Voor en nadelen jong paard kopen ?

Moderators: SayaJones, Apple, Neonlight, C_arola

 
 
Judith29

Berichten: 306
Geregistreerd: 16-06-03
Woonplaats: IJsselstein

Voor en nadelen jong paard kopen ?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-08-04 12:03

Ik ben me een beetje aan het orienteren omdat ik over niet al te lange tijd een paard wil gaan kopen.

Ik ben er nog niet helemaal uit, een paard kopen tussen 7 - 11 jaar
Of juist een paard kopen tussen 2 - 3 jaar die nog onbeleerd is.

Ik zelf vind het juist erg leuk om het paard zelf zadelmak te maken en daarna met goede lessen het paard in te rijden. Alles wat het paard leert leer je samen. Samen je eerste wedstrijd etc.

Met een eigen paard zou ik wel wedstrijden willen gaan rijden, maar het is geen voorwaarde dat ik gelijk zou willen starten, dus ook dan maakt het niet uit dat je een jong paard koopt.

Met een wat ouder paard kan je redelijk snel starten met wedstrijden, paard is ervaren en waarschijnlijk wat rustiger.

Ik zou graag van jullie motivaties willen horen waarom je voor een jong paard zou kiezen (of hebt gekozen) of voor een wat ouder paard.


Sily

Berichten: 11491
Geregistreerd: 08-12-02
Woonplaats: Delft

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-04 12:19

Ik heb voor een jong paard gekozen omdat ze op mijn pad kwam en HET gewoon was Haha!
Was ze ouder geweest had ik er ook geen moeite mee gehad.

Het zelf inrijden, de band opbouwen en gewoon heelmaal naar je hand zetten is idd geweldig, alheowel ik dan wel vanaf het begin goede begeleiding op de grond zou aanraden, dat is zo makkelijk als je zelf even gene oplossing weet.

Ik zou gewoon rondkijken en kopen waar je voor vallt, wat er met jou klikt en wat voor jou HET is

"Mag ik voor ik inslapen moet, mijn baasje nog 1 kusje geven?
Een soort laatste groet, echt, het duurt maar even!"

Mirkim

Berichten: 6142
Geregistreerd: 01-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-04 12:28

Ik heb een ouder paard gekocht, wat eigenlijk niet echt de bedoeling was Haha! ... Maar ik ben toch blij dat ik het gedaan heb

Mirk is eigenlijk alleen voor de recreatie gebruikt, maar hij pakt het dressuurwerk goed op en binnen een jaar zijn we nu M dressuur. Een jonger paard wat nog niet of nauwelijks beleert is weet je niet hoe hij zich verder gaat ontwikkelen. Omdat ik net was begonnen met een nieuwe studie, toen ik Mirk kocht, wist ik niet of ik de tijd had om een jong paard helemaal klaar te maken. Met Mirk kon ik zo opstappen en weg mee rijden, dat was wel heel erg fijn

Een voordeel van een jong paard is wel, dat je hem helemaal naar je eigen hand kan toe zetten. Maar een nadeel is weer, wanneer je hem zelf wilt beleren dat je eigenlijk altijd met 2 man moet wezen...

Als ik nu weer een keuze moet maken voor een ander paard, kies ik toch voor 1 die al beleerd is

:){

Farjen

Berichten: 5061
Geregistreerd: 20-07-03
Woonplaats: Oost-Vlaanderen, België

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-04 12:40

ik wou een paard dat minstens 6 jaar was, nu heb ik een 4-jarige gekocht Haha!
Met de mijne heb ik nog geen nadelen gehad (heb hem morgen ook nog maar 3 weken) maar ik heb het geluk dat mijn paard veel accepteerd.
Maar zondag deed hij voor de eerste keer "stout" en mn instructeur vertelde me dat ik het eerste jaar dat hij onder het zadel is (hij is van begin juli onder het zadel) ik veel zal meemaken.
Nu pas gaat hij paard worden..

Gast4532
Berichten: 67019
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-04 12:40

Ligt aan je ervaring
Een jong paard kopen als je geen of weinig ervaring hebt met zadelmak maken en inrijden is imo niet bij voorbaat aan te bevelen.

Heb je al tientallen jonge paarden zadelmak gemaakt in en ingereden is een jong paard erg leuk, maar geloof dat er dan al geen twijfel meer was.

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-04 12:43

Ik heb een vierjarige gekocht, en was blij dat er iig al wat knoppen opzaten. Ik ben zelf niet zo'n held met jonge paarden. Heb er wel zelf eentje gefokt, maar laat het inrijden/beleren ook door een ander doen.
Bij een wat ouder paard kun je wel zien hoe het character is, bij een jonger paard moet het zich nog gaan ontwikkelen, en kan echt nog alle kanten uit.

Op een wat ouder paard kun je ook voelen hoe de bewegingen zijn. Op een wat jonger paard dat nog niet beleerd is, kun je niet voelen of het wat is.

Edit: tikvout verwijdert
Laatst bijgewerkt door Cassidy op 17-08-04 12:57, in het totaal 1 keer bewerkt

Je suis Charlie.

Issy
Berichten: 2442
Geregistreerd: 17-04-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-04 12:52

het is makkelijker om een paard zelf in te rijden als je die kennis en ervaring hebt. Heb je dit nog nooit gedaan dan zou ik er niet aan beginnen. Een jong paard kopen dat welal ingereden is maar nog steeds groe, is leuk mits je goede intensieve begeleiding hebt, minimaal 2 keer per week les krijgt. Is het je eerste paard en heb je zelf weinig ervarig om je paard naar een bepald wedstrijd nivo te rijden, koop dan een leuk L paard.

ikke

Berichten: 27187
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-04 13:07

Hoe is je ervaring met jonge paarden?
Rationeel gezien zou ik een ouder paard kopen als het je eerste eigen paard is en je niet al jaren intensief een verzorg/bijrijdpaard hebt gehad, dan wel op een andere manier veel ervaring hebt, zoals werken op een africhtingsstal of zoiets.
Ik heb jaren een eigen paard gehad, ik durfde met dat paard op de dam in Amsterdam te staan tijdens de huldiging van Ajax (heb ik niet gedaan, hoor Knipoog ), heb ik haar allemaal bijgebracht, maar toch ging mijn voorkeur weer uit naar een iets ouder paard, wat een goede basis had. Dat het uiteindelijk een twee-jarige is geworden, tja..............

kennis is ééndimensionaal, kunde is tweedimensionaal, inzicht is driedimensionaal, ervaring is vierdimensionaal.....
Leuke dingen doen met je paard? www.nvvr.info

Judith29

Berichten: 306
Geregistreerd: 16-06-03
Woonplaats: IJsselstein

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-08-04 13:22

Ik heb wel wat ervaring met jonge paarden, maar ben geen goeroe op dat gebied *LOL* Ik heb een eigen pony gehad (tien jaar geleden) , die was 3 jaar en net zadelmak. Heb vroeger op de manege regelmatig meegeholpen met het zadelmak maken van paarden. Heb nu een bijrijpaard, die is ouder 12 jaar Lachen
Het zadelmak maken zie ik niet zo tegenop, moeilijker lijkt mij inderdaad om die basis goed neer te zetten zodat alle knoppen er goed opkomen. En dat zou inderdaad toch wel een goede reden zijn om toch voor een wat ouder paard te kiezen.

Cleo_

Berichten: 5281
Geregistreerd: 14-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-04 13:36

als je voor het eerst een paard koopt lijkt het mij beter om eerst een wat "ouder" paard te kopen.

bambi76

Berichten: 2684
Geregistreerd: 09-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-04 14:30

Zoals hierboven al is gezegd wat is je ervaring met jonge paarden?
En wat wil je gaan doen met je paard. Je kan je voorstellen dat een ingereden/doorgereden paard een ander prijskaartje hangt dan een onbeleerd paard. Ik heb meedere jonge paarden gehad en ook doorgereden paarden er valt voor allebei wat te zeggen, maar met een jong paard moet je rekening houden met zijn jeugdige gedrag (de een wat meer dan de ander) en de kinderziektes. Met een ouder paard kan je al wel inschatten of het klikt met rijden e.d. dan moet je bij een jong paard maar afwachten. Ik zou nu zelf eerder kiezen voor een paard waar je in ieder geval op weg kunt rijden.

Boomerang
Berichten: 1480
Geregistreerd: 03-06-03
Woonplaats: Onbekend

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-04 14:36

Ik heb een beetje "tussen in" gedaan. Ik heb een jong paard gekocht ( 5 jaar) maar wel al aangereden. Nu ben ik zelf met een instructrice aan het "doorrijden".

Tis maar net wat je kan en wil. Ik vond/vind mezelf niet capabel genoeg om een paard in te rijden.

LuvdaTossa

Berichten: 12894
Geregistreerd: 15-06-03
Woonplaats: Midden vh land

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-04 14:43

Voordelen zijn dat jezelf met je paard een relatie op kunt bouwen. Ook als er eventueel eens iets is fout gegaan of er iets gebeurt is waarvan het paard geschrokken is, kun je er rekening mee houden. Alleen dit is wel een x aantal jaren plan. Het is ongelooflijk leuk om te doen, maar je moet hele goede begeleiding hebben of samen met iemand anders je paardje beleren.

Als je echt direct wedstrijden wilt gaan rijden, kun je beter een ouder paard kopen.

Tessebes

Berichten: 16931
Geregistreerd: 09-09-02
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-04 14:44

Ik heb dus een jong paard gekocht, een erg jong paard zelfs, 4 maanden oud. Ze kwam toevallig om m'n weg en ik was gelijk verkocht. Het was best een impulsaankoop eigenlijk. Ik vond het geweldig om een paard op te zien groeien en dingetjes te leren en ik vind het nog steeds geweldig, ik heb nog geen moment spijt gehad. Ik heb wel ietsjes ervaring op paardrijgebied, ik heb behoorlijk wat verschillende paarden bijgereden. Ik probeer me op dit moment op dressuurmatig gebied wat meer bij te laten spijkeren en dat ging best goed eigenlijk, totdat m'n huidige bijrijdpaard kreupel werd, maar ik heb goede hoop dat we daar uiteindelijk weer mee aan de slag kunnen, dus daar gaan we dan maar voor. Verder heb ik een gezonde dosis verstand, ik ben bereid mijn eigen fouten in te zien en ik wil graag leren. Ik zal het inrijden dus zeker onder begeleiding doen, maar ik wil het wel zelf doen. Daarnaast hoef ik niet gelijk met de top mee te draaien, ik kan me voorstellen dat sommige mensen wedstrijdambities hebben, het lijkt mij ook wel leuk, maar lukt het dan is het leuk, lukt het niet, dan is het jammer. Ik heb m'n paard voornamelijk gekocht om er plezier mee te beleven en dat gaat me zeker lukken. (roep ik nu vol goede moed! Haha!)

casanova

Berichten: 10939
Geregistreerd: 04-11-03
Woonplaats: maassluis

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-04 14:52

ik wilde juist alleen maar een jonge pony,ik heb de ervaring dus dat is ook geen drempel.

maar dan wel vanaf 3 jaar(alhoewel ik ook mijn eerste pony en mijn ene haf beide met 2 1/2 gekocht hadden)

Nieuwe eczeemdekens te koop..voor maar 40 euro

KiWiKo

Berichten: 51675
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-04 14:55

Judith29 schreef:
Ik heb wel wat ervaring met jonge paarden, maar ben geen goeroe op dat gebied *LOL* Ik heb een eigen pony gehad (tien jaar geleden) , die was 3 jaar en net zadelmak. Heb vroeger op de manege regelmatig meegeholpen met het zadelmak maken van paarden. Heb nu een bijrijpaard, die is ouder 12 jaar Lachen
Het zadelmak maken zie ik niet zo tegenop, moeilijker lijkt mij inderdaad om die basis goed neer te zetten zodat alle knoppen er goed opkomen. En dat zou inderdaad toch wel een goede reden zijn om toch voor een wat ouder paard te kiezen.De basis kan je met goede begeleiding best wel voor elkaar krijgen, als ik deze post zo lees denk ik dat je best wel aan een jong paard kan beginnen............ mits je goede begeleiding zoekt en deze bereid is je twee a drie dagen per week jou te helpen. Wel zou ik je aanraden om niet een te moeilijk dier uit te kiezen, gewoon een basis paard met een rustig evenwichtig karakter.

Twinkelbell

Berichten: 1184
Geregistreerd: 06-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-04 15:11

In een jong paard gaat erg veel tijd in zitten! Dat heb ik nu wel gemerkt, nu achteraf gezien had ik misschien 1 ingereden paard en 1 niet ingereden moeten kopen... Maar goed, al met al heb ik er heel veel plezier van, maar ook veel geduld, iets wat soms moeilijk op te brengen is.

Met goede begeleiding kom je een heel end!

Twinkelbell

Berichten: 1184
Geregistreerd: 06-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-04 15:13

gijsenkim schreef:
Wel zou ik je aanraden om niet een te moeilijk dier uit te kiezen, gewoon een basis paard met een rustig evenwichtig karakter.


Toch valt dit niet mee, als je het dier maar een paar keren hebt gezien... Bij een hoop is het duidelijk, zeker de wat oudere paarden, maar bij jonge paarden, vind ik, is het toch wel wat lastig!

Mithrandir

Berichten: 470
Geregistreerd: 14-07-04
Woonplaats: Krommenie

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-04 15:17

een jong paard kost veel tijd maar kan je precies maken zoals je zelf wilt, op een aantal dingen na dan!
Van een wat ouder paard weet je niet alles en die heeft dingen geleerd die hij niet van jou heeft geleerd!

Ik zou dus een jonger paard leuk vinden, maar voor mij zou een wat ouder paard beter zijn om ervaring op te doen. Geen ervaringen met (erg) jonge paarden namelijk. Voornamelijk tussen 7 en 19.

KiWiKo

Berichten: 51675
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-04 15:35

Twinkelbell schreef:
Toch valt dit niet mee, als je het dier maar een paar keren hebt gezien... Bij een hoop is het duidelijk, zeker de wat oudere paarden, maar bij jonge paarden, vind ik, is het toch wel wat lastig!Dat valt wel mee.......... meestal zie ik wel in een oogopslag wat voor een vlees ik in de kuip heb........ als je er dan heel even mee werkt en je prikkelt het dier een paar keer en bekijkt zn reactie dan weet je in de regel wel genoeg. 100% zekerheid heb je natuurlijk nooit.........

vicky

Berichten: 3056
Geregistreerd: 19-08-02
Woonplaats: Noordwijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-04 15:39

Ik ging juist voor een jonger paard wat ik zelf nog moest aanrijden.
Ik vind dat juist zelf wel zo prettig maar dat is net wat je zelf wil en kan

http://www.teamcarlee.nl http://www.endurancebythesea.nl
3820,5 goed gekeurde wedstrijd kilometers Winnaar Cavalor Cup 2012 & 2013! Met Internationaal endurance gereden. CEI 1* en 2x 2*

Gast4532
Berichten: 67019
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-04 15:42

Citaat:
een jong paard kost veel tijd maar kan je precies maken zoals je zelf wilt, op een aantal dingen na dan!
Van een wat ouder paard weet je niet alles en die heeft dingen geleerd die hij niet van jou heeft geleerd!

Maar met weinig ervaring en niet de juiste begeleiding leer je hem ook dingen die je nooit gewild had Lachen

evatjuuh

Berichten: 446
Geregistreerd: 01-07-04
Woonplaats: egmond

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-04 15:43

ik heb net 4 daagies een ijslander van 3 ... merk egt het verschil wel hoor tussen een braaf oud mak paard (die zijn zoms natuurlijk ook wel eens wilt ) en een jong paard die van mij staat met een 16 jarige merrie die is zhot vast maar die van mij die is speels en wil alles lerren kenne ...

het is maar net waar je tijd in heb ... heb je veel tijd ga voor een jong paard je kan hem helemaal naar je zin makken als je egt maar wienig tijd heb voor een ouder paard ... het hoeft niet zo zeer een ombeleert paard te zijn maar het is aan zijn karakter kijk als jij een oud paard koopt en dat is redelijk druk en zig in ze wei verveelt kan je net zo goed ene jong paard nemen die zig in de wei verveelt (heel vaag verhaal Tong uitsteken)(het komt er op neer dat het aan jou en het karakter van je paard licht...en de tijd die jij kan geven ...... ik heb voor en ijslander gekosen om dat hij zo goed paste bij mij en hij was jong en kan er dus voorlopig niet op rijden en het is mijn eerste paard ....en ben heel trots op mijn knul... het is je eigen beslissing

DYSLECKT ..DUS NIET ZEUREN..
love hrappur mijn schat

Lydiia

Berichten: 5623
Geregistreerd: 29-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-04 15:45

runningkawa schreef:
Maar met weinig ervaring en niet de juiste begeleiding leer je hem ook dingen die je nooit gewild had Lachen


"Kijk mama, hij kan steigeren op commando" Haha!

Gast4532
Berichten: 67019
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-08-04 15:46

of "kijk mama hij steigert zonder commando, whèee, boehoeee Verdrietig"


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: dandy123, nien81 en 29 bezoekers