Ervaringen gevraagd met fysiotherapie voor paard

Moderators: SayaJones, Apple, Neonlight, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
sandra1977

Berichten: 1880
Geregistreerd: 02-03-03
Woonplaats: Dedemsvaart

Ervaringen gevraagd met fysiotherapie voor paard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-03-04 21:45

Sorry alvast, mijn verhaal is een beetje lang geworden, merk ik)Ik merkte de laatste tijd met rijden dat mijn paard voor erg 'raar' begon te lopen in vergelijk met een tijdje geleden.

Ik kreeg al van iemand te horen dat hij zag, tijdens het rijden, dat hij met zijn li-achterbeen zijn li-voorbeen aantikte, om dat achterbeen te ontwijken zette hij soms zijn voorbeen wat apart weg.
Een ander zei weer dat het paard altijd al zo stijf is geweest als een looie deur (ik rij hem nu ongeveer een half jaar)
Iemand anders erop laten rijden en die merkte er niets aan (M-ruiter) Verward

Verder ben ik veel met de stelling bezig en wat soepelheids oefeningen aan het doen omdat hij niet los in zijn lijf is.
Ik dacht dus in eerste instantie aan spierpijn......maar het zat me toch niet helemaal lekker. Ik begon aan mijzelf te twijfelen omdat ik iets "raars" voelde tijdens het rijden, maar iedereen verkondigde mij dat er niets raars was. Begon al te denken dat het misschien wel alleen in mijn hoofd zo was Bloos!

Een stalgenoot laat haar paard behandelen door een fysiotherapeut die zich heeft gespecialiseerd in paardenfysio. Haar paard was ook stijf in zijn lijf.
Ik heb vanmiddag, toen de fysio toevallig bij haar paard was, hem gevraagd eens naar Nielsson te kijken.
Hij heeft even gevoeld en wat beenoefeningen gedaan en is tot de conclusie gekomen dat hij links in zijn schouderpartij zo vast zit als een huis!! Ook rechts zat hij vast in zijn schouder maar niet zo erg als links.
Dit zou verklaren waarom hij dus zo stijf in zijn lijf is en hij af en toe zo 'raar' loopt. Ook vroeg hij of ik met bepaalde dingen last had met rijden [size=9](scheef lopen, moeilijk in willen buigen, drammig met aansingelen aan de li-kant, bit vastpakken om druk te ontwijken etc)[/size]
Dit moest ik eigelijk allemaal bevestigen..... Scheve mond

Hij gaf aan dat hij waarschijnlijk al geruime tijd last had van vaste spieren en dat hier destijds toen niets aangedaan is, omdat ik nu hem losser probeer te rijden en meer van hem vraag uit hij dat hij nu pijn heeft (even korte omschrijving hoor, zijn verhaal was uitgebreider)

Ik ben nu in ieder geval blij dat bevestigd is dat hij ergens last van heeft en dat het dus niet in mijn hoofd zit Bloos Lachen
Ik ga hem dus laten behandelen door de fysio, hij denkt dat het met 2 a 3 behandelingen weg is en dat ik dan een heel ander paard onder mijn gat krijg......

Mijn vraag is dus, wie heeft zijn paard ook wel eens laten behandelen door een fysiotherapeut en wat zijn jullie ervaringen ermee?
Hoe liep het paard na de behandelingen en kon je duidelijk verschil merken als voor de behandelingen??

Veni, vidi, vici

Te koop: Eiberweg 38, 7701 VE Dedemsvaart http://www.noordoostwonen.nl/13-b7b5-29 ... s8.twitter


Barb

Berichten: 11762
Geregistreerd: 24-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-04 21:55

www.spierproblemen.nl

2 van mijn paarden zijn weer heerlijk los, over 2 weken worden er nog 2 behandelt dus hopelijk krijg ik dan net zo'n resultaat!!

Jaike G. SPORT Z1+6 / Edou fan 'e Boppelannen SPORT ZZ-licht startgerechtigd/ Tsjikke / Blossem

Dressuur instructie of oppas nodig als u een dagje/weekend of week weg gaat: http://www.holidayhorsecare.nl

ikke

Berichten: 27187
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-04 22:18

Dierfysio heeft, net als bij mensen, zoveel nut als dat er rekening mee wordt gehouden.
Je kunt wel voor veel geld en moeite een fysio aan je paard laten, maar als je de oorzaak van het probleem niet aanpakt, is die fysio ook een bodemloze put.
Zorg er dus voor dat je erachter komt waarom je paard schouderproblemen heeft, dat kan de fysio je waarschijnlijk wel vertellen nadat ie je tuigage heeft gecontroleerd en je heeft zien rijden, pas dan heeft het zin om te behandelen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je de oorzaken wegneemt!

kennis is ééndimensionaal, kunde is tweedimensionaal, inzicht is driedimensionaal, ervaring is vierdimensionaal.....
Leuke dingen doen met je paard? www.nvvr.info

sandra1977

Berichten: 1880
Geregistreerd: 02-03-03
Woonplaats: Dedemsvaart

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-03-04 22:22

Heb net even de site bekeken, erg informatief!
Ik hoop dat mijn paard ook baat zal hebben bij de fysio....

Veni, vidi, vici

Te koop: Eiberweg 38, 7701 VE Dedemsvaart http://www.noordoostwonen.nl/13-b7b5-29 ... s8.twitter

Antoinette

Berichten: 9552
Geregistreerd: 31-08-02
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-04 22:54

Ja behoorlijk goede ervaringen! Bloos!
Een paar maanden terug kon ik geeneens een zadel (of longeersingel) opleggen, want dan zakte mijn paard van ellende door haar benen.

Na 3 massages en hulp van een fysio bij longeren kon ik er alweer op. Natuurlijk hebben we nog een lange weg te gaan voordat alles weer goed is. Maar of er verschil is? Ja geloof het wel Haha!

Dit vind ik zelf een hele goede link met heel veel fysio's:

http://www.nvfd.nl/

_Michelle_

Berichten: 4868
Geregistreerd: 30-01-03
Woonplaats: Rosmalen

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-04 22:58

Mijn paard is nu 2 keer behandeld door de fysio. Hij had last van zijn rug doordat het zadel niet goed lag en omdat ik en mn zus een verkeerde zit hebben. Het zadel is nu aangepast en ligt goed. Gister kwam de fysio voor de tweede keer en de 2 weken daarvoor hebben we alleen gelongeerd. Gister heeft ze ons paard weer gemasseerd en ze vond het wel al verbeterd, het is nog niet helemaal weg maar het gaat de goede kant op Lachen Ze liet mij op het zadel zitten in mijn normale houding, ik had de teugels vast en zij trok mij naar voren en ik werd helemaal uit het zadel getrokken. Toen moest ik op de manier zitten zodat je schouders, heupen en enkels op een lijn zitten, zij trok weer aan de teugels en nu zat ik veel steviger, dat verschil merk je echt heel goed! Ik en mn zus moeten er nu dus op letten dat we de goede houding aannemen, zo kan ons paard zijn rug beter ontspannen en dat kon hij met onze oude houding niet goed. Sinds gister mogen we weer rijden, ik heb er nog niet op gezeten, mn zus wel en die zei dat hij wel al meer ontspannen was. Ik heb er vorige week heel even zonder zadel opgezeten en toen merkte ik wel dat mn paard al veel meer mn hand opzocht dan voorheen. De fysio heeft ons zeker wel goed geholpen, het is echt een hele aardige vrouw die alles goed uitlegt. Mn zus heeft binnenkort les van haar in centered riding, dan moet ze eerst op een skippybal gaan zitten zodat ze kan voelen hoe de bewegingen van een paard nou eigenlijk aanvoelen en hoe je daar zelf in mee moet bewegen. Het is allemaal heel logisch wat zij verteld, maar zelf kom je daar niet zo snel achter, daar heb je toch hulp voor nodig.

Succes met je paard en ik hoop dat de behandelingen helpen! Laat je het nog even weten als de fysio is geweest en hoe het gegaan is?!

Gamble

sandra1977

Berichten: 1880
Geregistreerd: 02-03-03
Woonplaats: Dedemsvaart

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-03-04 23:16

ikke schreef:
Dierfysio heeft, net als bij mensen, zoveel nut als dat er rekening mee wordt gehouden.
Je kunt wel voor veel geld en moeite een fysio aan je paard laten, maar als je de oorzaak van het probleem niet aanpakt, is die fysio ook een bodemloze put.
Zorg er dus voor dat je erachter komt waarom je paard schouderproblemen heeft, dat kan de fysio je waarschijnlijk wel vertellen nadat ie je tuigage heeft gecontroleerd en je heeft zien rijden, pas dan heeft het zin om te behandelen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je de oorzaken wegneemt!


Voordat ik op het paard kwam te rijden heeft er iemand op gereden die hem met alle geweld in de krul heeft getrokken, met weinig tot geen ontspanning. Als hij dingen niet wilde werd er een slof, stootteugel of martingaal oid aangehangen.
Hij kende het niet om ontspannen te lopen, drukte zijn rug weg en liep erg op de voorhand. Was niet aan het been etc.
Ik ben hem toen gaan rijden en heb geprobeerd om die spanning eruit te rijden met behulp van mijn instructrice. Nu we meer aan de stelling aan het werk zijn en zijn gewicht proberen te verplaatsen naar zijn achterhand in plaats van zijn voorhand, komen we de problemen met zijn stijfheid/pijn steeds meer tegen.
Het tuigage is allemaal nagekeken en daar ligt het niet aan.

Volgens de fysio, die hem vandaag even bekeken heeft, merk ik de moeilijkheden in zijn lijf nu meer, omdat ik dus meer van hem vraag. Hij heeft voorheen waarschijnlijk altijd zo kunnen lopen zodat hij zijn pijn het minste voelde, en omdat ik nu van hem dingen verwacht zoals stelling en buiging en rechtrichten kom ik, zal ik maar zeggen, aan zijn zere plek.

Ik hoop echt dat hij er baat bij zal hebben, want het is toch best prijzig, zo'n fysiotherapeut.

Veni, vidi, vici

Te koop: Eiberweg 38, 7701 VE Dedemsvaart http://www.noordoostwonen.nl/13-b7b5-29 ... s8.twitter

Renske_

Berichten: 20552
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: het zonnige zuiden van NL

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-04 23:30

mijn paard is na een val op zn rug, 6x behandeld, na 3x had ik een totaal ander paard!~ gewillig en lekker los in zn lijf!
en dat is ie nogsteeds! ze is na een halfjaar 1x terug geweest omdat ik weer een dipje had met het rijden, en dat was na 1 behandeling ook weer over.

ik ben wel op een andere manier gaan longeren en longeer nu 2x per week ipv rijden, ook heb ik 3x per week les(2x club 1x prive)

maar ik ben er heel erg tevreden over OK dan!

*** Hilde van de Westfriezenhof *** bedankt voor alles meisje Des, Dee, Wis, Quinnie & Hillie ...zo oneerlijk... Rust zacht Y;(
Anne van de Slothoeve Ster Sport
:# Z2 startgerechtigd! :#

sandra1977

Berichten: 1880
Geregistreerd: 02-03-03
Woonplaats: Dedemsvaart

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-03-04 23:32

Hoeveel wordt er gemiddeld voor een behandeling betaald door jullie??

Veni, vidi, vici

Te koop: Eiberweg 38, 7701 VE Dedemsvaart http://www.noordoostwonen.nl/13-b7b5-29 ... s8.twitter

Annem84

Berichten: 2653
Geregistreerd: 02-03-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-04 23:33

je hebt helaas net een hele aflevering van klokhuis gemist over fysiotherapie bij paarden. was vandaag toevallig op tv. misschien wordt die afelevering nog wel een keer herhaald.

Mensen met paarden hebben hemel op aarde, maar wanneer ze sterven valt er niets te erven!

sandra1977

Berichten: 1880
Geregistreerd: 02-03-03
Woonplaats: Dedemsvaart

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-03-04 23:49

Amvbeek schreef:
je hebt helaas net een hele aflevering van klokhuis gemist over fysiotherapie bij paarden. was vandaag toevallig op tv. misschien wordt die afelevering nog wel een keer herhaald.


Ja, dat topic kwam ik net tegen hier, wel jammer dat ik die gemist heb.
Als iemand weet of en wanneer deze herhaald wordt zou ik dit graag horen....

Veni, vidi, vici

Te koop: Eiberweg 38, 7701 VE Dedemsvaart http://www.noordoostwonen.nl/13-b7b5-29 ... s8.twitter

Aramat

Berichten: 3169
Geregistreerd: 27-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-04 23:58

Ik betaal 35 euro, de laatste keer is ze ruim een uur bezig geweest. Het helpt goed en ze legt alles heel goed uit zodat we er zelf mee verder kunnen dus ik vind t het zeker waard!

Antoinette

Berichten: 9552
Geregistreerd: 31-08-02
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-04 00:17

50 euro...
Dan is ze meestal zo'n 1 1/2 uur bezig.

Maar toen ze laatst maar zo'n 45 minuten bezig was geweest hoefde we 'maar' 40 te betalen.

ikke

Berichten: 27187
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-04 10:10

Sandra, ik verwacht wel dat je er baat bij zult hebben, maar realiseer je wel dat je een tijdrovend traject in bent gegaan. Een paard wat jarenlang in een foute houding heeft gelopen, train je niet 1-2-3 om naar een korrecte houding, dit is een kwestie van lange adem, geduld en toewijding. Het uiteindelijke resultaat zal wel een goed em los lopend paard zijn, maar trek er wel een tot twee jaar voor uit.
Ik zeg dit niet om je af te schrikken, maar wel om te voorkomen dat je misschien teleurgesteld raakt omdat het allemaal niet op lijkt te schieten. Neem vooral die tijd en je inspanning zal ruimschoots beloond worden. Veel succes!

kennis is ééndimensionaal, kunde is tweedimensionaal, inzicht is driedimensionaal, ervaring is vierdimensionaal.....
Leuke dingen doen met je paard? www.nvvr.info

Renske_

Berichten: 20552
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: het zonnige zuiden van NL

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-04 10:20

ik betaal 35 euro en dat is incl reiskosten(woont een aardig eindje uit de buurt) en is ongeveer een uur met hem bezig, soms 50 min soms een uur en 20 min

*** Hilde van de Westfriezenhof *** bedankt voor alles meisje Des, Dee, Wis, Quinnie & Hillie ...zo oneerlijk... Rust zacht Y;(
Anne van de Slothoeve Ster Sport
:# Z2 startgerechtigd! :#

Aramat

Berichten: 3169
Geregistreerd: 27-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-04 11:02

Idd, wat ikke zegt, je fysio zegt dat t met 2 a 3 behandelingen weg is.. Dan is de ergste pijn misschien weg en is de schouder wat losser maar je moet ook rekenen op anders rijden/trainen, anders komt t zo weer terug! Suc6 ermee!

sandra1977

Berichten: 1880
Geregistreerd: 02-03-03
Woonplaats: Dedemsvaart

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-03-04 15:48

ikke schreef:
Sandra, ik verwacht wel dat je er baat bij zult hebben, maar realiseer je wel dat je een tijdrovend traject in bent gegaan. Een paard wat jarenlang in een foute houding heeft gelopen, train je niet 1-2-3 om naar een korrecte houding, dit is een kwestie van lange adem, geduld en toewijding. Het uiteindelijke resultaat zal wel een goed em los lopend paard zijn, maar trek er wel een tot twee jaar voor uit.
Ik zeg dit niet om je af te schrikken, maar wel om te voorkomen dat je misschien teleurgesteld raakt omdat het allemaal niet op lijkt te schieten. Neem vooral die tijd en je inspanning zal ruimschoots beloond worden. Veel succes!


Ik ben me ervan bewust dat het een tijdrovend project zal worden......ik ben er nu al ruim een half jaar mee aan de gang. Hij was echt grotendeels verpest met rijden toen ik erop kwam. Ben gewoon kleine doelen voor ons aan het stellen gegaan. Eerst alerter op het been (en dan zonder sporen), en ontspanning proberen te creeren, hij was zo gestressed met rijden als een tierelier, hierna iedere keer wat uitgebreid met dingen die hij anders, of niet deed, hij was gereden op de binnenteugel, hier zijn we ook mee aan de gang.
Ik zeg wel eens tegen mensen dat het lijkt alsof ik een groen paard rijdt, hij weet zich redelijk te redden maar heeft grotendeels alles verkeerd aangeleerd gekregen.
Gelukkig heb ik begeleiding hierbij van een goede instructrice, en dus binnenkort ook ondersteuning van een fysio.........dus met tijd en geduld moet het wel allemaal weer goed kunnen komen.....

Veni, vidi, vici

Te koop: Eiberweg 38, 7701 VE Dedemsvaart http://www.noordoostwonen.nl/13-b7b5-29 ... s8.twitter

sandra1977

Berichten: 1880
Geregistreerd: 02-03-03
Woonplaats: Dedemsvaart

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-03-04 15:52

Aramat schreef:
Idd, wat ikke zegt, je fysio zegt dat t met 2 a 3 behandelingen weg is.. Dan is de ergste pijn misschien weg en is de schouder wat losser maar je moet ook rekenen op anders rijden/trainen, anders komt t zo weer terug! Suc6 ermee!


De fysio heeft mij al zien rijden en heeft aangegeven dat er niet erg veel aan mijn rijstijl veranderd hoeft te worden. Wel meer voltes, stelling, schouderbinnenwaarts etc om straks zijn losse spieren ook los te houden.
De kwaal is erin gereden door zijn vorige berijdster, die erg veel onder druk reed en ontspanning in een paard een vies woord vond.
Heb de nasleep van haar rijstijl waar we ons nu met zijn 2en doorheen moeten worstelen. (niet dat ik Anky ben ofzo maar zie wel een paard graag ontspannen lopen en plezier in het werk hebben)

Veni, vidi, vici

Te koop: Eiberweg 38, 7701 VE Dedemsvaart http://www.noordoostwonen.nl/13-b7b5-29 ... s8.twitter

Charmaine
Berichten: 612
Geregistreerd: 28-12-03
Woonplaats: Alphen aan den Rijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-04 23:19

Nou zeg, het is net alsof ik mijn eigen verhaal lees! Verward
Ik heb dus echt exact hetzelfde verhaal/problemen. Bij mij heeft de fysio een een of ander apparaatje gebruikt om de spier los te krijgen. Verder legde ik mijn dressuurzadel te ver naar voren, waardoor de schouder niet helemaal vrij kwam, en moest ik mijn zadel opvullen.
Het gaat nu al een heel stuk beter ( is nu ong 2 maanden geleden) Naomi heeft geen verdere behandeling gehad. Het is nu inderdaad een kwestie van op de juiste manier blijven trainen.
De fysio had haar al vaker behandeld bij de vorige eigenaresse, toen had ze voornamelijk last van haar rug en ze gaf me een complimentje, dat haar rugspieren echt super waren. Was ik best trots op! Schijnheilig

Dus, volhouden, komt helemaal goed!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 3 bezoekers