A-sociaal paard

Moderators: SayaJones, Apple, Neonlight, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
EllenR
Berichten: 79
Geregistreerd: 31-05-01
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-09-01 10:14

Ik heb eigenlijk al de hoop opgegeven dat ik ooit een oplossing zal vinden, maar gisteren baalde ik weer zo... En met elkaar weten jullie zo veel...

Het probleem is dat mijn paard (een 27-jarige merrie) een gruwlijke hekel heeft aan andere paarden!!! Extreme duivel
Bij het rijden heb ik er niet zoveel last van. Alleen legt ze altijd haar oren in de nek als een ander paard in de buurt komt en spant ze zich wat meer. Trappen doet ze (tijdens het rijden) nooit, of de ander moet echt op haar kont lopen...

Maar als ik er naast loop, of zelfs als ze in haar stal staat, dan trapt ze naar elk paard dat ook maar binnen 3 meter van haar komt! Overigens lijkt ze niet echt gericht om de ander te raken, want als een paard 3 meter voor haar staat trapt ze ook (naar achteren dus!).

Ik kan dus nooit langs een ander paard lopen, nooit poetsen op de poetsplaats, nooit effe gezellig kletsen met iemand die met een ander paard loopt te wandelen... Boos!
Zelfs als ze in haar stal staat en er staat iemand met een paard voor de stal met mij te praten, begint ze tegen de acherwand van haar stal te trappen! Ze probeert dus weer niet de ander te raken, maar moet zich blijbaar toch afreageren.

Gisteren liet ik haar even lekker los in de binnenbak, maar een ander wilde ook even. Dus ik vang haar, doe een halstertje met touw om, en roep tegen de ander dat ze binnen kan komen. De ander komt binnen, geen probleem, ik loop naar de uitgang van de bak en zodra we in de buurt komen (en er zat echt nog zeker 2 meter tussen en ze stonden voor ons!), begint mevrouw als een gek te bokken en te trappen. Gelukkig is ze altijd heel erg voorzichtig met mij dat ik nergens last van heb. Ze staat dus te bokken maar houd haar hoofd keurig op dezelfde plek, zodat ik niet mee getrokken wordt. Ze probeert ook nooit om zich los te rukken en ze blijft netjes naar mij luisteren, ze loopt erna (en soms zelfs tijdens het trappen) gewoon mee (dus het is volgens mijn geen dominantie probleem). Maar ja, ik krijg natuurlijk wel altijd boze blikken van de andere paardeneigenaren: "is zij weer met die chargrijnige knol". En als de begeleider van het andere paard per ongeluk op de verkeerde plek staat, loopt ook die het risico een trap te krijgen!

Ze had ook last van voedernijd (naar mensen), maar dat ik helemaal over. Ik kan tegenwoordig gewoon haar hoeven krabben terwijl ze biks staat te eten!
Ze is verder keurig opgevoed en is zelfs erg voorzichtig in de omgang met mensen (de hoefsmid is bijvoorbeeld erg blij met haar). Lachen

Voor mij zelf is het dus niet echt een probleem, maar ik vind het zo balen dat ze niet normaal tegen andere paarden kan doen!

Hebben jullie ervaring met 'dit soort paarden'? Tips? Ik zou het al zo geweldig vinden als ik naar de bak kon lopen zonder eerst goed te kijken of ik geen tegenliggers zou kunnen krijgen... Frusty

Overigens: ik heb al geprobeerd om vreselijk boos op haar te worden (raakt ze alleen maar verder van in de stress) en om het compleet te negeren (gaat ze gewoon door).

Sorry voor het lange verhaal, Truus is een heerlijk paard als ze alleen is, maar gisteren kon ik haar wel wurgen!!! Boos! Misschien dat jullie iets weten??? Verward


Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-01 10:22

Lijkt iones wel. Hij wil paarden die tijdens het rijden passeren altijd aanvallen met zijn tanden. Vroeger probeerde hij dat ook met zijn hoeven. Maar ik rij hem nu zo, dat hij zijn aandacht bij mij moet houden, op het moment dat hij begint te donderen naar andere paarden, prik ik hem eens goed met mijn benen zo van "HALLO HIER opletten!". Het is dus al een stuk minder erg geworden omdat ik door de jaren heen handiger ben geworden. Ik wet nu dus ook dat het een tekortkoming is in het rijden van de ruiter. Het is ook een tekort koming in het karakter van een paard, maar daar verander je echt niets aan! Iones staat nu ergens achteraan in een stal, waar nauwelijks mensen en paarden zijn box passeren. Want ook dan wil hij aanvallen en hangt hij in de tralies.
Ik vermoed dat hij ook OC gekregen heeft door dat slaan tegen de muur achter zich. vanwege zijn woede tegen andere mensen en paarden. Nu doet hij dat niet meer. Weet je waarom? Hij sloeg na de operatie ook tegen de wand, en dat zal zeer hebben gedaan....

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Desiree op 2001-09-28 11:23 ]</font>

Tender
Berichten: 2360
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-01 11:30

hoi!
ik heb eigenlijk maar 1 advies: leer ermee leven.
Dat klinkt makkelijker dan het is, dat snap ik, maar probeer je in je paard te verplaatsen: dit is geen natuurlijk gedrag, dus er MOET ooit iets gebeurdd zijn, dat je paard de reden hgeeft om zich zo te gedragen. Je paardje is al 27, dus geef de illusie dat je haar nog kunt veranderen maar rustig op! Accepteer het, wees gezegend met het feit dat ze in ieder geval goed op jou let en leer ermee leven.

Ik weet niet hoelang je haar nu hebt: je hebt haar grotendeels van die voedernijd af weten te helpen, dus wellicht wordt dit ook nog wel eens beter, maar nogmaals: je weet niet waar het probleem vandaan komt!

Mijn paardje stressed altijd volkomen als hij door een redelijk smalle deur moet. Ik kan er 10 keer doorgaan en er 100.000 keer doorgaan, het wordt er niet anders van: hij vindt dat nu eenmaal eng! Ik weet niet waarom, alhoewel ik wel een aantal ideeën heb, maar ik heb er maar rekening mee te houden! Het is niet anders! verder is het het allerfijnste paard ter wereld, dus: so be it!

Zo te horen ben jij ook gek op jouw Truus, dus succes samen!

Anke

Berichten: 18676
Geregistreerd: 10-05-01
Woonplaats: DL - Havert

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-01 13:26

Dan gaat bij mij de zweep erover.....
Moet je niet denken dat ik voorstander van een zweep ben, maar dat is dan wel duidelijk: hard tegen hard. Zij slaat, ik sla ook, want ik accepteer haar gedrag niet!

Centered Riding instructrice

* Dressuur Menjury *

Tender
Berichten: 2360
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-01 14:06

onterecht!
waarom zou je haar slaan? zij doet jou toch niets? dus zij zal totaal niet begrijpen waarom jij haar slaat! anders zou het zijn wanneer zo'n ander paard haar eens terug zou slaan! maar met een wat ouder paard zou ik daar heel voorzichtig mee zijn!!

EllenR
Berichten: 79
Geregistreerd: 31-05-01
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-09-01 16:09

Desiree: je hebt gelijk, tijdens het rijden kan ik haar aandacht meestal wel bij mij houden. Het oren in de nek leggen kan ik niet tegen houden, maar trappen of bokken doet ze tijdens het dus nooit.
Maar op de grond kan ik haar aandacht niet (genoeg) vasthouden.

Anke: nee, de zweep erover lijkt me een bar slecht plan. Ze is als ik boos wordt (gewoon met stem en houding) al genoeg onder de indruk; ze deinst dan echt terug van me. Maar zodra ik dan weer verder wil lopen, is haar aandacht weer bij het andere paard en begin ik van vooraf aan...
Misschien begrijpt ze gewoon niet dat ik boos wordt OMDAT ze naar een ander paard trapt, want zoals Tender al zegt: ze doet mij geen kwaad, dus waarom zou ik boos worden... (psychologie van een paard Verward Verward )

Tender: Hartstikke bedankt voor dit hart onder de riem. Je hebt gelijk ik hou vreselijk veel van haar Lovers maar als dit ene puntje opgelost zou zijn, zou ze perfect zijn!!!!

LadyMadonna

Berichten: 56322
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-01 18:28

Citaat:
Op 2001-09-28 14:26, schreef Anke:
Dan gaat bij mij de zweep erover.....
Moet je niet denken dat ik voorstander van een zweep ben, maar dat is dan wel duidelijk: hard tegen hard. Zij slaat, ik sla ook, want ik accepteer haar gedrag niet!Inderdaad onterecht.
Je straft haar voor iets wat voor haar normaal gedrag is.
En "de zweep erover"
kan je geen andere uitdrukking gebruiken? als dan krijgt ze een knal/lel whatever.
Zo is het net of je het paard finaal morsdood slaat Haha!

Once in a while you will come to know, the reasons why you ride so low, the truth is hard it will cut you like a knife.... The outsider for life... -Danny Vera-
www.facebook.com/sosmellie geuren voor in huis!

Anke

Berichten: 18676
Geregistreerd: 10-05-01
Woonplaats: DL - Havert

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-01 19:34

Uit ervaring: 1 x goed en duidelijk aanpakken is genoeg, vervolgens hoef je alleen nog maar te waarschuwen. Ik tolereer dat gedrag in mijn wei niet, in elk geval niet als ik met een pony bezig ben.... Vergelijk het met die personen die hun paard constant aan het aansporen zijn, wat 1sec. helpt en dan weer op nieuw. 1 tikje /flink aansporen is duidelijker en werkt efficienter. Je moet natuurlijk wel heel duidelijk zijn in je gedrag, wat je precies bedoeld en waarom je boos wordt. Als het paard doorheeft dat je het zeer vervelend vindt dat het naar anderen trapt als jij met hem bezig bent, dan zal het dat accepteren en als je een beetje band met je paard hebt, uit goed fatsoen het niet meer doen.
zweep erover: klap verkopen....kan gewoon een tik zijn, even goed duidelijk maken wat je wilt...bij een gevoelig paard is wijzen met een vinger al genoeg.
Jullie lijken dit niet te begrijpen en het rare is dat ik dat heel goed begrijp...zou ik een paar jaar geleden ook afgekeurd hebben hoor!!! Het is ook niet dat ik ze flink sla ofzo!!! Maar ik heb inmiddels veel van onderling contact tussen paarden geleerd....en daar maak ik dankbaar gebruik van. En dat is prima met respect te combineren. Kijk maar eens goed hoe het in de kudde gaat. Als een paard vervelend doet wordt het ook door een hoger in rang staande gecorrigeerd en blijft het vervelend dan wordt het weggejaagd.
Jullie zouden eens bij mij moeten komen kijken....maar iedereen woont zover van mij vandaan...jammer. Je kunt veel van mijn pony's leren als je goed kijkt....heb ik ook gedaan en dat is me goud waard! Ze zijn allemaal makkelijk in de omgang en reageren goed op nonverbaal contact....
Het is gewoon heel anders....dan als je maar een paar pony's hebt. Je gaat meer handelen via het kuddegedrag van het dier zelf....Maar dan moet je natuurlijk wel altijd zo met ze omgaan, anders zijn ze die paardentaal van jou niet gewend...
Ga eens stoppen, want ik kan nog wel een uur typen!

Anke

Centered Riding instructrice

* Dressuur Menjury *

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-01 19:54

geloof me, ik heb echt geprobeerd het iones af te leren door als hij uitviel naar een paard meteen naar hem uit te vallen. Klap met mijn hand op zijn kop (als hij wilde bijten) of een flinke schop of slaan met de zweep. Maar het hielp verder geen zier. en als ik er niet bij ben, kan ik hem niet corrigeren en dan doet hij het ook.

LadyMadonna

Berichten: 56322
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-01 20:20

Citaat:
Op 2001-09-28 20:34, schreef Anke:
Maar ik heb inmiddels veel van onderling contact tussen paarden geleerd....en daar maak ik dankbaar gebruik van. En dat is prima met respect te combineren. Kijk maar eens goed hoe het in de kudde gaat. Als een paard vervelend doet wordt het ook door een hoger in rang staande gecorrigeerd en blijft het vervelend dan wordt het weggejaagd.


Een paard heeft geen zweep.
Een schop voor zijn donder vinden zou ik nog anders vinden. Op zo'n manier een zweep gebruiken (de zweep erover dus) is IMO puur machtsmisbruik en heeft in geen geval met respect te maken

Once in a while you will come to know, the reasons why you ride so low, the truth is hard it will cut you like a knife.... The outsider for life... -Danny Vera-
www.facebook.com/sosmellie geuren voor in huis!

pieterjan

Berichten: 1301
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: blaasveld belgië

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-01 08:38

oh stef wat is dit dan :
Auteur heerlijk gereden
stef

Geregistreerd op: Jan 09, 2001
Berichten: 4141
Uit: werkendam (NB)
Geplaatst: 2001-06-19 21:15

vandaag maar weereens een buitenrit gemaakt omdat ik vond dat ik naar de wedstrijd toe teveel met dressuur bezig ben geweest (wat hon eigenlijk helemaal niet zo leuk vind).
Dus gezadeld en weg (althans, dat dacht ik)
Maar nee hoor, mevrouw wilde weer niet van het erf weg.
Dus in de berm gezet, in galop gezet, zweep erover (owh, wat klinkt dit zielig ) en gaan met die banaan.
Jah, gaan wel, 10 meter en dan klabam vol op de rem.
UIteindelijk kreeg ik haar dan toch overtuigd dat we wel weer terug kwamen en ging ze braaf voorwaarts.
Toen kwamen we bij een brug, en honey was er werkelijk van overtuigd dat die in zou storten als ze daar overheen ging. Dus weer KLABAM op de rem.
Maar ook hier heb ik haar kunnen overtuigen dat ze erover heen kon.
Verder heerlijk gereden, echt.
Nog een poos bji een kudde jonge paarden staan kijken, en we zijn achtervolgd door een kudde pinken (koeien). DIe overigens wel gewoon in hun wei zaten hoor.
Naja, mijn verslag van de avond dus


de pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet

VOORZITTER AFM

Tanja

Berichten: 21540
Geregistreerd: 14-04-01
Woonplaats: Mantinge

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-01 09:46

Kevin is precies hetzelfde!
Toen ik hem net had trapte hij wel naar andere paarden in de bak, volgens mijn instructeur moest ook de zweep er eens goed over omdat het paard te dominant zou zijn, nou, dit werkte echt alleen maar averechts!!!
Zoals Doortje in haar reactie vertelde bleek het bij Kevin ook te zijn, hij was gewoon jaloers en wilde mij met niemand anders delen!
Het schoppen naar andere paarden doet hij nu niet meer, of hij moet super gefrustreerd zijn, maar dat komt eigenlijk nooit meer voor, voernijd had hij ook heel erg maar dat heb ik eruit gekregen, net als jij.
Aangezien je paardje al 27 jaar is zal je dit niet meer kunnen veranderen denk ik, die van mij is nu 9 jaar dus kan nog wel wat veranderen, en na er 4 jaar bloed zweet en tranen in gestoken te hebben is hij nu 200% verandert, er zijn nog veel mensen bang voor hem maar dat doet mij niets (lekker rustig) als ik maar weet dat hij er beter van is geworden! Als hij niet lekker is valt hij wel snel terug in zijn oude gedrag maar met geduld en begrip voor elkaar is dat in een halve dag weer over (ik heb dan altijd even "een goed gesprek" met hem)
Luister naar je paard, dan zal hij/zij ook naar jouw luistern!
En voor de mensen die wel direct "de zweep erover" gooien.... mijn Shetje was in het begin ook super bang voor mij, om bij mij weg te komen trapte hij mij, hij beet heel gemeen en noem maar op, als in toen ook direct de zweep erover had gegooid was het beestje nu waarschijnlijk wel super vals geweest....dat heb ik dus niet gedaan, ik heb hem 48 uur in een stal opgesloten met alleen mij en een beetje voer, ja ik ben bij hem in de stal gaan slapen en heb hem geobserveerd, ook met hem in die 48 uur vele goede gesprekken gehad en we begrijpen elkaar nu, hij handelde uit pure angst! Nu is hij mijn maatje en als hij ergens bang voor is kruipt hij zowat in me en gaat meestal schuilen onder mijn jas, ook hebben we geen problemen meer met andere mensen en paarden, het is nu gewoon een heel sociaal diertje geworden.
Nogmaals Luister naar je paard en je paard zal naar jouw luisteren en met wederzijds begrip kom je een stuk verder, ook mijn mannen hebben wel eens een linkse directe nodig, maar als je elkaar begrijpt weet je het waarom je paard zo reageert en of je in de zeik genomen wordt of niet!!
Ellen, heel veel succes met je paardje, je zal haar niet meer kunnen veranderen, maar geloof mij en velen hier, het is geen narrigheid!!
Groetjes, Tanja.

Muggen zouden vet moeten zuigen ipv bloed.......

IngridM

Berichten: 10474
Geregistreerd: 10-07-01
Woonplaats: Zuid Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-01 10:05

Ik geloof ook niet dat ik echt de "zweep eroverheen" zou gooien als mijn paard zoiets zou doen, maar wil wel even iets over Anke zeggen: Anke is erg goed voor haar paarden, ik ken haar en mijn huidige paard heeft ook een tijdje bij Anke gestaan en is een vreselijk goed opgevoed paard!!!
Dus wat dat betreft kan ik dat alleen maar beamen.
Ingrid

Anke

Berichten: 18676
Geregistreerd: 10-05-01
Woonplaats: DL - Havert

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-09-01 21:08

Ik gebruik de zweep als een verlengde van mijn arm, hij gaat er niet over, hij krijgt er een tik mee. Kijk naar de paarden onderling, dat zijn echt geen tikje, dat zijn flinke harde klappen! Ik neem de rol van een paard over, speel op dezelfde manier terug, ik krijg geen dominantie door de zweep, ik krijg heel veel respect van mijn pony's Ze respecteren mijn rechtvaardige handelen. Ook de leidende merrie van de kudde, vanmiddag heeft ze de hele middag bij me gestaan, terwijl ik en mijn vriend aan de omheining aan het werken waren. Zij laat zich door niemand aanhalen (iedereen vind haar maar een chagarijn), maar door mij vind ze het wel prettig, ze waakt altijd over me. Ik laat alle pony's in hun waarde, ik laat ze niet iets doen waar ze niet geschikt voor zijn. Er zijn zat mensen die van een springpaard een dressuurpaard willen maken etc. Dan wordt het paard chagerijnig, is sloom, het geeft allerlei symptomen af dat het niet gelukkig is en dan wordt ie verkocht met titel"recreatiepaard". Wat ik wil zeggen....jullie denken slecht over een zweep....klopt de meeste mensen gebruiken hem om hun frustratie kwijt te kunnen op hun paard. Maar dat doe ik niet, ik gebruik een zweep om ze te helpen, begeleiden, dus gewoon een verlenging van mijn arm.
Mirage Gidran is ook met zweep opgeleid...nu denken jullie weer....Oh wat zielig, die heeft haar geslagen "de zweep erover gehaald" Kijk maar eens in de boeken van Linda Tellington Jones....hele goede ZWEEPmethode. Mirage heeft nooit angst voor een zweep gehad....het was gewoon een verlenging van mijn arm om aanwijzingen te geven. Ze vond het heel leuk om zo te werken!
Een zweep is niet een middel om een paard door te laten ofzo....tegenwoordig gebruikt men hem schijnbaar wel daarvoor...jammer, hij kan zoveel beter dienst doen.....
Jullie zouden eigenlijk eens allemaal bij mij moeten komen kijken....Dan is ook meteen het vooroordeel over de valse, bijtende en trappende shet van de baan. Ik voed ze stuk voor stuk prima op en niet door de hele dag met ze te hannissen, gewoon door mijn omgang met de pony's....!!
Ik mag dan pas 20 zijn, maar heb enorm veel ervaring en feeling met en voor paarden en pony's!
Het is mijn leven en ik ben er dolgelukkig mee EN MIJN PONY'S OOK!!!

denk niet zo zwart-wit....je moet het zien, anders begrijp je het toch niet.

Centered Riding instructrice

* Dressuur Menjury *

Tender
Berichten: 2360
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-01 09:21

hoi Anke!
ik heb niets tegen jou of tegen de zweep hoor! Ik zie de zweep ook als een verlengde van mijn arm en waar nodig zal ik ook niet aarzelen deze te gebruiken om mijn positie tegenover de paarden duidelijk te maken! de redenb waarom ik er in dit geval op tegen ben is dat imo JIJ niet degene moet zijn die de merrie straft! Zij trapt onterecht naar een ander paard terwijl de begeleidster ervoor(!) loopt! De merrie verdient eigenlijk wel een schop, maar dan van dat andere paard! Tegenover haar begleidster (de dominante merrie dus eigenlijk) heeft ze niets verkeerd gedaan en van haar verdient ze dus ook zeer zeker geen klap! En krijgt ze die klap wel, dan zal ze niet snappen waarom ze deze heeft gekregen!

Ik hoop dat je inziet dat ik jou niet probeer zwart te maken oid! Ik ben zelf bioloog en ben afgestudeerd oa op het gadrag van paarden: communicatie bij wilde paarden en dominantiegedrag in de kudde.
EN jou leeftijd heeft er al helemaal niets mee te maken hoor! ben je gek! Je praat al heel verstandig voor iemand van 20 jaar, ik heb echt niet het idee dat ik met een volslagen imbeciel aan het "praten" ben!

Groetjes!

Anke

Berichten: 18676
Geregistreerd: 10-05-01
Woonplaats: DL - Havert

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-01 20:05

Natuurlijk zou het beter zijn als het paard dat getrapt wordt, terug zou trappen. Helaas durven ze dit bij een extreem dominant paard niet altijd. En dan vind ik dat jij (zeker als begeleider) van het paard mag verwachten dat het zich fatsoenlijk gedraagt als jij met hem bezig bent, dus niet trappen. Dat kun je een beetje paard best makkelijk en goed duidelijk maken.
Ik heb een welsh gehad, die heb ik moeten leren omgaan met andere paarden, natuurlijk blijft ze altijd dominant, maar ze heeft geleerd dat ze niet direct hoeft te slaan bij alles. Dat ik dat niet fijn vind en de anderen ook niet.
Ik vind gewoon dat je best wat van je paard mag eisen m.b.t. zijn gedrag. je mag best duidelijk maken welk gedrag je wel /niet prettig vindt.

Groetjes Anke

Centered Riding instructrice

* Dressuur Menjury *


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: BingBot, Cainneagh, eridinges, Jenny_S, NH_ELF, Nienkeee_, Renee1991, secretariat, Yahoo en 39 bezoekers