Dressuur EN western rijden met 1 paard?

Moderators: SayaJones, Apple, Neonlight, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Pjelk

Berichten: 1957
Geregistreerd: 06-06-02
Woonplaats: Warffum

Dressuur EN western rijden met 1 paard?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-03-04 21:40

Het lijkt me erg leuk om eens te proberen western te rijden met Pjelk. Misschien kan ik les nemen in de buurt ofzo. Maar ik rij ook graag dressuur(wedstrijden) en wil dat ook gewoon blijven doen. Kan dat wel samen? Of weet het paard door het zadel wat ie opkrijgt wat er gebeuren gaat of zou het toch te verwarrend zijn?


Antoinette

Berichten: 9552
Geregistreerd: 31-08-02
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-03-04 21:53

Hangt er eigenlijk vanaf hoever je 'echt' dressuur EN western wilt rijden. Je geeft al aan dat je wel wedstrijden dressuur wil gaan doen. Dan denk ik dat je best eens een westernlesje kan nemen. Met een westernzadel buitenritten maken (omdat je het zadel bijvoorbeeld ook erg lekker vind zitten) kan natuurlijk helemaal wel.

Maar wil je dus dressuur starten en western ook op een fanatiekere manier doen?
Dat lijkt mij niet de gemakkelijkste combinatie.

Bij dressuur is er bijvoorbeeld al veel meer contact (zowel been als hand).
Toch? (ik rijd tenslotte zelf geen western, heb het alleen veel gezien Haha! ).
En dat is dan 1 verschil waar ik al zo snel op kan komen, maar er zullen er nog veel meer zijn Lachen

LadyMadonna

Berichten: 56575
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-03-04 21:55

Ik rij western met mijn haf (sinds Januari) en mijn bijrijdster rijdt engels (dressuur, beetje springen, etc) wel allebei op recreatief vlak

Once in a while you will come to know, the reasons why you ride so low, the truth is hard it will cut you like a knife.... The outsider for life... -Danny Vera-
www.facebook.com/sosmellie geuren voor in huis!

Pjelk

Berichten: 1957
Geregistreerd: 06-06-02
Woonplaats: Warffum

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-03-04 21:59

Met de western wil ik niet zoveel. Het lijkt me gewoon leuk er les in te hebben en voor dr bij als afwisseling. Met dressuur ben ik serieuzer bezig. Ik rij nu een jaar wedstrijden en hoop binnenkort naar de L over te gaan.

LadyMadonna

Berichten: 56575
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-03-04 22:04

hoezo afwisseling? Ik sta ervan te kijken in hoeveel dingen het "hetzelfde" is.
Zeker gezien ik voorlopig nog niet aan "trucjes" als spinnen, stoppen, en achterwaartse L-letjes toe ben

Once in a while you will come to know, the reasons why you ride so low, the truth is hard it will cut you like a knife.... The outsider for life... -Danny Vera-
www.facebook.com/sosmellie geuren voor in huis!

ikke

Berichten: 27297
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-03-04 22:53

Ik ken iemand die met een pony Z2 bij de paarden reed en met diezelfde pony de prijzen meenam op de open NL-kampioenschappen western, in dezelfde periode.
Een goed dressuurmatig gereden paard kan ook goed western worden gereden, de verschillen zijn minimaal, strikt genomen zelfs niet aanwezig.
Zorg wel voor een goede instructeur, de westernles-ellende die ik de laatste tijd bij mij op stal zie, daar ga ik me niet over uitlaten, zo erg.

kennis is ééndimensionaal, kunde is tweedimensionaal, inzicht is driedimensionaal, ervaring is vierdimensionaal.....
Leuke dingen doen met je paard? www.nvvr.info

Machie

Berichten: 15237
Geregistreerd: 11-09-02
Woonplaats: bij de berg

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-03-04 22:54

Kan wel samen
PB Anya maar eens! Die rijd zowel dressuur als western met haar paard Lachen

Anya
Berichten: 32772
Geregistreerd: 01-02-02
Woonplaats: Hengelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-03-04 22:58

Hier ben ik al. Het kan heel goed hoor! Zie de foto's in mijn profiel. En sterker nog, ik ben de enige niet. Ik ken er inmiddels een heleboel die beide rijden Lachen

Je moet alleen sommige hulpen dubbel aanleren (Lanna galoppeert aan op het binnenbeen (dressuur) EN het buitenbeen (western) en bij andere hulpen een keuze maken. Western vraagt eigenlijk geen stelling, dressuur wel...Dus ik vraag wel stelling bij western, alleen niet zoveel..

Kaunos

Berichten: 706
Geregistreerd: 09-02-03
Woonplaats: Meerssen

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-04 10:24

Ik ben ook net begonnen met Westernlessen met m'n arabje, terwijl ik daarvoor alleen 'engels' reed. Dressuurmatig rij ik op de klassieke manier en de overeenkomsten in de basis zijn behoorlijk groot met het western. En wat aangaloperen betreft, als Kaunos een goede bui heeft, hoef ik maar galop te denken en dan galoppeert hij Haha! (ik zal ongetwijfeld wel iets met mijn houding aangeven wat hij wel merkt en ikzelf niet). Als ik in een van beiden echt verder zou willen komen, dan zal ik een keuze moeten maken, maar voorlopig is het goed te combineren.

Voordat ik Kaunos had heb ik een leasepaard gehad waarmee ik zowel engels als western reed. Ondanks dat met haar meestal engels gereden werd (en nu alleen nog maar) vond ze western duidelijk veel leuker (ze was veel vrolijker en haar staakgedrag was een stuk minder). Als ik met de westernles wilde aanspringen in de galop op de rechte lijn ging dat zonder problemen naar keuze in de linker en rechtergalop, maar met dressuur was dat een ander verhaal, daar ging ze vaak in staking en westernhulpen hielpen dan gek genoeg niet (waarschijnlijk door de invloed van de andere zit).
Mijn eigen conclusie is in ieder geval dat het enerzijds sterk afhangt van het paard of je het kunt combineren, anderzijds, als je in een van de twee takken echt verder wilt, dan zul je ook moeten kiezen. Wat ik straks dus misschien ook moet. Maar voordat ik die keuze maak wil ik eerst kijken in hoeverre Kaunos het allemaal oppakt en leuk blijft vinden (en ik ook, natuurlijk).

Marith_Ov

Berichten: 2414
Geregistreerd: 25-07-03
Woonplaats: Hardenberg

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-04 12:04

Ik rij ook beide. Dat gaat erg goed. Alleen ik hou de hulpen zo gelijk mogelijk (dus aangallopperen in zowel western al dressuur op het buitenbeen), maar ik rij mijn pony in de dressuur wat meer gesloten. En de hoofdhouding is hoger dan bij het western.

Ik merk wel dat mijn pony verschil van zadel merkt (door de veschillende druk van beide zadels). Als ik een dressuurproefje wil oefenen met het westernzadel, dan loopt ze te klooien als ik haar dan in een dressuurhouding rij. Rij ik hetzelfe proefje maar dan op de westernhouding (lang, laag en langzaam), dan is er niets aan de hand.

Luna Bashirah

DAWRA; Let's go and ride... our greatest pride! Dé vereniging voor jou en je westernarabier of partbred met minimaal 50% Arabisch bloed.

Mirkim

Berichten: 6142
Geregistreerd: 01-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-04 14:52

Bij ons reden ze ook zowel dressuur als western. Het kan wel, maar voor jezelf lijkt het me nogal ingewikkeld, en of het voor je paard ten goede komt betwijfel ik ook, vooral als je op langere termijn hoger komt met de dressuur...

Romkabouter

Berichten: 21721
Geregistreerd: 25-06-02
Woonplaats: Donkerbroek

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-04 15:20

Ik zie weer een aantal dingen waarvan ik denk Lips are sealed

Ik zal me beperken tot de opmerking:
Als je hoger komt zal combineren lastiger worden.
Niet door het rijden, maar door de houding die je aan paard wilt geven. Hoe gevorderder je wordt, hoe meer bevestigd die houding wordt (ook al hoor je te kunnen variëren).
Ik denk dat er een tijdstip komt waarop je een keuze moet maken. En dan zou ik die keuze nemen, waarvan de houding het meest overeenkomt met hoe je paard zijn natuurlijke houding is Lachen

Mijn woorden zijn mijn woorden en mijn mening. Deze graag alleen mij aanrekenen en niet mijn geliefden/vrienden/kennissen of een combi daarvan!

Mirkim

Berichten: 6142
Geregistreerd: 01-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-04 15:22

maar eh.. romkabouter. De hulpen die je geeft zijn toch totaal verschillend als in de engelse sport??? Kan jij zo makkelijk omschakelen van het western naar het engels???

Romkabouter

Berichten: 21721
Geregistreerd: 25-06-02
Woonplaats: Donkerbroek

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-04 15:27

Ik doe allebei, alleen niet hetzelfde paard.
En de hulpen zijn niet anders. Een paard is een paard Knipoog

Wat Anya bv zegt over haar galophulpen begrijp ik geen fluit van waarom ze dat anders zou doen

ok, het werkt allebei wel (het is maar hoe je het paard iets leert), maar het is hetzelfde paard. Leer hem 1 manier en niet twee Lachen

En met haar geen stelling verhaal ben ik het ook absoluut niet eens Knipoog
Dit staat alleen op VMR en niet op RT Haha!

Mijn woorden zijn mijn woorden en mijn mening. Deze graag alleen mij aanrekenen en niet mijn geliefden/vrienden/kennissen of een combi daarvan!

Anya
Berichten: 32772
Geregistreerd: 01-02-02
Woonplaats: Hengelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-04 15:48

Even als antwoord op Rom..

Ik heb van een zeer goede ruiter het dringende advies gekregen Lanna voor dressuur wel te leren op het binnenbeen aan te springen in galop. Dit heeft te maken met de mogelijkheid om travers en dressuurmatige wissels beter te kunnen rijden later (je kunt het buitenbeen dan makkelijker gebruiken om te begrensen).

Mij maakt het niets uit. Lanna ook niet. Ze voelt ook zonder die hulp wel of ik galop wil of niet (gewoon aan mijn zit).

Het stellingverhaal heb ik lang over nagedacht. Volgens mij zijn er meerdere westernscholen. In de reining is het (zo is het mij geleerd) i.i.g. niet gebruikelijk veel stelling te vragen. Wel om als het paard bv. naar buiten kijkt en dus de pens naar binnen drukt binnenbeen te geven in combinatie met recht opnemen, maar stelling wordt niet gevraagd. Ik krijg ook altijd op mijn kop als ik bij reining onderdelen teveel stelling vraag.

Maar goed...het is 1 methode.

Met betrekking tot het verschil in rijden... Als je een paard in een redelijk verzamelde gang kunt rijden hoef je alleen maar wat bij te drijven en de kont komt eronder en de hals komt iets omhoog. Het kost mij ongeveer twee weken om Lanna om te rijden van western naar dressuur. Ik train haar op M-niveau (dus laterale gangen, contra-galop, en verruimen). Dat laatste is uberhaupt geen probleem ... verruimde gangen worden bij western immers nauwelijks gevraagd...

Wellicht komt ooit het moment dat ik moet kiezen. Maar nu combineert het in ieder geval nog prima!

Nu moet ik erbij zeggen dat ik nooit de ene dag western rij en de andere dag dressuur. Ik rij mijn dressuurwedstrijden altijd in een periode van 2-3 maanden en ga dan weer op western over. Voordeel van zoveel western rijden is dat je met dressuur een paard heeft dat recht tussen de teugels loopt en heeft geleerd op eigen benen te lopen Lachen

Romkabouter

Berichten: 21721
Geregistreerd: 25-06-02
Woonplaats: Donkerbroek

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-04 17:09

IMO zijn ook wissels wissels. Zelfde hulpen dus. Engels is alleen meer omhoog gesprongen, worden de hulpen niet anders van Lachen
Travers heeft volgens mij niets met galop te maken, dus die link begrijp ik niet .

Wat beteft de stelling: stelling vragen doe je dus wel. En veel stelling is natuurlijk niet goed Lachen

Maar wat je zei, ieder doet het weer net ff anders. Wat ik raar vind is dat je eenzelfde ding op twee verschillende manieren doet op 1 paard.

Ook het voordeel van zoveel western rijden begrijp ik niet. Want datzelfde moet een engels gereden paard ook hebben.

Mijn woorden zijn mijn woorden en mijn mening. Deze graag alleen mij aanrekenen en niet mijn geliefden/vrienden/kennissen of een combi daarvan!

Anya
Berichten: 32772
Geregistreerd: 01-02-02
Woonplaats: Hengelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-04 18:02

Dat travers deel begrijp ik zelf ook niet Rom maar als ik heb goed heb onthouden heeft het iets te maken met het feit dat paarden die op het buitenbeen aangallopperen dat kennelijk ook snel gaan doen als je het been iets naar achteren legt en drukt voor een zijgang. Met buitenbeen naar achter en binnenbeen galop, leer je ze wachten of zo. Meer kan ik er niet van maken...

Ik denk dat niet ieder paard geschikt is voor 2 verschillende manieren aanleren. Voor Lanna maakt het niet uit. Zij past haar hulpen aan aan de optoming waar ik mee kom. En dat is echt zo. Ik kan in een dressuurzadel mijn benen van haar af doen en gaan zitten, maar dan stopt ze dus niet... Lachen Ze wacht daar op zit en benen erbij...

Voordeel van zoveel westernrijden is imo: een paard dat neckreining gewend is, blijft vanzelfsprekend beter tussen de teugels lopen. En training waar zoveel tijd wordt besteed aan recht maken (gebeurt minder bij dressuurlessen voor zover ik ze zie) heeft voordelen bij dressuur.

Bojangles

Berichten: 13704
Geregistreerd: 23-06-02
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-04 18:05

Ik zou het niet combineren, lijkt me alleen maar onnodig ingewikkeld.

Joyce de Vos - Horse Charms Webshop - Horse Agility NL - Painting Pony
Let op wegens tijdgebrek en andere bezigheden, ben ik nauwelijks meer actief op Bokt. Graag niet PB-en, maar mailen voor snel bereik :) Bedankt!

Romkabouter

Berichten: 21721
Geregistreerd: 25-06-02
Woonplaats: Donkerbroek

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-04 18:13

Dat klopt wel Anya van dat been, maar daarom moet je je been ook niet naar achteren doen *LOL*
En bovendien valt het in de praktijk er mee Knipoog
Dat een paard slim genoeg is om het verschil in optoming en daarmee het verschil in hulpen kan onderscheiden kan ik me heel goed voorstellen Lachen
Anders gezegd, ik zou het raar vinden als het niet zo was. Het rechtmaken is altijd belangrijk. Geen goede engelse instructie misschien, maar kan ik niet over oordelen en doe ik dus ook niet Lachen

Mijn woorden zijn mijn woorden en mijn mening. Deze graag alleen mij aanrekenen en niet mijn geliefden/vrienden/kennissen of een combi daarvan!

Anya
Berichten: 32772
Geregistreerd: 01-02-02
Woonplaats: Hengelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-04 20:55

Romkabouter schreef:
. Geen goede engelse instructie misschien, maar kan ik niet over oordelen en doe ik dus ook niet LachenIk krijg alleen westernles. En af en toe een dressuurclinic om dat deel bij te schaven. In de praktijk rij ik Lanna voor 90% met westernhulpen door de dressuurwedstrijden heen (alleen met iets meer druk en iets meer been). Maar ik sta wel heel vaak te kijken bij dressuurlessen. En het verbaast me altijd hoe gigantisch veel paarden zonder problemen de schouder eruit drukken zonder dat er iets van gezegd wordt door de betreffende instructrices. Die zijn vooral altijd erg druk met overgangen en de achterhand erbij rijden. In mijn optiek komt die achterhand erbij pas als je de schouder erbij kunt houden. Maar ik wordt altijd direct teruggestuurd naar oefeningen van de basis als er bij mij bij de moeilijker oefeningen iets fout gaat. Daar ben ik wel blij om.

Alleen stoppen met je benen eraf...Nee dat niet. Dat zou de dressuurjury niet waarderen denk ik. Tot nu toe gaat het goed. Ik rij heel langzaam (want ik start heeeeel weinig) mijn winstpunten bij elkaar. En als het te ingewikkeld wordt, dan stop ik met dressuur. In ieder geval tot Wizkid groot genoeg is om te worden gereden. Dat duurt nog twee jaar Lachen

Waratje
Berichten: 9700
Geregistreerd: 03-11-03
Woonplaats: Bennekom

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-04 22:46

Degene die zegt dat je western en (klassieke) dressuur niet met hetzelfde paard kunt rijden, heeft nog niet de essentie van het paardrijden ontdekt.

RockyLover

Berichten: 4764
Geregistreerd: 09-08-02
Woonplaats: Hillegom

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-04 09:36

Cealli op bokt doet bijde met haar paard, volgens mij moet dit makkelijk kunnen hoor Lachen


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot, Prisjee91 en 9 bezoekers