verhakseld snoeihout tegen de modder?

Moderators: C_arola, SayaJones, Apple, Neonlight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
visje

Berichten: 4546
Geregistreerd: 11-04-01
Woonplaats: België (Vlaams-Brabant)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-10-01 11:15

Bij onze gemeente kan je aan het containerpark gratis verhakseld snoeihout meenemen 'zoveel je maar wilt' . Het lijkt nog het meeste op van die boomschors die soms gebruikt wordt in bloemenperken, maar dat is het dus niet helemal. Is het een goed idee om op modderige plaatsen in de wei (dus in en uitgang en eigenlijk liefst de hele paddoc) van dat verhakseld snoeihout ze strooien? Wie heeft er ervaring mee? Verward
Als het een goede oplossing is, zouden we een hele vrachtwagen laten komen Haha! .


janna

Berichten: 4074
Geregistreerd: 08-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-10-01 11:17

Vaak wordt het dan heel glad, met die schillen. Als het grotere stukken zijn, kunnen die ook in de stralen van je paard vst gaan zitten. Wij hebben een keer dat spul in de bak gehad. Was niet echt een succes bij nat weer.

Sibold
Berichten: 1817
Geregistreerd: 10-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-10-01 11:35

Ik ken mensen die hebben het in de paddock's liggen als bodem. De paddock is dan niet meer zo blubberig. Ze moeten het wel ieder jaar vernieuwen, want op een gegeven moment zijn ook de snippers verteerd...
Ik zou het ook wel in mijn paddock willen, alleen is onze gemeente niet zo aardig om het weg te geven.

visje

Berichten: 4546
Geregistreerd: 11-04-01
Woonplaats: België (Vlaams-Brabant)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-10-01 13:55

Het zijn dus absoluut geen schillen zoals bij schors, maar eerder 'molm' met stukjes hout in. Lekker vaag Knipoog .
Wat denken jullie? Verward Mij lijkt het een goed idee...

Manon

Berichten: 5495
Geregistreerd: 25-06-01
Woonplaats: IJsselstein

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-10-01 17:46

Je zou het kunnen proberen.
Mijn instructrice heeft dat ook een keer gedaan, maar die had dat spul in haar trailer laten zitten (paar daagjes) en toen was het heel erg gaan broeien, bijna trailer kapot.

Balte

Berichten: 2929
Geregistreerd: 10-05-01
Woonplaats: Hombeek

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-10-01 19:01

Mijn instructeur heeft een piste in wortelhoutsnippers en hij is daar heel tevreden over. Het is wel enkel hout van boomwortels waardoor het minder vlug rot. Het is in vezelige snippers versneden die als het ware in elkaar haken waardoor je een soort veerkrachtige "matras" krijgt. Hij vertelde me ook dat sommige boeren het gebruiken op modderige plaatsen in de wei (bvb aan de drinkbak).
De snippers komen van een intercommunale (soort containerpark denk ik) in Limburg maar ze zijn niet gratis.

groetjes

N'Oubliez Jamais van de Breden Dries - v. Ismir du Tilleul (na 333 dagen dracht geboren op 14 mei10)

Jet

Berichten: 7717
Geregistreerd: 31-01-01
Woonplaats: Anna Paulowna

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-10-01 19:55

Ik denk dat je met verschillende dingen rekening moet houden: Er kunnen stukjes in de straalgroeven komen, dus steeds goed hoeven uitkrabben. Verder kan je pony daar een hoefzweer van oplopen als zo'n stukje klem zit en hij komt op het harde te lopen. Ook moet je weten van welke bomen het haksel is, zitten er geen voor paarden giftige bij, want ze zullen er zeker van willen snoepen. Als je pony ijzers heeft, gaan grotere stukken vaak klem zitten tussen de takken van de ijzers, soms krijg je die stukken er maar met moeite uit. Als je het gebruikt voor stukken waar ze maar 1 of 2 keer per dag even over heen lopen, dan kan ht wel, maar als ze er de hele dag in staan lijkt het me minder geschikt. Ook als het erg blubberig is, helpt het niet zo goed, op de oude stal waar ik stond hebben ze het ook eens gedaan, het hielp wel wat, maar eigenlijk niet echt goed. Ik denk dat ik er wel twee keer over zou denken of ik dat zou doen. Ik denk dat ik eerder een lading zand zou kopen en dat op de natte plekken zou storten.

Paarden zijn net als lucht, zonder kan ik niet leven!
Vanuit de kop van Noord-Holland: Voor info klik op: Paardentaxi Jet

Sibold
Berichten: 1817
Geregistreerd: 10-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-10-01 20:02

Mijn paardje heeft er ook opgestaan (oude stal) en daar kon hij kiezen tussen een deel zand-paddock en een deel snipper-paddock. Hij vond het heerlijk om op de snippers te staan en vooral liggen! Van hele stukken hout e.d. in de hoef heb ik nooit last gehad.

Gewoon halen die snippers...!
(als het niet goed bevalt kun je ze altijd nog als decoratie in de tuin gebruiken.. hoop ik dat je een grote tuin hebt Haha!)

visje

Berichten: 4546
Geregistreerd: 11-04-01
Woonplaats: België (Vlaams-Brabant)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-10-01 17:42

Hahaha, de tuin is ongeveer de grootte van de paddoc, maar om nu mijn hele tuin tot paddoc om te bouwen... nja Knipoog .
Tja, nu zijn er verschillende meningen...
In de bedekking zitten niet echt veel harde stukken en als die er zijn, zijn ze groter dan de hoef zelf.
Ik denk dat ik er maar eens met de digi cam naar toe trek. (ik heb al een klein deeltje in ons aanhangwagentje gebracht)
Er zitten inderdaad allerlei soorten hout in, maar het meeste is dus verpulverd met zo nog enkele stukkjes hout in. Het is zo moeilijk om te omschrijven. Ik denk dat ik er gewoon zelf eens met bote voeten in moet gaan staan, dan weet ik direct of het zacht aan de voetjes is Knipoog .
Zijn er misschien nog mensen met ervaring? Verward

Nouvel

Berichten: 23134
Geregistreerd: 12-08-01
Woonplaats: Bollenstreek

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-01 18:44

Ik zou 't niet doen. Wij hebben in de buitenbak van de verenging houtsnippers liggen. dat ging de eerste tijd heel goed, maar nu is het allemaal aan 't verteren en nu wordt het bij nat weer spekglad!
Je kunt er beter schoon zand opgooien, dan blijft het droger.

anne21

Berichten: 385
Geregistreerd: 07-10-01
Woonplaats: groet

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-01 13:12

het is een goede tijdelijke oplossing om het land/bak droger te krijgen nadeel is dat je elk jaar weer nieuwe moet storten en het grootste nadeel is nog wel dat de voedingsstoffen die er in zitten zorgen dat de grond dichtslibt en het gevolg is dat je een steeds nattere grond krijgt omdat het water niet weg kan lopen. je verergert de boel dus op de lange termijn(5/10 jaar). wij wisten dit eerst ook niet en hebben het ook lang gebruikt tot we nieuwe buren kregen, waarvan de man bodemdeskundige is en ons aanraadde om de hele bak om te gooien(1,5 meter diep omspitten als het ware) en toen was in onze bak het probleem opgelost (na toevoeging van stierezand).
groetjes anne

visje

Berichten: 4546
Geregistreerd: 11-04-01
Woonplaats: België (Vlaams-Brabant)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-10-01 18:07

Ik denk dat ik het ook eens ga vragen aan een bodemspecialist. *LOL*

xyzutu2

Berichten: 6723
Geregistreerd: 18-07-01
Woonplaats: 1 meter boven zeeniveau

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-10-01 21:23

Het ligt er denk ik een beetje aan wat jouw paddoc precies is en hoe hij er nu uitziet. Wij zijn zelf ook van plan om de wilgen in ons weiland te gaan snoeien en de takken te versnipperen om die in de bak te leggen. Onze bak is echter een stukje kale, aangestampte grond van 10 x 20 meter waar 2 pony's op staan. Bovendien loopt hij iets af zodat bj de minste regen er al hele rivieren naar beneden razen en het water op sommige plaatsen blijft hangen. Ik vrees dat we daar dus ook niet veel meer aan kapot kunnen maken dus kiezen we voor de houtsnippers zodat in elk geval de bovenlaag droog blijft.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _Dominique, Granoek, kitlover, madiekk, mariska_emke, N4N4, paardrijmiep, pippie123 en 31 bezoekers