longeren los met pessoa verantwoord?

Moderators: C_arola, SayaJones, Apple, Neonlight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
sabrinaatje

Berichten: 2425
Geregistreerd: 23-08-01
Woonplaats: Maarsbergen

longeren los met pessoa verantwoord?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-07-04 23:43

Wat ik mij nu afvroeg, is het verantwoord om met een pessoa te longeren zonder longeerlijn, omdat het paard wel aan alle kanten 'begrensd" is en bij paniek geen kant op kan, en met een longeerlijn heb je hem misschien eerder stil/ naar te toe. (snappen jullie het nog?) Over een poos (lees: over maandje of 2) wil ik beginnen met het loswerken met de pessoateugel. Ik werk nu ook zonder hulpmiddelen los, vroeg me dus af of het ook zonder longeerlijn verantwoord was.

Er gaats niets boven een Lusitano [RT-HAW] Training Lusitano (franse dressuur/klaus)
    - - - - Draw a line and live above it..- - - -
    Dressuur en NH lessen
-35! (15-04-12)


muiszje

Berichten: 3054
Geregistreerd: 04-01-04
Woonplaats: Am*dam!

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-07-04 00:12

ik denk dat het best onverantwoord is,.. want wat jij zegt dat het paard aan alle kanten begrensd word en bij paniek geen kant op kan, betwijfel ik. het paard, kan naar mijn mening, zich makkelijk losrukken en de pessoa teugel aan gort helpen. zeker als hij of zij in paniek is. aan de longe heb je daar toch iets meer grip op. .. ik zou het niet riskeren

start paardensport Zie profiel voor meer info

Yessy

Berichten: 22286
Geregistreerd: 16-02-03
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-07-04 00:14

Wat mijn ervaring is met los longeren (wat ik bijna altijd doe, in een ronde afgesloten ruimte, lekker makkelijk) is dat ze nogal eens schrikken en ervandoor vliegen, of ineens proberen te gaan rollen of eens lekker stuiiterend om zich heen gaan kijken, simpelweg omdat ze zich een stuk vrijer voelen dan als ze aan een lijntje "vast"zitten, het lijkt mij dus niet echt een goed idee..

Faline

Berichten: 7142
Geregistreerd: 22-10-01
Woonplaats: Berltsum

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-07-04 03:07

Ik longeer Goldy wel met pessoa los, zij is aan de lijn altijd zon etterbakje. Vliegensvlug draait ze zich dan om en dan draait ze dus lekker in de lijn, moet je dr eerst weer naartoe lopen paard uit de lijn halen, dan extra moeite om t paard weer van je af te krijgen, dan gaat het weer 2 rondjes goed en herhaalt het verhaaltje zich weer.
Ik doe dr nu dus aan de pessoa (wel in een afgesloten bak, dus ze kan niet uit de bak komen) zonder lijn, werkt uitstekend. Als weer eens om wil draaien ben ik er alweer bij en ze kan dan 1000 rondjes draaien maar ze draait niet meer in de lijn en kan dus meteen weer doorlopen als ik dr weer de goeie kant op heb gestuurd. En ze een stuk makkelijker van me af te krijgen.
Maar ik moet zeggen, als ik met longeerlijn kon longeren deed ik dat, dan heb je toch net wat meer te zeggen en kun je voorkomen dat ze teveel naar buiten vallen omdat je een lijn hebt waar ze aan vast zitten waar je ze dus mee kunt sturen en begrenzen. Ja of je moet al een longeerring hebben waar ze alleen maar rondjes kunnen lopen. Dan zou ik wel weer eerder zonder lijn longeren, is veel minder gedoe dan.
Ik ga trouwens binnenkort weer bezig met longeren met lijn, mn instruktrice hoorde mijn verhaal aan en die zag de uitdaging al weer helemaal zitten dus dat word feest met de les komende dinsdag Knipoog

Tessebes

Berichten: 16946
Geregistreerd: 09-09-02
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-07-04 10:44

Ik denk dat het vragen om problemen is. Ze blijven met zo'n pessoa nogal makkelijk ergens achter hangen. Verder wil je ook niet weten wat er gebeurd als je paard even uit z'n dak gaat en de pessoa in de war raakt of het paard er zelfs verstrikt in raakt. Ik hou aan de longe altijd al mijn hart vast als ze even een paar bokjes geven of er tussenuit knijpen.

sabrinaatje

Berichten: 2425
Geregistreerd: 23-08-01
Woonplaats: Maarsbergen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-07-04 10:49

bedankt voor jullie reacties, ik twijfelde nogal erg, omdat wij geen ronde longeerbak hebben en dat maakt het zowiezo wel wat lastiger. Maar wat zouden echte nadelen kunnen zijn als ik in een ronde longeerton zou longeren los? k ben echt een miep met dat soort dingen, wil erg graag "zekerheid" (lees zoveel mogelijk verschillende ervaringen hebben gehoord) hebben voordat ik er ook maar aan denk te beginnen.

Er gaats niets boven een Lusitano [RT-HAW] Training Lusitano (franse dressuur/klaus)
    - - - - Draw a line and live above it..- - - -
    Dressuur en NH lessen
-35! (15-04-12)

KozieZ

Berichten: 7741
Geregistreerd: 11-02-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-07-04 11:01

Als je de Pessoa bijvoorbeeld lang en laag hebt ingesteld, loop je de kans dat hij met zijn benen verstrikt raakt in de touwtjes van de Pessoa. Hetzelfde kan gebreuren als hij ineens aan zou galoperen, bokken, omhoog komt, schrikt...

Daarbij is je paard mar in zekere mate begrenst. De touwtjes zitten door katrollen in een driehoekmodel. In dat model kan je paard heel veel zelf bepalen met zijn hoofdhouding. Ik denk toch dat je daar veel meer grip op hebt met longeerlijn.


Faline

Berichten: 7142
Geregistreerd: 22-10-01
Woonplaats: Berltsum

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-07-04 11:53

Of een paard dan wel of niet vastzit aan de lijn maakt niet uit. Beide keren kan een paard gaan bokken en gek doen. Je moet er alleen voor zorgen dat je m goed voorwaarts en bezig houdt. Dat geldt dus met lijn maar ook als je zonder lijn gaat longeren.
En het is natuurlijk aan jezelf om te bepalen of je meer te zeggen hebt over je paard als je een lijn er aan hebt of niet. (want wij kennen jou paard verder niet)
Als jij denkt dat je paard met lijn minder snel gekke dingen gaat doen dan doe je m aan de lijn en als je denkt dat het geen verschil maakt dan kun je ook eens zonder lijn gaan proberen.
En goed van je dat je eerst even goed uitzoekt en nadenkt over iets voordat je er mee bezig gaat OK dan!

Gast7521

Berichten: 39614
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-07-04 11:55

Behalve het motief dat het dier ergens achter kan blijven hangen, denk ik dat je qua aanleuning/begrenzing zonder lijn niet goed zit. Die lijn gebruik je niet voor niets met longeren.

Faline

Berichten: 7142
Geregistreerd: 22-10-01
Woonplaats: Berltsum

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-07-04 12:18

Sonja schreef:
denk ik dat je qua aanleuning/begrenzing zonder lijn niet goed zit. Die lijn gebruik je niet voor niets met longeren.


Daar heb je gelijk in
Ik zou met Goldy zelf ook liever met lijn longeren. Inderdaad vanwege begrenzing. Zoals ik al zei, met lijn kun je ze begrenzen niet te veel naar buiten te vallen.
Ik longeer ook alleen maar zonder lijn omdat het (nog) niet op een andere manier mogelijk is bij Goldy. Maar daar gaan we aan werken. (Ik bedoel, longeren zonder lijn op wedstrijd terrein ofzo, dat zullen mijn mederuiters/amazones vast niet op prijs stellen Knipoog)
Maargoed, zonder lijn longeren kan dus wel, maar ik zou het alleen doen wanneer het niet moglijk is met lijn te longeren en als je dan zonder lijn doet zou het mooiste zijn in een longeerring of iets wat er op lijkt.

Gitta
Berichten: 1970
Geregistreerd: 01-10-01
Woonplaats: Zwijndrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-07-04 13:06

mmm ik zou het idd ook niet snel doen en dan maakt het denk ik niet uit of het een pasoa of een bijzet is ,je hebt het altijd minder in de hand als wanneer er een lijn aanzit.

Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd !!

Eindelijk mijn profiel weer up to date!!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Stybba en 50 bezoekers