tips om pony aan een ketting te zetten

Moderators: SayaJones, Apple, Neonlight, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Brendageene
Berichten: 1495
Geregistreerd: 12-07-03
Woonplaats: Den Bommel

tips om pony aan een ketting te zetten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-06-04 16:03

Ik heb besloten dat mijn shetlander voorlopig maar aan een ketting moet staan in de wei. hij blijft door elk schrikdraad heenkruipen... en begint nu weer veels te dik te worden. Hij is 1 maand achter het draad gebleven maar gaat er nu weer onderdoor of tussendoor.

Nu wilde ik een pin in de grond stoppen met daaraan een ketting en daaraan de pony. Hij is vrij rustig dus ik denk dat hij er weinig problemen mee heeft.

Nu had ik er wel een paar vraagjes over, want ik heb er weinig ervaring mee:

- hoe lang kan de ketting het beste zijn? ik zat zelf te denken aan een meter of 4/5

- ik kan bij de bouwmarkten niet echt iets geschikts vinden als pin. Mijn zus wilde eerst een paaltje in de grond slaan om hem daaraan te zetten (is ook t stevigst) maar als je hewm om de dag moet verplaatsen is dat wel erg veel werk en erg veel gaten in de wei (vind de boer ook niet zo'n goed plan)
Nu was ik vandaag weer aan het zoeken en vond wel 'grond ankers' die gebruikt worden in speeltuinen. Dat is een staaf van ongeveer 30 cm met een oog aan de bovenkant en aan de onderkant een spiraaltje (soort mini grondboor) waarmee je hem in de grond kunt draaien
zou dit geschikt zijn? weten jullie anders waar je wel iets goeds kan halen om hem aan vast te zetten?


Esgaroth

Berichten: 5224
Geregistreerd: 13-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-04 16:06

Wat je iig wel moet hebben is iets dat ronddraait, dus niet dat als je paard om het paaltje heen gaat lopen, hij zichzelf vastloopt. Het moet meedraaien.

jantina

Berichten: 12359
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-04 16:09

Je kunt zo'n pin ook kopen bij de Welkoop of Boerenbond ofzo. Wij hebben ze laten maken bij de smid, omdat onze paarden iets meer wegen dan een shet Knipoog
Je kunt het beste een aantal wartels gebruiken, zodat het touw niet opdraait. Wij hebben een wartel bij de pen, halverwege eentje en aan het einde ook weer een.
Iemand gaf hier op bokt eens een goede tip om tuinslang om het touw te doen, zodat je pony minder snel verstrikt kan raken. Wij hebben gewoon dikker touw wat niet krult/draait.
Daarnaast is het handig om je pony aan een halsband te zetten ipv aan een halster, ook dat draait mee.

pantarhei

Berichten: 8119
Geregistreerd: 09-01-02
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-04 16:11

Informeer even bij een boerenbond winkel oid ook koeizen worden nog al eens aan de ketting gezet. Wij deden het vroeger ook met de ponies, meestal aan een halsband (minder risico op hoofdbeschadiging en instappen met voet in neus). Er moet idd een zoheten wartel aan het uiteinde zitten en het liefste ook aan de halsband kant. Wij hadden een snelsluiting bij de halsband, zodat de ketting op het land bleef en de halsband mee naar huis. Als halsband gebruikten wij overigens vaak een koeienriempje, zoals ze aan de horens hadden destijds. In de Pyrenee├źn hadden ze een touw met een tuinslang eromheen om te voorkomen dat de benen beschadigden in de kootholten, met ketting (dikke) heb je daar geen last van. De pin kun je met een hamer, moker of zo, in de grond slaan. Denk er wel om water aan een uiteinde te zetten.

Brendageene
Berichten: 1495
Geregistreerd: 12-07-03
Woonplaats: Den Bommel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-06-04 16:12

ik zet hem aan een ketting, omdat ik vind dat daar meer voordelen aan zitten dan aan een touw. Ze kunnen er minder snel verstrikt in raken en het raakt niet in de knoop. Aan een halsband had ik ook al gedacht, bedankt!

Ik denk dat als alles in de grond zit ik eerst zelf aan die ketting ga trekken en slingeren om te kijken wat er gebeurd Knipoog

jantina

Berichten: 12359
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-04 16:17

Ik denk dat een ketting sneller in de knoop raakt, of beschadingen veroorzaakt als dik touw. Een ketting bestaat uit schakels, die schakels bewegen onderling ook weer en kunnen verbuigen. Een dik, stug touw met wartels is imo beter.

Gea_Fille

Berichten: 225
Geregistreerd: 28-03-04
Woonplaats: Dokkum

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-04 16:43

mijn shettie staat aan een ketting hoor en bevalt erg goed ze draait zig er niet in vast

en de ringer zijn nog niet verbogen zelfs niet toen er een fries aan stond duss OK dan! ....wij hebben zown soort spit ding netzo als voor honden maar dan voor paarden...hoe het heet geen idee? Scheve mond

maar ik zou inderdaad even naar de welkoop ofzo gaan meestal hebben ze die dingen daar wel

Ella Fleur; L2+5, op naar de M!<3
Fille; Puur genieten<3

Brendageene
Berichten: 1495
Geregistreerd: 12-07-03
Woonplaats: Den Bommel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-06-04 17:01

ik vind op internet en in de agrari die ik heb idd wel een pin voor honden die je ook in de grond kan draaien, maar dat lijkt me niet echt stevig genoeg voor een shetlander? of zijn hier ervaringen mee? Het is wel lekker doe het zelven zo..

Zweig

Berichten: 56
Geregistreerd: 04-05-04
Woonplaats: Nes, Ameland

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-04 16:55

Ga naar een smid en vraag of ie op een stuk rondijzer van ongeveer 20 a 25 mm diam. een grote moer wil lassen en er een punt aan wil slijpen. Ring die om het ijzer maar niet om de moer wil om het ijzer en daar je ketting of touw aan en klaar is klara (bij koeien dan) de shet heet waarschhijnlijk anders.

tja... dat bedoel ik nou


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Crazy_boon, leanneXXnona, nova_zodiax, Remark, Wijsje, Wispeltuur en 31 bezoekers