Vragen over de aanschaf van een veulen!

Moderators: C_arola, SayaJones, Apple, Neonlight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
LillyRose
Berichten: 229
Geregistreerd: 06-01-04
Woonplaats: Amstelveen

Vragen over de aanschaf van een veulen!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-08-04 10:33

De laatste tijd zijn mijn man en ik serieus aan het denken over het aanschaffen van een paard. We rijden beiden, dus we kunnen de zorg voor het paard verdelen.
Het gaat hier wel om een 5 jaren plan hoor !

Waar ik mee zit is dat ik heel graag een paard zou willen hebben die ik zie opgroeien. Ik zou dus graag een veulen willen…
Nu zou ik graag willen weten wat er allemaal komt kijken bij de aanschaf van een veulen.

Je hebt een veulen en dan? Het gaat in de opfok (wat is precies een opfok)? Op een gegeven moment ga je het beleren; wanneer, hoe, kosten…?
Ik wil graag alles weten.

Ook kan ik wel paardrijden maar geen paard inrijden. Is het dan wel verstandig een veulen te nemen?
Graag wil ik ook een groot paard. Is de uiteindelijke hoogte voor een veulen goed te voorspellen?
Karakter, blijft dat altijd een verrassing na een paar jaar of kun je dat ook van tevoren goed bepalen? Met karakter gaat het vooral om het karakter tijdens het rijden.

Kortom, ik wil ALLES weten over wat erbij komt kijken bij een aanschaf van een veulen. Ik weet praktisch niks!

Groetjes,
MCSM


Caira
Berichten: 23663
Geregistreerd: 20-07-02
Woonplaats: Schoorl

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-04 10:37

Als je echt niets over de aanschaf en opfok van een veulen weet zou ik er niet aan beginnen! Er komt zo ontzettend veel bij kijken, voor dat geld kun je ook een leuke driejarige kopen!

Jetta

Berichten: 3592
Geregistreerd: 19-01-02
Woonplaats: Aan de rand van de stad

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-04 10:45

Zoals je zelf al zegt: ik weet praktisch niks!
Schaf dan zeker geen veulen aan. Hier komt meer bij kijken dan je zou denken. Als je het wel doet, ga dan naar een stal/opfokbedrijf waar ze bereid zijn je te begeleiden bij de opvoeding en africhting van het veulen.
Voor een beginnende paardeneigenaar die zo goed als niks weet en alleen trouw de manegeles volgt, is een ouder ervaren paard meer geschikt. Als je op een goede manege lest, zijn ze vast wel bereid om je te adviseren en te helpen bij de aanschaf van een geschikt paard.
Ik wil je zeker niet demotiveren, maar verdiep je hoe dan ook in het paardenleven door te lezen erover en misschien is het fijn om een een verzorgpaard te hebben om ervaring op te doen. Dit kan ook een veulen zijn of een paard waar je misschien ook eens op mag rijden. Echt, de praktijk en ervaren mensen die weten waar ze het over hebben, die heb je nodig. Ik zeg dit allemaal, omdat ik om me heen vaak zie, dat het schattige veulentje toch niet het droompaard is waar de kersverse paardeneigenaar op had gehoopt. Ik wens je heel veel succes en hoop dat je vind wat je zoekt.

Elk paard met een beetje pit, rij je rustig zonder bit!

LillyRose
Berichten: 229
Geregistreerd: 06-01-04
Woonplaats: Amstelveen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-08-04 11:31

Allereert wil ik nog even kwijt dat het een 5 jaren plan is !
Ik wil dus zeker alle tijd nemen. Maar ik wil nu gewoon weten wat er zoal bij komt kijken.

Ik rij trouwens niet op een manege, ik heb een verzorgpaard die ik 4x in de week rijd en verzorg. Ik weet 'genoeg' (nooit genoeg natuurlijk) van paarden, maar niks over het opvoeden van een veulen. Daar wil ik me in verdiepen. Tuurlijk kan ik erover lezen in boeken, maar ik denk dat ik meer opsteek van verhalen van bokt mensen. Ik zou graag ervaringen willen horen. En idd, over het verzorgen en opvoeden van veulens weet ik niets.

Verder ben ik parttime gaan werken om de rest van mijn tijd vrijwillig in de paarden te werken. Zodat ik meer ervaringen in de paarden opdoe en ik wil volgend jaar beginnen met de opleiding paard & management. Zodat ik nog meer over paarden te weten kom.

Het is dus niet zo dat ik klakkeloos een veulen wil kopen.Citaat:
ga dan naar een stal/opfokbedrijf waar ze bereid zijn je te begeleiden bij de opvoeding en africhting van het veulen.

Hier heb ik wat aan. Je kan dus bij een opfokbedrijf begeleiding krijgen bij de opvoeding etc.?

Jetta

Berichten: 3592
Geregistreerd: 19-01-02
Woonplaats: Aan de rand van de stad

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-04 11:38

Ik denk dat je als je het vraagt, er wel mensen zijn met ervaring die je willen helpen, ja. Als je enthousiast bent en wil leren, waarom dan niet?

Je schetst trouwens een heel ander beeld van jezelf in je tweede stukje. Als je al zover bent dat je je toekomst op de paarden richt, dan komt het wel goed met een veulen of jong paard met jou! Dus...gewoon vragen om hulp !

Elk paard met een beetje pit, rij je rustig zonder bit!

monya

Berichten: 1210
Geregistreerd: 23-11-01
Woonplaats: Zaandam

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-04 11:43

Er zijn ook trainingsstallen die gespecialiseerd zijn in opvoeding, voorkomen van problemen etc. Doe je licht op bij ervaren paardenmensen. Zorg ervoor dat je back-up hebt als je tegen problemen aan loopt of vragen hebt. Een veulen is leuk, maar denk aan zijn welzijn: niet alleen op laten groeien, veel buiten, laat het paard als 3-jarige beleren en verwacht dan dat je daarbij betrokken wordt, informeer, informeer, informeer.

Zie een veulen als een kind: kost veel tijd, aandacht, begrip, inzicht, grenzen stellen, consequentheid, opvoeding, sociale patronen leren, etc!

Net als kinderen kun je jonge paarden ook wel eens achter het behang plakken Knipoog))

HippoLogic

Berichten: 9171
Geregistreerd: 15-05-04
Woonplaats: Vancouver, BC, Canada

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-04 12:20

Kijk anders ook even in dit topic http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?t=279294 Dat gaat dan wel over een 2 a 3 jarige, maar het topic heeft raakvlakken.

Je schrijft:
Citaat:
Karakter, blijft dat altijd een verrassing na een paar jaar of kun je dat ook van tevoren goed bepalen? Met karakter gaat het vooral om het karakter tijdens het rijden.

Dat kun je dus pas na drie a vier jaar zeggen. Een opgroeiend veulen geeft zowel plezier als veel kopzorgen denk ik. Vooral een opfok vinden met gemengde groep vinden is denk ik niet zo gemakkelijk, meestal gaan alle veulens van dezelfde leeftijd in een groep. Een 'kudde' met verschillende leeftijden, waaronder ook veulens is denk ik toch het beste.

Ik heb zelf niet zoveel verstand van het inschatten van veulens (hoogte, kwaliteit van de gangen enz). Wat ik wel weet is dat mensen je vanalles willen (kunnen) aanpraten. Wil je een fijn dressuurpaard? "Ja DEZE is absoluut geschikt." Neem een echte Kenner mee als je er een gaat kopen.
Voor het geld (kosten) hoef je het niet te doen, drie a vier jaar opfok- en onderhoudskosten (en risico op extra DA kosten door ongelukjes) lopen best op.

Wat ik regelmatig heb gezien bij mensen die een heel jong paard of veulen kochten is dat ze uiteindelijk toch niet lang genoeg kunnen wachten om te gaan rijden en daarom echt veel te vroeg beginnen. Dat gebeurt helaas, ook al hadden ze echt andere plannen daarover.

Verder hangt het van je persoonlijke situatie af. Een vijfjarenplan klinkt goed, maar wat doe jij over vijf jaar? Heb je kinderwensen of zijn je (eventuele) kinderen dan al zelfstandiger? Een paard kost veel tijd. Als je bv over een paar jaar misschien kinderen wilt dan moet je je paard wellicht verkopen? Dus ook met je prive-wensen rekening houden.

Ik begrijp best dat je een paard wilt zien opgroeien, hoor. Maar voor de band met je paard maakt het niet uit. Het is meer iets psychologisch van mensen. Dat kan ik uit ervaring zeggen want mijn pony is eerst zes jaar mijn verzorgpony geweest (vanaf zijn geboorte). Pas op zijn 9e heb ik hem gekocht, maar ik zou zelf geen veulen kopen. Dat ik een heel goed band heb, komt meer omdat ik vroeger (bassichool) echt zeeën van tijd had om te tuttelen enz. Haha!

ossenburg

Berichten: 394
Geregistreerd: 26-03-03
Woonplaats: benschop

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-04 12:21

Ik wil hier toch even op reageren, want ik ben het niet helemaal met de vorige sprekers eens.
Het opvoeden van een paard, (dat is namelijk het veulen...) is net zo moeilijk als je het zelf maakt. *LOL* Als je je eigen gevoel laat spreken en je (paarden)hart op de goede plaats hebt zitten, kom je een heel eind.
Het wel of niet gebruik maken van een opfokbedrijf ligt helemaal aan je eigen situatie; kan je het veulen thuis zetten of ergens waar je erg vaak bent, heb je de mogelijkheid om vrij met het veulen om te gaan etc.
Als dat zo is, heb je helemaal geen opfokbedrijf nodig, je veulen kan helemaal aan jou wennnen en andersom en dan gaat de opvoeding ongemerkt goed. Natuurlijk komen er dingen langs waarvan je niet 123 weet wat je moet doen, zoals ik uit jouw verhaal begrijp heb je heel wat paardenvolk om je heen, dus vragen maar.....
Ik heb zelf een Fries van 2 jaar thuis staan, tesamen met een pony, en dat gaat prima. Ze is gekomen toen ze een jaar was en afgezien dat ze de stal uitgroeit,(ze wordt groot....) is ze erg sociaal kan ze goed omgaan met allerlei geluiden, kinderstemmen, tractoren etc. Ik laat haar ook regelmatig "uit", zodat ze kan wennen aan allerlei gekke zaken, als skeelerende mensen, blaffende hondjes etc.
Zo zie je maar, als je er zelf zeker van bent dat je hiervoor klaar bent, moet je het gewoon doen.

Succes OK dan!

Doe maar gewoon, dat doen wij ook....

Judith_W

Berichten: 2769
Geregistreerd: 02-11-02
Woonplaats: Leersum

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-04 14:10

als ik jou was zou ik gewoon een makke merrie kopen en dan eventueel als die merrie bevalt, kan je hem altijd laten dekken en heb je alsnog je veulen, die je kan zien opgroeien

Gebruikersnaam veranderd van Mackie in Judith_W

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-04 15:05

Ik zou niet voor een veulen gaan. Ook niet als je zegt dat het een vijfjarenplan is. Kans is namelijk aanwezig dat je wel veel geld, tijd, liefde en energie in een veulen steekt, maar er later nooit op zult kunnen rijden. Ongelukken gebeuren, en ook veulens gaan dood. En dat valt niet altijd te voorkomen.
Wil je een paard, koop een ouder dier waar het mee klikt. Dan heb je vanaf dag de mogelijkheid om een band op te bouwen, en het character is gevestigd, je hebt er opgezeten en kunnen voelen wat het is.
En voor de band met een paard maakt het niet uit vanaf welke leeftijd je een paard koopt.

Je suis Charlie.

capopjekop

Berichten: 24202
Geregistreerd: 30-11-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-04 15:16

ossenburg schreef:
Het opvoeden van een paard, (dat is namelijk het veulen...) is net zo moeilijk als je het zelf maakt. *LOL* Als je je eigen gevoel laat spreken en je (paarden)hart op de goede plaats hebt zitten, kom je een heel eind.


hier ben ik het mee eens. ik heb als 10 jarig meisje amber gekregn. zij was toen net van haar moeder af, maar kwam van een boer en of ze nou echt opvoeding heeft gehad wil ik niet echt zeggen. maar als je consequent bent, kom je echt een heel eind. natuurlijk is elk paard anders en heb je veulens die zich snel goed gedragen en veulens die blijven proberen om te etteren.

zorg wel dat je altijd iemand kunt aanspreken met de nodige ervaring. door dit te doen heb ik toendertijd heel veel geleert (niet alleen met opvoeding, maar ook met het inrijden) zodat ik grietje, die ook erg jong was toen ik haar kreeg, zelf heb ingereden. en ik krijg vaak complimentjes dat ze zo netjes zijn opgevoed.

verder is het hartstikke mooi om je paardje te zien opgroeien. je krijgt hier toch een andere band mee dan dat je hem ouder komt. veel succes en wees vooral niet bang om dingen te vragen *LOL*

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-04 16:33

Ik ben van mening dat je een paard hoort in te scharen in een groep met leeftijds en geslachtsgenootjes, en dat hij daar baby mag zijn tot hij ingereden kan worden. Dat is voor mij opfok. Het kan goed gaan met een paardje aan huis, maar ik heb voor mijn veulen bewust gekozen voor de groep. En nu met 2 jaar heb ik een makkelijk en omgankelijk dier, maar meer omdat ik de opfok op dezelfde stal heb staan als de oudere merrie. Ik kan er dus dagelijk heen.
Ik had haar zeer beslist niet thuis gehouden als ik zelf land had gehad, hoewel het wat kosten betreft zeer beslist goedkoper was geweest.

Je suis Charlie.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: 0laura0, AvanKol, danique998, EllaBellaah, ellenimar, Mandy73_unes, Nipples, Romy95, Toffeltje, xSylvanax en 34 bezoekers