springinstructeurs (trice)

Moderators: SayaJones, Apple, Neonlight, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Riaa_
Berichten: 1419
Geregistreerd: 20-10-01

springinstructeurs (trice)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-02-02 21:20

ik heb een paardje van 8 jaar, maar volgens mij heeft hij nog nooit gesprongen, tilt zijn benen niet goed op en weet ook niet echt of hij er over heen moet of niet, wat bij behoorlijk bang maakt..
wie heeft een goede tip om een paard te laten leren springen, graag zou ik voor de afwisseling van het dressuurrijden ook wat gaan springen, gewoon voor me zelf niet in de les, hoe kan ik dan het beste beginnen???
alle reacties zijn van harte welkom!
liefs rianne


Lielle

Berichten: 65031
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-02-02 09:10

juist als je er zelf geen ervaring mee hebt kun je beter beginnen met een les. Is er niemand op stal die je wat tips wil geven? Of een keer een sprongetje tijdens je dressuurles?

Tips:
Ik begin zelf met vanuit alle rust over wat balkjes te draven en daarna een kruisje erachter te zetten. Leg de balken op 1.10m (een grote pas en een voet) en het kruisje op ruim twee meter achter het laatste balkje. Geef je paard de tijd om ernaar te kijken, dus probeer heel rustig en ontspannen te draven. Hij mag best een keer zijn benen laten hangen, als hij maar ontspannen blijft. Houd eventueel zijn manen vast bij de eerste sprongetjes voor het geval hij een rare sprong maakt. En houd het lekker laag in het begin, voor jouw en zijn vertrouwen.

vec

Berichten: 20972
Geregistreerd: 14-06-01
Woonplaats: south

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-02-02 11:47

ik zou inderdaad ook beginnen met balkjes werk. hierdoor gaat het paard zijn benen meer optillen. dit kun je doen op verschillende afstanden. de ene keer wat ruimer zodat het paard zich meer moet strekken en de andere keer wat korter zodat het paard wat meer moet verzamelen. op een gegeven moment is het paard dan zover om aan het einde van de balkjes een klein sprongetje.

zelf ben ik er ook voorstander van om een balkje voor het kruisje te leggen en een balkje achter het kruisje. dit doe ik om het paard oplettend te maken en te houden.

ook een goede oefening om de spieren van het paard en de aandacht van het paard te verbeteren vind ik in-uitjes een goede oefening.

maar eending blijft het belangrijkste:

LES>LES>LES>LES>LES>LES>LES>LES>LES>LES>LES>LES>LES>LES>LES>LES>LES>LES want zonder les kom je er ZEKER niet!!

veel succes!

groetjes yvonne

Lielle

Berichten: 65031
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-02-02 11:51

een balkje achter het kruisje zou ik pas doen als hij wat ervaring heeft. Maar verder sluit ik me er helemaal bij aan.

Sando
Berichten: 4298
Geregistreerd: 13-11-01
Woonplaats: Waalre

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-02-02 12:35

In uitjes vind ik persoonlijk niet zo geslaagd als je paard niet kan springen of er nog helemaal geenkaas van gegeten heeft, hij kan hele gekke sprongen maken omdat hij de bedoeling ervan helemaal niet snapt.
begin met balkjes, daarna over de hele lengte van de bak... balkeje kruisje balkje kruisje enz.. maar wel ver genoeg uit elkaar, zodat het geen in uitjes worden. en les nemen, heel belangrijk, een paard iets aanleren is moeilijk maar een paard iets afleren is veeeeeel moeilijker, dus modder niet zelf aan, maar neem les... Succes ! (rijmt hhihi)

Riaa_
Berichten: 1419
Geregistreerd: 20-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-02-02 14:19

het probleem is ik heb al 6 dagen in de week les, ( eigenlijk 2 dagen de andere 2 lessen rijdt iemand anders) als ik er nog een les doe, worden mijn vader en moeder helemaal gek (mijn 2 andere zusjes rijden ook) ik wil ook helemaal geen wedstrijden ga rijden, het is gewoon dat als ik in de les rij, hij ook normaal over een balkje heen kan springen en niet denkt dat hij er doorheen of onderdoor moet i.p.v er over heen, het is ook niet dat ik niet kan rijden, weet best wel hoe ik moet springen, maar het probleem is dat ik dit op ervaren paard heb gedaan die M springen was, en dat kan ik niet toepassen, daarom vraag ik naar jullie mening en ervaring....
liefs rianne
P.s. wat zijn uitjes eigenlijk??????
Laatst bijgewerkt door Riaa_ op 06-02-02 14:52, in het totaal 1 keer bewerkt

gomir

Berichten: 23722
Geregistreerd: 13-09-01
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-02-02 16:04

Een in-uitje zijn meerdere kruisjes/lage steilsprongen die op ongeveer 3 meter afstand van elkaar staan. je paard moet dan na de landing meteen weer afzetten voor het volgende sprongetje. Een paard wordt daar leniger van en sommige paarden gaan hun voorbenen sneller invouwen. (een beetje vaag omschreven misschien, maar ik hoop dat het duidelijk is)

Ik zou je toch aanraden om een paar keer springles te nemen. Ik twijfel niet aan je rijkunst hoor, maar een instructeur kan vanaf de grond de situatie beter zien dan wij via de computer. Hij/zij kan zo nodig de sporng toch iets aanpassen als dat nodig is en op het goede moment de juiste aanwijzingen geven.
Deze les hoeft niet blijvend te zijn, als er eerst maar een basis is! Misschien kun je één van je ander 6 lessen vervangen door een springles Verward Of één keer in de twee weken een sprongetje maken tijdens de les...In ieder geval succes!

UrbanL

Berichten: 14574
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Somewhere only I know....

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-02-02 16:12

PFF 6 dagen in de week les op verschillende paarden of dezelfde??. lijkt me wel erg zwaar voor het paard.

Ik zou gewoon een keer in de week rustig springles nemen (prive) zodat er alle tijd en rust is om te oefenen. Ga niet alleen rommel de kans dat er watm is gaat is aanwezig en dan springt hij helemaal niet meer en dat zou zonde zijn.

Neem de tijd en doe het rustig aan Lovers .

Leef en Strijd vergeet het einddoel Maak de reis
tem je angst en hou je dromen niet gevangen
adem vrij alles gaat voorbij wat niet geniet dat gaat verloren voor altijd ♥

Leef en strijd - 3JS

Riaa_
Berichten: 1419
Geregistreerd: 20-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-02-02 14:51

Prisca schreef:
PFF 6 dagen in de week les op verschillende paarden of dezelfde??. lijkt me wel erg zwaar voor het paard.Het is inderdaad het zelfde paard, maar ik graag verder komen in de sport, dat is gewoon mijn uitdaging....daarbij is hij niet zielig hoor, hij loopt maar een uurtje per dag en hij wilt ook graag voor mij werken, trouwens ik vind dat een paard elke dag moet lopen, gewoon voor zijn beweging.....
ik moet erbij zeggen dat ik 4 dagen les op dat paard heb en de andere 2 lessen rijd er iemand anders op, ik wil wel nog tijd voor mezelf hebben. Maar zolang ik er lol in heb vind ik het hartstikke leuk en houdt niemand mij tegen! en het is gewoon voor de afwisseling dat er iets anders gebeurd!!! bedankt voor de reacties, ik heb straks 13 weken vakantie, misschien neem ik wel een kaart van 10 lessen wie weet!
liefs rianne

gomir

Berichten: 23722
Geregistreerd: 13-09-01
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-02 15:31

Het is maar waar je zin in hebt *LOL* Ik vind één keer springen en één keer dressuur wel genoeg Haha! De rest van de week oefen ik wat ik in de les geleerd heb of ik ga lekker even naar buiten of longeren *LOL*
Ik zou gewoon in je vakantie een paar springlessen nemen als je dan genoeg tijd hebt Party!!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _l_amanda_l_, Albertina71, Barb12, Bodan, Fluttershy, M_maxx, secretariat, Snollygoster en 41 bezoekers