Jullie kijk op de zaken...

Moderators: SayaJones, Apple, Neonlight, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Lestria

Berichten: 919
Geregistreerd: 30-12-02

Jullie kijk op de zaken...

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-03-04 12:58

Mijn paardje heb ik eerst verzorgt en later over gekocht. Zo lang als ik haar ken (+/- 6 jaar) zit er een wervel niet goed in haar rug. Ze loopt ook nooit compleet regelmatig (rechts achter) maar ook niet kreupel.

Tot een week of 5 geleden. Ze gleed achter weg toen we een bruggetje over moesten en ineens liep ze links voor stokkreupel. Een paar dagen rust gegeven en daar knapte ze erg van op. Ze liep weer als voorheen alleen stond ze vanaf toen in rust steeds met haar linker beentje naar voren om hem zo te ontlasten.

Vorige week was ze “van de een op de andere dag” weer kreupel maar nu rechts achter. Ik heb toen maar eens de knoop doorgehakt en er een kraker bij gehaald (omdat het voorgaande verhaal duidelijk uit haar rug komt en niet uit haar benen). Die heeft haar behandeld en een trainingsadvies meegegeven om de achterhand beter te trainen.

Vanaf het moment dat ze gekraakt was (afgelopen vrijdag) stond ze weer gewoon met haar voorbeentjes naast elkaar, ze is attent en vrolijk, erg op zoek naar aandacht dus als ik daar naar kijk is ze er absoluut van op geknapt.

Daarnaast heeft ze gisteren nieuwe ijzers gekregen. Voor gewoon weer met enkele lip (ze stond tijdelijk op dubbele lip voor omdat ze brokkelhoeven had) en achter lopen de takken iets door om zo het biljarderen (schrijf je dat zo?) tegen te gaan.

Nu zijn we dus 5 a 6 dagen verder en in stap loopt ze prima. Niets aan te zien. In de galop loopt ze ook gewoon goed. Alleen in draf loopt ze rechtsachter “kreupel”. Ik zet het expres tussen haakjes want echt kreupel is het ook niet. Als ze eenmaal echt aan het werk is en ze gestimuleerd wordt rechtsachter te gebruiken loopt ze goed. Maar als ze te veel moet doen (dus vermoeid wordt) of nog op moet warmen loopt ze niet goed.

Mijn vraag aan jullie is, wat moet ik hier nu mee? Denken jullie dat de moeizame draf komt door het kraken wat nog relatief kort geleden gebeurd is. Of door de intensieve manier van trainen? (Ik moet haar om de dag longeren met dubbele lijnen. 1 longeerlijn vanaf de singel, langs haar achterhand terug naar de singel en dan naar mij. En 1 gewoon aan het hoofdstel vast en met elastiek (niet te strak, gewoon op de loodlijn)). Voor mijn paardje is dit erg vermoeiend omdat ze niet gewend is haar achterhand zo intensief te gebruiken dus spierpijn is in deze onvermijdelijk. Daarnaast zit ze natuurlijk ook nog met het andere beslag waar ze duidelijk aan moest wennen. Mischien is het wel allemaal een beetje veel ineens.

Ik ga in ieder geval de kraakster nog eens bellen maar ik vraag mij af hoe jullie hier nu tegenaan kijken? Zouden jullie voorzichtig doortrainen of niet?

Beter een einde met pijn dan pijn zonder einde....


KimDai
Berichten: 836
Geregistreerd: 01-12-03
Woonplaats: Heemskerk

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-04 13:24

Ik zou haar niet te lang achterelkaar longeren
15-20 minuten ofzo. En dan langzaam opbouwen.

Staat ze overdag ook buiten?
Het kan zijn dat als ze straks het lang opgaat dat het dan veel beter met haar gaat.

Dees

Berichten: 16613
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-04 13:30

Ja duh...als dat paard 6 jaar lang krom heeft gelopen en nu ineens recht is gezet... houdt er rekening mee dat het nog een lange rijd gaat duren eer je paard wel weer goed loopt.

Het nam 6 jaar om zo krom te worden, het zal zeker 1 jaar duren om het weer terug te buigen.
Zeker in het begin heel rustig aan met zo'n patient; overvragen maakt dat ze op andere plekken in haar lijf gaat verzuren, en dan krijg je opnieuw een stijf onregelmatig paard.
Lekker stapritjes mee maken, voorlopig.

Lestria

Berichten: 919
Geregistreerd: 30-12-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-03-04 13:37

Tuurlijk! Dat kan ik mij ook heel goed voorstellen. En ik ben ook zeker niet van plan haar te overvragen. Ze is al op leeftijd dus van mij hoeft ze ook helemaal niet veel meer.
Ik vraag mij alleen af of ik haar wel voorzichtig aan het werk moet gaan zetten (volgens de kraakster dus gewoon wel!) of dat ik inderdaad alleen wat buitenritjes moet gaan doen en haar even helemaal tot rust moet laten komen.

Beter een einde met pijn dan pijn zonder einde....

Lestria

Berichten: 919
Geregistreerd: 30-12-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-03-04 13:51

Ze staat trouwens 's winters de hele dag in de paddock en 's zomers dag en nacht op het land.
En zelf dacht ik zo om de dag longeren en dan inderdaad max. 20 minuten.

Beter een einde met pijn dan pijn zonder einde....

Gast912
Berichten: 8730
Geregistreerd: 31-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-04 13:52

Wat ik mis in je verhaal is de rol van de DA?
Ik zou eerst eeen DA consulteren en daarna de keuze maken over eventuele aanvullende therapie.

Lestria

Berichten: 919
Geregistreerd: 30-12-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-03-04 13:58

Jippie, daar twijfel ik ook heel erg aan.
Kwaad kan het natuurlijk nooit maar heel eerlijk gezegd heb ik weinig vertrouwen in veeartsen op dit gebied.

Wat zijn jullie ervaringen hiermee?

Beter een einde met pijn dan pijn zonder einde....

Gast912
Berichten: 8730
Geregistreerd: 31-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-04 14:05

Ik heb goede ervaringen. Maar ik vertel er wel bij dat ik mijn paard altijd mee neem naar een gespecialiseerde kliniek. Er komt dus geen algemene DA voor mij op het erf [behalve voor entingen en een event. hechting oid]


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _Lucifertje, ardanwan, Barb, eldora1, Googlebot, Myrthe_x, scoebje en 41 bezoekers