Welke stal moet ik kiezen?

Moderators: C_arola, SayaJones, Apple, Neonlight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Welke stal?

Stal 1
4 (50%)
Stal 2
4 (50%)

Totaal aantal stemmen: 8


Brendageene
Berichten: 1495
Geregistreerd: 12-07-03
Woonplaats: Den Bommel

Welke stal moet ik kiezen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-07-04 11:11

Ja, weer een topic over stalling Knipoog

Ik wil dus misschien van stal gaan veranderen. Ik zal even de voor- en nadelen op een rijtje zetten. Ik heb een 2 jarige ruin en een 22 jarige shetlandpony in pension staan momenteel.

Stal 1 (sta ik nu een jaar, waarvan 3 maanden met mijn nieuwe paardje)
Voordelen:
- zomer dag en nacht weidegang op een groot weiland in een grote groep, veel keuzevrijheid over waar je je paard bij wilt zetten. Vooral voor de shet een uitkomst ivm teveel gras eten. (shet staat nu aan een ketting, dat is daar geen probleem)
- winter overdag weidegang, je mag je paard elke dag buiten zetten. Voor de shet mogelijkheid om ook in de winter dag en nacht buiten te staan
- wordt steeds gezelliger, is nu kantine in aanbouw, gezellige mensen.
- kosten. Voor de zomer 50 euro voor weidegang en in de winter 185 voor je box, inclusief stro en hooi (geen topkwaliteit)
Nadelen:
- nog steeds geen bak, zou vorig jaar aangelegd worden. Nu zou het deze zomer gebeuren, maar nog steeds niks gebeurd...
- Weinig hulp bij het beleren van mijn 2 jarige, alleen pensionklanten.
- pensionhouder heeft weinig verstand van paarden, heeft er zelf 10, maar doet daar niks mee, wat frustaties opwekt, als je ziet hoe die paarden er soms bij staan.
- mijn zus staat op stal 2, wat nu soms erg tijdrovend is, omdat ik ook graag meega naar haar paardje en de shet is van ons samen.
- de stallen, zijn gewone standaard tralie boxen, waar ze hun hoofd niet uit kunnen steken, en in de winter staan ze daar vaak van 16 tot 10 uur smorgens in.
- geen geasfalteerd erf, dus een modderpoel in de winter.
- het feit dat je zelf mag bepalen waar je paard staat, is ook een nadeel, er worden dikwijls zomaar paarden bijgezet zonder dat je ervan weet. heeft in het verleden al tot behoorlijk ernstig in elkaar getrapte paarden opgeleverd.

stal 2
Voordelen:
- veel (professionele) hulp, is een westernstal, ik wil graag western gaan rijden met mijn paard. Pensionhouder heeft veel contacten in die wereld.
- Dan sta ik bij mijn zus op stal, dus alle paarden in 1 keer verzorgen, kost minder tijd.
- er is wel een bak, wel met in de winter een slechte bodem.
- bij de stalprijs is ook voer inbegrepen
- er komt bijna dagelijks een veearts, aangezien ze ook schapen en koeien houden
- stallen, of je paard staat in een buitenbox, of binnen in een loopstal, met 2 of 3 paarden in 1 ruimte. De paarden kunnen onderling elkaar altijd besnuffelen en er is veel te zien de hele dag.
Nadelen:
- kosten zijn hoger, 175 euro per maand, het gehele jaar door, maar inclusief voer.
- in de winter geen weidegang mogelijk, wel losgooien in de bak.
- de shetlander kan daar niet aan een ketting staan en de weilanden zijn daar allemaal groot en vol gras. De shet zou daar of altijd op stal moeten, of op mijn oude wei zetten (die huurde ik van deze boer) hier is geen toezicht bij. Hij zou dan in de winter wel op de boerderij komen met toezicht. Ik zou dan een verzorger moeten regelen voor hem en hem minder kunnen zien, wat ik moeilijk vind. Hij is 22 en heb hem al 10 jaar.

Zo een heel verhaal dus, maar in het kort denk ik dat het voor mijzelf en mijn nog onbeleerde paardje het beter is naar stal 2 te verhuizen, voor het geringe kostenverschil heb ik daar wel veel meer mogelijkheden met hem.
Voor de shet zou het echter beter zijn om hem op stal 1 te houden, stalling voor een shet blijft lastig helaas... Met een verzorger erbij zou het wel een hoop schelen, maar het idee om hem zonder toezicht weer ergens neer te zetten vind ik niet prettig. Vroeger was het zo dat in de zomer er vaak kinderen op hem aan het crossen waren, zonder toestemming Ik sta daar waarschijnlijk wel gratis. Ik kan hem ook nog kwijt bij de ouders van de boer (ze fokken zelf shetjes) maar dat is ook een vol weiland, beestjes zijn ook allemaal behoorlijk dik nu. En daar is geen mogelijkheid om er een verzorger te laten komen.

Dus wat vinden jullie? Ik vind het zelf lastig, heb 2 heel verschillende paarden, met beide andere behoeftes.


jihoe
Berichten: 1116
Geregistreerd: 14-08-03
Woonplaats: zuid holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-04 11:22

zonder bak wordt het erg moeilijk om een paard te beleren, daarom heb ik gekozen voor stal 2. Aangezien ze daar ook in de winter los kunnen.

Z1+1

Tessebes

Berichten: 16946
Geregistreerd: 09-09-02
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-04 11:25

Ik zou de paarden nog tot het voorjaar bij stal 1 laten staan, omdat ze daar lekker veel naar buiten kunnen. Je paardje is pas 2, dus veel buiten is op dit moment belangrijker voor hem dan een bak. Van het voorjaar dus verhuizen naar stal 2 en de shet bij de ouders van de boer in het land.

GB_SP

Berichten: 370
Geregistreerd: 26-06-04
Woonplaats: Numansdorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-04 12:01

Ik ga mee met de mening van Tessebes Lachen

Tuigerrijdster # 15 Kwijl

IK BEN VRIJGEZEL » 75 *LOL* «

Marieke_K
Wiki moderator

Berichten: 12728
Geregistreerd: 03-06-04
Woonplaats: ****

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-04 12:23

Ik ga ook voor stal 2. ZOnder bak is het moeilijk een paard te beleren, en persoonlijk vind ik goede proffesionele begeleiding ook veel waard. En de stal indeling vind ik ook super. Daarnaast is het zoals je zelf ook zei, qua tijd ook gunstiger. De shet zou ik op de oude wei zetten.

L2 + 0 met de Bolle :) // Eindstand

Amy77
Berichten: 11221
Geregistreerd: 30-10-03
Woonplaats: Op de mooiste plek in Drenthe :)

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-04 12:24

Wat een moeilijke situatie eigenlijk. Je hebt een jong paardje dat je wilt beleren, maar dat word erg moeilijk zonder een bak oid waar je kan rijden. Ook is er geen hulp aanwezig. Voor de shetlander is het alleen niet zo'n beste omgeving, een shetje op stal lijkt me niet een uitkomst, dus dat word op stal 2 moeilijk. Dan zou ik de shet op een weilandje proberen te krijgen in de buurt, of eventueel naar die boer?

Lees net Tessebes haar berichtje, zou ideaal zijn. Veel succes!

Zelfst. werkende hoefsmid met jaren ervaring (opleiding in Zwolle gevolgd) en veel geduld. Werkzaam in provincie Drenthe, Flevoland en Z- Friesland, van mini's, belgen, hengsten, opfok, gespecialiseerd in gangenpaarden

Brendageene
Berichten: 1495
Geregistreerd: 12-07-03
Woonplaats: Den Bommel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-07-04 12:36

ja ik denk ook dat dat de enige oplossing is. Kan nog wel gaan wachten tot de bak hier wel komt, maar er worden telkens weer beloftes gedaan die niet nagekomen worden, wat het sfeertje natuurlijk niet echt bevordert.
Het feit dat ik nu wil beslissen is omdat er op stal 2 nu een stal vrij is. Ze zijn bezig met het bouwen van nieuwe stallen, maar die zijn pas volgende winter klaar. Mijn paard gaat dus of dit najaar daarheen of volgend voorjaar. Maar als ik volgend jaar ga, zijn die nieuwe stallen misschien al vol... Ze fokken en handelen zelf ook, dus erg veel ruimte voor pensionklanten hebben ze niet, hun eigen paarden gaan voor met stalling.
Wel ken ik die mensen op stal 2 al 10 jaar lang, omdat ik van hun altijd de wei heb gehuurd, dus het contact met hun is wel beter dan met mijn huidige pensionhouder.
Vind het alleen zo rot voor die shet, wil hem echt niet kwijt, maar doe er niet echt veel meer mee (deze zomer nog wel, kan niks met die 2 jarige, maar volgend jaar heb ik het denk ik druk zat met dat ventje beleren)
Nou geeft dat niet veel, hij is al ouder, maar ik wil hem niet in een stalletje weg laten kwijnen of zich helemaal vet laten vreten. Zit ik toch aan een verzorger vast (niet al te beste ervaringen mee vroeger, pennykindjes, shetlandertje he Knipoog)


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _suus19_, b485, Janinevv, NickyH92 en 34 bezoekers