Zonder ijzers?

Moderators: SayaJones, Apple, Neonlight, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
batje

Berichten: 10385
Geregistreerd: 18-10-01
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-11-01 18:08

In de Bit van deze maand staat een stukje van Ferdnand v. Geene. Hij is hoefsmid en laat zelf zijn paarden 'ijzerloos' door het leven gaan..
Ik heb al eerder met hem gemaild, en aangezien zijn aanpak mij heel erg aanspreekt heb ik hem gevraagd over een tijdje te komen helpen met Fleur inrijden.
Eigenlijk wil ik meteen ook vragen of hij haar hoeven zo wil bekappen dat ook zij zonder ijzers kan, heeft iemand hier nog ideeen, tips, gedachten of wat dan ook over zodat ik een zinnige beslissing kan maken?
tanx Lachen


Alice

Berichten: 3136
Geregistreerd: 10-03-01
Woonplaats: Doornenburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-01 18:13

Dat is de hoefsmid van mijn vriendin, ze zijn hele goede vrienden met hem en trekken veel met elkaar op, ze hebben laatst de veluwe trail gedaan samen.
Ook haar paard rijd met onbeslagen hoeven.
Misschien wel leuk om haar even te mailen?

Nieuwschierig over wat ik heb beleeft in 2 jaar Australiƫ?
Bekijk m'n profiel!!
Of bezoek http://alice23.waarbenjij.nu

LadyMadonna

Berichten: 56342
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-01 18:22

wat ik wel erg raar vind is dat er op de foto in dat stuk een paard in galop over de verharde weg gaat. Ik heb toch altijd geleerd dat dat beslagen of onbeslagen verschrikkelijk slecht voor de pezen is

Once in a while you will come to know, the reasons why you ride so low, the truth is hard it will cut you like a knife.... The outsider for life... -Danny Vera-
www.facebook.com/sosmellie geuren voor in huis!

Cowgirl

Berichten: 20072
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Vulcan

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-01 18:29

Mits de benen van je paard goed getraind zijn kan galloperen op de weg geen kwaad.
Ik bedoel nu niet dat je gelijk over de snelweg moet gaan galloperen Haha! maar vaak zie je in de endurance dan dat er ook wel eens een stukje gegallopeerd wordt over de weg.
Ik ben ook wel voor blote voeten, maar als iemand echt veel over de weg rijd , bv een aanspanning lijkt mij het toch niet echt goed.
Ik probeer mijn fjord in iedergeval zolang mogenlijk zonder te laten lopen

dimmelim

Berichten: 2687
Geregistreerd: 21-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-01 18:36

Fernand van Geene is ook mijn hoefsmid. Ik durfhet toch niet aan om mijn jonge ijslander onbeslagen te laten. Ik reed haar in Ouderkerk eigenlijk altijd op de harde weg en ook wel in een hoger tempo draf/ tolt Voordat ik een dergelijke ingrijpende beslissing neem wil ik toch eerst (veel ) meer informatie (ook over de invloed op de ontwikkeling van de gangen van mijn ijslander) Vooral de laaste informatie heb ik niet kunnen vinden wel over de methode Strasser in het algemeen.

Ik heb ook nog een proefles nh/ freestyle van hem gehad. Dat beviel minder. Hij gaf wel erg weinig feedback, liet me maar ene beetje aanklooien, daar vond ik het iets te duur voor. Maar als hoefsmid is hij prima, rustig en zorgvuldig.

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: dimmelim op 2001-11-23 18:38 ]</font>

Gast4532
Berichten: 67019
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-01 18:42

Als je nooit op de harde weg komt of het ook niet nodig hebt met b.v. springen om kalkoenen in te draaien of verdere hoefproblemen, zou ik hem lekker op blote voeten laten lopen.
Het scheelt in ieder geval veel in de knip Knipoog

paardje

Berichten: 4107
Geregistreerd: 01-11-01
Woonplaats: Amersfoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-01 19:00

Citaat:
Op 2001-11-23 18:22, schreef stef:
wat ik wel erg raar vind is dat er op de foto in dat stuk een paard in galop over de verharde weg gaat. Ik heb toch altijd geleerd dat dat beslagen of onbeslagen verschrikkelijk slecht voor de pezen isdravers worden ook vaak op de harde weg getraind, ook in galop! daar worden de pezen hard en sterk van. met mijn pony moest ik ook eerst een tijd op het harde draven en stappen om zijn pezen hard te krijgen.

Gast7521

Berichten: 39614
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-01 11:12

Ook met op gras rijden of springen zijn ijzers, hoewel veel mensen denken van wel, niet noodzakelijk, MITS het paard gewend is om op blote voeten te lopen. Wel eens een groep jonge paarden keihard door het land zien denderen en slidings maken voor het hek? En hoe vaak vielen ze?

Onze paarden lopen ook op blote voeten, ook als we meer buiten rijden. Je moet de hoeven de tijd geven om echt "uit te harden", en natuurlijk zijn ook niet alle hoeven ervoor geschikt.
Maar Fjorden staan bijvoorbeeld bekend om de slechte voeten. Nou, die van de mijne zijn toch echt kei- en keihard. Kwestie van rustig aan beginnen zonder ijzers, en ook het lopen op het harde rustig uitbouwen. Heb je in totaal ongeveer een jaar voor nodig, en moet ook bijgehouden worden.

Nimber

Berichten: 25362
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-01 12:03

ijzers heb je niet nodig indien je paard slechte hoeven heeft okee maar de hoeven van mijn paard zijn keihard ik rijd regelmatig buiten en pak echt niet de berm veel te irri al die takken enzo .
Ik stape n draaf gewoon over de weg galoperen doe ik eigenlijk niet al wil het wel eens gebeurden dat hij wegschiet en een paar passen galop maakt wel galopeer ik over die aangestampte zandpaarden ook vrij harde bodem.

Lot loopt geen eens gevoelig over steentjes of iets. en ook in de dressuur heb ik ze niet nodig gehad tot nu toe M1 heb ik gewoon buiten gestart en ook in de bagger etc. waar paarden met ijzers en stiften soms harder gleden dan lot deed.
Wie weet misschien dat ik later idd wel ijzers nodig heb voor de stiften.
Jonge paarden kunne idd veel fratsen uithalen maar kunnen altijd hun hals gebruiken om evenwicht te bewaren.
bij rijpaarden wordt dat toch wat belemerd door de ruiter en als die uit evenwicht raakt kan dat er voor zorgen dat het paard toch wegglijd

PUCK

Berichten: 2698
Geregistreerd: 15-01-01
Woonplaats: Betuwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-01 12:08

ik heb ooit met deze man gemaild over het inrijden van een jong paard, maar geen haar op mijn hoofd denkt erover om ooit een paard door deze man te beleren.

Odi
Berichten: 1088
Geregistreerd: 17-04-01
Woonplaats: Montferland

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-01 12:26

Mijn paard heeft nog nooit ijzers gehad en die krijgt ze ook niet. Als ik een buitenrit met haar maak loop ik altijd door de berm. Ik zou haar niet 10 kilometer zonder ijzers over de weg durven te laten lopen. Aangezien we dit voorjaar lopend naar de veluwe willen laat ik haar woensdag "pantoffeltjes" aanmeten Haha! , ben zeer benieuwd naar het resultaat.

batje

Berichten: 10385
Geregistreerd: 18-10-01
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-11-01 12:41

Citaat:
Op 2001-11-24 12:08, schreef PUCK:
ik heb ooit met deze man gemaild over het inrijden van een jong paard, maar geen haar op mijn hoofd denkt erover om ooit een paard door deze man te beleren.

Kan je misschien ook uitleggen waarom? Knipoog

xyzutu2

Berichten: 6701
Geregistreerd: 18-07-01
Woonplaats: 1 meter boven zeeniveau

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-01 14:31

Onze pony's zijn allebij onbeslagen en komen vaak op de weg onder het zadel of voor de koets en dan ook in alle gangen. En de hoeven houden het prima. Af en toe komt de hoefsmid bij de buren en dan gaan we even met ze langs en dan is het enige wat hij zegt, 'jemig, wat een harde hoeven!' en verder dat hij er niets aan wil/hoeft te doen omdat ze op de juiste lengte zijn.

Natuurlijk is een hoef die van de ijzers afkomt erg kwetsbaar en pijnlijk, deels omdat vaak de straal afgestorven is omdat die geen contact mag maken met de bodem. De hoeven van onze pony's slijten nauwelijks omdat de straal wel meedraagt zodat de hoef overal evenredig belast wordt en niet alleen de buitenrand het gewicht moet dragen.

Af en toe vijl ik een lipje weg en voor de rest regelt het zichzelf allemaal. Fernand rijdt trouwens met zijn paarden ook een flink aantal kilometers per week over de weg (zie artikel bit) dus ook voor aanspanningen moet dit geen probleem zijn. Wat ik zelf ondervonden heb is dat ijzers juist gevaarlijker zijn als de straat nat is omdat die dan slippen terwijl een blote hoef nog houwvast heeft.

Ontario

Berichten: 1921
Geregistreerd: 25-01-01
Woonplaats: Deurne

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-01 15:26

Mijn Haf loopt ook op blote voeten, de NF s zomers niet, want die krijgt weke brokkelhoeven. Zonder ijzers over de weg is eigenlijk beter, want de ijzers zorgen ervoor dat de hoef harder op de weg terechtkomt, dus dan krijgen de pezen een "klap"

Elise

Berichten: 1987
Geregistreerd: 05-11-01
Woonplaats: Breda

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-11-01 13:48

hoihoi,

Galopperen over het asfalt moet je ook geen kilometers doen, maar een klein stukje zonder ijzers kan geen kwaad hoor. En voor de duidelijkheid, hij moest dit doen voor de fotografen van Bit.

Verder heb ik hem even meegemaakt toen we hem tegenkwamen op de veluwe trail en het leek me een hele aardige man met verstand van zaken. Hij had een prachtig paard en ging hier prima mee om!

Groetjes Elise Party!!

PS mijn paard loopt ook op blote voeten en dat gaat prima, ook tijdens een weekje veluwetrail.

Schitterend paarden-pensioen-oord in Frankrijk: http://www.equinepensions.com/


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Frummel01, gaby_kremer, Googlebot, karlli, komone, MizzMontana, SergeantRoos en 40 bezoekers