paard 'afgekeurd' voor de sport?

Moderators: C_arola, SayaJones, Apple, Neonlight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Aciree

Berichten: 492
Geregistreerd: 10-02-04
Woonplaats: Arnhem

paard 'afgekeurd' voor de sport?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-09-04 15:49

Vorige week is de veearts bij Lucasz komen kijken omdat ik hem met rijden niet helemaal zuiver vond. Het kon net zo goed zijn dat hij gewoon aan het puberen is, maar ik wilde toch graag een eventuele blessure uitsluiten. Hij bleek wat last van rotstraal te hebben, gelukkig goed te behandelen.
Toen heeft ze hem langere tijd geobserveerd in stap draf en galop, op harde en zachte ondergrond. Terloops vroeg ze me of ik van plan was actief wedstrijden met hem te gaan rijden (over een poosje, hij is pas 3 en net onder het zadel). Mijn reactie was in eerste instantie, och, tegen de tijd dat we er beiden klaar voor zijn wil ik wel eens gaan starten ja. Waarop zij antwoordde dat ik niet hoefde te rekenen op de kans om hoger te komen dan maximaal een L1-proefje. Haar observatie was dat hij daarvoor niet goed gebouwd is, hij start niet vanaf de achterhand, die is niet voldoende dragend. Hij kan die er daardoor niet voldoende onderbrengen om te verzamelen, en zal dus niet geschikt zijn voor hogere dressuur en de daarbij gevraagde oefeningen.

Ik heb daar de afgelopen tijd toch behoorlijk mee in m'n maag gezeten. Ik realiseer me nu dat ik toch wel graag wat zou bereiken, en nu blijkt dat voor Lucasz dus vrij onmogelijk...
Het dilemma is dus, hoe gaan we nu verder? Moet ik het oordeel van de VA naast me neerleggen? Een second opinion vragen? Of zou 'moet' ik op zoek gaan naar een ander paardje, meer geschikt voor de dressuur. Kan ik Luuk hiervoor opgeven?
Aan de ene kant ben ik erg aan hem gehecht, maar aan de andere kant maken we elkaar straks alleen maar ongelukkig; ik hem door mijn ambities, en hij mij door zijn 'gebreken'.

Ik neig naar een second opinion (dus bij dezen, bokkers die er verstand van hebben, kom rustig eens op bezoek;) ). Er zijn namelijk toen hij gekeurd is, 9 maand geleden, totaal geen opmerkingen in die richting gemaakt. Ik vraag me ergens wel af of het allemaal wel zo erg is. Maar misschien zit ik er helemaal naast, kan hij het gewoon niet?
Heeft iemand ideeen of tips? Ervaringen?

If you stand for nothing, you will fall for anything


Malibu

Berichten: 4537
Geregistreerd: 31-03-04
Woonplaats: Velsen

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-09-04 15:53

Second opinion, zou ik zeker doen.

Haar standpunt klinkt niet goed onderbouwd met feiten als rontgen foto's of buigproef etc.

Haal die onzekerheid weg en doe een second opinion, liefst nog bij een kliniek waar ze alle apparatuur etc hebben.

Dan kun je of slecht nieuws krijgen of goed nieuws krijgen, in beide gevallen ben je wel van de onzekerheid af.

Succes! (hoop dat het goed nieuws is natuurlijk Knipoog )

<3 Trotse mamma van Damian Jeremy en Noëlia <3 , geboren 11 juni 2010 & 2 oktober 2013 :+:
Quincy - Malibu Sundance - A Sundance Sorpreza :+:

Wiesje

Berichten: 2863
Geregistreerd: 09-12-02
Woonplaats: America

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-09-04 16:09

Daarbij denk ik persoonlijk dat een net driejarige zich nog voldoende kan ontwikkelen om haar argumenten te omzeilen. Oftewel, zet hem eerst eens aan het werk, laat hem de juiste spieren goed ontwikkelen en kijk dan eens verder. Ik vind het zelf nogal tricky om een driejarige nog geen L1 proef te zien lopen als zo'n dier bij wijze van net groen uit de wei komt. Beetje kort door de bocht.

Mocht je kiezen voor een second opinion, veel succes!

www.fjovrili.com
Goed dat je roddelt, dan blijf ik op de hoogte van mezelf!

ArwenLune

Berichten: 6667
Geregistreerd: 04-06-03
Woonplaats: Wageningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-09-04 16:10

Dit klinkt alsof ze hem niet medisch ongeschikt vind maar 'bouw-technisch' om het zo maar eens te zeggen. En misschien heeft ze gelijk, misschien ook niet. Ga eerst eens lekker met hem rijden, zie hoe het loopt. Mocht je inderdaad tegen een blok aanlopen met dressuren dan kan je tegen die tijd altijd verder zien.

"They say the snow on the roof is too heavy; they say the ceiling will cave in. His brains are in terrible danger!"

Kyona

Berichten: 4768
Geregistreerd: 19-03-02
Woonplaats: Krimpen

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-09-04 16:24

Vind het vrij voorbarig en raar dat ze dit zegt. Als je paard gezond is, lijkt me dat L1 het eindstation niet is. Jonge paarden lopen trouwens vaak op de voorhand, hebben weinig spieren en moeten nog veel leren.
Ik ken aardig wat paarden die echt slecht gebouwd zijn en toch winstpunten in de M hebben. Het kost dan wel wat meer moeite en trainen/tijd dan bij en ideaal gebouwd paard, maar dat hoeft geen bezwaar te zijn. Karakter van het paard is ook belangrijk. Je kan beter een paard hebben wat voor je wil werken dan een goed gebouwd paard dat zegt bekijk het maar...

Katja

Berichten: 40781
Geregistreerd: 29-04-02
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-09-04 16:29

Het klinkt een beetje kort door de bocht. Als een paard gezond is kan hij normaal gesproken in ieder geval een Z proef lopen.
Om daar te komen zal voor de één makkelijker zijn dan voor de ander. Als ik de foto's van jouw paard in je profiel bekijk heeft hij misschien niet te gemakkelijkste bouw maar ik heb er zeker slechtere gehad die ook een goede Z proef gelopen hebben.
Gewoon mee aan de slag gaan en dan over een paar maanden weer eens kijken.

Vajramani

Berichten: 3712
Geregistreerd: 04-07-04
Woonplaats: Bakkeveen

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-09-04 21:21

Door juiste training kan je veel met een paard bereiken. Hij is nu nog maar drie, gaat zich nog verder ontwikkelen.
Toen ik mijn paard 7 jaar geleden kocht, dacht ik zelf nooit verder te komen dan mischien de M1. In de loop der jaren is dat paard zo drastisch veranderd en verbeterd. Uiteindelijk ben ik Z1 met haar geworden. Ik zou me niet te veel aantrekken van wat de DA heeft gezegd.

Lenrieta v. Ulster
Unieta sport drs v.Kennedy dressuur Z2+24, springen B+43, L+8.
Walk on Top v. Ooseven ZZ Licht + 5 Te koop
Havalieta v. Bodinus mag nog even genieten van haar jeugd

Kitten
Berichten: 1717
Geregistreerd: 12-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-09-04 10:44

Ik vind dit zelfs meer dan kort door de bocht, maar een stomweg onprofessionele opmerking.
Hoe kan iemand nu ****naam beweren, van een 3 jarige die net in training is, nog volop in de groei zit etc, dat hij nooit verder zal komen dan een L1. Hoe goed rijdt zij dan, dat ze dit zo stellig, vooruit kan zeggen?
Laat je niet gek maken, door zo'n stomme opmerking die kant nog wal raakt.
Je bent net met hem bezig, dus op den duur kom je vanzelf de mogelijk-en onmogelijkheden tegen, maar daar is op deze leeftijd echt nog niets van te zeggen.

Janski

Berichten: 6497
Geregistreerd: 03-03-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-09-04 10:52

Ik ben het met kitten eens het paard is nog nieteens uitgegroeid zeg en hij moet alles nog gaan ontwikkelen. Voor het zelfde geld is het een laatbloeier. Gewoon eerst maar gaan rijden. Het is dan misschien geen ideaal gebouwd paard maar als je goed je best goed en goede begeleiding hebt kan je het paard best verder krijgen.
Mijn Vriendin heeft een paard met totaal geen ganwerk ook puut op technisch corecte oefeningen naar het Z gereden, het duurt alleen wat langer bij een paard dat de punten al op zijn uiterlijk en gangwerk haalt. De achterhand is gewoon sterker te trainen.

Gewoon een second opinion vragen en lekker je eigen paardje houden.
Die opmerking slaat echt nergens op.

WWW.EQUINOVUM.NL
Millie (v Manhattan) drachtig van Van Gogh delivery date: 1 juli 2013 http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=229&t=1714289

Zwelgje

Berichten: 3207
Geregistreerd: 01-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-09-04 10:57

Goede training doet wonderen. Ik heb een hengst die lekker op de voorhand gebouwd is, een echte Franse duikboot Knipoog
Een voordeel is wel dat ie vanachteren makkelijk meekomt. Maar qua bouw zou je die ook echt geen dressuurcarriere gegeven hebben. Ondertussen loopt hij wel succesvol M2 en is klaar voor de Z en waarschijnlijk wel meer ook. En dat alleen door goede begeleiding.
Ik weet natuurlijk niet wat er mis zou zijn met de bouw van jou paard maar door training kan je elk paard beter en sterker maken, ook die van jou. Ik zou niet zoveel waarde hechten aan die uitspraak, dat zouden ze eens tegen mij moeten zeggen!

I recommend a psychoptherapist to clean up your brain

ikke

Berichten: 27277
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-09-04 11:20

Een 3-jarig, nauwelijks ingereden paard daarop beoordelen? Ik zou de volgende keer een andere dierenarts bellen.
Ik ken niet zoveel paarden die vanuit niks netjes op de achterhand lopen. Daarnaast ken ik verschillende paarden die bouwkundig gezien rampjes zijn, maar ondertussen wel fluitend M lopen. Goede instructie is meer waard dan zo'n muts van een dierenarts.

kennis is ééndimensionaal, kunde is tweedimensionaal, inzicht is driedimensionaal, ervaring is vierdimensionaal.....
Leuke dingen doen met je paard? www.nvvr.info

Gast4532
Berichten: 67019
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-09-04 12:52

Als ik de foto's op je profiel bekijk, zie je dat hij misschien niet als 6 jarige in de Z zit door zijn bouw.
Maar geloof dat jij daar geen probleem mee zult hebben. Lachen

Als jij dat paard goed gaat trainen, werken aan het dragen (wat ook een overbouwd paard, kan leren) Dan zijn zeer zeker de basis klasses niet uitgesloten.

Het dragen voor een piaffe, nee dat zit er misschien niet in, maar geloof dat dan 95% (Als het niet meer is ) van de paarden maar moet stoppen met de sport Lachen

Dus maak je niet druk, als je paard verder gezond is, heb jij er een gouden paard aan, wat zeker ook in basis mee kan.

bambi76

Berichten: 2684
Geregistreerd: 09-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-09-04 13:03

Ik sluit me aan wat hierboven geschreven is. Ook met paarden die niet de "ideale" bouw hebben kunnen echt wel in het Z komen misschien geen Grand Prix maar dat is toch voor weinigen weggelegd.
Veel paarden hebben niet de ideale bouw en lopen ook Z dressuur. Gewoon je schouders ophalen en lekker met je paardje aan de slag gaan.

Jantien

Berichten: 6468
Geregistreerd: 25-03-02
Woonplaats: Oulu, Finland

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-09-04 13:09

Ik kan niet anders dan het met wat hierboven geschreven is eens zijn.

Laat je niet gek maken door zo'n opmerking.
Het is maar net wat je van een paard verwacht. Zoals ik het lees heeft je DA andere verwachtingen van een paard dan die jij hebt. Prima, leuk voor haar dat zij wel fanatiek wil rijden en eigenlijk pas wil beginnen in het Z, maar lang niet iedereen denkt er zo over.
Een paard moet wel heel krom in elkaar zitten wil die in de basissport niet mee kunnen komen, en dat zit die van jou nog echt niet.

The universe is a big place. But it's okay - you'll grow into it.
-Carl Munson-

Janski

Berichten: 6497
Geregistreerd: 03-03-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-09-04 13:11

Ja en buiten dat nog als er geen medische gronden zijn is van afkeuren al helemaaaal geen sprake. Er zijn zoveel verschillende rassen die het ver schoppen. Een barok paard is heel anders gebouwd en kan het niveau ook aan, Friezen kunnen het pony's haflingers.. Dus wat de ideale bouw betreft daat zijn de meningen nogal over verdeeld..

Dan nog iets en dat vind ik veel belangrijker dan of het paard een dragende achterhand heeft en dat is het karakter en de combinatie.
Je komt veel verder met een werkwillig braaf paard met minder gangwerk en mindere bouw.. dan met een spectacilair mooi gebouwd paard dat de sterren van de hemel loopt, maar niet te rijden is of wat gewoon niet klikt met de ruiter.

WWW.EQUINOVUM.NL
Millie (v Manhattan) drachtig van Van Gogh delivery date: 1 juli 2013 http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=229&t=1714289

carola

Berichten: 8097
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-09-04 13:11

Wat voor DA was dat? Zomaar een alles-DA of een echte gespecialiseerde paardenarts???
En het is echt onzin! Paarden veranderen nog zo enorm door training. Mijn paard is nu ook echt niet meer te herkennen. Toen ik hem (groen) kreeg zag hij er ook niet uit.

Ik geloof dat elk gezond paard met de juiste training de Z kan behalen. Pas daarboven begint het echt zware werk.

Eindig niet, maar begin! (quote Dorine)

Aciree

Berichten: 492
Geregistreerd: 10-02-04
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-09-04 13:35

Ik geloof dat het wel duidelijk is Knipoog

De foto's in mijn profiel zijn al minstens een half jaar oud. Voor hij nog onder het zadel was. De DA is wel een 'echte' paarden veearts. En buiten dit ben ik heel erg tevreden met haar.

http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?t=231557 Hier is hij net onder het zadel.

If you stand for nothing, you will fall for anything


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Ceffyl, dena_mii, eef1991, Googlebot, jennabritt, liesje_rosa, Pacific, Veriye en 38 bezoekers