hoe stel ik me op tegnover dit paard?

Moderators: SayaJones, Apple, Neonlight, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
LadyMadonna

Berichten: 56354
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-11-01 10:42

Bij ons op stal staat een paard waar ik eigenlijk weinig van moet hebben. Voor zijn eigenaresse is ehet een schat van een beest, maar verder is ie erg eenkennig. Ik MOET voor hem langs als ik naar mijn kast wil, of voer wil pakken.
De gang voor de boxen is niet zo breed (denk een meter ofzo) en vaak ligt er ook nog precies voor zijn box een pak hooi/stro. Zodra ik langs loop staat ie 9 van de 10x met zijn oren in zijn nek. Zijn eigenaresse zegt dat dit puur machtsvertoon is, en dat ie verder niks doet.
Maar van de week liep ik langs (maak me dan altijd breed, schouders omhoog, en kijk hem aan, dan gaat ie meestal wel terug) en toen beet ie me zowat in mijn schouder, kon net op tijd een pasje meer zetten, anders had het raak geweest.
Dit paard heeft zeer waarschijnlijk geen fijn leven gehad voor ie bij zijn huidige eigenaresse kwam...
Laatst ging ik zijn stal opstooien (staleigenaar had het onwijs druk, en had gevraagd of ik de stallen even wilde doen) en ik kan het dan ook niet over mijn hart verkrijgen hem over te slaan. Zelfde geldt met water geven, dan sla ik hem ook niet over, hoewel ik in weze gewoon bang van hem ben, en hem voor geen meter vertrouw.
Toen ik zijn stal opstooide (kwam dus met een riek de box in) vloog ie gelijk in de hoek, en bleef daar net zo lang zielig staan tot ik weg was. Ondertussen veel met hem gepraat, en heel rustig gedaan in mijn bewegingen, omdat ik zag dat ie gewoon bang was.
Tja, wie is nou bang van wie?
Hoe stel ik me tegen dit paard op als ik voor zijn box langs moet?
Ik heb het hier al enkele keren met de eigenaresse over gehad, maar vind dat toch rot, omdat ik indirect eigenlijk zeg dat haar paard een rotbok is....

Once in a while you will come to know, the reasons why you ride so low, the truth is hard it will cut you like a knife.... The outsider for life... -Danny Vera-
www.facebook.com/sosmellie geuren voor in huis!


Gast7521

Berichten: 39614
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-11-01 10:48

Allereerst even wat je vooral NIET moet gaan doen:
Niet van te voren al schreeuwen (zie ik helaas heel vaak gebeuren), al een waarschuwend HEEEEEEJ als je eraan komt. Ook niet meteen een knal voor z'n harses verkopen als 'ie met z'n hoofd naar buiten staat.
Wat je van de week deed was in principe heel goed. Maak je groot, loop rechtop, maar let op.... waarom zou je hem aankijken?
Niet doen, want dan maak je contact, en dat hoeft niet en is in jouw situatie zelfs ongewenst. Negeer 'm verder gewoon.

Als je vindt dat je eigenlijk met 'm zou moeten praten, onderdruk die neiging dan en sus je geweten door een liedje te zingen of rustig te neurien. Rustgevend geluid, maar niet direct naar hem gericht.

Vermijd dus contact te maken, maar laat wel door middel van je lichaamshouding zien dat je er bent en dat je dominant bent.
Lijkt me stug dat 'ie dan nog probeert te bijten hoor.

Als je er te onzeker voor bent of hij blijft pogingen doen om z'n tanden in je te zetten, vraag dan of er een rek op z'n box mag, dat je even dicht kunt doen in de tijd dat jij op stal bent en dus steeds naar je kast moet lopen.

Cody

Berichten: 20725
Geregistreerd: 20-04-01
Woonplaats: Grolloo

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-11-01 12:25

100% met Sonja eens.
Mijn zus heeft ook zo'n paard wat voor ons wel een probleem is omdat er verschillende mensen op stal bang voor Pliva zijn.

Probleem is echter, dat ze ook juist de mensen pakt die bang zijn. Een vrouw van stal komt Pliva namelijk al tegemoet met een 'let op' of 'pliva'. Maar dit paard wordt juist woest om zulk gedrag, als mensen bij voorbaat al beginnen te waarschuwen of wat dan ook. Als je haar namelijk negeert zal ze nooit iets doen.

Er is ook een andere vrouw die verbaast was toen wij dit verhaal deden, ze had nog nooit problemen met Pliva gehad! Ook deed zij regelmatig onze paddock waar Pliva die anderen echt aanvalt met de tanden bloot en oren in de nek. Deze vrouw kon het niet geloven dat Pliva zo'n draak was. "Als ze in de weg staat duw ik haar gewoon aan de kant", zei ze, en dat is precies wat ik hier bedoel. Als je het paard eerlijk behandelt zal hij zich ook niet hoeven te bewijzen of iets dergelijks. Dan is het van: 'oh, okee ik zal wel even aan de kant gaan als jij dat zegt' Verward

Behandel dit paard als alle anderen en hij zal een stuk liever worden. Tuurlijk blijf je op je hoede, maar dat hoeft het paard niet te weten...

Tender
Berichten: 2360
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-11-01 14:03

toen ik je stukje las was het eerste dat in mij opkwam ook meteen: negeren dat paard!
Dan kan hij jouw angst niet zo heel erg goed bemerken en hij hoeft ook niet boos te worden om jou! Ik zou me denk ik niet eens extra groot maken als ik voorbij liep, maar wel zo ver mogelijk bij hem vandaan, zonder angstig over te komen! Maar als jij je er prettiger bij voelt, dan kan je je gewoon wat groter maken hoor!

ikke

Berichten: 27206
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-11-01 19:28

Ik an het wel met Sonja eens zijn. Gewoon negeren, maar dan ook totaal, alsof de stal leeg is.

Mocht hij het toch in zijn hensens halen om te bijten, dan verkoop je hem een knal waar ie de rest van z'n leven mee vooruit kan. Niet doorslaan of afranselen, gewoon EEN klap maar dan wel raak, en dan doorlopen alsof je nergens van weet. Niet geemotioneerd doen, niet bang zijn, dit soort dingen registreren paarden feilloos. Gewoon een emotieloze droge knal, en dan verder geen aandacht meer besteden aan dat beest.

Nog iets, zolang dat beest niks doet, doe jij natuurlijk wel aardig tegen hem. Als je hem voert, water geeft, uitmest. Doe altijd aardig tegen hem als je noodgedwongen kontact moet maken. Pas als hij agersief wordt naar je, bovenstaand senario.

kennis is ééndimensionaal, kunde is tweedimensionaal, inzicht is driedimensionaal, ervaring is vierdimensionaal.....
Leuke dingen doen met je paard? www.nvvr.info

marije b
Berichten: 1664
Geregistreerd: 10-09-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-11-01 19:34

een paard houd er niet van om recht aangekeken te worden dus kijk hem niet aan en negeer hem en gewoon snel er langs(natuurlijk niet rennen) maja ik hoop dat het beter gaat na wat adviezen

Gast252
Berichten: 29528
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-11-01 20:08

Ach ja, mijn vreselijk lieve hoogstaaibare witte snoetepaard heeft ook al menige klap van onwetende sukkels mogen ontvangen omdat ie soms wat lelijk kan kijken. Wel triest voor hem hoor, want hij zou dus nooit bijten, nooit. Hij doet wel heel erg alsof, maar hij zou het nooit doen.
Hij doet zo omdat hij het niet leuk vindt dat er mensen of paarden zo vlak langs zijn stal lopen, daar houdt hij niet van, vandaar. Hij maakt er een hele ingewikkelde toestand van met oren in zijn nek, knarsetanden en al, het ziet er heel indrukwekkend uit. Vooral omdat hij bij het minste geluid gelijk weer superopgewekt kijkt en leuk met zijn oortjes erop.
Stef, negeer dat paard en mompel hooguit wat voor je uit. Geef hem een tik als ie bijt, maar dan alleen als ie echt bijt en dat is met zijn tanden.
Mijn paard is vaak van bijten beschuldigd en meestal vraag ik dan bezorgd naar de wond; 10 op de 10 heeft geen wond en is dus in mijn optiek niet gebeten, waarom moest mijn paard dan geslagen worden?

Captain_oud
Berichten: 88
Geregistreerd: 27-08-01
Woonplaats: Langelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-11-01 19:44

Probeer in plaats van je grppt en breed klein en smal te maken. Oftewel schoudersd laten zakken en hoofd op de grond gericht. Zo laat je hem zien dat je zijn gelijke bent. Als hij naar je toe komt en wil gaan beetje maak je je groot en breed en kijk je in zijn ogen, zo laat je zien dat je boven hem staat. Hij moet jou als zijn leider zien. Maar hij moet zelf helemaal vrijwillig contact met jou maken dan zal hij altijd vriendelijk doen. waarschijnlijk is dit paard misshandeld geweest ik wil je best verder helpen maar dan moet ik het achtergrond van hem wweten waarom doet ie zo. Vergeet niet er is overal een reden voor hij probeerd je wat te zeggen... nu moet jij hem alleen nog te leren te begrijpen. ik wens je veel succes

Captain_oud
Berichten: 88
Geregistreerd: 27-08-01
Woonplaats: Langelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-11-01 19:46

p.s. sla hem niet. Als er wat met hem gebeurt is straf je hem omdat ie bang. Endat zal hij niet begrijpen en zal het erger worden!!!!!!!!

marfiek

Berichten: 6555
Geregistreerd: 01-04-01
Woonplaats: 's-Gravenzande

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-11-01 19:51

ik denk dat je het het beste kunt negeren dan zal hij ook niet snel meer wat doen denk ik.
wij hadden ook zo'n paard op de manege die viel ook echt letterlijk aan hij had al bij mijn vriendin in dr hoofd gebeten!
ik denk dat je moet proberen niet bang te zijn hoe moeilijk het ook is hij voelt dat als je rustig praat zodra hij probeerd te happen dan je stem wat bozer laten klinken.

Valentina 26 jarige welsh k (valk) merrie gestopt in de sport (M dressuur tussen de paarden) nu lekker veel op de wei met vriendjes, nog lekker in beweging met rijden en longe en heerlijk naar het strand, top!

geitwolsok

Berichten: 83
Geregistreerd: 13-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-11-01 21:22

Mijn paard had dit gedrag ook. Hij viel alleen echt aan en beet dan ook. Niet bij iedereen. Ook niet alleen bij mensen die bang voor hem waren. Hij besloot gewoon of ie iemand wel of niet mocht. Ook al sloeg diegene hem dan als ie echt beet hij bleef het gewoon doen.
Ik heb toen zijn staldeur maar helemaal dichtgemaakt. Ik vond het gewoon banketstaaflig dat mensen zich zo onveilig voelde. Op een gegeven moment ben ik naar een stal verhuisd waar minder mensen langs kwamen en toen heb ik zijn deur wel weer open gelaten. Ik vind ook dat het niet alleen aan jou ligt om een oplossing te zoeken hoor.

LadyMadonna

Berichten: 56354
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-11-01 09:15

als ik me klein maak stel ik me niet op als een gelijke, maar als een mindere, en ben ik zeker de banketstaaf

Once in a while you will come to know, the reasons why you ride so low, the truth is hard it will cut you like a knife.... The outsider for life... -Danny Vera-
www.facebook.com/sosmellie geuren voor in huis!

Captain_oud
Berichten: 88
Geregistreerd: 27-08-01
Woonplaats: Langelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-11-01 12:00

Het blijkt dat je erg weing van paarden weet. Als je je zo op stelt bekijkt het paard of hij bang agressief of je negeren of wat dan ook. Dit gedrag zie je in de kudde en het land ook. Je laat je observeren. Hij zit je pas als een mindere als je bang onzeker gaat doen. Het paard stelt zich op hoe jij bent. Jij zefverzekerd niet bang paard net zo jij angstig onzeker paard ook.. Je stgem is heel belangrijk maar je lichaamstaal nog veel belangrijker. want dat is de taal van het paard. Ik praat heel bewust met mijn paard als ik met hem bezig ben zonder een woord uit te spreken. als jij sat ook kan mag je aan mijn tip twijfelen.
Een goede ruiter hoord zijn paard praten
een zeer goede ruiter hoord zijn paard zelfs fluisteren
een slechte ruiter hoord zijn paard niet eens schreeuwen.
veel mensen behoren tot de laatste groep jij ook
!! ik heb er ook bij gezeten mar ik ben blij dat ik met mijn paard kan praten zonder dat ik wat zeg zodat hij mijn goed begrijpt en en andersom. Een paard voelt doorgaans of je blij met hem bent niet.
Dus ga eerst aan jezelf werken vvordat je het paard benadeelt....

LadyMadonna

Berichten: 56354
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-11-01 12:30

ik vind het heel knap dat jij vanaf daar kan beoordelen wat ik van paarden weet.
Ik geef 100% toe dat ik bang ben van dit paard, en als ik hem zou kunnen ontwijken zou ik dat ook doen, maar dat kan ik dus niet. (er is geen andere ingang naar de kasten cq voeropslag).
Ik ben nog maar net bezig met NH, en moet op het gebied van paardentaal nog veel leren. Maar ik WIL wel leren, anders had ik dit paard wel gelijk met een zweep terug gejaagd lijkt me.
Wat ik uit het NH verhaal (paardentaal hoofdstuk) had begrepen is dat je je dominant opstelt als je je groot maakt, en juist het tegenovergestelde als je je klein maakt.
Ik vind alleen je opmerking dat ik niks van paarden zou weten kant nog wal raken.
Niemand weet alles, en daarom vraag ik het dus ook.

Once in a while you will come to know, the reasons why you ride so low, the truth is hard it will cut you like a knife.... The outsider for life... -Danny Vera-
www.facebook.com/sosmellie geuren voor in huis!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot, Ipsiedipsie, Mandy73_unes, SharonIndezz, Spianne, TessVb en 52 bezoekers