In paniek! Wat te doen?

Moderators: SayaJones, Apple, Neonlight, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Rhys

Berichten: 6317
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-10-01 21:31

Ik zit te twijfelen of ik dit hier moet zetten of bij rijtechnisch, doe het toch maar hier. Zie het wel als het verplaatst wordt Haha! .

Sommigen zullen waarschijnlijk mijn drama van de provinciale kampioenschappen wel meegekregen hebben; in de finale kreeg ik haar de proef niet door omdat ze zó bang was, ik kreeg haar niet eens zelf meer het terrein af.
Dat was half augustus.

Dit drama heeft zich dit weekend weer herhaald - de eerste proef ben ik nog doorgekomen maar dat is dan ook alles, ze deed niks dan schrikken en spoken en steeds aan de C-kant, net als op de kampioenschappen.
De tweede proef kwam ik tot punt 7 oid, niet ver iig, heb toen zelf aangegeven te stoppen. Ze ging er níet langs. Ik heb de jury gevraagd even te blijven staan (ik was de laatste), ze spookte weer aan de C-kant......ik kreeg haar er nog niet langs, ze bleef maar achteruit lopen, ik had er gewoon geen invloed meer op en ze was totaal in paniek. Die arme jury was er na een minuut of wat zat van en ging weg. Toen de auto weg was, reed ik haar vrij simpel langs de C-kant.........???????????

Nou is nu natuurlijk het groene seizoen afgelopen, de 20e start ik binnen, en ondanks dat ik al een hoedje heb nog maar even in de M2. Thuis loopt ze de sterren van de hemel en is alles okay, maar op wedstridj slaat ze op tilt......

Ik ben al bang voor de volgende keer, er is dan weliswaar geen juryauto (waar ze overigens nooit problemen van gemaakt heeft!, voor de kampioenschappen), maar wat verzint ze dan?

Ik heb geen idee wat ik hiermee aan moet.
Ik ben wel bezig haar erg te disciplineren, reactie te eisen op alle hulpen, en direct. Bovendien probeer ik haar in elke mogelijke situatie laag in te kunnen stellen.

Iemand nog tips?

Es könnte alles so einfach sein
Ist es aber nicht

~Die fantastischen Vier~


janna

Berichten: 4073
Geregistreerd: 08-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-01 21:40

misschine kun je je pony eens meenemen naar iemand anders en daar een keer rijden? Misschien was je onbewust toch een beetje zenuwachtig, en reageerde je pony daarop? Ook omdat hij nu zo gevoelig is voor je hulpen, reageert hij veel scherper op jouw signalen.
Wel vervelend hoor, zeker omdat het het laatste jaar is voor je bij de ponies (toch?)

Jet

Berichten: 7670
Geregistreerd: 31-01-01
Woonplaats: Anna Paulowna

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-01 22:10

Hoi Rieja, ik heb de hele zomer eigenlijk emt hetzelfde probleem gezeten, met dien verstande dat ik er ook regelmatig naast lag met het inrijden of zelfs tijdens de proef. Het ging beter als het in afgesloten bakken was, waar ik moest rijden, dat heb ik een paar keer gehad. Afgelopen zondag de eerste binnenwedstrijd gehad, met inrijden iemand erbij en steeds op de grote volte, volte verkleinen en vergroten, zorgen dat ze bij mij was met haar aandacht en niet bij alles wat er om haar heen gebeurde. Ik rijd nog maar L1, dus niet geheel te vergelijken, maar in de eerste proef wilde ze toch steeds 1 hoek niet in omdat daar nbogal wat bouwmateriaal lag. Met het inrijden voor de tweede proef was ze al wat relaxeter, en de tweede proef ging beter. Ik denk inderdaad dat ze toch op de een of andere manier teveel de mogelijkheid heeft om te kijken, misschien omdat je geen zweep mag gebruiken in je M-proeven en dat ze dat tegen je gebruikt, of dat je niet zo kan optreden als je thuis wel eens zou doen als ze zo liep te klieren. Ze heeft het toch al tot M2 gebracht zonder dat kijken naar de jurywagen, ze zou inmiddels wel kunnen weten hoe het gaat in zo'n proefje. Probeer voorwaarts te rijden en met inrijden al haar aandacht te krijgen. Rijdt haar niet leeg, maar wel zo ver door dat ze niet meer kijkerig is. Ik hoop dat je hier iets aan hebt, veel succes, ik mag zondag weer, weer in dezelfde bak als twee weken geleden. Ik hoop dat het bij mij dan zover gaat, dat ik eens een winstpuntje rij, ik heb voor de MKZ 1 x L gestart en daarna verschillende keren buiten L1 en geen punt gereden... Nu zou het toch wel eens leuk zijn, een puntje.

Paarden zijn net als lucht, zonder kan ik niet leven!
Vanuit de kop van Noord-Holland: Voor info klik op: Paardentaxi Jet

Zep

Berichten: 9994
Geregistreerd: 05-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-01 22:10

Het is zo vaag dat het zo uit het niets komt. Als het nou een 4-jarige in z'n eerste wedstrijdseizoen was...

Mijn eerste paard Levi's zag ook overal spoken. Ik heb me met hem in zo'n geval altijd maar niks meer van de proef aangetrokken, en eerst geprobeerd hem onder controle te krijgen op de plek waar ik hem hebben wilde. Niet iedere jury vind het leuk, maar je staat er soms van te kijken hoe ontzettend coulant die verschrikkelijk strenge jury ineens kan zijn als het om zoiets gaat Haha! ik stopte dan wel daarna, een keer mocht ik van de jury zelfs gewoon doorrijden Schijnheilig
Nadat het me een paar keer gelukt was om hem normaal de baan rond te rijden werd het wel heel veel beter. Vlak voor hij wegging was hij bang voor alles búiten de baan Haha! maar als hij maar eenmaal binnen was dan lette hij wel op.

Ik denk dat er in zulke gevallen toch (onbewust) een klein stukje wedstrijdspanning bij komt kijken. De enige tip die ik kan geven is dus gewoon proberen haar onder controle te krijgen, en laat die proef dan maar voor wat die is. Dit is toch iets wat je echt in de ring op moet zien te lossen lijkt me. Maar wel een rotprobleem zeg!

dressuurinstructie in Overijssel, mail voor meer informatie: louise@equimotion.nl

Rhys

Berichten: 6317
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-10-01 21:55

Ergens anders rijden doe ik al regelmatig, nooit een probleem - ik mag niet lessen in de manege dus moet dat in de buitenbak gebueren - mn in dit seizoen zijn er dan een stuk of drie, vier mogelijkheden waar ik regematig rijd, nooit iets ernstigs aan de hand.

Ik was idd al van plan haar wat langer los te rijden, ook om haar perfect aan de hulpen te krijgen.

Ik ga me idd ook niks meer van de proef aantrekken als het weer misgaat, de punten kunnen me in het M2 weinig meer boeien, de omstanders en de jury nog minder.
Zeker dat er wedstridjspanning in het spel is. Ik heb de laatste tijd niet veel gestrat, een wedstrijd wordt een beetje een unicum dus. ook voor haar, en waarschijnlijk krijgt ze dan wat veel ineens te verwerken.

Ach, het analyseren van het paardenbrein heeft waarschijnlijk weinig nut. Maar dit gaat opgelost worden, da's zeker! Ik baal alleen zo dat ik nu het Z nog niet in kan...had er zo'n zin in. Maargoed, dan maar in november (als ik haar dan fatsoenlijk een baan doorkrijg Scheve mond\ ).....

Es könnte alles so einfach sein
Ist es aber nicht

~Die fantastischen Vier~

Jasmijn

Berichten: 3582
Geregistreerd: 24-02-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-01 22:30

Vervelend en ook heel raar als dat plotseling opduikt. Mijn paard wil ook nog wel eens spoken zien, en dan kom ik bijv. niet voorbij X, maar dan is er echt iets te zien, en niet alleen een juryauto. Vreemd, toch maar weer meer starten, desnoods HC zodat je minder hoeft te stressen. Kom op je moet de Z nog wel in hoor!

Navragen is beter dan afvragen.

Gast252
Berichten: 29528
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-01 22:32

Inderdaad wel op je punt blijven staan met je paard, maar probeer te ontspannen en wees aardig voor haar, ze moet wel weer op je kunnen vertrouwen.

Karin

Berichten: 61794
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-01 22:44

Het kan best zijn dat het een eenmalige actie (sorry, tweemalige dan...) van je beestje was en dat ze straks indoor heel anders reageert. Mijn zusje heeft hier op Bokt ook verteld over haar drama met de Provinciale, maar dan met springen. Ben je bijna Z, je beest heeft nog nooit geweigerd in een parcours (echt nog nooit!) en dan krijg je de bel op de sloot. Inmiddels hebben ze alweer een springwedstrijd en een SGW gereden, geen centje pijn, oortjes erop en springen maar, zelfs zonder problemen door het water heen! En waar die spoken, kaboutertjes, trollen, gnomen of wat dan op dat kampioenschap nou zaten? Geen idee...

Een echte tip heb ik niet voor je, in ieder geval niet een rijtechnische. Wel een 'gedragstip': probeer de volgende wedstrijd zoveel mogelijk te zien als een nieuwe kans, en niet als mogelijke herhaling van de laatste wedstrijd. Ik heb zelf makkelijk praten natuurlijk, vanaf de kant, maar ik probeer je gewoon een hart onder de riem te steken... Lachen

Succes!

_________________
<FONT COLOR="DARKBLUE">Tijd krijg je van niemand. Tijd moet je nemen.</FONT>

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Karin op 2001-10-02 23:45 ]</font>

Rhys

Berichten: 6317
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-10-01 10:14

Hmmm...HC starten is wel een goeie tip als het echt niet lukt, dat scheelt iig verliespunten Lachen

Ik probeer de volgende keer gewoon zo rustig en ontspannen mogelijk te zijn, zelf, dan hoop ik dat dat overgaat op Amiga.
We zullen zien, jullie horen het wel weer tzt!

_________________
'To fail just means that you haven't succeeded yet'

Orri Bedankt!!

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Rieja op 2001-10-03 11:14 ]</font>

Fitzroy
Berichten: 17272
Geregistreerd: 11-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-01 10:18

Had je afgelopen weekend dan verliespunten gekregen???

Rijd jij trouwens altijd even rond in de ring voordat je gaat starten?? Dan moet je van deze tijd even optimaal profiteren. Ga er eenst stappend langs, daarna in draf en op beide handen.
En pas als de jury echt begint aan te dringen, ga je aan je proef beginnen.

Karin

Berichten: 61794
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-01 11:11

Mag dat dan nog wel Fitz, vanaf de M? Ik weet dat ze daar in het oosten niet moeilijk over doen, maar toen m'n zusje vorig jaar M startte op het NRPS-concours in Ermelo en eerst wat rondjes door de ring reed voor ze afwendde bij A kwam er een toeschouwer hevig ontdaan op m'n moeder af: 'Dat mag niet hoor, daar kun je bij ons voor gediskwalificeerd worden!' Als ik het me goed herinner, kwam die vrouw uit de buurt van Zoetermeer. Daar moest je altijd van buitenaf bij A binnenkomen, anders werd je uitgesloten. Iemand die hier iets van af weet? Anders helpt deze goedbedoelde tip bij Rieja natuurlijk ook niet...

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>

Fitzroy
Berichten: 17272
Geregistreerd: 11-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-01 11:25

Zo weer zo mag je altijd om de ring heen rijden. Indien dat niet mogelijk is (bv. binnenbak of langs de sloot) mag je toch in de ring.
Ik probeer altijd zo snel mogelijk om de ring heen te rijden want Fitz ziet ook gauw spoken. Dus zodra de combi voor me maar half afgegroet heeft, ga ik al om de ring heen draven. Als het mogelijk is voor de jurywagen langs (moet ie natuurlijk niet te dicht bij C staan).

Lisette

Berichten: 2676
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Veldhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-01 11:30

Aub niet beledigend opnemen maar hoe zit het met vertrouwen tussen jullie? Is dat helemaal optimaal? Ben je misschien zelf anders tijdens een wedstrijd dan als je normaal rijdt? Misschien ligt het daaraan.

Gast4532
Berichten: 67019
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-01 12:36

hoi
Kawa liep van de 3 tot de 7 jaar overal langs.
Van de 7 tot de 9 zag ie ook overal spoken
de jury auto, het jury hokje, een vogeltje, schaduw, in de binnenbak een lichtstraal, mensen die wat met de armen zwaaien van alles dus.En dan nog de dingen die ik niet thuis kon brengen waar ie bang van was.
Nu is ie 9.5 jaar oud en alles is ineens weer verdwenen.
Kawa heeft gewoon gepuperd. mischien is dat bij jou paard ook wel zo.

Verder ben nooit ergens voor om gelopen omdat ik dacht dat ie wel weer flauw ging doen. Al duurt het me 2 uur, er langs gaan zal ie.
Al moet ik daarvoor alle deelnemers afwachten maar daarna ga ik de ring weer in.
Thuis heb ik regelmatig de bak vol gehangen met dekens emmers. enz.


veel succes met je paard

Rhys

Berichten: 6317
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-10-01 11:38

'k heb geen verliespunten gekregen, was een lieve jury en hij heeft het briefje teruggegeven. Heb ik echt mazzel mee gehad. Maar al had ik verliespunten gekregen of krijg ik dat de volgende keer, dat boeit niet echt want ik heb er toch al 10....

Vanaf de M mag je idd niet de ring in, in principe eromheen doe ik altijd. heb ik vorig weekend ook gedaan en toen ging ze gewoooon langs de jury-auto...zucht.

Het vertrouwen is echt wel goed, ik heb dat beest al 4 jaar en kan met haar lezen en schrijven.
Ik wil niet arrogant doen maar als er geen vertrouwen is rijd je een paard echt niet zo naar Z-niveau.....

Gister reed ik in de clinic van truusje Smeding, het was donker - in de buitenbak met licht, en natuurlijk allemaal enge dingen, auto's die op en neer reden, paarden die op de trailer stonden te stampen. mensen en honden die in het donker bewogen....ze keek wel maar ging door, bleef aan de hulpen...Truusje snapte dus niet dat ze op concours afslaat.

Ach, ik rijd gewoon vrolijk door over twee weken zien we wel hoe ver we komen!

Tsjeee....wat een typfouten...even ge-edit!

_________________
'To fail just means that you haven't succeeded yet'

Orri Bedankt!!

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Rieja op 2001-10-04 23:44 ]</font>

Sterre

Berichten: 15179
Geregistreerd: 23-08-01
Woonplaats: Mittelfranken - Bayern - Duitsland

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-01 12:05

Hmmm... Zou het helpen als je thuis een wedstrijdparcour "nabouwt" en dan "grondwerk" (dus aan de hand) met haar doet? Als je naast haar loopt als ze langs al die "enge" dingen moet, kan je veel direkter reageren (geruststellen en zo). Of als het toernooi helemaal voorbij is, nog eens met haar het parcour afgaan, ook langs de jurywagen en zo. Kan het zijn dat jij nu inmiddels al een beetje gespannen bent als jullie aan de beurt zijn? Dan breng je dat misschien -onbewust- op haar over.
Begrijp me niet verkeerd, dat begrijp ik helemaal Lachen , alleen al om die reden rijd ik geen wedstrijden *LOL* !
Ik wens jullie in ieder geval veel succes! Sterre

Benz († 18.12.09) & Bella († 4.01.10), ik mis julie nog steeds zo erg ;( ....
Welkom lieve Mila <3 !
Vakantie vieren op een echt kasteel in Beieren :) ?? http://www.schloss-moehren.nl/
"Als vandaag voorbij is ben je weer een dag verder"


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot, Liesjee92 en 33 bezoekers