Agressief op stal, wat kan ik er aan doen?

Moderators: SayaJones, Apple, Neonlight, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Gast654

Berichten: 6080
Geregistreerd: 12-01-01
Woonplaats: Spaubeek

Agressief op stal, wat kan ik er aan doen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-01-02 09:22

Pablo is nogal agressief op stal naar andere paarden. En ik wil graag weten wat ik aan doen om dat een beetje te verminderen want hij stelt zich echt heel erg aan.

Hij staat in een stal waar hij veel paarden ziet en waar ook veel paarden langs moeten om het stallenblok te verlaten. Hij steigert in zijn boks en komt dan zelfs boven de tralies uit. Hij gaat met zijn tanden ontbloot naar de tralies toe als er een pony langs komt.
Echt gezellig dus.

Als je even een schreeuw geeft houdt hij wel op maar dan baalt hij wel en wil hij eigenlijk toch nog even lelijk doen (als ik toevallig in zijn boks sta doet hij het trouwens niet want dan durft hij het niet). Hij doet het ook niet tegen mensen, het is echt alleen tegen paarden gericht en ongeacht of hij eten heeft of niet, hij doet het altijd.

Ook als hij vast staat om te poetsen doet hij heel lelijk tegen paarden die langskomen. Maar dat blijft beperkt tot het ontbloten van zijn tanden en zeer nijdig kijken. Hij slaat zeer beslist niet.

Hij is goed gesocialiseerd want hij is opgegroeid in een kudde en ook als veulentje stond hij samen met zijn moeder met andere veulentjes en paarden.

Op wei gaat het wel goed met andere paarden. Hij is wel heel erg dominant. Als hij de wei uit wil en er staat een andere paard bij de uitgang dan jaagt hij die weg. Hij vindt ook dat waar hij wil grazen, dat hij daar heer en meester is en alleen zijn vrienden en vriendinnen mogen bij hem in de buurt grazen. Als hij ergens wil grazen waar een paard staat die hij niet mag jaagt hij die gewoon weg (niet vals maar hij dreigt heel erg en draait zijn kont naar ze toe en dan rennen ze meestal al weg). Samen met een ander paard is hij de baas van de wei. Ook in zijn opgroeigroep was hij het baasje.

Naar mensne doet hij echt niet lelijk. Ik kan als hij aan het eten is gerust hem poetsen of zelfs wat uit zijn voerbak halen, vindt hij allemaal best.

Hij is 7, een ruin en is ½ Engels volbloed, ¼ arabier en ¼ Welshcob.
Ik wil hem beslist niet in een andere stal zetten want dan staat hij de halve dag met zijn neus tegen de tralies gedrukt om maar alles te kunne zien. Bovendien staat hij nu op een plek waar hij veel frisse lucht heeft en dat wil ik ook niet anders.

Ik zit te denken om 1 wand waar tralies zitten wat dicht te maken met donker gaas waar wel lucht door kan maar wat een beetje de stal afschermt (hij heeft 2 houten wanden en 2 halve tralie wanden).
Overigens wordt zijn agressieve gedrag beloond door zijn buurvrouw want soms als Pablo zo lelijk doet durft zijn buurpaard haar boks niet in te gaan.

'They're funny things, Accidents. You never have them 'til you're having them.'- Eeyore


PUCK

Berichten: 2698
Geregistreerd: 15-01-01
Woonplaats: Betuwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-01-02 09:27

misschien vind hij het wel te druk allemaal, als er veel paarden langs komen en als hij veel paarden ziet. Sommige paarden houden daar niet van. Misschien wil hij wel gewoon lekker kunnen soezen en wordt hij steeds gestoord in zijn dutjes? Mijn paard kan daar ook niet tegen.

Voorzitster AFM

Gast654

Berichten: 6080
Geregistreerd: 12-01-01
Woonplaats: Spaubeek

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-01-02 09:50

In zijn vorige stal stond hij steeds met zijn neusje helemaal tegen de tralies aangedrukt om alles maar te kunnen zien. Daar stond hij veel rustiger maar ook toen deed hij lelijk al ser een paard langs kwam.

Overdag is het vrij rustige op stal en dan staat hij ook rustig te dutten (of op wei natuurlijk).

Hij heeft 3 jaar een speelbal gehad maar er nooit naar omgekeken. Dat soort speelgoed interesseert hem niet. Wel heeft een groot zoutblok waar hij mee speelt. Maar hij stopt met spelen als er een paard langs komt, dan blaast hij zich op en snuift eens even flink.

'They're funny things, Accidents. You never have them 'til you're having them.'- Eeyore

Universe

Berichten: 342
Geregistreerd: 31-10-01
Woonplaats: Diemen

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-01-02 12:37

Hallo ik herken dit probleem mijn merrie stons anderhalf jaar geleden in een stal waar ze overal om zich heen paarden kon zien en deed ook zo lelijk tot wonden op haar hoofd aan toe! Plus dat ze ook nog eens een keer voedselnijd had! Ik heb haar toen verplaatst naar een andere stal waar ze niets kan zien alleen bij de uitgang en dat gaat perfect ik weet niet of ze zo een stal bij jou daar hebben maar ik zou eens gaan kijken misschien dat dat wil helpen die van mij staat nu lekker rustig!
Suc6 ermee!

Sjimmy

Berichten: 17735
Geregistreerd: 09-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-01-02 14:16

Wat irritant zeg Katrien, dat is echt minder. Ik weet zo snel geen oplossing. Op de manege hadden wij ook zo'n krengetje (pony) die dat deed, maar bij haar (merrie) was het de jaloersheid, toen ze een eigen 'verzorgstertje' had was het over. Bij jou kan het dat niet zijn aangezien hij het ook doet als jij erbij bent.
Ik denk dat hij het doet omdat hij de baas wil zijn en geen anderen (die niet zijn vrienden zijn) in de buurt duld en langs zijn stal, ja dat ik toch best dicht langs natuurlijk. Dus eigenlijk hetzelfde gedrag als op de wei. Misschien helpt het om hem eens flink op zijn nummer te laten zetten door een nog grotere baas maar ja hij blijft altijd hoger in rangorde dan (zoals ik begrijp) bijvoorbeeld het buurpaard. mmm moelijk.
Doet hij het ook als "zijn" vriend (die ander baas op de wei) langsloopt? Ben benieuwd, ik denk dat dit een rangorde 'probleem' is en niet op te lossen.
Succes!

:evaw:

Gast654

Berichten: 6080
Geregistreerd: 12-01-01
Woonplaats: Spaubeek

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-01-02 14:25

Sjimmy schreef:
Doet hij het ook als "zijn" vriend (die ander baas op de wei) langsloopt?

Ja dan doet hij het ook maar niet zo heftig.
Het is wel tegen hem minder erg. Het verschilt wel per paard hoe hij reageert. Van sommige pony's wordt hij helemaal razend en bij anderen snuift hij alleen maar.
Soms vergeet hij het ook te doen maar met etenstijd is het erger. Zijn voerbak is trouwens wel mooi afgeschermd, dus dan ziet hij geen paarden vlakbij zijn voerbak maar als zijn buurvrouw dan de stal ingaat vliegt hij wel naar de andere kant van zijn boks.
Zodra hij ziet dat ik met een paard loop doet hij stukken minder lelijk, dan staat hij alleen wat beteuterd te kijken.
Ik denk dat het bij hem inderdaad echt een dominantie kwestie is.
Pablo moet altijd de aandacht hebben en ze moeten allemaal weten dat HIJ de baas is.
Maar misschien dat ik wel 1 zijde van de boks met een soort windgaas (heeft ooit in de Bit gestaan) ga afscheiden.

'They're funny things, Accidents. You never have them 'til you're having them.'- Eeyore


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot, Ipsiedipsie, Mandy73_unes, SharonIndezz, Spianne, TessVb en 52 bezoekers