Een merrie of quarter hengst?

Moderators: SayaJones, Apple, Neonlight, C_arola

 
 
XoNo

Berichten: 21435
Geregistreerd: 28-12-01
Woonplaats: Assen

Een merrie of quarter hengst?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-01-02 15:43

Hallo mensjes,

Ik ga dus ergens in juni een paardje kopen, het liefst van een jaar of 2½ à 3 zodat ik hem of haar zelf in kan rijden e.d. Het wordt beslist een Quarter omdat dat ras gewoon mijn voorkeur heeft.
Dilemma: ik weet nu niet of ik een merrie of een hengst zal kopen. Ik zou graag een hengst willen omdat hengsten veel steviger en mooier gebouwd zijn en naar mijn mening meer uitstraling hebben (das natuurlijk mijn mening hè? Knipoog )

Wat wil ik ermee gaan doen? Ik ga dus op zoek naar een all-round paard waar ik western mee ga rijden. Ik ben van plan er wedstrijden mee te gaan rijden en op den duur mee te gaan fokken. Ik wil namelijk na mijn (ellenlange) schooltijd mijn eigen stallen op gaan zetten en gaan fokken met het Quarter Horse.

Maarrr wat zouden jullie doen? Zouden jullie een hengst of een merrie kopen? Aangezien ik er later mee wil gaan fokken, moet het, indien ik een mannelijk paardje koop, een hengst blijven.

Misschien spelen mijn vaardigheden ook een rol, en zal daarom even kort beschrijven wat ik in mijn mars heb. Ik rijd behoorlijk goed, dat vind niet alleen ik (haha geen kapsones ofzo), maar ook anderen. Ik rijd doorgaans Arabieren maar die zijn naar mijn mening iets te pittig om zelf te houden. Arabieren zijn prachtige paarden om mee te rijden. Helaas moet ik die mening over Arabiertjes baseren op het gedrag van 3 Arabieren, dus in principe telt dat niet helemaal.
Ik rijd overigens bijna 11 jaar, eerst 10 jaar dressuur en vervolgens 1 jaar western.

Ik heb ff een polletje toegevoegd. Als je die in zou willen vullen, graag Haha!

Alvast bedankt voor jullie reacties.

From the looks of this place, my ass has got a lot of catching up to do.
http://www.crperformancehorses.nl


Maaike

Berichten: 11577
Geregistreerd: 12-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-02 16:15

als je echt wilt gaan fokken zou ik als ik jou was eerder een merrie nemen. daar fok je makkelijker mee dan met een hengst, want voor een hengst moet je merries vinden en die zijn moeilijker te vinden dan een goede hengst voor je eigen merrie.
mijn mening hoor. Dat dus wat het fokken betreft

wat rijden betreft lijkt het me niet veel uitmaken, een hengst heeft natuurlijk wel wat extra dat moet ik toegeven. ik val zelf namelijk ook meer op hengsten.
succes met je keuze

Je hoeft niet meteen een vlinder te zijn
Obsession SL (v. Orbaldo II) mijn grote trots :+:

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-02 16:35

Er zijn in Nederland al heel veel Quarter Hengsten. Ik zou bijna zeggen: te veel. Als je ziet dat sommige hengsten, ondanks de goede marketing en de goede prestaties die ze in de westersport leveren, maar 2 of 3 merries per jaar aangeboden krijgen, dan loont het echt nauwelijks de moeite om een hengst te promoten voor de fok. Het kost echt handen vol met geld, en dat krijg je er niet uit. Je legt er eerder nog op toe. Tel daar het feit mee op dat je met een hengst moet weten om te gaan, en de nodige faciliteiten moet hebben om een hengst te kunnen houden (ook als je je eigen stalletje hebt) zou ik voor een merrie kiezen.

Je suis Charlie.

Ethelate

Berichten: 19889
Geregistreerd: 02-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-02 18:22

ik vind zelf een hengst meer uitstraling hebben! *MOOI!* (toscar is tot zijn 3e hengst geweest en nog veel uitstraling... heel kijkerig naar merries!)
En met merries heb je weer dat hengstige...

Maar qua fokken betreft is een merrie gunstiger! Maar ja wat stel je als belangrijkste?
Ik zou als ik jouw was gewoon op zoek gaan naar een leuke quarter en als je een leuke vind zie je wel of het een hengst of merrie is!
*misschien een beetje vage uitleg*

Succes

Sommige ezels kunnen enkel over paarden praten

vikki

Berichten: 14252
Geregistreerd: 21-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-02 19:23

Ik zou voor een merrie kiezen...er is al een aardig groot aanbod in quarterhengsten en om die succesvol te gebruiken als dekhengst moet je denk ik toch wel een beetje naam hebben e.d....en met een merrie kan je leuk ieder jaar een mooie hengst uit zoeken die bij de merrie past en dan afwachten wat er uit komt...veel spannender ook. Haha! En tsja...ik heb dus zelf een arabiertje waar ik fantastisch mee uit de voeten kan, maar aan een hengst waag ik me toch liever niet, ook geen quarter hengst en al helemaal niet als er ook nog mee gedekt wordt...brrr...maar dat is mijn persoonlijke mening. Lachen Enne...even off-topic...ik heb leren rijden op een arabier ruin en vervolgens weer iets beter leren rijden op mijn eigen arabier merrie...ik heb een keer met 3 ruiters (allen met veel meer ervaring dan ik zelf!!!) op quarters een buitenritje gemaakt en 2 van de quarters helemaal over de zeik...en het arabje met een pure beginner op haar rug bleef super braaf en rustig Haha! Dus het kan ook anders hoor... Knipoog Maar goed, als ik jou was (ben ik alleen niet...) zou ik denk ik gaan zoeken naar een leuke quarter merrie...iig vast heel veel succes!

XoNo

Berichten: 21435
Geregistreerd: 28-12-01
Woonplaats: Assen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-01-02 22:45

Ik ben nog niet zo oud en zit ook nog op school, maar wil na mijn school mijn eigen stallen op gaan zetten. En nu niet meteen beginnen met het feit dat iedereen dat wil, want ik ben anders *LOL*

Ik weet dat je ook met merries kunt fokken, maar het zit zo. Ik wil tegen de tijd dat ik mijn eigen stallen heb (of eventueel eerst thuis een paar paarden kwijt kan), een Quarter merrie erbij kopen, en mijn hengst dan voor eigen fok gebruik. Niet om aan te bieden, want inderdaad er zijn heel veel Quarter hengsten die worden aangeboden voor de fok.

Ik zal voorlopig mijn paard op een manege moeten zetten. Ze maken hier hoogstwaarschijnlijk niet zo'n probleem van omdat ze wel meer hengsten hebben, dus dat gaat waarschijnlijk wel goed.

Wat Ethalate zei, kan ik begrijpen. Ook mijn ouders (die de boel zullen gaan bekostigen (lief...ouders *LOL* zeggen dat je beter voor een paardje kunt gaan kijken en gewoon dan bepaalt of je het een goed en leuk paardje vindt, ongeacht het nou een hengst of een merrie is.

Maar toch blijft mijn voorkeur uitgaan naar een hengst. Ik heb niet veel ervaring met Quarter hengsten, alleen met een paar Trakhener hengstjes (jaarlingen). Dus ik weet al helemaal niet in hoeverre zij verschillen van kwarter merries. Nu is dat natuurlijk per paard anders, maar ik bedoel dus in het algemeen. Snappie? Iemand wel ervaring met merries en hengsten en wat het verschil in gedrag ongeveer is?

From the looks of this place, my ass has got a lot of catching up to do.
http://www.crperformancehorses.nl

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-02 23:03

Ik zal mijn mond houden over het feit dat je toekomstdroom een eigen fokstal is. Als je iets heel erg wilt, dan is het namelijk haalbaar.

Wat betreft je vraag: Iemand wel ervaring met merries en hengsten en wat het verschil in gedrag ongeveer is?

Kijk even op deze topic.

http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php ... highlight=

En als je het verschil in gedrag tussen een merrie en een hengst niet weet, dan zou ik zeker niet aan een hengst beginnen. Jouw ervaring met jaarlinghengsten is absoluut niet relevant.

Je zegt dat je een hengst alleen maar voor je eigen fok wilt gebruiken. Denk je dat je de fokproducten uit jouw privehengst en je merries voor een kostendekkende prijs kunt verkopen? Een Quarter is een duur ras. Als iemand tegen de 10.000 fl (hoeveel is dat in Euro??? Verward ) voor een veulen neer moet tellen, en dat kosten de goedkoopste veulens tegenwoordig toch wel, en hij kan kiezen tussen een veulen van Tabasco Tari en Mr. Noname, dan kiest hij voor een veulen van een hengst die naam heeft gemaakt ( in dit geval Tabasco) en niet voor een veulen van jouw hengst. Of je moet hem op een gegeven moment voor 3000,- van de hand doen. Maar dan denk ik niet dat jouw fokstal een lang leven beschoren is.

Voordat je lukraak een ras uitzoekt waar je mee wilt gaan fokken zou ik eerst eens even goed kijken wat dat ras inhoudt. Niet alle Quarters zijn koelbloedig. Niet alle Arabieren zijn hittepetitten.

Als je ergens mee wilt beginnen zou ik je een goede (met nadruk op GOEDE) en gezonde merrie met een goede stamboom willen aanraden. Zoek er een leuke hengst bij, en begin ermee een veulentje te fokken. Als je de fokproducten van bewezen hengsten voor een kostendekkende prijs van de hand kunt doen, kun je met een paar jaar erover denken om een hengst aan te schaffen. Leuker is natuurlijk als een van je eigen fokprodukten jouw dekhengst gaat worden.

Opvoeding van een hengst is heel erg moeilijk. De baas te blijven over zo'n hengst is nog veel moeilijker. Een hengst handelbaar te houden als hij gedekt heeft is een kwestie voor professionals.

Je suis Charlie.

XoNo

Berichten: 21435
Geregistreerd: 28-12-01
Woonplaats: Assen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-01-02 23:14

Onderschat die jaarling hengsten zeker niet hoor! Dat waren monstertjes! Maargoed, ik kan me voorstellen dat mijn ervaring met die hengsten niet relevant is.

Ook ben ik ervan bewust dat niet alle quarters cool zijn, en niet alle arabieren hittepetitten. Toch verwonder ik me over het feit dat in elke discussie het woord arabier minstens 10 keer valt, want daar gaat het tenslotte totaal niet om, wel?

Ik heb overigens niet gezegd dat ik totaal geen ervaring heb met quarter hengsten, want dat heb ik dus wel. Dit waren maar twee hengstjen dus om daar nou een mening om te baseren is ongepast denk ik.

Die stallen die ik wil gaan opbouwen bestaat uiteraard niet alleen uit 2 paarden waar ik mee wil gaan fokken. En mijn paard wordt absoluut geen noname aangezien ik er ook wedstrijden mee wil gaan rijden. Of dat ook daadwerkelijk iets succesvols wordt, is nog te bezien. Tabasco Tari is overigens ook begonnen als een Mr. Noname, nietwaar?

Maar ik begrijp jullie goede bedoelingen en ben dus inderdaad aan het denken aan een goede merrie. Ik begrijp wat jullie bedoelen over het feit om er een goede hengst BIJ te zoeken e.d. Wellicht is het wel gewoon een opvlieging aangezien is prachtig mooie gespierde volle hengsten heb zien lopen op de NK Quarter Horses in Wanroij Kwijl

From the looks of this place, my ass has got a lot of catching up to do.
http://www.crperformancehorses.nl

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-01-02 01:21

XoNo schreef:
Die stallen die ik wil gaan opbouwen bestaat uiteraard niet alleen uit 2 paarden waar ik mee wil gaan fokken. En mijn paard wordt absoluut geen noname aangezien ik er ook wedstrijden mee wil gaan rijden. Of dat ook daadwerkelijk iets succesvols wordt, is nog te bezien. Tabasco Tari is overigens ook begonnen als een Mr. Noname, nietwaar?


Dit klinkt heel anders als wat je voorheen zei:

" Ik weet dat je ook met merries kunt fokken, maar het zit zo. Ik wil tegen de tijd dat ik mijn eigen stallen heb (of eventueel eerst thuis een paar paarden kwijt kan), een Quarter merrie erbij kopen, en mijn hengst dan voor eigen fok gebruik. Niet om aan te bieden, want inderdaad er zijn heel veel Quarter hengsten die worden aangeboden voor de fok. "
En voordat je zelf een paard naar het niveau van Tabasco hebt toegereden (als het je al gaat lukken) gaat er nog heel veel water door de Rijn. Om als eerste paardje nu een hengst te kopen vind ik een heel groot risico...

Je suis Charlie.

Margee

Berichten: 5304
Geregistreerd: 19-08-01
Woonplaats: Kortenhoef

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-01-02 08:19

In eerste instantie dacht ik dat je eigenlijk je keus al bepaald had, een hengst dus. Het lijkt mij ook verstandiger met een merrie te beginnen, je kunt zelf gaan fokken en zo ervaring en contacten (ook erg belangrijk) opdoen. Mocht er een superhengstje geboren worden, zou je die eventueel aan kunnen houden en zo uitbreiden. Je kunt later altijd meerdere merries aanschaffen en door bekende (gevraagde) hengsten laten dekken.
Het werd al eerder genoemd, in Nederland zijn veel goede hengsten, maar daar kun je vaak je brood niet mee verdienen (laat staan je voer). Veel worden er al geruind voor de verkoop omdat er geen markt voor is, jammer maar realiteit.
En dat je verliefd ben geworden op een hengst die je in een wedstrijd hebt zien lopen, kan ik me voorstellen. Dat gebeurt mij ook regelmatig Lovers

wennie

Berichten: 2758
Geregistreerd: 14-10-01
Woonplaats: Hilversum

Een merrie of quarter hengst?

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-01-02 17:19

XoNo schreef:

Wat wil ik ermee gaan doen? Ik ga dus op zoek naar een all-round paard waar ik western mee ga rijden. Ik ben van plan er wedstrijden mee te gaan rijden en op den duur mee te gaan fokken.


En wat voor all-round paard had je dan in gedachte?
Zo ver ik weet is een paard dat voor barrelraces is gefokt wel even iets anders dan een pleasure gefokt paard. Ik zou erg graag een all-round western paard willen zien, want ik ben er dus nog nooit een tegen gekomen.

En als ik jou was zou ik gewoon een merrie nemen. Die spieren kun je er ook op trainen.

17 mensen vinden dit leuk

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-01-02 19:03

Aangezien er hier niet zoveel Barrelraces gehouden worden zal dat nog wel meevallen. Voor de rest is het mogelijk om ieder paard in iedere categorie te starten en er redelijk mee te eindigen. Maar ik ben het met Wennie eens, wil je ergens in uitblinken zul je je moeten specialiseren. Liever één ding goed doen dan alles half...
Laatst bijgewerkt door Cassidy op 07-01-02 00:07, in het totaal 1 keer bewerkt

Je suis Charlie.

XoNo

Berichten: 21435
Geregistreerd: 28-12-01
Woonplaats: Assen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-01-02 21:16

Ja dat snap ik. Maar in principe, als je een goed paard koopt en goed traint, moet hij in alle onderdelen mee kunnen lopen en daarbij ook nog een beetje resultaten behalen, nietwaar?

Natuurlijk vind je niet gauw een paard dat in alle onderdelen uitblinkt, maar je begrijpt wat ik bedoel.

From the looks of this place, my ass has got a lot of catching up to do.
http://www.crperformancehorses.nl

Jan_324
Berichten: 6933
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-01-02 22:09

Koop ajb in godsnaam GEEN hengst. Ik heb gisteren die gevolgen gezien en hoe lastig een hengst is op wedstrijden en bij de kliniek. Ik heb er een verbrande hand aan over gehouden. Op zich zijn sommige heel braaf maar als ze hengst zijn en zich hengst voelen kunnen ze voor gevaarlijke situaties zorgen die handenvol geld kunnen kosten!

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-01-02 23:32

Ik heb je een PB-tje gestuurd.

Je suis Charlie.

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-02 00:05

XoNo schreef:
Ja dat snap ik. Maar in principe, als je een goed paard koopt en goed traint, moet hij in alle onderdelen mee kunnen lopen en daarbij ook nog een beetje resultaten behalen, nietwaar?

Natuurlijk vind je niet gauw een paard dat in alle onderdelen uitblinkt, maar je begrijpt wat ik bedoel.


Wat vind jij een beetje resultaten behalen? Ergens in de middenmoot belanden ? Ben jij tevreden met een 10de plaats? Is geen reclame voor je toekostige stal hoor.

Je moet niet vergeten dat het exterieur van een pleasure of hunterpaard heel anders is dan van een reiner. Afgezien van de verschillende eisen die er gesteld worden aan manier van trainen en bewegen van de paarden zul je alleen al door de bouw van het betreffende paard tegen grenzen aanlopen. Helemaal als je tegen specialisten gaat starten zul je altijd ver in de middenmoot belanden. Je paard in alle disciplines starten resulteerd op de lange duur in een zuur en overtraint paard, en niet meer, zoals in het verleden, in een allround kampioenschap.

Je suis Charlie.

XoNo

Berichten: 21435
Geregistreerd: 28-12-01
Woonplaats: Assen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-01-02 01:23

Steef schreef:
Koop ajb in godsnaam
GEEN
hengst. Ik heb gisteren die gevolgen gezien en hoe lastig een hengst is op wedstrijden en bij de kliniek. Ik heb er een verbrande hand aan over gehouden. Op zich zijn sommige heel braaf maar als ze hengst zijn en zich hengst voelen kunnen ze voor gevaarlijke situaties zorgen die handenvol geld kunnen kosten!


Dat kan allemaal best Steef, maar ik koop natuurlijk niet een merrie alleen omdat jij een slechte ervaring met hengsten hebt natuurlijk Knipoog Haha!

En ja, hengstige hengsten (om ze zo maar even te noemen) zijn wat gevaarlijker dan andere hengsten, maar ja...je leert er mee om gaan, of niet natuurlijk Frusty

From the looks of this place, my ass has got a lot of catching up to do.
http://www.crperformancehorses.nl

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-02 11:44

XoNo"]
[quote="Steef schreef:
Koop ajb in godsnaam
GEEN
hengst. Ik heb gisteren die gevolgen gezien en hoe lastig een hengst is op wedstrijden en bij de kliniek. Ik heb er een verbrande hand aan over gehouden. Op zich zijn sommige heel braaf maar als ze hengst zijn en zich hengst voelen kunnen ze voor gevaarlijke situaties zorgen die handenvol geld kunnen kosten!


Dat kan allemaal best Steef, maar ik koop natuurlijk niet een merrie alleen omdat jij een slechte ervaring met hengsten hebt natuurlijk Knipoog Haha!

En ja, hengstige hengsten (om ze zo maar even te noemen) zijn wat gevaarlijker dan andere hengsten, maar ja...je leert er mee om gaan, of niet natuurlijk Frusty
[/quote]

Het zal allemaal van het character van de hengst afhangen, en van jouw lef. Maar het probleem is dat jij onmogelijk degene kan zijn die alleen met het paard zal kunnen omgaan. En als dat wel zo is, als niemand meer bij hem in de buurt hoeft te komen, als hij geen voer meer krijgt of niet meer wordt uitgemest, als je niet meer met hem in de buurt kunt komen van een ander paard, dan heb je een probleem. Je kunt dan wel heel eigenwijs zeggen: dan doe ik alles toch zelf, en dat zal met voeren en mesten tot op een bepaalde hoogte ook wel gaan, maar wat doe je als je eens niet kunt? Als je met een gebroken been zit, of op vakantie wilt? Waar zet je hem neer? In het begin op een stal. Niet iedere stal is gedient van een hengst. Op een stal zal er altijd wel eens een ander paard in de rijbaan zijn. Het is gewoon niet haalbaar.

Als jij met een dominante hengst eerst moet leren om te gaan ben je je positie van leider in jullie kudde van twee al kwijt. Bedenk wel dat het houden van een hengst een constant gevecht is om het leiderschap. En de positie van leiderschap te behalen over een veulen of jaarling is al moeilijk genoeg. Als een volwassen hengst eenmaal doorheeft dat hij 400, 500 of 600 kilo in de strijd kan gooien, dan ben jij niet meer zo één-twee- drie de baas over hem. En als je de baas al over hem wordt, moet je soms zo hardhandig optreden dan een buitenstaander dit al gauw dierenmishandeling vindt. Je krijgt heel snel een naam van ruw zijn in omgang met de paarden. Nu moet je tot op zekere hoogt schijt hebben aan wat een ander over je denkt. Maar wil dit dan zelf ook? Alleen maar met een bit in met je paard kunnen lopen. Voortdurend de zweep erbij. Je niet durven om te draaien omdat je bang moet zijn voor een aanval van achteren? Regelmatig zijn navel kunnen bestuderen omdat hij loopt te steigeren en met zijn voorbenen naar je uithaalt?

Dit zijn allemaal "worst-case-scenario's " en een heleboel van die dominantieproblemen zijn tot op zekere hoogte te verhelpen als je een hengst dan laat ruinen. Maar waarom dan het probleem opzoeken en er niet meteen een ruin van maken?

Je suis Charlie.

Jan_324
Berichten: 6933
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-02 13:51

Op mijn werk hebben we ook hengsten en ik heb er echt niet alleen slechte ervaringen mee maar ik ken ook de andere kant van het verhaal en dat is dat hengsten onzettend lastig en vooral ook ontzettend gevaarlijk zijn. Met een merrie kun je ook fokken, met een hengst minder direct. Je moet echt stevig in je schoenen staan wil je een hengst hebben en houden. Ik vind het LEVENSGEVAARLIJK als amateurs met hengsten gaan spelen. Een lastige merrie is vervelend maar een lastige hengst kun je gewoon nix mee als ze echt lastig worden. En als het dan fout gaat kan het je handen vol geld gaan kosten.

vikki

Berichten: 14252
Geregistreerd: 21-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-02 17:54

Tsja, dan zal ik ook nog maar even iets zeggen...als je arabieren al te wild of te pittig vindt om te rijden dan denk ik dat jij zeker geen dekhengst moet rijden!!! Niet banketstaaf bedoeld, maar het kan levensgevaarlijk zijn als je niet goed weet wat je doet en stevig in je schoenen staat...het lijtk wel erg leuk, maar ik kan je ook het verhaal vertellen van een meisje dat een hengst had en ze ging met hem in de bak rijden waar op dat moment een meisje op een hengstige merrie reed...tsja, toen bleek dus dat ze geen overwicht had op de hengst want die hengst is dus op die merrie gesprongen en het meisje dat op de merrie zat zit dus voor de rest van haar leven in een rolstoel. Het lijkt me dat je zoiets niet op je geweten wil hebben toch...dus voor je zelf een hengst koopt zou ik dan toch eens kijken of je daar wel verantwoord mee om kan gaan...en dan vind ik dat er ook nog een heel wezelijk verschil zit tussen een hengst die ook dekt en en een hengst die dat niet doet...en of je er mee om kan gaan kan je niet beslissen na een enkele en/of korte ervaring met hengsten...overigens ben ik ook van mening dat je als eerste paard (bijna) altijd het best eerst een merrie of ruin kan nemen omdat je in de praktijk dan pas echt begint te leren...

XoNo

Berichten: 21435
Geregistreerd: 28-12-01
Woonplaats: Assen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-01-02 20:10

Ik heb paarden verzorgd alsof het mijn eigen paarden waren. Gevoed, gereden, wondjes verzorgd enzovoorts. Dus over de praktijk van een eigen paard heb ik genoeg ervaring. Maargoed, Vikki, ik heb niet gezegd dat ik Arabieren te pittig vind om te rijden. Ik heb gezegd dat ik de doorsnee arabier te pittig vindt om zelf te houden. Ik rijd 2 keer per week op een manege, en rijd elke keer op een arabier, en dat gaat prima. Ik heb ze zeer goed onder controle. Maar bepaalde Arabieren blijven tot het uiterste gaan en je uit proberen en dat gaat op een zeker moment wellicht uit de keel hangen. Bovendien wil ik western gaan rijden waar ik een quarter veel geschikter voor vind.

Ik snap wel dat jullie me allemaal een hengst uit mijn hoofd proberen te praten, maar misschien moet je niet altijd van het ergste uitgaan wat een hengst allemaal wel niet kan doen. Ergens ook weer wel omdat jouw hengst dan alleen maar kan meevallen. Ook allemaal hartstikke bedankt voor jullie mening en bijdrage, maar het lijkt er echt op dat jullie me een hengst uit mijn hoofd willen praten terwijl jullie in werkelijkheid niets weten over mijn kennen en kunnen!

Nog iets, omdat er één paard loopt te klootviolen worden gelijk alle hengsten over één kam geschoren. Dat is alles behalve eerlijk. Er zijn legioenen aan hengsten die braaf zijn en niet té dominant zijn. Je kunt een hengst ook het voordeel van de twijfel geven.

Dus waarschijnlijk begin ik met een merrie of ruin, ook omdat mijn ouders het prettiger vinden, na alle vreselijke verhalen over hengsten. Later wanneer ik genoeg geld en ruimte heb, koop ik wellicht wel een hengst.

Wat overigens ook heel frappant is, is dat er genoeg mensen op Bokt zijn met brave hengsten, en die ook niets positiefs over een hengst te melden hebben. Of zit ik nu verkeerd?

From the looks of this place, my ass has got a lot of catching up to do.
http://www.crperformancehorses.nl

Youko

Berichten: 2993
Geregistreerd: 29-01-01
Woonplaats: Hong Kong

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-02 20:31

Ja, ik heb ook een hengst, een Arabische hengst nog wel. Hij heeft ook gedekt (okay wel mislukt..) en zal volgend jaar weer voorgebracht worden op de hengstenkeuring.
We stonden eerst ook op een stal met merries, en ik reed dan ook met die merries in één bak. Ik had geen problemen ermee ( nou ja, hij heeft me geprobeerd af te gooien, maar dat lukte hem niet ). Als je stevig genoeg in je schoenen staat, eerlijk en niet bang aangelegd bent én de juiste begeleiding hebt, kan je het wellicht proberen. Avalon is ook mijn eerste paard, en met ons is het goed gekomen. Het hoeft natuurlijk niet altijd slecht af te lopen. Hengsten worden wel vaak afgeschilderd als monsters, dat je geen band mee kan krijgen enz. Dat is bij mij en Avalon totaal niet het geval.
Ik weet natuurlijk niet wat jij gewend bent, dus ga ik niet vertellen wat je niet of wel moet doen. Maar hengsten houden brengt gewoon veel risico's met zich mee. Ik heb het ooit gezegd, houdt pas een hengst als je hem een 'paardwaardige' bestaan kan bieden ( hiermee bedoel ik, weidegang, contact met andere dieren - niet afsluit van soortgenoten- enz. ).

Galactica Wadim X Gemini

vikki

Berichten: 14252
Geregistreerd: 21-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-02 20:32

Hihi...dan ken ik waarschijnlijk gewoon andere "doorsnee" arabieren dan jij... Knipoog Ik ken ze (gelukkig!) zelf niet anders dan als hele lieve en werklustige paardjes...misschien heb ik het wel getroffen dus... Haha! Maar goed, ik bedoelde het niet banketstaaf hoor, ik vind alleen dat je heel erg goed moet weten wat je doet wil je aan een dekhengst beginnen...ik rijd zelf ook western met mijn arabiertje en heb op stal gestaan bij een bekende westernruiter en daar heb ik toch wel gezien dat het echt niet altijd mee valt met een (quarter) dekhengst...en al helemaal niet als ik met mijn "hitsige" arabje in de bak was... Haha! Ik heb wel eens in de bak "moeten" blijven zodat hij (professioneel ruiter) die hengst even door zijn gekke gedrag heen kon rijden...en geloof me, dan zat ik toch niet meer relaxed op mijn paard maar met mijn voeten uit de beugels en mijn handen op de knop zodat ik er makkelijk af kon springen als hij me te dicht bij kwam...want ondanks het feit dat de ruiter dus op hoog niveau paarden rijdt en al jaren fokt en in het open wedstrijdcircuit mee draait nam de hengst toch af en toe even een flinke spurt richting mijn merrie! En je hebt gelijk, ik weet natuurlijk niet wat jouw ervaring is en hoe jij met hengsten om zou kunnen gaan, maar als je om advies vraagt dan kunnen we dat alleen geven op basis van onze eigen ervaringen en waarnemingen. Lachen Overigens is mijn persoonlijke mening ook heus niet gebaseerd op een enkele hengst, ik ben niet zo kortzichtig dat ik hengsten geen kans wil geven hoor. Knipoog Mijn mening is gebaseerd op meerdere "waarnemingen" zeg maar.

Maclee

Berichten: 850
Geregistreerd: 29-05-01

Een merrie of quarter hengst?

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-02 21:07

XoNo schreef:
Ik ben van plan er wedstrijden mee te gaan rijden en op den duur mee te gaan fokken.Ik weet niet hoe oud je nu bent maar een hengst op wedstrijden starten is alleen voor volwassenen weggelegd

Jan_324
Berichten: 6933
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-02 22:56

Ik zal mijn mond maar houden, voor sommige mensen geld: wie niet horen wilt moet voelen. Lips are sealed Lips are sealed Lips are sealed Lips are sealed Lips are sealed : x


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Plukje, thomas_bosco en 32 bezoekers