dominant in de wei

Moderators: SayaJones, Apple, Neonlight, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
PalemaTR

Berichten: 25
Geregistreerd: 15-12-03
Woonplaats: Castricum

dominant in de wei

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-07-04 14:16

Hoi iedereen, ik heb een vervelend probleem: mijn paard is nogal bijterig en aggressief in de wei. In de omgang op stal en met rijden is ie hartstikke lief en makkelijk, maar in de wei verandert ie in een aggressief onvoorspelbaar beest! Hij heeft al een aantal paarden flink te grazen gehad en bijt dan echt het vel eraf. Hij heeft zo'n beetje elk paard wel een keer gebeten. Het gekke is, is dat ie andere keren weer heel lief staat te kroelen met diezelfde paarden, maar soms krijgt ie het gewoon op zijn heupen en wordt ie heel bazig. Wie heeft hier ervaring mee en hoe kan ik dit oplossen? Hij staat nu apart, omdat mijn stalgenoten geen gewond paard meer willen. Maar ik vind het toch belangrijk dat ie gewoon in de kudde staat, want zo leert ie het nooit. Wie heeft advies?


Mikkie

Berichten: 3964
Geregistreerd: 29-04-02
Woonplaats: Landgraaf

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-07-04 14:31

Mijn paard heeft dat ook. Kan met gemak een halve dag met een ander paard op de wei staan en helemaal niks doen, maar dan opeens schopt hij dat paard toch nog van de wei af. Hij is dan ook 1 van de redenen dat de paarden bij ons apart op de wei staan. Een echte tip kan ik je niet geven. Als je niet wilt dat hij alleen staat dan zou je er misschien een shetlander bij kunnen zetten. Zet dan in de hoek van de wei een stukje af waar de shetlander onder door kan, zodat die weg kan komen als jouw paard het op de heupen heeft.
Een andere poging die je kunt wagen is hem in een reeds bevestigde kudde zetten, waarschijnlijk krijgt hij er dan van langs van de alfa-merrie/ leider van de groep. Maar of hij het gedrag dan helemaal niet meer vertoont (ook niet in zijn eigen kudde) is nog maar de vraag.

CM_

Berichten: 26874
Geregistreerd: 19-04-03
Woonplaats: Stal Niveau Herpen !!

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-07-04 16:50

ik ga helemaal met mikkie mee
zo deed ik het ook altijd Knipoog

Dees

Berichten: 16602
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-07-04 17:18

Hoe oud is je paard? Is hij onbeslagen?
Een paar weken met een a-pony hengst wil nog wel eens helpen, die zijn klein en fel met venijnige tandjes die bijten op plaatsen waar een groter paard niet kan komen en bokkepootjes die geen echte schade aanbrengen maar toch gemeen trappen... kan geen paard tegenop Nagelbijten / Gniffelen
Maar dat mag je niet proberen als je paard op ijzers staat....

PalemaTR

Berichten: 25
Geregistreerd: 15-12-03
Woonplaats: Castricum

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-07-04 17:35

Mijn paard is zes en onbeslagen. Hij heeft juist een kleine pony flink te pakken gehad omdat ze te lang om hem heen draaide (beestje was hengstig en mijn paard is een ruin). Probleem is dus ook dat bijna al de merries gek op hem zijn en hem een stoere vent vinden en dus maar om hem heen blijven draaien en dat wil ie niet. Dus dan jaagt ie ze weg. Maar ja dat doet ie dus niet zachtzinnig.

Dees

Berichten: 16602
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-07-04 17:42

pony-hengstje ....
heus, dat is heeeeeel wat anders Nagelbijten / Gniffelen

Mikkie

Berichten: 3964
Geregistreerd: 29-04-02
Woonplaats: Landgraaf

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-07-04 17:43

Dan zal hij er of een keertje flink ervan langs moeten krijgen van een zeer dominante merrie (alfa-merrie) of toch echt de andere oplossing die ik al aandroeg. En dat is hem apart zetten met eventueel een shetlander (ruintje lijkt me dan wel verstandig). Ik denk niet dat er veel over blijft.

Ik moet dees wel gelijk geven. Een pony-hengstje is iets heel anders dan een merrie. Clown

joske_vuran

Berichten: 947
Geregistreerd: 07-07-04
Woonplaats: Horst

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-07-04 18:16

Weet je zeker dat hij een ruin is en geen klophengst?

Fjord Vuran
Z2 dressuur + 1
Klasse 1 endurance + 6

Margreet

Berichten: 18240
Geregistreerd: 24-08-01
Woonplaats: Gooi- en Eemland

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-07-04 18:48

Ik heb ook een dominante ruin. Bij sullige ruinen die zich er bij neer leggen dat hij de baas is, is het gauw bekeken en gaat het prima, hij heeft vaak zat in een ruinenland gelopen, maar oh wee als er eentje wat opstandig is tegen zijn gezag... Niemand die zijn/haar ruin er nog bij wil hebben en ik geef ze geen ongelijk. Het is niet leuk als je paard klappen krijgt, maar als jouw paard degene is die de klappen uitdeelt is dat ook niet leuk.
Hij staat nu met 2 dames op de wei. Voor merries heeft hij gruwelijk veel respect, die zal hij niks doen. Gaat al weken prima! Hij heeft het alleen af en toe wel heel druk met de ruinen uit de wei ernaast die naar ZIJN dames gluren >;)

Nulla tenaci invia est via

PalemaTR

Berichten: 25
Geregistreerd: 15-12-03
Woonplaats: Castricum

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-07-04 22:13

Hoe weet ik of het geen klophengst is? Hij is namelijk wel gecastreerd.

Margreet

Berichten: 18240
Geregistreerd: 24-08-01
Woonplaats: Gooi- en Eemland

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-07-04 22:14

Bloed laten prikken en laten controleren op hormonen. Je DA weet dat wel.

Nulla tenaci invia est via

santerra

Berichten: 516
Geregistreerd: 05-01-04
Woonplaats: lelystad

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-07-04 22:21

oei, lastig !
Maar die merrie's zijn dan wel hard horend (ongevoelig).
Kan het niet zijn als hij ze allemaal een keer te pakken heeft gehad, het over is ?

cissy

Berichten: 16886
Geregistreerd: 14-10-03
Woonplaats: hut in Heicop

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-04 13:36

lastig probleem inderdaad.
bij een alfa merrie zetten is een oplossing, die verteld hem wel dat zn gedrag ongewenst is! maar het is wel een enorm risico ivm verwondingen, voor beide partijen, zelfs zonder ijzers. Neemt niet weg dat de rest van de kudde het alsnog met hem aan de stok kan krijgen.
Ik zou persoonlijk een draadje in de wei spannen en een klein stukkie voor hem houden, staat ie er toch bij en blijft iedereen heel.

Hulp bij trailerlaadproblemen, kijk op mijn site http://www.horse-assist.nl
Ook paardentaxi! De enige in omgeving Vianen/Utrecht/Leerdam.

PalemaTR

Berichten: 25
Geregistreerd: 15-12-03
Woonplaats: Castricum

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-07-04 09:36

Het is inderdaad zo, dat hij ze allemaal al een keer te pakken heeft gehad, maardat het daarna over is. Maar het vervelende is, dat de kudde constant wijzigt. Dus steeds nieuwe paarden en constant wijziging van samenstelling. En ondertussen heeft ie al een flinke reputatie en wil niemand hem meer bij zijn paard hebben. Als er dan iets gebeurt, wordt er direkt naar hem gewezen. -zucht-. Hij staat nu voorlopig alleen. Misschien koop ik er wel een paard bij, dan heeft ie tenminste een beetje gezelschap. Als ze mekaar dan lens trappen, dan zijn het tenminste mijn eigen paarden. En ik ben er van overtuigd, dat het vanzelf wel overgaat. Waarschijnlijk laat ik hem wel even testen of het geen klophengst is, hoewel ik hem nog nooit een merrie heb zien dekken en hij in de omgang met mensen heel braaf is. En die merries zijn inderdaad nogal hardhorend. Ze blijven hem maar achterna lopen. Dus soms is het ook niet helemaal zijn schuld, maar vertel dat maar aan de eigenaars.

ikkemetwikke

Berichten: 4801
Geregistreerd: 24-06-03
Woonplaats: in 't Zeeuwse

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-07-04 12:11

las de kudde constant weiget zal het ook blijven duren!
vraag aan je stalhouder of er vaste groepen gevormd kunnen worden!
dat is voor alle paarden het best,ook voor de "onderdanige" in de kudde!
ik vind het vreemd,dat ze daar geen rekening mee houden!

Serieus genomen worden, of serieus genomen worden, that's the question!

Odeale

Berichten: 1774
Geregistreerd: 05-07-03
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-07-04 13:43

Mijn merrie is ook ontzettend dominant. Als er een "nieuwe" in de wei komt, dan moet alles weer opnieuw bepaald worden en wordt niet alleen de nieuwe gemept, maar soms ook wel één van de bestaande groep.

Bij ons is de groep redelijk constant, maar toch zijn er iedere keer weer van die jojo´s die hun paard erbij zetten, en dan helemaal geschokt zijn over wat ulisse doet, want "ze is toch zo´n lief paardje tegen mensen".

ulisse is (neem ik aan) een alfa-merrie, en wil gewoon de baas zijn, daar doe je niets aan. Ze hebben haar ook wel eens apart gezet met een dominante ruin, en dat ging eigenlijk ook heel goed. Ze deden elkaar niets.

Volgens mij kan ze ook wel alleen, dat lijkt haar ook niet zoveel te deren, het is meer mijn gevoel dat ze dat niet leuk vind. Ze gaat iig niet lopen gillen ofzo.

PalemaTR

Berichten: 25
Geregistreerd: 15-12-03
Woonplaats: Castricum

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-07-04 12:34

Joepie, er staat nu gelukkig gezellig een haflinger bij hem, die lekker van zich af bijt en ook van ruwe spelletjes houdt en het grappige is dat ze elkaar dus nauwelijks een haar krenken. Ze staan vredig naast elkaar te grazen. En spelen doen ze ook veel, maar dan zonder bijtwonden ofzo! Dus Palema kan het wel, zich gedragen. Hangt er dus gewoon vanaf wie hij tegenover zich heeft.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _Hinneke, amiette, febe6, Happy_Joy, Kidde en 32 bezoekers