Is bokken van een paard eerlijk?

Moderators: SayaJones, Apple, Neonlight, C_arola

 
 
CaroleKlomp
Berichten: 3253
Geregistreerd: 19-04-03
Woonplaats: Heede

Is bokken van een paard eerlijk?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-02-04 03:18

Ik vraag me af waarom een paard of pony nou eigenlijk bokt. Uiteraard is het een vorm van verzet of vreugde, maar dat kan je snel genoeg beoordelen. Van vreugde is hooguit vervelend maar het gaat mij vooral om bokken bij verzet.

Om te beginnen mijn eigen paard bokt eigenlijk nooit. Bij regen en wind als ik buiten rijdt omdat ze baalt. Dat zie ik als vreugde maar dan omgekeerd. Ze bokt ook als ik wat verkeerd doe. Los ik dat op dan doet ze dat niet meer. Ik vind dat dus eerlijk en zie dat als een vorm van communicatie.

Ik ben benieuwd naar de verschillende ervaringen die jullie hebben hiermee.

De beste wensen voor iedereen die ze kan gebruiken!


Estragon

Berichten: 1666
Geregistreerd: 17-05-03
Woonplaats: Delft

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-02-04 06:43

Mijn paard bokt eigenlijk ook nooit.. Tenzij hij baldadig wordt.. Uit vrolijkheid dus zeg maar. Als ik bijvoorbeeld buiten aan het rijden ben en ik ga een stuk galopperen. Soms gaat hijh dan even heel hard met een paard bokken..

Lovers Estragon & Herlando Lovers

Morrie

Berichten: 17974
Geregistreerd: 08-07-03
Woonplaats: 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-02-04 07:02

Morrie bokt me er eenvoudigweg af als ik in een bak probeer te galopperen, van mijn lesgeefster moet ik doorzetten, maar ik ben de jongste niet meer (45) en iedere keer krijg ik klappen in mijn rug en loop ik weer weken bij de manueel therapeut, dus ik galoppeer niet meer in een bak!

Buiten doet hij het niet, dan doet ie een soortement bokje omdat ie achter verkeerd aanspringt, maar dan springt ie weer meters naar opzij weg als ie "schrikt"dus galoppeer ik helemaal nooit meer.

Als ik hem los laat spelen in de bak met een ander paard, kan hij feilloos aanspringen in de goede galop, heel kort galopperen en ook heel hard zonder bokken. Conslusie: het ligt aan mij!

Inmiddels heb ik 1 keer de moed verzameld en ben op een ander paard gaan zitten en toen bleek ik het nog wel te kunnen. Ik heb 20 jaar jachtpaarden gereden en altijd zwevend gegaloppeerd, nooit zittend.
Gezien mijn leeftijd maak ik me er niet zo druk om, ik stap wel gezellig, mijn galop-tijd ligt achter me!

Wil je vlinders in je buik? Duw dan een rups in je kont!

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-02-04 07:38

Mijn paarden bokken zelden,
eidenlijk worden ze alleen af en toe wat 'bol' bij een bosrit (of in de wei Tong uitsteken ).
Ik vind bokken niet acceptabel, ik ben ook niet kwalijknemend als de paarden iets niet goed doen, en dat hoeven ze dus ook niet bij te zijn.

MirZam

Berichten: 5799
Geregistreerd: 22-09-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-02-04 08:14

Mijn pony bokt eigenlijk ook nooit.. alleen als ze een tik krijgt.. of het idd ergens niet mee eens is.. tot op zekere hoogte is dat wel eerlijk..

chocogirl

Berichten: 210
Geregistreerd: 08-02-04
Woonplaats: Kaatsheuvel

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-02-04 08:38

Mijn pony bokt alleen wanneer ze vindt dat ze een te harde tik krijgt, gevolg is dat ze dan een nog hardere tik krijgt. Ze krijgt niet vaak een tik, alleen als ze er echt een potje van maakt en dat moet ze dan maar accepteren.
Ze wil ook nog wel eens een bokje uit joligheid geven, dat neem ik haar niet kwalijk.

Margreet

Berichten: 18240
Geregistreerd: 24-08-01
Woonplaats: Gooi- en Eemland

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-02-04 09:08

Ik heb liever dat hij bokt, dan dat hij steigert...
Hij bokt eigenlijk zelden en als het wel zo is, dan is er altijd wel een aanleiding voor en zolang het bij 1 bokje blijft kan ik er niet echt kwaad om worden. Toen hij me laatst half uit het zadel bokte (geen helemaal onterechte bok, maar wel een beetje overdreven...) schrok hij daar zelf zo van dat hij niet wist hoe gauw hij stil moest gaan staan zodat ik weer kon gaan zitten Ach gut Een echte lelijkerd was doorgegaan. Dan kan ik ook niet boos worden hoor... En braaf dat hij daarna was! Haha!

Het enige voorbeeld dat ik ken van een soort van "oneerlijk" bokken was een manegepaard. Die was een paar keer naar stal gebracht nadat hij z'n ruiter had geloosd (stom natuurlijk...) en die had de link gelegd Maar zelfs dat is natuurlijk eigenlijk aangeleerd, dus of je dat nou echt vals kunt noemen.

Als een paard echt vaak bokt en het is niet uit joligheid, dan is het denk ik tijd om het zadel, de eigen zit en de dosering van de hulpen eens onder de loep te nemen.

Nulla tenaci invia est via

KellyenXena

Berichten: 3615
Geregistreerd: 08-04-03
Woonplaats: Roosendaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-02-04 09:23

Mijn paard bokt soms als uitweg,als ze iets moeilijk vind..Dat is dan geen mega bok,maar meer een klein huppeltje..Ik vind dat best terecht.Ze mag best aangeven dat ze iets moeilijk vind..Waarschijnlijk heeft ze al signalen vooraf gegeven,maar heb ik die niet 'gehoord'.

Ook uit joligheid wil ze eens een bokje doen.Vind ik ook niet zo erg..Ik dan juist blij dat ze plezier in haar werk heeft..En 'leeft'....

essie79

Berichten: 3522
Geregistreerd: 06-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-02-04 09:27

Ging gisteren even in de sneeuw rijden en hij was dus redelijk kriebelig.
Opeens zag hij in de bak bij de buurman een paard uit zijn plaatje gaan, toen sprong hij dus weer eens met 4 benen in de lucht, een soort van hele rare bok. Maar dat was gelukkig het enige..
Heb gisteravond geleerd dat bokken eigenlijk vaak op verzet duidt, ook als wij denken dat het joligheid is.
Een paard aan de longe ging bokken als je haar wat aanspoorde in galop, dat deed ze omdat ze het moeilijk vond om achter te strekken.

Ik ben een gelukkeling.

Loesje

Gradus06
Berichten: 286
Geregistreerd: 16-02-04
Woonplaats: vlagtwedde

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-02-04 09:30

ik heb een paard gereden die bokte mij er bij het aangalopperen keihard af tot 2 keer toe zware kneuzingen in nek en heup.

Maar dit bleek niet zoals ik dacht door mij te komen maar door het paard zelf.

Toch kon het paard er eigenlijk ook niets aan doen, het bleek heel veel pijn in de rug te hebben.

Ja, en een paard kan nu een maal niet praten dan moet hij/zij het zo maar duidelijk proberen te maken.

Dus bokken kan ook komen door een niet goed passend zadel en/of rugpijn.

Morrie

Berichten: 17974
Geregistreerd: 08-07-03
Woonplaats: 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-02-04 09:35

Citaat:
Heb gisteravond geleerd dat bokken eigenlijk vaak op verzet duidt, ook als wij denken dat het joligheid is


wat als je een paard buiten zet nadat ie een poosje binnen heeft moeten staan, ik zag van de week een Fjord zo hoog bokken dat ie bijna over de kop ging, die ging gewoon uit z'n dak!

w.b. rugproblemen en slecht passend zadel: ik heb dat allemaal al uitgesloten. Bij mijn paard is het een kwestie van gebrek aan balans en een kluns (ik) op zijn rug! En voor jullie het gaan zeggen: Ja ik heb les!

Wil je vlinders in je buik? Duw dan een rups in je kont!

Sjaan

Berichten: 8038
Geregistreerd: 19-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-02-04 09:38

Een lollig bokje van een paard kan ik goed begrijpen, maar zo gauw ze anders gaan bokken (en dat merk je snel genoeg) is er meestal wat aan de hand.
Een van mijn paarden bokte bijvoorbeeld toen ik haar kreeg best veel, ik heb er toen iemand naar laten kijken en het bleek dat ze iets niet goed had zitten in de achterhand.

Chronos

Berichten: 3071
Geregistreerd: 13-05-03
Woonplaats: Amersfoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-02-04 09:40

Een bok voor de lol moet kunnen en als een paard bokt uit verzet dan is het vaak een teken dat het dier iets dwars zit in het lijf...
Dus goed kijken of het uit jolligheid is of uit verzet en daar dan actie op ondernemen

...Dreaming with my eye's wide open...

Lot

Berichten: 1410
Geregistreerd: 09-07-01
Woonplaats: MesthoopCity

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-02-04 09:41

Mijn paard bokte toen ik hem net had heel vaak, uit een soort steegsheid. Hij wou niet aan het werk. Als ik m een tik gaf kreeg ik gelijk een bok. Dat heeft drie maanden geduurd en toen ging de knop om. Nu bokt hij met name uit joligheid en als hij het doet - om welke reden dan ook - kan ik er eigenlijk alleen maar om lachen.

Hij heeft me destijds 1 x in het bos er afgebokt, daarvan is hij zo geschrokken (hij moest zonder het vrouwtje naar huis, ENG!!) dat hij dat nooit meer heeft geprobeerd!

...

Gradus06
Berichten: 286
Geregistreerd: 16-02-04
Woonplaats: vlagtwedde

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-02-04 09:44

zoals smurf al zegt kan bokken ook heel goed joligheid van een paard zijn, want vaak denk ik wel als een paard, na een poosje op stal te hebben gestaan, buiten komt, wat ben ik blij dat ik er nu niet op zit.
Want dan bokken ze zo hoog dat je zowat gelanceerd wordt, terwijl als je ze rijd nooit bokken

esther82

Berichten: 2160
Geregistreerd: 02-06-03
Woonplaats: Bennebroek

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-02-04 09:46

Estragon schreef:
Mijn paard bokt eigenlijk ook nooit.. Tenzij hij baldadig wordt.. Uit vrolijkheid dus zeg maar.


Dit herken ik wel Haha!
Givar doet het soms ook met longeren als ik iets te veel met de zweep naar hem wijs. Dan raak ik hem nog niet eens aan, maar dan wordt hij toch zo boos! Verder bokt hij ooit. Givar's motto is zo ongeveer:'liever lui dan moe', dus zorgt hij nooit voor meer inspanning dan hij nodig vindt.

...

Billy

Berichten: 19078
Geregistreerd: 06-07-01
Woonplaats: Poetsplaats

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-02-04 09:49

Bill bokt alleen maar jolig, hij heeft nog nooit geprobeerd om me eraf te krijgen. Ik ben een keer tijdens een bok van hem afgevallen, en toen kwam hij naast me staan en kon ik zo weer opstappen. Was geloof ik niet helemaal zijn bedoeling Haha!

Be a voice, not an echo!

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-02-04 09:53

Vroeger bokte iones wel ja. Dat was echt bedoeld als verzet omdat ik hem een klap gaf met de zweep. Hij was dan vreselijk lui en luisterde niet naar mijn benen, vandaar. TOen ik eenmaal leerde zitten en hem nog een klap op een bok kon geven, leerde hij het af en werd hij voorwaarts.

Daarna bokte hij nog wel eens uit joligheid. Paddy bokt eigenlijk vrijwel nooit, hooguit omdat ze te veel energie heeft, maar dat mag geen naam hebben.

In de wei kunnen ze echter wel eens ooit gekke sprongen maken. En zo zie ik ze het liefste. Haha!

De hond is de betere mens

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-02-04 09:56

Mijn paard heeft nog nooit echt onder het zadel gebokt, maar moet wel minstend een keer in de week haar ei kwijt kunnen en lekker bokken en rennen zonder ruiter erop.

Wat ze wel af en toe doet is trappen naar de zweep, of als ik een te harde aanwijzing geef met mijn spoor, met name bij de changementen uit de galop. Dan springt ze voor wel over, maar neemt haar achterhand niet mee. Maar een tikje erbij wil dan nog wel eens voor protest zorgen.

Je suis Charlie.

Eline

Berichten: 73129
Geregistreerd: 07-10-03
Woonplaats: Delft

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-02-04 10:06

M'n verzorgpaard geeft af en toe een serie bokken als ze het zat is: als de andere paarden naar binnen gaan, of ze door een 'enge' hoek in de bak moet... Ook nog wel eens een klein bokje naar de zweep, of bij het aanspringen in de galop

KozieZ

Berichten: 7741
Geregistreerd: 11-02-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-02-04 10:30

Mijn paard bokt in het najaar als het koud wordt minstens een keer flink. Echt een bokserie om het zo te noemen. Dat is dan op de kou. Daar moet ze altijd heel erg aan wennen.

Als ze is de rest van het jaar eenbok geeft (wat gelukkig niet zo heel vaak gebeurd) is het meestal wel terecht. Dan vraag ik te vroeg iets of zet haar perongeluk te diep en wildan aangaloperen of zo. Op het moment van aangaloperen krijg ik dan een bok. Meestal moet ik dan nagaan wat ik fout heb gedaan en het met haar goed maken. Prisca is erg eerlijk en dat is altijd erg fijn. Ze straft je wel af, maar dat is dan haar goed recht. (niet dat ze mag bokken van me, maar jullie snappen vast wel wat ik bedoel)

Als je haar verder buiten zet dan heeft ze de grootste bokken. Prachtig om te zien, maar ik ben wel altijd blij dat ik er dan niet op hoef te zitten!


Dennis

Berichten: 28812
Geregistreerd: 23-05-01
Woonplaats: Wieringerwerf

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-02-04 10:35

Dennis bokt ook eigenlijk nooit. Als het 2x per jaar voor komt omdat hij fris is en 2x omdat hij stout is is het veel. En het zijn bokjes die niets voor stellen en amper de naam bok mogen hebben.

Benno: dressuur M+13, vaardigheid Z+14 en Sport-AA ☆ Deedee: dressuur M+13, vaardigheid M+0 en prestatie sport-A
http://www.staldenci.nl

*Als je haar voor je ogen waait, als je jas om je lichaam draait, als de wind langs wangen aait, weet dat ik je mis* - Acda en de Munnik

Kwanyin

Berichten: 18316
Geregistreerd: 14-08-03
Woonplaats: belgië

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-02-04 10:37

Mijn paard heeft de laatste jaren ik denk 1 keer gebokt(en onze superamazone lag er natuurlijk weer dadelijk langs Bloos.
Maar het was al koud, en ze verschrok zich van iets en terwijl ze er in galop vandoor spurte hield ik haar met een reflex tegen door een ruk in de mond te geven, en toen kreeg ik dus een terug. Voor de rest is niet echt een bok-paard, meer een weglooppaard.

Prima durft wel eens vaker te bokken onder het zadel, maar ik heb de indruk dat ze dat doet als ze iets niet begrijpt en in de war raakt. Zo begon ze woensdag ook te bokken toen ze in de rechtergalop moest aanspringen. Ze heeft daar soms nogal wat moeite mee en probeert alles uit om in de verkeerde galop aan te springen, toen heeft ze ook een paar flinke bokken gegeven.

En verder zag ik gisteren op de mange ook bij mij in de les een paard dat niets anders deed dan bokken. Maar dat paard heeft ook een verleden, was broodmager toen hij aankwam en liet in het begin absoluut niet toe dat ja aan zijn achterbenen kwam, en er mocht geen zweep in de buurt zijn, dat zegt wel genoeg denk ik..

I used to walk in a room full of people and wonder if they liked me.
Now I look around and wonder if I like them.

cissie

Berichten: 6166
Geregistreerd: 23-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-02-04 10:38

Mijn paard bokt vrij weinig, als hij lekker aan het spelen is in de wei of aan het crossen is geeft hij wel eens wat bokjes, tijdens het rijden eigenlijk nooit behalve als hij een periode wat minder onder het zadel is geweest en graag wilt crossen en ik vind dan dat hij eerst ff warm gelopen moet zijn, dan is hij het niet met mee eens en geeft een bok zo van nou mens doe ff mee en laat me gaan.

Sommige paarden, paarden die echt uit puur chagerijn of ontevredenheid of pijn bokken, zwiepen vaak heftig met de staart of hebben de oren in de nek, oogopslag zeg vaak ook boekdelen.

"when we want solutions with horses it seems odd that we often walk away from our horses to seek answers from people"

essie79

Berichten: 3522
Geregistreerd: 06-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-02-04 10:42

smurf schreef:
Citaat:
Heb gisteravond geleerd dat bokken eigenlijk vaak op verzet duidt, ook als wij denken dat het joligheid is


wat als je een paard buiten zet nadat ie een poosje binnen heeft moeten staan, ik zag van de week een Fjord zo hoog bokken dat ie bijna over de kop ging, die ging gewoon uit z'n dak!

w.b. rugproblemen en slecht passend zadel: ik heb dat allemaal al uitgesloten. Bij mijn paard is het een kwestie van gebrek aan balans en een kluns (ik) op zijn rug! En voor jullie het gaan zeggen: Ja ik heb les!


rustig maar.. Ach gut

Ik ben een gelukkeling.

Loesje


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: BingBot, miicchhellee en 9 bezoekers