Zadel..... Vreselijk voor je paard??!

Moderators: Dyonne, Apple, Coby, petraaken, SayaJones, A_nouk, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Laura

Berichten: 8338
Geregistreerd: 20-02-01
Woonplaats: Midden van Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-04-01 15:30

Ik hoorde van mijn oom die naar iets over endurance geweest was, dat er een bedrijf in Duitsland is dat is gespecialiseerd is in het meten van de druk van je zadel. Op die manier, kunnen ze via de computer zien waar de drukpunten zitten en hoe de druk verdeeld wordt. Het blijkt dus dat 80% van de zadels echt heel slecht uit die test kwamen... Een enduranceruiter waarmee hij sprak zei dat ze die test dus had laten doen en haar zadel ook voor geen meter bleek te liggen. Ze heeft toen eentje laten maken volgens die proncipes met een soort luchtkussens ofzo, die dus helemaal met de computer getest was voor haar paard. Wat vinden jullie daarvan? Ik schrok erg van die resultaten. Ik zag dat jullie hier op zoek waren naar zadels waarin je het lekkerst kan zitten.. maar hoe zullen die zadels liggen op je paard??
Hieronder een grafiekje van een getest zadel:
Afbeelding Het rode gedeelte daar is de druk het grootst. Heel erg ongelijk verdeeld dus!! Met zo'n zadel rijd je je paard dus naar de klote. Ik ben hier erg bang door geworden... De aanwijzingen van een slecht zadel volgens die site (http://www.wayoutwest.de) zie ik niet bij Iwaldo... maar als een prof. enduranceruiter dat ook niet gemerkt heeft...
De zadels op die site gaat uit van een zo groot mogelijke drukverdeling en zijn dus breder dan normale zadels. Misschien dat ik maar eens ga informeren....


Cowgirl

Berichten: 20854
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Vulcan

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-01 15:55

ik heb die test wel eens gezien ja. Ik neem aan dat er een ruiter in het zadel zit als de test wordt gedaan, Maar zit de ruiter dan ook daadwerkelijk goed recht??
Eigenlijk is het wel te geloven dat 80% van de zadels niet goed past.het zijn in principe standaard zadels die de zadelpasser vaak mee heeft.
We zouden inderdaad goed doen om met meetapparatuur te gaan testen of zo'n zadel werkelijk goed past. Mooier is nog een zadel op maat maken met behulp van deze technologie. Elke paardenrug is immers anders

http://www.skiathos-cats.org/
De katten van Skiathos staan op straat! Wij willen een nieuwe opvang realiseren en kunnen alle hulp gebruiken. Wil je ons ook helpen? https://www.youcaring.com/skiathoscatwe ... on-1022903

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-01 19:35

Niks nieuws. Daarom moet je een zadel ook aan laten meten door iemand die weet waar 'ie 't over heeft, en niet alleen kijken waar je eigen koninklijke kont het lekkerst in zit!

Sonja.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-04-01 06:14

Ik heb ook een keer zo'n test gezien. In een duits paardenblad. Toen hadden ze zadels met en zonder gelpad getest en daaruit bleek dat sommige zadels juist slechter gingen zitten zonder gelpad. Daar schrok ik wel van want ik dacht dat een gelpad sowiesoogeen kwaad kon.

orri

Berichten: 20941
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: "the world is my playground"

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-04-01 08:41

Party!! Ik had er ook een gelpad onder en daardoor kreeg hij dus juist last, zonder juist geen .... bleek heel duidelijk uit de BioScan, gelukkig niet zo dat hij daar vast ging zitten. Party!! Mijn huidige zadel past namelijk wel op zijn rug maar niet onder mijn kont... 1 cm verschil met de nieuwe maat! Party!!

Victorian Elegance Webshop
Dependance van Ratcity's Shelter locatie Almere
DeviantArt voor mijn doodles!

Lisette

Berichten: 2676
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Veldhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-04-01 09:57

Ik heb dus pas geleden een nieuw zadel gekocht. Nr 1 komt bij mij dat hij heel goed op zijn rug moet liggen en dat ik lekker zit is een minieme 2e plaats. De eigenaar van de ruitersportzaak had 4 zadels meegenomen 1tje die we eigenlijk niet gevraagd hadden (veel te duur) maar wat bleek deze paste wel het mooist op zijn rug en zat nog super ook nog. Toen mijn moeder aanbood de helft te betalen hebben we hem gekocht en je ziet ook als je het zadel eraf haalt geen drukplekken!!!! Supertoch voor hem en voor mij!!!!

orri

Berichten: 20941
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: "the world is my playground"

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-04-01 22:19

Hier zit een zadelmaker die in bestaande zadels de kussens vervangt door Flair-systeem (met lucht dus).
Lachen

Victorian Elegance Webshop
Dependance van Ratcity's Shelter locatie Almere
DeviantArt voor mijn doodles!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-04-01 23:32

helaas, ik geloof ook al niet in het luchtsysteem.

Spirit

Berichten: 27463
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-01 07:41

Hebben jullie een tijdje geleden ook in de Bit gelezen over dat nieuwe soort kunstof zadel? Daar had een vrouw dat uitgevonden, met open stijgbeugels enz dat je bv niet met je voet erin kan blijven hangen en je voet daarin met een klikding wordt vastgezet en losschiet wanneer je eraf valt ofzo. In een Bit van dit jaar (jaa van dit jaar *LOL*) stond een interview met haar en vanalles over dat zadel. Wie heeft dat gelezen? En wat vonden jullie daarvan dan?

You mustn't be afraid to dream a little bigger, darling.

Riëtte

Berichten: 5201
Geregistreerd: 26-02-01
Woonplaats: Bovensmilde

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-01 08:37

Ik heb het inderdaad gelezen, en heb ook gemaild met Marit de Haas (de ontwerpster). Helaas is het zadel nog niet te verkrijgen (ik wou het namelijk graag eens uitproberen), maar haar verwachting was dat het met een jaartje (nu dus iets korter) in de winkel zou liggen voor 1000-1500,=!!

Ineke2

Berichten: 22218
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-01 09:36

ik heb dat gelezen, en ik ben erg nieuwsgierig naar dat zadel...

Spoiler:
nieuwsgierig aagje ;)
[o]

Spirit

Berichten: 27463
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-01 10:24

Jah ik ook wel hoor! Maarjah, kep geen paard dus heb er ook niks aan.. Scheve mond\

You mustn't be afraid to dream a little bigger, darling.

Not me!
Berichten: 2
Geregistreerd: 28-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-04-01 11:57

Ik heb dat ook gelezen ja,
en ik moet zeggen ik ben ook ff aan mijn eigen zadel gaan twijfelen.
Het klonk ook wel geloof waardig wat er in dat artikel stond, vind ik dan he.
maar over die druk verdeling, iedereen wil volgens mij wel een zadel dat goed past, maar als je t zelf niet kunt betalen heb je er nog weinig aan.

carola

Berichten: 8112
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-04-01 12:15

Tja... Dan moet je geen paarden nemen als je er niet goed genoeg voor kan zorgen. Het is nou eenmaal een dure hobby... En het hoeft ook niet erg duur te zijn hoor, om iets passends te vinden!

Sandra_H

Berichten: 1654
Geregistreerd: 14-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-04-01 14:42

Zelf ben ik momenteel ook nogal met zadels bezig (in m'n hoofd dan, hihi)ik heb een veelzijdigheidszadel wat goed past op Sam, en een westernzadel wat voor mij heerlijk was maar voor Sam te groot. Omdat ik door wil met westernrijden ben ik dus aan het sparen voor een goed passend zadel. Nou zit ik in dat veelzijdigheidszadel helemaal niet zo lekker, ik heb 3 keer met m'n westernzadel gereden en ben meteen goed verwend. Nu heb ik gister voor het eerst zonder zadel gereden. Ik heb Sam nog niet zo lang (anderhalve maand), had voorheen ook eigenlijk nooit echt zonder zadel gereden en eigenlijk bevalt dat me wel. Nu vraag ik me dus af, zomaar een hersenspinseltje, of het voor een paard wel zo fijn is om regelmatig zonder zadel gereden te worden. Iemand een ideetje? Zou ik hem -als ik het dus vaak ga doen- daarmee op een verkeerde manier belasten of is het juist wel lekker voor 'm?
groetjes, Sandra

Nathalie

Berichten: 28284
Geregistreerd: 11-01-01
Woonplaats: Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-04-01 14:43

Volgens mij is het niet goed op regelmatig zonder zadel te rijden, maar 1 keer in de week ofzo kan volgens mij geen kwaad.

carola

Berichten: 8112
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-04-01 15:03

Zonder zadel rijden kan heel erg goed zijn, zowel voor je paard als voor jezelf.
Je krijgt er zelf een hele goede zit van en je leert je paard echt heel erg goed aanvoelen. Je krijgt veel meer evenwicht en je kan de bewegingen van je paard veel meer voorspellen.
Voor je paard is het natuurlijk heel fijn dat jij een goede zit hebt!!! Zolang je niet gaat bonken in de draf en ik de galop, maar lekker blijft meebewegen met je paard, kan het helemaal geen kwaad voor je paard.
En jij had toch best een stevig paardje toch??? Dan is het helemaal geen probleem, die rug is dan sterk genoeg. Als je nou een 3 jarig arabiertje hebt, die bekent staan om een minder sterke rug, dan zou ik het niet te vaak doen.
Maar in principe kun je dus nooit te vaak zonder zadel rijden!!! Het is alleen maar goed, en ik doe het zelf ook regelmatig.

Nathalie

Berichten: 28284
Geregistreerd: 11-01-01
Woonplaats: Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-04-01 15:04

oh.. ik had altijd geleert dat vaak zonder zadel rijden slecht was Verward

Sandra_H

Berichten: 1654
Geregistreerd: 14-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-04-01 17:07

De grootste reden dat ik vaker zonder zadel wil gaan rijden is inderdaad -behalve dat ik het leuk vind- om m'n zit/gevoel/evenwicht te verbeteren. Ik heb een tinker, niet bepaald een ielig paardje inderdaad Knipoog En ik bonk ook niet alle kanten op (zo erg is het nou ook weer niet met me Knipoog ) dus ik kan gewoon lekker zonder zadel gaan rijden.
groetjes, sandra

Nathalie

Berichten: 28284
Geregistreerd: 11-01-01
Woonplaats: Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-04-01 17:09

met een tinker komt het vast wel goed Party!! Lovers

HeleenH
Berichten: 78
Geregistreerd: 16-04-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-01 09:45

Een van mijn Yslanders rijd ik ook het liefst zonder zadel. Met zadel heb ik het gevoel dat het zadel mij in mijn gevoel met het paard belemmerd en hij is dan ook eerder gespannen. Als ik zonder rijd doe ik dezelfde oefenen (tolt oefenen) en gaat het veel lekkerder. Ik heb dan het gevoel dat ik in hem zit en dus veel eerder kan reageren. Omdat ik dus eerder merk wat er gaat gebeuren. In de bochten raak ik mijn evenwicht nog wel eens kwijt en hij gaat dan uitzichzelf of rustigers draven of hij gaat in stap over. Soms als ik door wil blijven draven om het te leren moet ik wel even doordouwen, want hij "denkt" dan dat ik het niet kan. Is wel grappig. Het zadel van mijn andere paard past hem wel, maar ik vind het op hem niet lekker zitten. Plus dat ik hem altijd al veel zonder zadel reed.

Rhys

Berichten: 6317
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-01 12:29

Vroeger op de pony's reed ik wel vaak zonder zadel, maar bij mijn Amiga hoef ik echt niet zonder aan te komen...die heeft zo'n gevoelige rug dat dat echt niet ontspannen is, voor ons allebei niet.
Ik heb gelukkig nu wel een goed zadel.

Margje

Berichten: 2534
Geregistreerd: 26-04-01
Woonplaats: Etten

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-01 19:54

Equestor maakt zadels die zo geod mogelijk voor de ru van het paard zijn, staat in Bit53 van...1999 heb ik ook, bevalt goed!

rogier
Berichten: 10
Geregistreerd: 28-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-01 20:05

Het heeft naar mijn mening alles te maken met de juiste pasvorm van het zadel. Helaas komt het nog vaak voor dat paarden een zadel hebben dat niet goed past. Een zadel is een duur product, het is net als met schoenen, je moet de juiste maat dragen wil je er lekker op kunnen lopen. Net als met schoenen slijten zadels ook, laat je zadel dus op tijd bij vullen zodat het in de juiste vorm blijft.

Een goede leverancier komt wanneer je een zadel gaat kopen bij je langs, of jij met je paard bij hem, en laat verschillende merken zadels passen. Het gaat niet om het merk, maar om de pasvorm.

Laat je goed informeren.

Groeten,

Rogier, http://www.ruitersportzaak.nl , http://www.paardenexpert.nl Party!! Party!! Party!! Party!!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-01 00:16

Rogier, zin om een nieuwe Barnsby Raven aan te meten in Amsterdam??


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: HiFive5, I_hate_rhino en 23 bezoekers