problemen met mijn jaarling

Moderators: SayaJones, Apple, Neonlight, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
kirstin
Berichten: 478
Geregistreerd: 05-12-03
Woonplaats: berkel city!

problemen met mijn jaarling

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-03-04 17:35

Hoi allemaal,

Ik heb hier al meerdere topics over aangemaakt maar nog niet echt iets ontvangen waar ik iets aan heb (no affence of course, iedereen die meedenkt is welkom) dus probeer ik het nog een keer!
Ik heb een merrie van 1 jaar die bij mij thuis geboren is. Afgelopen zomer SAMEN met haar moeder op het land gestaan en als ze op stal stonden geleerd vast te staan, voetje te geven, lekker te poetsen en aan het einde liep ze best netjes mee aan het halstertouw --> de basis.
Toen ging ze naar een stal met allemaal andere veulens, een grote loopstal. Deze veulens hebben de hele zomer bij elkaar in de wei gestaan en kenden elkaar dus al, echter zijn ze wel op dezelfde dag als mijn veulen op dezelfde stal gezet.
In het begin kon mijn veulen het echt niet naar haar zin krijgen daar. Ze werd weggeslagen, stond zielig in een hoekje en hooi was helemaal not done. Gelukkig is dat beter gegaan en heeft ze op zich haar plekje gevonden, zal wel onderaan de rangorde zijn, maar daar moet iemand staan denk ik dan maar.
Bij mij op stal was overigens een regel dat ze gewoon naar me toe mocht lopen als ik binnen kwam, in de loopstal als er iemand binnenkomt wordt ze direct weggeschopt, aangezien ze daar van mening zijn dat mensen naar een paard moeten lopen en niet andersom.
Nu komt het probleem, ze slaat naar iedereen die haar wil pakken behalve mij. Echter zeggen de mensen waar ze staat dat ik daar niet op kan vertrouwen, aangezien ze mij geheid ook zal pakken. Ze konden haar halster niet om doen die was afgerold, dus toen ik dat wilde gaan doen lukte dat meteen. Toch zeggen ze daar dat het paardje geen basis kan zijn voor een betrouwbaar paard in de toekomst omdat ze echt link is. Helaas moet ik hun wel serieus nemen, aangezien ze jaarlijks 15-20 veulens hebben en er zeker wel verstand van hebben.
De oorzaak kan een begin zijn naar een oplossing... er malen er meerdere door mijn hoofd:
1. Ik heb haar verwend (maar op wat voor manier dan? Ze heeft het toendertijd nooit bewust geprobeerd)
2. Ze voelde zich daar ernstig in de steek gelaten, heeft de 1e maand alleen maar van zich af moeten bijten en vertrouwd alleen mij nog maar
3. Doordat de mensen haar gingen wegschoppen is ze zich nu zelf gaan verdedigen en schopt ze ook naar hun als hun haar een keer willen hebben. Ik heb haar nooit weggeschopt als ze naar me toe kwam (behalve als ze aan het etteren was natuurlijk) dus ze weet dat ze bij mij veilig is.
4. Er zijn mss net als kinderen, veulens die niet geschikt zijn voor een creche ( Knipoog ) in dat geval kan ze eventueel naar mijn huis en bij ons op het land met wat schapen.... iemand daar ooit ervaring mee gehad dat een paard niet een groepsdier is? Mijn merrie kan iig niet in een kudde staan.

Mij is aangeraden haar te verkopen... Ik vind dat geen oplossing aangezien ze dan mss van handelaar naar handelaar gaat. iets wat helemaal nix is voor een beest wat nu zulk gedrag vertoond. Ik vind dat dit opgelost moet kunnen worden, en wil dit ook graag. Ik wil zo graag over 2 jaar met haar aan de slag gaan!

Het is een lang verhaal, sorry maar ik zit er behoorlijk mee... kan iemand me helpen?


lieke2
Berichten: 1610
Geregistreerd: 12-12-02
Woonplaats: Oss

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-03-04 18:40

mmmm, dat klinkt niet zo leuk!
Op zich is het denk ik heel goed om veulens in een groep te plaatsen zodat ze leren communiceren met anderen. Is het geen mogelijkheid om haar een poos naar huis te halen om ze (tijdelijk) samen met je merrie in de wei te zetten en ze daarna in een andere, nieuw te vormen, misschien wat kleinere groep te zetten? Waar ik rij, hebben ze twee veulens doorgehouden van vorig jaar. Vorig jaar kon je er bijna alles mee doen, voetjes geven, lopen aan het touw. Nu lijken ze alles weer kwijt te zijn.
Het gaat er bij mij niet direct in dat ze voorgoed verpest zou zijn, maar ik heb haar dan ook nog niet gezien of meegemaakt. Geef haar het voordeel van de twijfel, ik ben het met je eens dat ze anders van handelaar naar handelaar zal gaan om uiteindelijk in de*** te komen, en of je haar daar blij mee maakt?

In ieder geval heel veel succes!

Vandaag is morgen voorbij....

Als je veel doet, kan je veel doen
Als je niks doet, doe je vaak niks

Tijd om te leren/werken? Ban jezelf!

shiana

Berichten: 936
Geregistreerd: 29-03-03
Woonplaats: eelde

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-03-04 18:42

ik weet niet waar ze nu nog staat , maar er is mij wel altijd verteld dat als er alleen maar veulens bij elkaar staan , zonder een oudere merrie ofzo erbij dat ze alleen maar leren spelen , en niet echt opgevoed worden , misschien in combinatie met dat ze weggeschopt word door mensen dat ze denkt dat ze gewoon die mensen ook weg kan schoppen , dit kan immers ook bij al haar veulenvriendjes , ik weet niet of je hier wat aan hebt , maar dit zijn dingen die mij verteld worden .
dus dan zou ik haar ergens neerzetten met in elk geval een ouder paard erbij , en gelijk goed duidelijk maken dat ze niet naar mensen mag schoppen .

muiszje

Berichten: 3054
Geregistreerd: 04-01-04
Woonplaats: Am*dam!

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-03-04 18:50

waarschijnlijk is mijn pony vroeger ook alleen opgegroeid. gezien dit niet je vraag is maar ik je wel een soort van kijkje in de toekomst kan geven zeg ik het toch maar ff: ik zou serieus een groep veulens vinden waar ze beter bij past. of gewoon 1 ander veulen. mijn pony is nu (20 jaar) ontzettend bang voor andere paarden, als andere paarden haar willen krabbelen shcrikt ze want ze weet echt niet wat dat is. als ze alleen al snuffelt met een paard vind ze het heel eng. ze is ontzettend om mensen gericht.. opzich is ze ontzettend lief in de omgang maar een drama met het naar buiten zetten met andere paarden. ze altijd het mindere van de groep.. ze weet niet wat ze moet doen en springt af en toe letterlijk tegen hek op als ze uit de paddock wil omdat ze de andere paarden eng vind.
.. dit vind ik zielig voor haar, en ik zou je dus daarom aanraden je veulen zeker te laten wennen aan andere veulens en niet alleen of bij de moeder te laten staan, echt in een groep gooien..
veel succes

start paardensport Zie profiel voor meer info

Sily

Berichten: 11491
Geregistreerd: 08-12-02
Woonplaats: Delft

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-03-04 18:53

Er werd mij bij mijn 2 en ene half jarige *altijd in het land geweest met andere* ook verteld dat er iets mis was met haar.
Ze liep mensen die haar uit stal haalden omver, trok ze het erf over en was dus echt een beetje ene onopgevoede kleremerrie Haha!

Terwijl ik zelf die problemen nooit had....natuurlijk was ze weleens vervelend en ze heeft ook weleens op haar kop gehad.
Maar zo erg als dat het me toen verteld was was ze bij mij in ieder geval niet.

Beetje hetzelfde als waar jij nu dus mee zit...bij jou is ze braaf, bij de andere niet.
Mijn paard is 100% betrouwbaar in mijn ogen, wat de rest van haar vind tsja...de 1 vind haar geweldig, de ander niet Haha!
En veel mensen waren negatief over haar inrijdperiode, dat zou neits worden, ze was een veelste veel hittepetit en ga zo maar door....uiteindelijk heb ik er nog steeds een heel fijn paard aan.

Kan je haar niet ergens anders plaatsen?
Waar het dier wel naar de mens toe mag komen *waarom mag dat trouwens niet? sgierig* en waar zij zichzelf iets fijner vind?
Als jij het goed met haar kan vinden en dit is in jouw ogen echt jouw type paard zou ik hem niet zomaar weg doen.
Optie 3 vind ik trouwens wel een beetje in de richting komen, zij is gewend gewoon naar jou toe te mogen komen, nu doet ze bij hen dat wat bij jou op prijs werd gesteld en wordt ze er voor afgestraft..kan me voorstellen dat ze terug is gaan schoppen....

"Mag ik voor ik inslapen moet, mijn baasje nog 1 kusje geven?
Een soort laatste groet, echt, het duurt maar even!"

orban

Berichten: 2145
Geregistreerd: 24-02-04
Woonplaats: balen(belgie)

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-03-04 18:59

Ik ben persoonlijk niet zo een voorstander van allemaal de veulens in de wei te zetten en ze dan 'hun plan laten trekken'.Ik zou haar nog niet verkopen ik zou proberen haar op een wei te zetten met een maatje eventueel proberen met de schapen en dan een keer kijken of haar gedrag niet veranderd.Doordat de mensen haar daar weg schoppen heeft ze misschien geen vertrouwen meer in mensen buiten jou.Ik vind dat al helemaal niet kunnen dat je naar de veulens schopt omdat zij niet naar jou mogen komen.Dat is toch om problemen vragen hoe kunnen zij dan vertrouwen in ons mensen krijgen als wij ze toch wegschoppen.Ik zou met veel geduld proberen haar terug op het goede spoor te brengen maar in elk geval niet te vlug opgeven.Hoop dat je er iets aan hebt.

kirstin
Berichten: 478
Geregistreerd: 05-12-03
Woonplaats: berkel city!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-03-04 19:36

bedankt allemaal voor jullie reacties, hier heb ik zeker wat aan! Het is idd een jaarling die me erg aanspreekt. Haar moeder is een knappe merrie (v Ramiro) en vader is Padinus (voor de mensen die hier interesse naar hadden Knipoog )

Mijn oom (waar ze nu staat) zegt dat ze het eerste half jaar is verwend door mij... maar waarom heeft ze naar mij dan nog nooit getrapt in het eerste half jaar. En ik heb haar ook echt wel op haar kop gegeven als ze brutaal was! Boos! maar ook duidelijk beloond als ze braaf was
Ik heb zelfs regelmatig bij zijn veulens gekeken en vergeleken hoe hun er toendertijd mee om gingen en daar ook mijn manier op aan gepast!

Ik denk idd ook wel dat het komt daar de benadering naar haar toe. En de reden dat ze niet naar mensen toe mag lopen? Ik vroeg het me ook af, hij geeft als antwoord dat hij geen polonaise aan zijn lijf wil (als iedere jaarling dat gaat doen, wordt het iets te gezellig) snap ik ergens wel... maar ik ben toen maar een tijdje niet meer gaan kijken omdat ze er anders niets meer van snapte.*Naar mijn baasje mag ik wel lopen, naar die enge grote mannen niet, ik snap het niet meeeeeer*

Een andere aanpak zou haar denk ik wel meer liggen, maar ze heeft aan de andere kant wel een plaatsje gekregen in de kudde, ze mag nu gewoon tussen de andere veulens staan zonder dat ze haar iets doen. Ik ken nog wel een jaarling die alleen staat, als ze samen met die merrie op een weiland kan staan....

nog meer mensen die zoiets hebben meegemaakt of hier een idee over hebben?


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AlwaysH, biancalaylo, Caoilfhinn, Charizard, esmee_2001, glenstorm, Googlebot, Kaulitz, Marlyy, Minjon, Mizsz_Kitty, nsh, Yellomofoon en 26 bezoekers