Ervaring met aankoop paard ongedaan maken

Moderators: SayaJones, Apple, Neonlight, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Jolande

Berichten: 1835
Geregistreerd: 05-04-01
Woonplaats: Dichtbij Eindhoven

Ervaring met aankoop paard ongedaan maken

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-10-04 19:52

Een vriendin van mij heeft tien dagen geleden een vierjarige ruin gekocht. Hij is helemaal klinisch en rontgenologisch goed gekeurd. Er is nog niet veel mee gedaan, hij is amper zadelmak. De afgelopen tien dagen is hij hoofdzakelijk opbouwend gelongeerd. Nu heeft hij echter ineens helemaal dik opgelopen pezen en heeft hij 'opstart problemen'. Het is allemaal niet echt ernstig, maar toch vertrouwd ze het niet en wil hem eigenlijk terug brengen naar de vorige eigenaar. Weet iemand hoe dit in zijn werk gaat als het om zo'n probleem gaat, of heeft hier ervaring mee? Alle info is welkom!


LindaT

Berichten: 134
Geregistreerd: 09-06-04
Woonplaats: Zeist

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-04 20:19

Dit soort zaken zijn altijd lastig, zeker als de vorige eigenaar niet mee wil werken.

In geval van een 'verborgen gebrek' is de eigenaar verplicht het dier terug te nemen, en kan hier eventueel via de (kanton)rechter toe gedwongen worden.
Een verborgen gebrek moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
De aandoening moet aanwezig zijn tijdens de koop. (En je moet dat kunnen bewijzen. Een paard dat luchtzuigt, kan dat gedrag theoretisch ontwikkeld hebben na de koop, en zie maar eens te bewijzen dat hij het daarvoor ook al deed...)
De aandoening moet verborgen zijn tijdens de koop. (Als je dus een paard koopt dat bij aankoop duidelijk ontzettend dikke benen heeft, kan je niet later teruggaan.)
De aandoening moet het paard minder geschikt maken voor het doel waarvoor het gekocht is. (Een pony dat als gezelschapsdier/weidemaatje gekocht is, en cornage blijkt te hebben heeft GEEN verborgen gebrek, omdat hij als weidemaatje prima kan functioneren).

Van wat ik van jouw beschrijving opmaak, sta je niet zo sterk in je schoenen als je er een rechtzaak van zou willen maken. Het is verstandiger om te proberen het met onderling overleg op te lossen. Als het hier om een handelaar gaat zou je bijvoorbeeld kunnen proberen het paard te ruilen.
Ik zou wel zo spoedig mogelijk melding doen bij de vorige eigenaar, omdat dit later van belang kan zijn, als je nog ergens aanspraak op zou willen maken.
En laat er eens een dierenarts naar kijken, misschien kan die een oorzaak vaststellen?

whatever will be, will be

LuvdaTossa

Berichten: 12894
Geregistreerd: 15-06-03
Woonplaats: Midden vh land

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-04 20:22

Zijn er vantevoren geen papieren gemaakt? Bij eventuele gebreken binnen een maand ruilen e.d.? Je moet een overeenkomst met elkaar tekenen.... anders kun je het wel op je buik schrijven!

LBLGypsyCobs

Berichten: 8128
Geregistreerd: 01-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-04 20:30

Ik denk dat je in dit geval toch niet zo sterk staat, omdat de keuringen allemaal goed waren.
De vorige eigenaar kan het heel makkelijk op overbelasting of iets dergelijks gooien, omdat het pas bij je vriendin is ontstaan.

gast981
Berichten: 18214
Geregistreerd: 13-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-04 21:30

Eerst maar eens even kijken waarom hij dat heeft. Kan zijn dat hij nu voer krijgt waar veel meer eiwit in zit, daar lopen de benen nog weleens van op.

kiana
Berichten: 1646
Geregistreerd: 29-06-04
Woonplaats: brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-04 21:36

ben het met Pipo eens..eerst maar kijken waar het vandaan komt.
Misschien een (te) zware bak , een paard wat nooit iets heeft gedaan ineens elke dag longeren lijkt mij ook niet echt goed. Pak hem eens om de dag.

Maar goed.heeft hij altijd dikke benen, of zijn ze na het longeren weer dun, is hij onregelmatig ?
Als je nl. de oorzaak weet, kan je dat aangeven bij de vorige eigenaar.
En misschien kan de vorige eigenaar je wel helpen....

Niet elke " oude" eigenaar is een boe-man.
Succes

nadezda

Berichten: 1849
Geregistreerd: 10-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-04 21:50

Als alle keuringen goed waren ben ik bang dat je weinig kans maakt.

Katja

Berichten: 40770
Geregistreerd: 29-04-02
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-04 23:02

Heeft ze het paard van een particulier of een handelaar?
In het laatste geval staat ze wel een stuk sterker.

Maar de eerste vraag is wat er met het paard aan de hand is. Dus eerst door een hele goede dierenarts na laten kijken en dan weer verder zien.

Buitenzorg

Berichten: 10818
Geregistreerd: 02-10-01
Woonplaats: Spijkenisse

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-04 23:14

Hij die eist bewijst binnnen het civiele recht, kortom bij een eventuele procedure bij het Kantongerecht moet je vriendin kunnen bewijzen dat het paard er al last van had voor en tijdens de koop/verkoop. Dit is heel erg moeilijk te bewijzen. Anderszijds, als dit een officiele handelaar is (dus ingeschreven bij KvK) dan treedt de garantiewet op consumentenkoop in werking. Deze is dan vooral bedoeld bij overlijden binnen 6 maanden na aankoop, hoe dat zit met blessures weet ik niet precies.

Succes!

Dag lieve Nick. Dankjewel voor jou. Dankjewel voor alles.
Vergeten zal ik je nooit, dag maatje... 15.05.2004 - 07.06.2010

Jolande

Berichten: 1835
Geregistreerd: 05-04-01
Woonplaats: Dichtbij Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-10-04 08:17

Alvast bedankt allemaal voor jullie antwoorden! Ik zal het allemaal aan haar doorgeven. Het voer is inderdaad zeker ook iets om mee te nemen. Ze heeft het paard van een particulier gekocht. Hij werd overigens niet daaglijks gelongeerd, ze is hem echt langzaam aan het opbouwen, niets overhaast.
Ze gaat in elk geval vandaag contact opnemen met de veearts die hem gekeurd heeft om te kijken wat die er van vind, voordat ze weer contact opneemt met de vorige eigenaar. Ben benieuwd hoe het afloopt.

Kitten
Berichten: 1717
Geregistreerd: 12-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-04 08:25

kiana schreef:
ben het met Pipo eens..eerst maar kijken waar het vandaan komt.
Misschien een (te) zware bak , een paard wat nooit iets heeft gedaan ineens elke dag longeren lijkt mij ook niet echt goed. Pak hem eens om de dag.


Ik ben het zowel met Pipo als met Kiana eens.
Kijk eerst eens na waar dit vandaan komt.

Enerzijds kan het dagelijks opbouwend (?) longeren in een zware bak, voor een jong, nog redelijk onbespierd paard een veel te zware belasting betekenen, met als gevolg opgelopen pezen en spierpijn.

Anderzijds, kan het ook zijn dat het voer te eiwitrijk is, waardoor hij te maken krijgt met een (lichte) spierbevangenheid.

En dan is er op dit moment ook nog een (griep?) virusje, in de rondte dat exact dezelfde symptomen geeft, dus..........................

Vraag de Da eens even om advies.

Terug doen om deze reden? Ik vrees dat je geen poot hebt om op te staan, tenzij de DA onomstotelijk iets constateert, wat er voor de verkoop al geweest moet zijn en dat zal in dit geval erg lastig worden denk ik.

Fitzroy
Berichten: 17271
Geregistreerd: 11-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-04 09:15

Idd, eerst even zoeken waar dit vandaan komt voordat er allemaal overhaaste conclusies worden getrokken.
Een verandering van stal kan heel goed de oorzaak zijn, tegelijkertijd met het in het werk zetten van een paard dat dat niet gewend is.
Buiten dat is het momenteel buiten best warm waardoor een aantal paarden hun warmte niet kwijt kunnen en dikke benen oplopen.
Ik weet niet of het betreffende paard al dik in zijn wintervacht zit?

Niets is zo eerlijk verdeeld als het verstand. Iedereen denkt er genoeg van te hebben.

Gast252
Berichten: 29528
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-04 09:45

Jolande schreef:
Alvast bedankt allemaal voor jullie antwoorden! Ik zal het allemaal aan haar doorgeven. Het voer is inderdaad zeker ook iets om mee te nemen. Ze heeft het paard van een particulier gekocht. Hij werd overigens niet daaglijks gelongeerd, ze is hem echt langzaam aan het opbouwen, niets overhaast.
Ze gaat in elk geval vandaag contact opnemen met de veearts die hem gekeurd heeft om te kijken wat die er van vind, voordat ze weer contact opneemt met de vorige eigenaar. Ben benieuwd hoe het afloopt.


Je schrijft in je eerste bericht dat het paard last heeft van dikke pezen. Heeft het paard gewoon dikke benen (vocht vasthouden) of heeft het de pezen opgezet?? Dat maakt voor mijn gevoel een heel verschil, ook voor de toekomst van het paard.

Adrienne

Berichten: 1535
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Geldrop

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-04 10:56

Als ik het goed heb begrepen, zijn er nu al gallen ontstaan en is een peesschede aan het achterbeen vol gelopen. Niet net als bij stalbenen van meteen boven de kogel naar boven maar vanaf de sprong tot 15 boven de kogel.
Verder is een van de kootholtes net wat gevult en kun je het vel daar dus pakken omdat er een blaasje onder zit.

Het ziet er allemaal niet echt schokkend uit maar wel genoeg om je wat zorgen over te maken.

Gast252
Berichten: 29528
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-04 11:04

Dat is een duidelijk verhaal Adrienne Lachen. Daarvan uitgaande heb je weinig aan ander voer op korte termijn, omdat ik denk dat je echt met een ander probleeem te maken hebt. Volgens mij zijn de peesschedes, de pezen zelf niet helemaal in orde. Het kan een oude blessure zijn die gezorgd heeft voor een zwakkere toestand bijvoorbeeld. Als je wilt reclameren, zorg dan voor een veearts die ook zoiets zwart op wit wil beweren, als duidelijk moet worden dat de conditie voor de koop al niet helemaal jofel was. Een veearts dus die aan wil wijzen dat de blessure/ - gevoeligheid al ten tijde van de koop aanwezig was. Dan is je verhaal mbt verborgen gebrek rond.

Adrienne

Berichten: 1535
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Geldrop

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-04 11:59

Thanx Lovely ik geef het door aan onze kennis.

Ik ben bang dat het niet om een oude blessure gaat in dit geval, er is meer dan een been bij betrokken, maar gewoon om een paardje wat slecht opgefokt is.
Het is een KWPN-er die brood mager recht van de wei kwam er kan dus nog niet veel mee gebeurd zijn, buiten een ongeluk op de wei.

Jou reactie bevestigd een beetje mijn vermoeden, algemene zwakte maar dan door slechte opfok, ik ben bang dat hij gewoon enorm veel voedingsstoffen tekort is gekomen. Het is zo jammer want het dier heeft papieren die hem normaal gesproken een veel belovend paard zouden maken.

sherwood

Berichten: 3268
Geregistreerd: 04-03-03
Woonplaats: Nordhorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-04 12:09

een koop vernietigende verklaring wordt uitgeschreven door een da als er gebreken geconstateerd zijn, waarvan te bewijzen is dat die er voor de aankoop ook al waren. In elk ander geval (jou geval dus) schijft hij dit niet uit. Om dan een koop nog ongedaan te krijgen moet je van te voren een contract hebben gemaakt. Als ook dit niet het geval is kun je je beroepen op de 2 jaar garantie die in europa verplicht is geworden. Belachelijk IMO maar het zij zo. Maar ook daar moet je kunnen bewijzen dat het gebrek wat hij nu heeft afkomstig is van iets wat hij voor de aankoop al had, of al aanwezig was bij de aankoop. Ik denk helaas dat geen van de bovenstaande dingen passen in dit verhaal. En ik moet zeggen dat ik het ook een beetje overdreven ving om gelijk het paard terug te willen brengen. Weet je hoe weinig het voor komt dat paarden goedgekeurd worden op de foto? Die waar jij het over hebt is zowel klinisch als op de foto goed gekeurd. Zo'n paard moet je vast houden. En die pezen zou ik gewoon evenb laten onderzoeken. Wellicht is het allemaal zo erg nog niet.

Gast252
Berichten: 29528
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-04 12:20

Zoals ik het begrijp gaat het om een jong dier. Vaak zijn die wel goed op de foto, maar kunnen in het werk een vrije val doormaken in de kwaliteit van het gestel.

Adrienne, er is nog een uitweg. Bij keuring heeft de arts van te voren besloten hoe hij het paard ging keuren, voor de sport of voor de reacreatie. De koper heeft tegen de veearts daarom gezegd wat hij verwacht van het paard en wat hij ermee denkt te gaan doen. Als de koper heeft gekeurd voor sport en er nu blijkt dat het dier nooit geschikt zal zijn voor de sport, dan kan ie ook terug omdat het dan niet voldoet aan de bedoeling enzovoort.

CM_

Berichten: 26874
Geregistreerd: 19-04-03
Woonplaats: Stal Niveau Herpen !!

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-04 12:26

staat ie nu 24/7 op stal?
dikke kans dat het aan voer of stalbedding of erge vermindering van beweging komt
als ie verder niet kreupel loopt zou ik m toch iig voorlopig lekker beweging geven met veel weidegang
reageert ie ook gevoelig op de pezen?
een peesblessure lijkt me sterk omdat ie het aan al zijn benen heeft
dat duidt IMO veel eerder op een verandering van voer of stalbedding
voert ze geen rare dingen bij als snoepjes enzo?
heeft ie zijn entingen wel gehad?
wat is zijn temperatuur?
een jong paard op een nieuwe stal krijgt vaak al snel stalinfecties , zeker omdat ie nog jong is en zijn weerstand op moet bouwen, die weerstand word zowiezo verlaagt als ie van de wei binnen komt te staan en ie aan het werk word gezet
op stallen hangt wel vaker een ziekte of infectie, en alleen de paarden die er niet resistent voor zijn, die krijgen het
dus houd voer, beweging en temperatuur in de gaten
want wat terugnemen van de oude eigenaar betrefd, geef ik haar heeel erg weinig kans...

Kitten
Berichten: 1717
Geregistreerd: 12-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-04 12:32

Is dit paard destijds gekeurd in hun bijzijn en door een door hen uitgezochte DA / kliniek, of was dit paard toevallig net gekeurd, toen zij er kwamen kijken?

Gast4532
Berichten: 67019
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-04 12:35

Ik ga helemaal met crossmonster mee
Als het ineens op alle benen is, lijkt me bijna onwaarschijnelijk een verborgen gebrek.
Maar last van het voer, meer binnenstaan en te intensief werk voor een jong dier.
Vergis je niet hoe zwaar longeren is.

Gast252
Berichten: 29528
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-04 12:54

Het paard heeft aan een achterbeen en volle peesschede, niet aan alle benen. De andere benen zien er wel fragiel uit en vertonen gallen, dat is wat ik heb begrepen.

Adrienne

Berichten: 1535
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Geldrop

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-04 15:22

Klopt als een bus Lovely Haha!
Inmiddels is de arts benadert die het paard gekeurd heeft en die vind het ook erg vreemd en zeker iets om even uit te laten zoeken.
Onze vriendin heeft dus wel degelijk gelijk er is iets niet in de haak.

Tuurlijk hopen we dat het heel erg mee valt, want het is een super leuk paardje verder.

Gast4532
Berichten: 67019
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-04 15:30

Oke, dan had ik het verkeerd gelezen/begrepen Haha!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Harmony25, PanamaD, RvS en 14 bezoekers