Het verschil tussen *het zien* en *het voelen* ???

Moderators: SayaJones, Apple, Neonlight, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
#Ymke#

Berichten: 13851
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: In het brabantse land

Het verschil tussen *het zien* en *het voelen* ???

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-01-02 13:12

Regelmatig gebeurt het dat ik in de bak rij en iemand met commentaar komt, van doe het zo of weet ik veel wat. Nou is mijn paard niet de makkelijkste en ben ik inmiddels wel gewent hoe ik hem moet rijden ( slaat hij op hol, mag hij op mijn hulpen nog drie rondjes door galoperen, staakt hij, dan rij ik hem weer voorwaarts) . Meestal komen mensen dan met goedbedoelde adviesen die toch niet werken.
Zo had ik een keer een meisje, die kwam de bak ingelopen en ging mij even kritisch staan bekijken. Eindelijk had ik mijn bollie na een half uur gezwoeg en geprotesteer normaal aan het lopen. Netjes op mijn hulpen de bak door en aan de teugel met zijn achterhand eronder. Zegt dat meisje in ene tegen mij " Je moet je niet zo uitsloven, die pony doet het allemaal vanzelf en als ik zo pony had zou het er ook netjes uitzien" . Toen werd ik even boos, vooral omdat ik al een half uur aan het zweten en zwoegen was om hem zo te laten lopen. Toen deed ik iets wat ik normaal nooit zou doen. Ik heb haar erop gezet.
Na een kwartier kreeg ik mijn pony terug, en zij had een rood hoofd. Mijn bollie deed niets anders dan scheuren, hoeken afsnijden en bokken. Toen ben ik er triomfantelijk weer op gegaan en hij liep weer als normaal. Toen zei ze meteen "sorry maar het zag er zo makkelijk uit"

Hebben jullie dat ook, dat ze jou en je paard oordelen op " het ziet er zo makkelijk uit" terwijl jij weet dat je paard helemaaaaal niet makkelijk is?

Where Life begins and Love never ends <3
6-5-2015 papa en mama geworden van Hanne


Imker

Berichten: 17289
Geregistreerd: 30-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-02 13:17

Jaaah, heel herkenbaar. Ik ben het eerste half uur aan het rotzooien om hem goed voor elkaar te krijgen, ik werk me helemaal in het zweet, en na een half uur, als hij goed loopt, krijg ik te horen: Kun je dat niet meteen vanaf het begin dat je erop stapt!
Dan wil ik wel gillen en roepen:moet jij het maar eens proberen! Imker heeft gewoon zijn tijd nodig om te kunnen ontspannen, en ja, als hij eenmaal loopt zoals het hoort, ziet het het supermakkelijk uit. Maar dat is hij dus niet.
Ze zeggen zo snel iets, zonder ze het paard kennen. Ik leg het maar voort naast mij neer en denk maar iets in de trant van: ze weten niet beter....

Achilles Spr. B+20 Dr. L1+21 L2+17 M1+2!!
Olivius Dr. L2+15 M1+13, M2+15, Z1+10, Z2+2, promotie naar P-paard!!!

orri

Berichten: 20941
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: "the world is my playground"

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-02 13:17

Goed dat je haar erop hebt gezet, wel minder als ze eraf gevallen was....

Ik heb weleens een leuke opmerking gehad van een meid die op een dravertje leert rijden Lachen (dravertje is niet de makkelijkste, 19 jaar oud)

"net alsof ik op een machientje zit, als je iets vraagt doet hij het ook"

Daar moest ik wel om lachen *LOL*
Overigens werd het pas een machientje toen ik voor ze uit ging lopen, want hij dacht 'ja hallo je bent afgestapt, we zijn klaar hoor' en zij kon hem niet van anders overtuigen Knipoog
Maar toen hij eenmaal stapte....
Laatst bijgewerkt door orri op 16-01-02 14:45, in het totaal 1 keer bewerkt

Victorian Elegance Webshop
Dependance van Ratcity's Shelter locatie Almere
DeviantArt voor mijn doodles!

Gast7521

Berichten: 39614
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-02 13:29

Ymke, waarom trek jij je toch altijd zoveel aan van die stalgenoten van je?
Volgens mij heb jij paardenverstand genoeg om zelf te weten wat goed is. Maar ik lees zo vaak over commentaar van jouw stalgenoten (waar ik door jouw verslagjes bepaald geen hoge pet van op heb)

Meid, laat die lui toch l*llen! Trek je er niks van aan! Je instructeur geeft je goed advies, laat de rest maar lekker in hun eigen straatje kwekken!

Gail

Berichten: 2349
Geregistreerd: 03-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-02 13:34

Haha wat een goeie! Slim dat je haar erop hebt gezet!!! Wat een lef uberhaupt om zo'n opmerkingen te maken...is puur de kift volgens mij!

EllenR
Berichten: 79
Geregistreerd: 31-05-01
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-02 13:47

Volgens mij is de opmerking "het zag er zo gemakkelijk uit" het grootste compliment dat je kunt krijgen!!!

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-02 13:48

Maar is dit het dan niet waar het allemaal om gaat met paardrijden? Om het voor de buitenwereld zo mooi mogelijk en ook makkelijk over te laten komen, ook al heb je vreselijk veel moeite moeten doen om een paard zo te laten lopen dat iedereen denkt: dat doet hij vanzelf? Het moet een plezier zijn om naar een paard-ruiter combinatie te kijken. Het is een compliment als mensen tegen je zeggen: het lijkt wel of hij het vanzelf doet. Mensen die er echt verstand van hebben, die weten wat een inspanning het kost om je paard mooi te laten lopen. En bij het ene paard gaat het wat makkelijker dan het andere. En zoals zo vaak staan de beste stuurlui aan wal.

Ik had het gezicht wel eens willen zien van het meisje nadat ze van je paard afstapte. En je zegt inderdaad wel eens: doe het even voor als je denkt dat het zo makkelijk is. Maar weinigen staan op dat moment echt hun paard af dat mensen het kunnen voelen. En tegen voelen, daar kan geen zien tegenop...

Natuurlijk heb je altijd de kans dat het paard het bij de andere ruiter wel doet en soms nog beter. En dan ligt het aan de kunde van de andere ruiter om aanwijzingen te kunnen geven (niet iedereen die goed rijdt kan goed lesgeven, en niet iedereen die goed lesgeeft kan goed rijden) en aan jouw bereidwilligheid om dingen van een ander aan te nemen of je er wat van opsteekt of niet.

Je suis Charlie.

Minne

Berichten: 512
Geregistreerd: 02-11-01
Woonplaats: Gent, België

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-02 14:16

Citaat:
Toen deed ik iets wat ik normaal nooit zou doen. Ik heb haar erop gezet.
Na een kwartier kreeg ik mijn pony terug, en zij had een rood hoofd. Mijn bollie deed niets anders dan scheuren, hoeken afsnijden en bokken. Toen ben ik er triomfantelijk weer op gegaan en hij liep weer als normaal. Toen zei ze meteen "sorry maar het zag er zo makkelijk uit"


beetje off-topic: ik lag strijk toen ik dit las...ik hou er wel van als mensen terecht op hun plaats worden gezet }> Goeie actie!

En dat meisje heeft nu ook iets bijgeleerd, trouwens toch nog mooi van haar dat ze haar trots kon inslikken en haar excuses aanbieden, ik ken er genoeg die kolèrig zouden weglopen...

Ik ben nu officieel Strasser Hoofcare Specialist Student!
*My heart's in overdrive, and you're behind the steering wheel*

Gast912
Berichten: 8730
Geregistreerd: 31-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-02 18:06

"Jij hebt een makkelijk braaf paard" Dat is toch het mooiste compliment dat je kunt krijgen Haha!
In de dressuur moet alles er juist makkelijk uit zien. Als mensen aan je rijden kunnen zien dat je een moeilijk paard hebt dan laat je geen goed beeld zien.

#Ymke#

Berichten: 13851
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: In het brabantse land

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-01-02 19:00

okeej dat is waar Haha! vond het ook wel een complimentje, maar op dat moment denk je van *GRRRR ik ben al zo'n tijd bezig" . Achteraf gezien is het leuk dat ze het zei, vond het leukste nog dat zij achteraf het helemaal niet zo'n leuk,lief,braaf paard vond Haha!

Where Life begins and Love never ends <3
6-5-2015 papa en mama geworden van Hanne

Levita

Berichten: 538
Geregistreerd: 21-10-01
Woonplaats: arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-01-02 13:43

Mensen kunnen het niet leren om hun commentaar voor zich te houden. Kijk als je nou iemand een keer een advies geeft, oke, maar dat commentaar de hele tijd. Het ergste vind ik als ze naar je gaan staan kijken en helemaal niks zeggen. Alleen maar kijken met zo'n blik van:''Dat kan ik veel beter''. Je hebt toch juist gehandeld, laat ze maar een keer voelen hoe het zit... Hopelijk houdt het commentaar hiermee op, het is jouw paard en jij moet doen wat jij denkt wat het beste is.

Vippie
Berichten: 10408
Geregistreerd: 11-01-01
Woonplaats: Lalaland

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-01-02 15:17

Heeeeel herkenbaar, maar dan om het feit dat ik een fjord heb. Men is van mening dat dat kinderpony's zijn, NOT! Ja als ze afgereden zijn misschien, maar dat gele dondertje van mij is echt geen makkelijke en zeker geen kinderpony.
Ze is wel lief, maar als die kop/nek erop gaat, berg je dan maar Haha!
En idd, als je de comentaar leveraar erop zet komen ze nog minder vooruit, dan gaat back-uppen ineens in draftempo. Zo heb ik dat in het begin ook met mijn instructrice gedaan, die bleef maar hameren op iets, dus ik van, nou laat maar zien dan hoe het moet. Mooi dat het niet lukte Haha! Haha! Haha! .
Viv

De reden dat ik niet meer verander is dat ik mezelf dan niet ben maar een ander!
Bedankt voor alles wat je me hebt gegeven wijffie, dag ezeltje...
Cadiz Ruinenkampioen 2008 en Reserve Ruinenkampioen 2009, 2012, 2014!!!!!
A-zadelproef, STERRUIN!!!!
B+12/ L1+3

grassie

Berichten: 4856
Geregistreerd: 13-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-01-02 16:04

ow wat heb ik daar een hekel aan, aan opmerkingen als 'ja, jij rijdt wel winstpunten want jij hebt een makkelijk paard' en 'ja, als ík zo'n paard had' ..Frusty

mijn paardje ziet er blijkbaar nogal makkelijk uit, maar dat kan knap tegenvallen. hij is niet moeilijk in de zin van scheuren, bokken, steigeren (alleen in nep schrikken is hij heel goed) of heel erg vast zitten, zijn moeilijkheid is de activiteit. hij heeft er en handje van om in een 'nepkrul' te gaan lopen, en zijn achterhand er dan bij wijze van spreken 'achteraan te slepen'. het heeft dus ook niet veel nut om zo iemand er dan maar even op te zetten, want die proberen hem dan meteen rond te rijden, wat ook wel lukt (maar lopen ho maar) en dan triompfantelijk te roepen dat hij zo makkelijk is.. Boos!

en ja, wat moet je dan.??
ik trek me er maar gewoon niks van aan, en ben heel blij met mijn o zo 'makkelijke'paard!

Het kan me niet schelen als mijn manieren je niet aanstaan. Ze staan mij ook niet aan. Ze zijn nogal slecht.
Tijdens lange winteravonden treur ik erom. ~Humphrey Bogart

Yor
Berichten: 1404
Geregistreerd: 12-01-01
Woonplaats: Ik ben een rasechte Leuther...

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-01-02 16:32

zo'n peerd heb ik dus ook he Frusty Lovers
vraag maar aan Lotje (Zep) Haha! Veel mensen denken dat ieder paard hetzelfde of bijna hetzelfde reageert op bepaalde hulpen, is ook wel vaak zo, maar er zijn dus ook veel uitzonderingen. Ieder paard heeft zn eigen handleiding en de enige manier om mensen te laten weten hoe jou paard is is door ze erop te zetten, en ze je paard echt te laten leren kennen. Je kan toch ook niet beoordelen hoe iemand z'n karakter precies is op hoe hij/zij eruit ziet, voor een gedeelte wel maar je kan nooit zien hoe diegene 'van binnen' is... Je leert met mensen omgaan naarmate je ze langer en dus ook beter kent..

En ach het is idd meestal goed bedoelde info/opbouwende kritiek dat hou ik gewoon in mn hoofd.. Overigens zijn/waren (k heb geen stalgenoot meer over zo ongeveer Frusty ) mijn stalgenoten wel anders, die keken wel echt hoe ze liep enzo en zagen ook mijn hulpen e.d die hadden niet zo snel hun oordeel klaar liggen... Het kan dus wel, een beetje een paard begrijpen door het veel te zien... Al blijft voelen anders

{edit}

ik zat nog even na te denken over dit onderwerp en bedacht dat een goede instructrice/instructeur vaak niet hoeft te *voelen* maar genoeg heeft aan *zien*
mmmz moeilijk onderwerp

"Some memories are best forgotten"


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Kris, Reriwi en 38 bezoekers