Laten dekken of niet?

Moderators: C_arola, SayaJones, Apple, Neonlight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Tinne

Berichten: 13717
Geregistreerd: 07-11-01
Woonplaats: Zundert

Laten dekken of niet?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-02-04 11:05

Ik weet niet waar ik dit moet plaatsen, maar ik doe het hier maar.. het is immers een vraag Knipoog

Maar goed, ik weet dus niet meer wat ik moet doen..
Ik wil Ivanka laten dekken, daar praat ik al over sinds dat ik haar heb. En het zou allemaal wel doorgaan, omdat een vriend van mij zijn hengst ter beschikking stelde en dan zou ik een vriendenprijsje moeten betalen. Het probleem nu is dat hij naar de Olympische Spelen gaat en zijn hengst dit jaar dus liever niet wil laten dekken.
Toen kwam er ook nog bij dat ik het gevoel had dat ik liever een andere hengst wilde, want ik wil zo graag een schimmel (of dat er uitkomt is dan natuurlijk altijd de vraag, maar bruinxvos zal geen schimmel worden Knipoog) en ik dressuur zelf, dus waarom een springpaard fokken? En achter deze hengst zit nogal een moeilijke moeder (daartegenover staat een makkelijke papa Knipoog) en bij deze hengst overheerst qua karakter papa, maar bij zijn broer overheerst mama en dat is dus echt een gevaar. Nu was ik dus bang dat deze hengst toch wat van mams door zou geven en dan zit je echt gewoon opgescheept met een ontiegelijk gemeen beest Knipoog

Maar goed, toen ben ik dus rond gaan kijken naar andere hengsten. Ben bij hele mooie uitgekomen, maar dan word het zó ontiegelijk duur! Denk dat ik alles bij elkaar niet onder de €1000,- uit zal komen (oke, misschien een beetje overdreven, maar ruim genomen Knipoog), maar goed.. zoveel geld héb ik niet! Ik wil natuurlijk ook altijd nog wat overhouden voor als het veulen er is of voor onverwachte kosten, die kunnen er altijd zijn. Maar dan hou ik gewoon niets over... Scheve mond

Dus toen ging ik nog eens nadenken: ik ga volgend jaar studeren. Heb ik dan nog genoeg tijd, genoeg geld om voor Ivanka EN kind te zorgen? 1 paard moet lukken, maar twee paarden... dat scheelt toch héél wat Knipoog Iig, dat scheelt volgens MIJ heel wat Knipoog.

Maar ja.. wat is er nou mooier als een veulentje uit je eigen paard? NIETS!
Maar ik moet het ook kunnen betalen... En dat vind ik gewoon zo knudde..

Ik moest van mijn oom (waar mijn paard staat) kiezen tussen een veulen of een gezeldschapspaardje. Toen heb ik dus gekozen voor een veulen, maar hoe meer het dichterbij komt, hoe meer ik realiseer dat het voor mij gewoon niet haalbaar is...
Nu was ik van de week bij mijn instructrice en die wil een mini-shetlander van haar verkopen. Dus ik vroeg al voor hoeveel, maar dat wist ze nog niet. Veel kon het iig niet zijn, want hij is een ruintje zonder papieren dat nooit beleerd is Knipoog Een grasmaaier dus Tong uitsteken

Nu ik heel dit verhaal heb getypt weet ik zelf ook wel wat ik moet kiezen en dat is niet voor het veulen (nu iig niet).
Maar wat ik me dan afvroeg he, voor de mensen onder ons die wel eens zelf een veulen hebben gefokt.. hoeveel zijn jullie dan alleen al aan het dekken kwijt geweest, als ik vragen mag?

Groetjes,
Sanne


Jurga

Berichten: 18554
Geregistreerd: 06-05-01
Woonplaats: Ede/Lunteren

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-04 11:36

Ik denk dat je het beter gewoon niet kunt doen! Als ik zie hoeveel geld ik al niet kwijt ben aan mijn veulen (nu inmiddels twenter), ik durf geeneens een schatting te geven. Een veulen fokken (terwijl er niet heel erg goed is nagedacht over de best passende hengst, maar in feite de meest betaalbare...) en er later achterkomen dat het toch allemaal niet haalbaar is en dan het veulen weer wegdoen, is gewoonweg stom. Veulens van je eigen paard zijn geweldig, maar je moet zeker weten dat het geld en de mogelijkheden er zijn en blijven.

So tell me where you are / Tell me how you feel / Tell me what you need / Just tell me how you feel / And let it all just rain on me. ~ Kane

Kyona

Berichten: 4768
Geregistreerd: 19-03-02
Woonplaats: Krimpen

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-04 12:22

Dekgeld hoeft op zich niet zo heel duur te zijn, maar net als Jurga zegt de kosten die daarna nog komen zijn hoog! Als je paard een veulen krijgt kan je ook een tijdje niet met haar rijden/wedstrijd rijden. Zeker niet als je in je eentje bent - is lastig om dan het veulen op stal te laten enz. Voor dat je veulen 3 jaar is, heb je al veel geld uitgegeven. Het blijft natuurlijk altijd een gok of je veulen een leuk paard wordt. Voor een veulen is het heel belangrijk dat hij met andere veulens opgroeit en niet alleen. Dus dan wordt het of je paard in de opfok doen of veulen(s) naar je eigen stal halen. Er komt veel bij kijken. Nu lijkt het me voor jou makkelijker/beter om het niet te doen en een leuk gezelschapsbeestje erbij te nemen. Later als je in een wat makkelijkere situatie zit, kan je dan altijd nog een veulentje fokken.

Ilsiie

Berichten: 8046
Geregistreerd: 01-01-04
Woonplaats: Bollenstreek

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-04 12:31

ik zou het ook nog niet doen, omdat je ook volgend jaar gaat studeren.
ik zou, net wat Kyona zegt, er gewoon een gezeschpspaardje bij nemen, je kan later tog nog een veulen erbij nemen, als je meer tijd hebt??
ik zou er voorlopig nog even mee wachten en eerst een ander paardje erbij nemen, daar kan je later altijd ook nog een verzorgstertje voor zoeken als dat nodig kan zijn...(helaas, ik zou me aanbieden maar ik woon een btj ver weg he...Knipoog)
nouja, de beslissing ligt bij jou, en ik wens je er veel succes mee.

Live your dreams

Horse_

Berichten: 10275
Geregistreerd: 26-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-04 12:32

ja idd. het veulen moet straks ook weer opgroeien onder leeftijdsgenootjes en dan zit je weer zonder maatje voor je paard. Ik zou voor de grasmaaier gaan! Haha! Kun je als je tijd over hebt die proberen op te beleren.

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-04 13:05

Ik zou als ik voor een veulen zou gaan ook voor inscharen kiezen, i.p.v. het op te laten groeien alleen bij zijn moeder. Als hij leeftijdsgenootjes heeft om mee te spelen heeft dat in mijn ogen de voorkeur. Dus extra werk aan een veulen heb je niet...je besteed hem uit. Extra kosten krijg je wel, met dekken en inscharen komt een veulen duurder uit dan dat je een jong paardje erbij zou kopen.

De dekking van mijn veulen heeft toen iets van 1350, Gulden gekost (voor een Quarter) en dat was nog een koopje.

Ik zou gaan voor de grasmaaier, en hopen dat die twee elkaar liggen (want dat is ook nog niet vanzelfsprekend)

Je suis Charlie.

Anne_GTI

Berichten: 16830
Geregistreerd: 26-09-02
Woonplaats: Kan de rand van Zwollywood zien uit mijn keukenraam, daarom kijk ik liever in de kamer naar buiten

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-04 14:08

Hmmm, zal ik even het verhaal vertellen van de eerste keer dat mijn paard gedekt werd. Het leek mij dus ook wel wat zelf een veulen fokken uit mijn eigen merrie. Na lang nadenken een hengst uitgezocht. Dekgeld was wel prijzig maar toch maar gedaan. Dat was de eerste 2500 gulden. Toen kwamen ze nog langs van de bond van hengstenhouders: 275 armer. ohja, moest ook nog lid worden van het KWPN: 140 gulden ongeveer? De dierenarts ook nog een paar keer opgezocht voor de nodige scans... Ong. 100 gulden. En toen werd het oktober... paard was nog steeds drachtig en was netjes op 6 weken gescand geweest.... De winter ging voorbij en het werd maart. Paard werd toch wel heel erg dik terwijl ze pas in juli veulen verwachtte... 's Nachts een hoop geduvel in de stal door de hond. Toch maar even gaan kijken: paard een dode tweeling gekregen.... De volgende dag veearts gebeld en paard laten spoelen omdat paard inmiddels al acute hoefbevangenheidsverschijnselen begon te vertonen. (binnen 12 uur na veulenen) Gelukkig is met paard alles goed gekomen maar ik had geen veulen, ziek paard en een lege portemonnee.

Conclusie lijkt me duidelijk: Ga voor de grasmaaier want fokken is gokken en er kan altijd wat mis gaan.

favoriet tijdverdrijf overdrijven is ook een vak
hoe sloop je een crosshindernis... nou zo dus
Gaat een ruiter naar de kapper; komt ie weer buiten.... Wat denk je.... Pony weg....

Waratje
Berichten: 9699
Geregistreerd: 03-11-03
Woonplaats: Bennekom

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-04 15:44

Wat zou je met het veulen willen doen? Ook zelf houden? Heb je straks tijd en energie (en geld) om twee paarden goed bij te houden?
Veulen wordt overigens door de moeder meestal niet als gezelschap gezien, tenminste niet zoals een ander volwassen paard.
Verder heb je geen enkele zekerheid dat het veulen van je (waarschijnlijk leuke) merrie ook een leuk paard wordt. Ze krijgen een mengsel van eigenschappen van paps en mams mee en dat zijn niet altijd de beste eigenschappen om te combineren. De twee veulens die mijn merrie gehad heeft zijn twee volstrekt verschillende karakters geworden, de ene was wat mij betreft heel hebbelijk, de andere had een onhandige combinatie van eigenwijs, kort lontje en vasthoudendheid. En dat terwijl ik zowel mams (uiteraard) als paps heel leuk vond.
Tel hierbij op dat je toch ook een zeker gezondheidsrisico neemt, het gaat niet altijd goed.
Kies voorlopig maar gewoon voor de "grasmaaier" en denk nog eens heel goed na over de voors en tegens van fokken.

xxappiexx

Berichten: 5492
Geregistreerd: 19-07-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-04 15:50

Je kunt het beter niet doen nee.
Het dekgled verschilt per paard dus de kosten kunnen ook erg varieren.
Wij waren 650 euro kwijt voor een ponyhengst met goede papieren etc etc

Gwen

Berichten: 15936
Geregistreerd: 20-11-01
Woonplaats: Nuenen (bij Eindhoven)

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-04 17:42

Tja, Tinne, ik jouw bericht lees ik dat je eigenlijk het antwoord zelf wel weet, en ik heb weinig toe te voegen aan de reacties van de anderen Knipoog . Het Grasmaaiertje lijkt me een hele goede optie, hoewel het natuurlijk iet gezegd is dat je daarvan geen kosten zult hebben.

Ivanka is nog jong genoeg om er later alsnog een veulentje bij te fokken, toch? Een eigen gefokt veulentje is natuurlijk hartstikke mooi, maar het is zeker niet zaligmakend.

Ik vind het in elk geval heel goed dat je alles voor jezelf zo duidelijk en vooral eerlijk op een rijtje hebt gezet! OK dan!

Tinne

Berichten: 13717
Geregistreerd: 07-11-01
Woonplaats: Zundert

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-02-04 11:57

Gwen schreef:
Ik vind het in elk geval heel goed dat je alles voor jezelf zo duidelijk en vooral eerlijk op een rijtje hebt gezet! OK dan!


Weet je, voordat ik aan dit topic begon was ik nog zó in twijfel en ik was klaar met mn verhaal en toen dacht ik 'ik weet het eigenlijk al'!
Was wel moeilijk hoor, want ik wil dit gewoon al zólang, maar ja.. als het niet gaat, dan gaat het niet.. PUNT Knipoog!
Heel jammer, maar misschien dat het volgend jaar wel gaat als ik dan wat meer gespaard heb.. We zullen wel zien!

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-02-04 12:02

Het dekgeld is vaak de kosten nog niet eens,
als het om die paar honderd euro meer of minder zou moeten hangen is het inderdaad al overduidelijk: Niet dekken!

petraaken
Moderator FA, MD, VS, BEH, DRS

Berichten: 40036
Geregistreerd: 17-07-03
Woonplaats: Zedelgem (België) provincie West-Vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-02-04 12:03

Ik vind niet dat fokken veel geld kost maar misschien heb ik geluk op dat gebied. Maar het is financieel gezien in bepaalde opzichten inderdaad beter om een veulen te kopen. (keus genoeg denk ik). Ofwel nog een paar jaar wachten met fokken uit jouw paard.

offtopic. In welke discipline gaat jouw vriend naar de OS? bij mijn weten zijn nog geen enkele kaders bekend gemaakt van deelnemers in de paardesport.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Anne., Googlebot, llora, Osianaa, Selka en 30 bezoekers