Pony van ijzers af, is het jou gelukt?

Moderators: Coby, balance, Dyonne, Sica, C_arola, Neonlight, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
welmoedz

Berichten: 1680
Geregistreerd: 12-05-05
Woonplaats: T veen

Pony van ijzers af, is het jou gelukt?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 10-07-25 19:12

Wij hebben een haflinger ruin van 19, artrose in zn sprong rechtsvoor voor en dunne zolen. Om deze reden heeft hij sinds 2 jaar zooltjes tussen zijn ijzers. Echter loopt hij in draf laatste paar keren als er nieuwe ijzers onder zitten een lange tijd erg stijf en niet lekker.

Omdat hij al een beetje met pre-pensioen is en op termijn naar een stal gaat waar hij 24/7 buiten kan lopen (tbh van zn artrose) zijn we aan het kijken of we hem eventueel van de ijzers af kunnen gaan halen. Hij staat nu van 9 tot 5 buiten en de rest van de tijd op stal.

Ik heb inmiddels contact met een hoefspecialist/bekapper die ook werkt met hoefschoenen en plakbeslag, en hiermee gaan we kijken of het gaat lukken.

Zijn er hier ervaringen? Hij heeft van zichzelf echt dunne zolen en loopt snel gevoelig, maar hoop wel dat het gaat lukken.

Juut

Berichten: 7105
Geregistreerd: 10-01-04
Woonplaats: Vlakbij het vagevuur

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-25 20:01

In welk stadium was artrose in de sprong, en wat is daarmee gedaan? Tildren?
Ik denk dat het waardevol is de sprong en onderbenen op de rontgen te zetten. Als hij 2 jaar goed heeft gelopen op ijzers met zooltjes, en nu eerst lang stijf is na beslaan, dan is er iets (verder) ontwikkeld in zijn lijf.
Tuurlijk, plakbeslag is goed, maar om een realistisch beeld te krijgen wat dit beslag wel of niet voor hem kan doen is het zinvol eerst te achterhalen wat nu veranderd is.

Haaskrijn
Berichten: 19
Geregistreerd: 15-06-25

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-25 20:25

Wij hebben ons springpaard wel van de zooltjes, maar niet van de ijzers afgekregen. Met daarbij de aantekening dat hij ook gelijk met spring-pensioen is gegaan. Het bleef een beetje sukkelen en ik vond het niet eerlijk om hem met kunstgrepen aan de gang te houden. Het is sowieso een wat apart beestje dat ik niet wilde verkopen uit angst dat mensen toch met hem gingen springen (af en toe een sprongetje 1.10 is niet erg, hij kan het goed en doet het graag, maar hij kan het gewoon niet meer in de sport) dus nu is hij onze stalmascotte geworden. Onze licht-chagrijnige knuffelbeer waar recreatief op rondgehobbeld wordt omdat rust nou eenmaal roest. Zijn achterijzers zijn eraf, maar voor gaat echt niet lukken.

kinel
Berichten: 2294
Geregistreerd: 17-05-11
Woonplaats: Duitsland

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-25 20:29

Mijn Haflinger heeft 15 jaar op ijzers gestaan rondom. Heb jaar twee jaar geleden eerst achter ervan gehaald om te kijken hoe dat ging en twee maanden later ook voor.
Ze loopt in de wei op blote voeten en met buitenrit alleen voor op hoefschoenen. Heb hele goeie begeleiding gehad met bekappen en de schoenen aanmeten en na periode weer andere hoefschoenen. Moet zeggen dat ik geen minuut spijt van heb gehad.
Ze is heel erg veranderd qua karakter. Dat het zelfs m’n vriendinnen opviel.
Dus ja het is me gelukt.
Bijhouden doe ik zelf en eens in de zoveel tijd laat ik de bekapper komen om de puntjes op de i te zetten.

TurdusMerula

Berichten: 24086
Geregistreerd: 09-04-05

Re: Pony van ijzers af, is het jou gelukt?

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-25 20:47

Ik heb regelmatig paarden van de ijzers gehaald (ik bekap). Succes hangt van meerdere factoren af. 24.7 vrije beweging is een groot voordeel. Met schoenen of plakbeslag optie achter de hand en jezelf vooraf goed informeren en instellen op een 'tussenfase' waarin de hoeven kunnen veranderen - geeft een grotere kans op succes. Goed dat je hier mee bezig bent!

MarjaR

Berichten: 610
Geregistreerd: 17-09-07
Woonplaats: Barchem

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-25 21:04

Ik heb mijn 19 jarige flordenmerrie Coldy sinds 2019 helemaal op blote voeten. Daarvoor stond ze rondom op ijzers.

Ze loopt 2 a 3 per week voor de wagen, meestal zo'n 20 km per rit, over allerlei ondergronden.
Ze wordt elke 6 a 7 weken bekapt door een natuurlijk hoefbekapper en ze loopt 24/7 buiten op een zandtrack.

De eerste paar jaar dat ze van de ijzers af was deed ik haar regelmatig hoefschoenen aan, zeker voor ritten waarbij ik wist dat ik veel halfverharding en losse steentjes tegen zou komen.
Maar tegenwoordig gebruik ik die hoefschoenen eigenlijk nauwelijks meer.

Ze loopt op echt nare stukjes weg wel eens wat gevoelig, maar dan doen we het daar even rustig aan. En verder gaat het eigenlijk heel erg goed zo. Blij mee!

Kidde
Berichten: 3996
Geregistreerd: 24-10-09

Re: Pony van ijzers af, is het jou gelukt?

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-25 00:19

Ons paard liep een tijd ook telkens na de smid niet goed. Er bleek later een blessure in zijn knie te zitten (bij jouw paard zal het waarschijnlijk de artrose zijn). Het hielp wel als mijn hoefsmid de voeten wat minder ver en wat voorzichtiger optilde. Je zou aan je smid kunnen vragen of hij dat zou willen proberen?

Heb je je nieuwe idee ook met de dierenarts besproken?

germie

Berichten: 28936
Geregistreerd: 02-04-02
Woonplaats: Gericht op het zuidoosten

Re: Pony van ijzers af, is het jou gelukt?

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-25 09:15

Mijn ervaring is dat paarden van ijzers af kunnen. Hier op stal stond ook een oudere merrie die niet zonder zou kunnen, maar in de winter verloor ze steeds weer ijzers door de blubber. Op een gegeven moment had de eigenaar zoiets van ik kijk hoe het gaat als ik er even niets doe. En dat ging gewoon goed. Sindsdien staat de merrie niet meer op ijzers.
Het is wel belangrijk dat je niet te kort bekapt. En als je nu zooltjes hebt zou misschien zonder zooltjes een tussenoplossing zijn.

Overigens ben ik absoluut niet van zulke dingen met een dierenarts bespreken. Mijn paard had als 3 jarige ook dunne zolen en stond op ijzers en zou volgens de smid die ik toen had en ook de da nooit zonder ijzers kunnen. Nou, ik was het na 16 weken zat omdat ze ze best wel vaak verloor en heb vanaf dat moment alleen nog ijzers er onder gehad als het voor de sport tegen uitglijden nodig was. Dat was dus steeds een periode van 16 weken in de zomer. Toen ze 4 werd begon het verliezen gelukkig ook wat af te nemen. Elke keer was ze na het verwijderen van ijzers na een periode van die 16 weken een paar dagen iets gevoelig, maar dat was eigenlijk binnen een week wel over. Nu staat ze al jaren zonder ijzers.

welmoedz

Berichten: 1680
Geregistreerd: 12-05-05
Woonplaats: T veen

Re: Pony van ijzers af, is het jou gelukt?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 14-07-25 16:13

Bedankt allemaal voor de reacties! Ik heb de dierenarts ook gebeld, die is akkoord als we het gaan proberen. Ook omdat we niet meer zoveel rijden.

Sintara

Berichten: 8507
Geregistreerd: 07-03-18
Woonplaats: Denemarken

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-25 16:17

Ik heb mel van de ijzers af. Succes is een beetje af en aan, maar met ijzers was het erger. Telt dat ook :+ ?

Met droog weer draaft ze zuiver over grindpaden. Met nat weer is ze behoorlijk gevoelig en heeft ze echt haar schoenen nodig, anders krijgt ze ook snel hoefzweren. Maar ze groeien blootvoets wel goed en brokkelt nauwelijks, en dat was met ijzers een groot probleem.

Autumnn

Berichten: 8574
Geregistreerd: 26-03-10

Re: Pony van ijzers af, is het jou gelukt?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-25 16:26

Mijn ruin die 9 jaar met ijzers heeft gelopen (want: voor de kar gestaan) is eigenlijk zonder problemen van de ijzers af gegaan. Mijn merrie daarentegen die met medische reden op de ijzers stond, helaas niet. Zij had de ijzers echt 'nodig'

Natascha

Berichten: 6929
Geregistreerd: 07-02-01
Woonplaats: Ankh Morpork

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-25 16:36

2 jaar terug 2 van de paarden op stal op 22 jarige leeftijd van de ijzers gehaald en daarvoor zelf leren bekappen. Mijn merrie heeft lichte artrose en krijgt met rijden hoefschoenen met zooltjes aan. Loopt beter dan ooit.
Was een investering in tijd, kennis en middelen maar zou nooit meer terug willen (tenzij er dusdanig iets mis is dat het echt niet anders kan).
Goed ondersteund door een ervaren bekapper overigens.

Nachtlampje

Berichten: 4526
Geregistreerd: 22-09-10
Woonplaats: Nijmegen omgeving

Re: Pony van ijzers af, is het jou gelukt?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-25 18:08

Ik heb het 2,5 jaar geprobeerd met mijn ruin van nu 23. Het leek eerst best okay te gaan, met schoenen ging toch wel lekkerder. Telkens gedoe met de schoenen en nu toch weer terug op plakijzers.

En dat is echt een opluchting, hij loopt weer zo veel beter en vrijer. De osteo vond ook dat hij er enorm op vooruit gegaan was.

PrizTwir
Berichten: 2424
Geregistreerd: 10-01-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-25 18:11

In 2021 voor op ijzers met zool. Vorig jaar zonder geprobeerd, maar dat ging helaas niet.

Dit jaar moest hij zonder ijzer, want zijn hoef was aan 1 kant te kort afgescheurd waardoor er geen ijzer onder kon. En nu is het wel gelukt!

Het verschil met vorig jaar:
24/7 buiten dus veel beweging en op de wei, dus ‘zacht’
De eerste weken alleen maar op het zachte geweest, dus ook echt de kans gegeven om te wennen aan blote voeten
Daarnaast let ik er nu ook nog erg op om niet te har van stapel te lopen en nog steeds zoveel mogelijk op het zachte te blijven

Hij loopt ook weer zoveel rustiger en fijner. Het is een Spanjaard dus hij tilde met ijzers nog eens extra hoog zijn voeten op. Qua rijden eigenlijk niet vol te houden + ontspanning/balans was bij hem ook ver te zoeken… Je gaat zelf ook niet tijdens het hardlopen je voeten extra hoog op tillen.

Nu afwachten hoe het gaat op langere termijn.

Diddykong

Berichten: 1778
Geregistreerd: 09-05-12

Re: Pony van ijzers af, is het jou gelukt?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-25 18:59

Hoe loopt hij normaal zonder ijzer? Omdat je schrijft dat hij snel gevoelig loopt. Je kunt het proberen, als hij op zachte ondergrond wel goed loopt. 24/7 hoefschoenen geeft vaak problemen. Plakbeslag ben ik niet zo'n fan van, de lijm beschadigt de hoeven meer dan normale ijzers die genageld worden en ze blijven echt niet zitten als je paard 24/7 buiten loopt. Kijk ook kritisch naar het pp. Als daar paden bij zitten met steentjes/puin of oneffenheden, dan wordt het heel lastig en denk ik niet dat het gaat lukken. Je kunt vast starten met biotine bijvoeren.