan rijden en met zo min mogelijk gevaar.

Haha!

samantha5

Berichten: 4309
Geregistreerd: 20-06-01
Woonplaats: Alphen a/d rijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-02 18:50

bij elke sport heb je wel kans dat je iets kan bleseren. Ik denk er eigelijk nooit over na. als ik val dan probeer ik gewoon op te staan en weer verder te gaan met rijden (gaat moeilijk als je je rug heb gebroken maar als je niks ernstigs heb bedoel ik )

Wees jezelf, er zijn al genoeg anderen

Mama van Naomi Olivia Alyssa 10-07-2009 en van Joëlle Sophie 16-10-2012

benneton

Berichten: 1548
Geregistreerd: 18-11-01
Woonplaats: Achtmaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-02 18:53

Er zit idd bij iedere sport gevaar!!
Als je een cap opdoet is het gevaar al een stuk minder, maar toch!!
Het kan overal en iedereen gebeuren!!!
Ik denk niet dat het nodg is om gestrest te zij als je gaat paardrijden, en voor het zelfde geld gebeurt het als je naar de manege toerijd!!!

Dennis

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-05-01
Woonplaats: Wieringerwerf

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-02 18:55

Het is een gevaarlijke sport. Heb ik van de zomer ook gemerkt. Ik ga het echt niet laten nu ik met ambulance af gevoerd ben en zelfs op de IC heb gelegen. Ik vind het leuk en blijf het doen. Als je geen risico wilt lopen kan je helemaal niets. Niet eens de deur uit het verkeer in bv.
Doe gewoon altijd je cap op en doe geen dingen waar van je bijna zeker weet dat het niet kan of gaat. Meer kan je niet doen.

Benno: dressuur M+11, vaardigheid Z+14 en Sport-AA ☆ Deedee: dressuur M+5, vaardigheid M+0 en prestatie sport-A
http://www.staldenci.nl

*Als je haar voor je ogen waait, als je jas om je lichaam draait, als de wind langs wangen aait, weet dat ik je mis* - Acda en de Munnik

chantal1

Berichten: 5308
Geregistreerd: 14-11-01
Woonplaats: zeeuws-vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-02 18:59

Ik dacht dat paardrijden op nummer 2 stond van de gevaarlijkste sporten (ik weet het niet zeker). Ik denk ook wel eens van tja........een paar rot valpartijen mee gemaakt waar ik echt heel veel mazzel mee heb gehad en gelukkig elke keer maar een paar maanden uit de running was. Op de andere manier het waren niet altijd de makkelijkste paarden waar ik op reed. Ik heb er wel eens over nagedacht om er mee te stoppen, als ik dat doe weet ik gewoon dat ik zelf dan dood ongelukkig word. Ik wil trouwens hier ook op den duur mijn beroep van maken. Dus ik moet wel door gaan. Kijk als jij op brave paarden rijd dan is de kans natuurlijk veel kleiner dat er wat gebeurt en het gros van de valpartijen zijn helemaal niet zo heavy.

Sandra_H

Berichten: 1608
Geregistreerd: 14-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-02 19:06

zoals een paar al schreven: in elke sport schuilt wel op de een of andere manier gevaar. Heb zelfs ooit tijdens step-aerobics iemand afgevoerd zien worden omdat verkeerd van haar plankje sprong.
Ik heb (in m'n paardloze periode) een paar jaar heel fanatiek geskate en geskeelerd, en heb ook daarin flinke ongelukken zien gebeuren. Maar om het daarom nou allemaal te gaan laten? Nee dus, iig voor wat betreft het rijden (en alles wat daarbij hoort) nooit! Knipoog

Rhys

Berichten: 6317
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-02 20:06

Tsja, toch heeft paardrijden wel een extra risico omdat je toch met levende wezens werkt.
Ik heb of één of andere manier tot nu toe altijd mazzel gehad en heb nog nooit echt iets overgehouden van het vallen van een paard of anders iets. Maarja, echt grote paarden had ik tot vandaag nog nooit gereden! (vandaag op een 4-jraige van 1.69 gestapt waar pas +-10 x iemand opgezeten had.....gelukkig vertelden ze mij dat pas achteraf, beest was als een engeltje!)

Tsja, het is een overweging die je moet maken. Maar om dat nou te doen omdat iemand anders er afgevallen is, dat weet ik niet. Als je begint met rijden weet je toch dat je er ook af kan vallen?

Es könnte alles so einfach sein
Ist es aber nicht

~Die fantastischen Vier~

Sunnylover

Berichten: 3459
Geregistreerd: 15-05-01
Woonplaats: Noord-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-02 20:06

ik heb vier weken mijn eigen paard,waarvan ik er nu al twee met een mitella loop Misselijk But i'll never stop!

nicolietje

Berichten: 1331
Geregistreerd: 01-01-02
Woonplaats: hengelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-02 20:12

iedereen valt wel is.. en tja wat is gevaarlijk..elke sport is relatief gevaarlijk

Groetjes Nicole

Cody

Berichten: 20725
Geregistreerd: 20-04-01
Woonplaats: Grolloo

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-02 20:24

Ja gevaarlijk...ik weet het niet.
Ik rijd vanaf mijn 7e, ben nu 22 en ben al die jaren nog nooit van het paard gevallen terwijl ik heel wat idiote paarden gereden heb.
Bij mijn zus was dat net zo, maar die is afgelopen zaterdag dus voor het eerst van haar paard gevallen. De schrik zit er nu wel even goed in!
Maar het enige wat ik van de paarden heb gehad is blauwe plekken en spierpijn, dus na 15 jaar mag ik niet klagen.
Ik ben in die jaren wel ontelbaar veel keren van mijn fiets gevallen dus wat dat betreft zou fietsen weer gevaarlijker zijn dan paardrijden in mijn geval dan.
Je moet gewoon voorzichtig zijn omdat je niet alleen op jezelf moet rekenen maar op je paard, dat is een stukje extra risico van het paardrijden, maar gevaarlijk? Neuh...

[toevoeging]Ik wil trouwens absoluut niet beweren dat de mensen die wel eens van het paard gevallen zijn, of die wel een ongeluk met een paard hebben gehad, onvoorzichtig zijn hoor! Je hebt toch met levende wezens te maken en als het mis gaat kan het goed mis gaan maar dat vind ik met elke sport. En ook zonder sport zit een ongeluk in een klein hoekje.

Percy
Berichten: 11088
Geregistreerd: 04-09-01
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-02 21:00

Op onderstaande site staat precies welke risico's er aan onze favoriete sport verbonden zijn. Heel interessant!!

Er zijn vijf dodelijke ongevallen per jaar in Nederland met paarden, in het verkeer vallen dagelijks tien doden in Nederland. In de auto stappen is dus een stuk gevaarlijker dan op een paard stappen!

http://www.consafe.nl/csi/v4/scvwebv4.n ... enDocument

Sinterklaas kapoentje, gooi wat in mijn schoentje
http://www.concertplus.nl https://www.facebook.com/#!/concertmeteenplus

IngridM

Berichten: 10484
Geregistreerd: 10-07-01
Woonplaats: Zuid Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-02 21:47

Tuurlijk is in een auto stappen veel gevaarlijker, maar vind ik niet echt een vergelijking.
En de opmerking die ergens werd geplaats dat als je nog maar kort rijd of niet zo goed kunt rijden er meer risico is, ben ik het niet mee eens.
Ook al rijd je nog zo goed, je kunt er altijd afflikkeren. Ook van brave paarden, ook die kunnen schrikken.
En iemand die zei (ik geloof esmee) dat ze zonder cap rijdt op een druk paard, vind ik gewoon heel erg dom!!!!!
Nee, je rijdt niet voor banketstaaf en al zou je wel voor banketstaaf rijden, dan nog zoud ik hem opzetten. Maar dat leer je vast nog wel 'ns.........

MMIDV

Berichten: 7343
Geregistreerd: 21-01-02
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-02 21:51

met of zonder cap, maar dat ding zal je denk niet beschermen tegen een gebroken rug?!?
maar t blijft een risico volle sport, maar ik zal er niet snel mee stoppen... dat kan gewoon niet Haha!
ik zeg altijd: als ik de straat oversteek kan ik ook doodgereden worden dus t maakt allemaal geen drol uit...

MMIDV

Berichten: 7343
Geregistreerd: 21-01-02
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-02 21:54

en t schijnt juist zo te zijn dat als je goed rijdt je meer kans op ongelukken hebt omdat je dan niet meer zo alert ben als een beginneling...
beginners zijn vaak wat banger aangelegd en dus allerter, wel of niet goed kunnen rijden zegt dus niet zo veel over ongelukken, et kan iedereen gebeuren

IngridM

Berichten: 10484
Geregistreerd: 10-07-01
Woonplaats: Zuid Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-02 21:55

precies marley! dat bedoelde ik.
en nee een cap beschermt niet je rug, maar wel je hoofd en die heb je toch wel nodig hoor in het leven!!1 Haha!

Percy
Berichten: 11088
Geregistreerd: 04-09-01
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-02 23:10

MirageGidran schreef:
Tuurlijk is in een auto stappen veel gevaarlijker, maar vind ik niet echt een vergelijking.


Dit was ook niet zozeer als een vergelijking bedoeld, meer om te relativeren.
Ik herken het probleem van Gamble wel, ik ben ook moeder en ik heb veel minder lef dan vroeger. Ik voel me heel verantwoordelijk naar mijn kinderen toe. Mijn gezondheid is niet meer alleen mijn eigen zaak. Ik heb twee kinderen die op me rekenen. Met paardrijden ben ik een stuk voorzichtiger geworden, maar met autorijden ook en zo kan ik nog wel een paar dingen opnoemen. Maar paarden horen bij mijn leven en ik ben niet van plan om ermee op te houden omdat er iets zou kunnen gebeuren. Per slot van rekening laat ik mijn eigen kinderen ook paardrijden. Teveel angst maakt je juist kwetsbaar. Voorzichtigheid is goed, angst kan gevaarlijk zijn, zowel in het verkeer als bij de paarden.

Sinterklaas kapoentje, gooi wat in mijn schoentje
http://www.concertplus.nl https://www.facebook.com/#!/concertmeteenplus

Apple
Moderator RT, TEN, DRS, AP, AR, VMR

Berichten: 69551
Geregistreerd: 27-01-02
Woonplaats: Bij het strand

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-02-02 12:30

Tja, paardrijden is nu eenmaal een gevaarlijke sport. Het schijnt overigens dat skieen relatief gezien gevaarlijker is aangezien er veel mensen zijn die eens per jaar een weekje gaan skieen en dan gelijk 'waar voor hun geld' willen hebben en daardoor onverantwoorde risico's nemen. Met paardrijden rijden meeste mensen toch regelmatiger. Voor mij is verantwoord paardrijden: altijd cap op, geen onverantwoorde risico's nemen (dus niet met onbekend fris paard het strand op) en nadenken bij wat je doet. Helaas is dit niet altijd het recept voor een veilige rit. Zelf ben ik er dus al herhaaldelijk met nodige blessures vanaf gevallen en ook vrienden/kennissen van mij hebben zich geblesseerd met paardrijden.
Wel vaak gezien dat de meest enorme valpartijen geen gevolg hadden terwijl een 'banketstaaf' valletje zo ongeveer in stap een gebroken been opleverde.

Apple

gamble
Berichten: 755
Geregistreerd: 31-01-02
Woonplaats: ledeacker

't gaat redelijk

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-02-02 10:01

Hallo

Bedankt voor de reacties, en ik heb gehoord dat het redelijk met haar gaat. Wel heeft ze al aangekondigd nooit meer op een paard te stappen maar dat moet nog blijken natuurlijk, wie weet. Wat mezelf betreft, ik heb altijd een cap op, ook wanneer ik voor mezelf rij. ( dan hebben veel mensen bij ons geen cap op) Ken het paard nu drie maanden en is best braaf, schrikt heel soms maar hij is vrij lomp dus gaat er dan alleen hard vandoor en bokt niet. En er ligt een goed zadel op dat heeft mij al een paar keer gered. Ik merk ook dat is beter ga rijden (dat mag ook wel met drie keer in de week les) daardoor ontstaan er wel weer nieuwe probleempjes, daardat ik beter drijf is hij meer voorwaarts en moet ik hem meer onder controle houden, ik vraag meer dus hij protesteerd meer met af en toe met een bok. Maar samen leren we steeds weer iets nieuws en ik vind het heerlijk. Naast mijn taken als moeder van drie ( 2,5,7 jaar), echtgenoot, oppasmoeder van 2 kinderen en invaljuf iets waar ik mezelf helemaal in kwijt kan.
En natuurlijk zitten er risico's aan maar ik doe er alles aan om die te beperken maar soms wanneer je die nare verhalen hoort twijfel ik wel eens een heeeeeel klein beetje.

Een hoefje van Gamble

Angeliek
Berichten: 4948
Geregistreerd: 20-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-02-02 10:23

Tja, paardrijden blijft een risico.
Je kan er altijd afvallen.
Want een paard is geen hobbelpaard die nergens van schrikt,
Een paard is een levend wezel die ook wel eens ergens van kan schrikken of gewoon heel erg fit is ofzo.
Ik heb altijd gedacht als ik op mijn paardje stapte( want mijn paardje is nogal heet), Ik moet alert blijven want er kan van alles gebeuren.
En on heel die tijd dat ik paardrijd ben ik er maar 1x af gebutst.
Ik draag haast nooit meer een cap.
Omdat ik weet dat ik wel mijn houvast heb op mijn paard,
Maar als je nog niet zeker bent dat jij jou houvast hebt zou ik maar een cap opdoen.
veel suc6!
Groetjes Angeliek


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bloem39, ellenimar, marion82, Yahoo en 46 bezoekers